Прескочи до съдържание

Елзас през есента – Ризлинг и куп въпроси

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Чудесно! Не знам при нашето пътуване дали ще е ветровито, дъждовно, сняг или слънце ще има, но в едно съм сигурна - ще се завърнем с плюшен щъркел за попълнение на мноооогобройната колекция на детето😁, даже може и два - мъжки и женски, че нали са двойка до края на живота.

• Смея се 3
Връзка към коментар
преди 1 минута , Фичо каза:

Всъщност - тази миризливата вероятно е била със сирене Мюнстер, което си е точно една от традиционните елзаски тарт фламбе. :smile3:

Може, но аз по принцип не съм им фенка на тия сирена. 🙂

преди 1 минута , ДиянаВ каза:

Чудесно! Не знам при нашето пътуване дали ще е ветровито, дъждовно, сняг или слънце ще има, но в едно съм сигурна - ще се завърнем с плюшен щъркел за попълнение на мноооогобройната колекция на детето😁, даже може и два - мъжки и женски, че нали са двойка до края на живота.

Много им се чудех и аз на ти щъркели, да си купя ли, да не си ли купя. Не си купих, че ние само ги трупаме вкъщи тея плюшени играчки. Иначе има всякакви големини, готини са. А между другото в небето видяхме и истински щъркели. То пишеше, четох някъде, че в един парк в Страсбург целогодишно могат да се видят. Е ние видяхме като пътувахме от Страсбург до Колмар, летящи два. Много хубаво! 🧡🧡🧡

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 7 минути , ДиянаВ каза:

@manu80, а мъжът в групата Ви как е, завърна ли се оцелял😆

Какво да ти кажа, в Базел се качихме на кулата на катедралата, голямо мрънкане падна.😁 Иначе те с жена му не бяха през цялото време с мен. Например сутрешните разходки ги пропускаха. Иначе като цяло всички трудно е да издържат на моето темпо, аз мога нон стоп да се шляя по улиците, дори без да ям, че и бях най-млада, на 39г, другите всички над 50.😉

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Ами ние с @manu80 и тяхната група сме се разминали явно. Но успяхме да се запознаем и побъбрим с @lyusi и приятелката и. Беше ни изключително приятно. 

Скоро ще напиша и за нашите преживявания в Елзас. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 30 минути , ivelina666 каза:

Ами ние с @manu80 и тяхната група сме се разминали явно. 

Аз да попитам ivelina 666, с винено кожено яке ли беше и с дълга черна коса, слабичка, симпатична жена, с розови мисля раница.Такива ми бяха мойте предположения за теб, но ми беше неудобно да се обадя.😉

Връзка към коментар

Даа, аз съм била. Трябваше да ме дръпнеш, щеше да ми бъде приятно да се запознаем. Аз уж се оглеждах, ама на. А нашият маршрут е бил по-различен от вашия и затова по градовете не сме се засекли.

Аз очаквах да ви видя на автобус 11 за Сен Луи, но явно в друг час сте го хванали, ние в този в 9.05ч се качихме.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравейте!Това съм аз и групата!😉

IMG_20190930_084912.jpg

IMG-f8c43c4f935a3f3230fd6c14cfb7d7b9-V.jpg

преди 10 минути , ivelina666 каза:

Даа, аз съм била. Трябваше да ме дръпнеш, щеше да ми бъде приятно да се запознаем. Аз уж се оглеждах, ама на. А нашият маршрут е бил по-различен от вашия и затова по градовете не сме се засекли.

Аз очаквах да ви видя на автобус 11 за Сен Луи, но явно в друг час сте го хванали, ние в този в 9.05ч се качихме.

Е да, ние за малко изпуснахме автобуса на 09,05, и бяхме със следващия. Жалко, трябваше да се обадя. 😞  После и на Жп гарата те видях, бях почти сигурна че си ти, защото каза че пътуваш с мъжа си и си с дълга черна коса, дори още на летището седяхте на една пейка близо до нашата група. Надявам се да имаме и други съвпадащи пътувания, обещавам да се обадя. 🧡

• Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към коментар

Не знам къде съм гледала, но аз никой от голямата група не видях (може би защото очаквах да е голяма, а вие може да не сте били заедно през цялото време). Виж, с @ivelina666 се открихме случайно на спирката на автобуса, даже почерпиха едно пътуване с влака до Колмар с тяхната Alsa +. Благодаря,  Иве, много приятна среща беше, надявам се да се престрашите за някоя сбирка и да се видим пак.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Люси, удоволствие беше да пътуваме заедно. Много ми се идва на някоя сбирка, но малко ми е неудобно честно казано 🙂 А ти, ако идваш към Троян непременно пиши.

Много добре оспамихме темата, Дияна, извини ни. Скоро ще компенсирам с подробно разказче и снимки.

chandni, снимката е от известната къщичка между 2 улички в Егишем. Няма как да се пропусне. Градчето е във формата на кръг. Най-външният пешеходен кръг е най-живописен, там е и тази къща.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към коментар
11 minutes ago, ivelina666 said:

Много добре оспамихме темата, Дияна, извини ни. Скоро ще компенсирам с подробно разказче и снимки.

Напротив, много Ви се радвам. Даже мислех тези дни да Ви подканя👍

Още в началото исках и написах да споделят и други. Не е само моя територия Елзас😉

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 31 минути , ДиянаВ каза:

Напротив, много Ви се радвам. Даже мислех тези дни да Ви подканя👍

Още в началото исках и написах да споделят и други. Не е само моя територия Елзас😉

Ами тогава да пусна малко снимки от Колмар за вдъхновение (друго от Елзас не видях) 😁20190928_114220.jpg.47329c2e36df0f8d32dc4b4185181a6b.jpg

20190928_120903.jpg.509fe4fb010d023ad4825214590148b4.jpg

20190928_135111.jpg.14e4761f5ad0d8c6d8240a8674f18188.jpg

20190928_135601.jpg.0dd84b818cc74d771ed151bfaa53b8c9.jpg

20190928_140802.jpg.ff74af6a8a18887398840d646d000f79.jpg

20190928_141325.jpg.a207d22f77352dfa781c3dc79f2665f3.jpg

Червените къщи са на месарите, сините на рибарите, белите май на пекарите и т.н.

20190928_143440.jpg.9018b80268cdac484aea24e251cb3faf.jpg

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 5 минути , ДиянаВ каза:

За малкото време, снимките са супер👍

Е, чак пък малко. Имаше време и за разходка с лодка и разточителен обяд на припек. Че даже и да си напазаруваме сирена и вина за вечерта. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
20 hours ago, manu80 said:

А между другото в небето видяхме и истински щъркели. То пишеше, четох някъде, че в един парк в Страсбург целогодишно могат да се видят. 🧡🧡🧡

Първоначално не знаех, че щъркелите обитават района целогодишно. Зачудих се какви щъркели има края на септември и се разрових в нета. Попаднах на ето тази статия. През 60-те години на миналия век популацията на щъркелите започнала сериозно да намалява, с 10 гнезда годишно, като най-критично било през 1974г. - останали са само 9 двойки щъркели. Тогава орнитолозите в парка Туркхайм правят експеримент - преместват гнездата на пънове и ниски стойки и ги покриват с мрежа, за да не отлетят щъркелите. След няколко поколения щъркелите забравили маршрутите на сезонната си миграция. Експериментът се оказва успешен - през 2000г. в Елзас са преброени над 250 двойки, а за 30 години заседналият начин на живот става естествен.

Освен популацията на щъркелите, в района нарастнала значително и раждаемостта, в сравнение с други части на застаряваща Европа. Естествено, като се има предвид връзката между щъркелите и бебетата 😉. В Елзас има поверие, според което бъдещите майки дават заявка за бебе, като поставят бучки захар върху первазите на прозорците. След като ги клъвнат, щъркелите се отправят да търсят бебета в изворите или блатата. Там дяволчетата изваждат от дълбините на земята душите, паднали от небето с дъждовните капки, които се прераждат в бебета. Щъркелите, които обитават влажните местности, поемат щафетата от дяволчетата и се отправят по адресите, където са им направени заявките.

До тук всичко ми изглеждаше доказано от опита на елзасците - има ли щъркели, има и бебета. Ноооо, моята приятелка @aleksandrina ми отвори очите не само за Колмар и района, но и за причината за увеличената раждаемост с ето този пост: 

On 9/26/2019 at 3:54 PM, aleksandrina said:

Района си е супер. Но раничко си лягат. 🤣

Та сега се чудя заради щъркелите или вследствие ранното лягане има повече бебета 😊

• Харесвам 1
  • Смея се 8
Връзка към коментар

Стигам до противоречива информация за работното време на лодките за разходка в Колмар. В сайта на туристическия офис - https://www.tourisme-colmar.com/en/visit/visit/visit-on-a-little-boat пише, че работят от март до октомври, затворено ноември-февруари, а в сайта на тези лодки - http://www.barques-colmar.fr/en/#acces пише от 9 февруари до 31 декември с някои почивни дни, а през януари, февруари и ноември с намалено работно време. В трипъдвайзър прочетох, че имало две фирми с еднакъв маршрут и цена, ноември и декември предлагали разходка с лодка според метеорологичните условия. Така, че в крайна сметка не се ориентирах работят ли или не през есенно-зимните месеци тези лодки. За себе си на място ще видя как е, а за Вас, които ще ходите по време на коледните базари, се надявам покрай увеличения брой туристи, да възобновят тази атракция.

@mary_shery, доколкото си спомням ти беше ходила края на октомври - началото на ноември. Работеха ли лодките?

Връзка към коментар
преди 30 минути , ДиянаВ каза:

Стигам до противоречива информация за работното време на лодките за разходка в Колмар. В сайта на туристическия офис - https://www.tourisme-colmar.com/en/visit/visit/visit-on-a-little-boat пише, че работят от март до октомври, затворено ноември-февруари, а в сайта на тези лодки - http://www.barques-colmar.fr/en/#acces пише от 9 февруари до 31 декември с някои почивни дни, а през януари, февруари и ноември с намалено работно време. В трипъдвайзър прочетох, че имало две фирми с еднакъв маршрут и цена, ноември и декември предлагали разходка с лодка според метеорологичните условия. Така, че в крайна сметка не се ориентирах работят ли или не през есенно-зимните месеци тези лодки. За себе си на място ще видя как е, а за Вас, които ще ходите по време на коледните базари, се надявам покрай увеличения брой туристи, да възобновят тази атракция.

@mary_shery, доколкото си спомням ти беше ходила края на октомври - началото на ноември. Работеха ли лодките?

Да, работеха лодките, даже ние се возихме на такава. Приятно беше и хванахме ден, в който не валеше и не беше много студено поне през деня. Това беше точно последните дни на октомври.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
15 minutes ago, aleksandrina said:

А, те пък много ти трябват тия лодки. 😉🙂 Това да не е Дунава. 🤣 То едно каналче там. В Страсбург по- има смисъл.

То пък при нас като е широк Дунава да не мислиш, че има разходка с лодка🤣. От време на време в последните десетина години правиха опити за такава атракция, но бързо фалираха всички досегашни фирми. Лично аз последно около първи клас по соц. време се возих на катамаран до Дунав мост, организирано от училище.

В Будапеща, която може би визираш, е друга работа 😉

• Харесвам 2
Връзка към коментар
8 minutes ago, ДиянаВ said:

То пък при нас като е широк Дунава да не мислиш, че има разходка с лодка🤣. От време на време в последните десетина години правиха опити за такава атракция, но бързо фалираха всички досегашни фирми. Лично аз последно около първи клас по соц. време се возих на катамаран до Дунав мост, организирано от училище.

В Будапеща, която може би визираш, е друга работа 😉

Баш РусИ си визирам. :) Там имаше кораб- ресторант и преди около (май много) години се повозих.

Имах предвид, че е каналче, а не голяма или поне широка река. 😉

• Смея се 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, aleksandrina каза:

А, те пък много ти трябват тия лодки. 😉🙂 Това да не е Дунава. 🤣 То едно каналче там. В Страсбург по- има смисъл.

И аз препоръчвам корабчетата в Страсбург. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
2 minutes ago, Дани Магелани said:

И аз препоръчвам корабчетата в Страсбург. 

За тях със сигурност. Там и работното време е ясно, закрити са, отоплени ... Най-вероятно ще се ограничим до една такава атракционна разходка в град - Колмар с влакче, а Страсбург с лодка и готово😃, освен ако до пътуването не спечеля от триещите билетчета /но и трябва да започна да трия/ за трипче по въздух 😆

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.