Прескочи до съдържание

Елзас през есента – Ризлинг и куп въпроси

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Тя централната/интересната част на Колмар е толкова малка, че не виждам никакъв смисъл от тези влакчета и лодки. Даже и да е студено времето се обикаля много бързо и после се чудиш какво да правиш /ако си предвидил като нас 5-6 часа за Колмар/. Два пъти го обиколихме, два часа обядвахме и пак ни остана време за посядване по пейки и блеене. 

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Влакчето го искам ей така от сантимент🙂, не толкова за удобство. Много ги харесвах като малка и понеже в един от дните в Колмар ще порастна с една година, искам да се повозя на влакче, за кеф🙂

• Харесвам 3
Връзка към коментар

В Колмар фирмите с лодките наистина са две. Едните тръгват от кейче пред един ресторант  (билетите се продават в ресторанта -6 евро за половин час).

Самият ресторант не съм снимала, но ето този петльо стои пред входа му 

20190928_142043.jpg.0ec97fb226879bb0304f453755e8b7e7.jpg

За другите трябва да продължиш нататък след ресторанта-тръгват близо до един мост в края на малката Венеция.

Не ти помогнах много, но на място като питаш ще те упътят за ресторанта. 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

преди 17 часа, lyusi каза:

В Колмар фирмите с лодките наистина са две. Едните тръгват от кейче пред един ресторант  (билетите се продават в ресторанта -6 евро за половин час).

Това е въпросният ресторант La Krutenau. Ето една моя снимка от качването на лодките там:
P1490143.JPG.14ba2a499b8204da49ccaa5d4a7d6578.JPG

Второто място е Тук
P1490160.JPG.38c3cd71bdf4610287b5b32c4c235a4b.JPG

• Харесвам 3
  • Браво 3
Връзка към коментар

на мен много готино ми изглежда това с тези малките лодчици от снимките, някак си романтично е 🙂 и по коледните базари четох, че имало, ама дали е така ще проверим на място 🙂  иначе за Страсбург задължително ще отидем. 

П.С. и аз съм израснала на Дунава, но по Дунава с лодка не съм се разхождала, може би затова сега си наваксвам с лодките 😄 

• Смея се 2
Връзка към коментар

Не знам дали е споменавано по-назад в темата, но разходката из Колмар може да се направи, като следвате металните пластинки от снимката по-долу, които ще ви отведат до всички по-важни забележителности в централната част.

От туристическия офис можете да вземете безплатна карта с кратки обяснения за всяка спирка от тура (имаше ги и на летището в Базел). Аз лично съм много доволна. Заедно със спирането за снимки всичко ми отне около 3 часа. 

Иначе Колмар е родното място на скулптура Фредерик Огюст Бартолди, който е известен преди всичко със създаването на Статуята на свободата. 
От там идва и символът, с който са решили да представят града си 🗽

P1490122.JPG.dc4e9938cd08228882707feac0c783bd.JPG

• Харесвам 7
Връзка към коментар
33 minutes ago, venceremos said:

От там идва и символът, с който са решили да представят града си 

И статуя си имат на едно кръгово по околовръстното. А тези плочици по спомен, водят към къщата на Бартолди.

IMG_20190404_154900.jpg

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Така е, Колмар е родното място на Статуята на свободата. И да вметна нещо интересно, първоначално Бартолди е искал тази статуя да бъде в Египет на Суецкия канал, но египтяните са отказали офертата.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Да споделя нещо, за тези, които ще ходят в Елзас за коледните базари (вкл. и моя милост 😉 ) - коледният базар в Егисайм (отворен всеки ден от 9ч до 19ч и в събота от 9ч до 20ч) е получил "сертификат" "Коледни градове и села", който се дава на традиционните коледни базари. На него се дава предимство на местни творци и производители, така че има по-големи шансове да попаднете на нещо автентично. 

Аз определено го включих в списъка за посещение, който набъбва със застрашителни темпове.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 47 минути , Роца каза:

Да споделя нещо, за тези, които ще ходят в Елзас за коледните базари (вкл. и моя милост 😉 ) - коледният базар в Егисайм (отворен всеки ден от 9ч до 19ч и в събота от 9ч до 20ч) е получил "сертификат" "Коледни градове и села", който се дава на традиционните коледни базари. На него се дава предимство на местни творци и производители, така че има по-големи шансове да попаднете на нещо автентично. 

Аз определено го включих в списъка за посещение, който набъбва със застрашителни темпове.

А кога започват Коледните Базари тази година? Миналата година стартираха на 23/11 мисля. 

Връзка към коментар

Чудесно...благодаря!

А на вас пожелавам хубаво време и макар и предколедно да си прекарате и щъркелово и ризлингово, че да донесете и тук малко такива емоции!

Ще следя за репортажите!

• Харесвам 1
Връзка към коментар

🙂 Не му е мястото, но като се заговорихме за Коледа и духа й, ще споделя тук. Пък и като съм отворила тема, мога да пиша за това, което ми създава настроение😁.

Онзи ден беше 31 градуса и взех един супер сочен и сладък пъпеш. Днес е 12-15 градуса и разфасовах една тиква-цигулка, от която ще направя крем супа, чийзкейк и любимата ми печена тиква с мед, орехи и канела ..., а като изключа фурната, ще отворя вратичката, хууубаво да се размирише из цялата къща на коледни аромати😉.

• Харесвам 7
Връзка към коментар
Преди 1 час, ДиянаВ каза:

🙂 Не му е мястото, но като се заговорихме за Коледа и духа й, ще споделя тук. Пък и като съм отворила тема, мога да пиша за това, което ми създава настроение😁.

Онзи ден беше 31 градуса и взех един супер сочен и сладък пъпеш. Днес е 12-15 градуса и разфасовах една тиква-цигулка, от която ще направя крем супа, чийзкейк и любимата ми печена тиква с мед, орехи и канела ..., а като изключа фурната, ще отворя вратичката, хууубаво да се размирише из цялата къща на коледни аромати😉.

Изтекоха ми лигите! 🙂 Освен да ти препоръчам в Елзас непремено да си купиш книга с елзаски рецепти, друго не мога. Аз купих такава, че и картинките супер, ама да видим кога ще сготвим нещо от нея.

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар
15 minutes ago, Crazy Horse said:

Изтекоха ми лигите! 🙂 Освен да ти препоръчам в Елзас непремено да си купиш книга с елзаски рецепти, друго не мога. Аз купих такава, че и картинките супер, ама да видим кога ще сготвим нещо от нея.

Навита съм да купя книга с елзаски рецепти, ако Роца ги превежда😉

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, ДиянаВ каза:

А @Фичо щом реагираш с палец нагоре и теб ще включа в превода на рецептите. Разбираш чудесно френския език и френските вкусове🙂

Ха-ха,  поназнайвам малко, но кулинарната терминология не ми е силна част, а и при положение, че си имаме тук Роца, всеки друг потенциален преводач (особено пък на кулинарна тематика) е назад с няколко обиколки още преди старта. :smile3:

Аз пък, като един лаик в готварското изкуство, вместо книга с рецепти, за сувенир си купих "L'Alsace de ville en village" - много приятно книжле с хубави рисунки (акварели) от Елзас. 

20191005_193419.thumb.jpg.fae17982a90838e0efa303722265646d.jpg

20191005_191954.thumb.jpg.32760244b1cb7462b6bb376dcc503782.jpg

20191005_192011.thumb.jpg.8f313f2fdcafaccc51026d2c444ce96f.jpg

20191005_192037.thumb.jpg.3fdbcf13185f5a9375caf7aa45a894cf.jpg

• Харесвам 7
  • Браво 1
Връзка към коментар
2 minutes ago, Фичо said:

Ха-ха, поназнайвам малко, но кулинарната терминология не ми е силна част, а и при положение, че си имаме тук Роца, всеки друг потенциален преводач (особено пък на кулинарна тематика) е назад с няколко обиколки още преди старта. :smile3:

Аз пък, като един лаик в готварското изкуство, вместо книга с рецепти, за сувенир си купих "L'Alsace de ville en village" - много приятно книжле с хубави рисунки (акварели) от Елзас. 

20191005_193419.thumb.jpg.fae17982a90838e0efa303722265646d.jpg

20191005_191954.thumb.jpg.32760244b1cb7462b6bb376dcc503782.jpg

20191005_192011.thumb.jpg.8f313f2fdcafaccc51026d2c444ce96f.jpg

20191005_192037.thumb.jpg.3fdbcf13185f5a9375caf7aa45a894cf.jpg

Страхотно е! Чудесна идея за сувенир. 👏

Връзка към коментар
преди 16 минути , ДиянаВ каза:

Страхотно е! Чудесна идея за сувенир. 👏

Да, много ми хареса, вместо разни картички ..., а и полиграфски е добре оформена - на хубава дебела хартия. 
Купих я от една симпатична малка книжарничка с ретро дух за нови и антикварни издания (по принцип са ми голяма слабост такива книжарници)  - опитах се да се сетя къде се намираше, но не успявам, за съжаление. Заговорихме се с продавача-собственик,  много симпатичен човек, който с известна тъга в гласа ми сподели, че вече много по-малко хора влизат в книжарницата ... каза: "хората вече основно купуват през интернет". 
Аз по принцип обичам за сувенир да си взимам малки, не особено претенциозни рисунки от улични художници, или пък хубави и добре оформени репродукции на рисунки и като видях тази книжка много се зарадвах и веднага я грабнах. 

• Браво 1
Връзка към коментар

@Фичо, страхотна книга! 

Иначе, мога да помагам за превод на рецепти, няма проблем 🙂 . Аз миналата година си купих една книга за елзаските коледни сладки, бределе и даже пробвах някои рецепти миналия декември. Може би и тази Коледа ще продължа... 

@Kalina Ivanova, както @ДиянаВ e казала, базарите започват на 22 ноември. 

• Харесвам 1
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 22 часа, ДиянаВ каза:

Навита съм да купя книга с елзаски рецепти, ако Роца ги превежда😉

Я по-добре и да ги сготви... :laugh: 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
35 minutes ago, chandni said:

Я по-добре и да ги сготви... :laugh: 

Ако ги превежда и онаглежда, най-добре.

А ако издаде и книга с нейни рецепти, ще забравя за всякакви елзаски кулинари, акварелисти и други автори от рафтовете на книжарниците🙂

Връзка към коментар

@ivelina666 @manu80 за нощния Колмар и осветяването му можете ли нещо “по-така” да споделите🙂. Есента е лесно да замръкна и в Страсбург, така че ако има нещо атрактивно за гледане...

Връзка към коментар

За съжаление не мога да дам инфо за Магията на светлините. И двете вечери бяхме изморени от ходене по градове и села и не ни се разкарваше към центъра, а и ми беше студено вечер.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.