Прескочи до съдържание

Въпроси за Плитвичките езера


Граф Вронски

Препоръчани мнения

Случайно някой би ли могъл да ми препоръча място за нощувка в близост до Плитвичките езера в посока Любляна/Загреб.
Идеята ни е след цял ден обикаляне да сме близо до езерата, да направим някъде нощувка и на следващата сутрин продължаваме към Любляна. Ако има и някоя кръчма/ресторант, за да похапнем хубавко би било чудесно. 4-ма пътуващи сме.

@mary_shery, @master_of_germs, за вас се сещам веднага 😄

Връзка към коментар

Apartment Dady House в Кореница беше нашето място в близост до езерата. Според нашите стандарти беше много хубаво, стая и хол, има място за паркиране пред къщата. Много тихо и приятно селце, къщата не е на главния път. 

  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Оптималното за плитвичките езера би било нощувка в Слунь. Така ще спестите време за разглеждане и на тамошните водопади.

За Матка - няма вход. Има пътечки покрай езерото, както и други до околните вурхове. Проблем е малко паркирането и трафикът там. Има варианти за лодки; ако правилно си спомням, цената за едночасова разходка с лодка със спирка при пещерата Врело беше 400 денара. Има и половинчасов вариант без пещерата. Времето е достатъчно за ден с бързо разглеждане на Скопие.

  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 3 минути , Мари Николова каза:

Някой ходил ли е до Плитвички езера с обществен транспорт?Гледам,че от Загреб до там има много автобуси,пътуват около 2 часа?Може ли да се направи такова трипче за един ден?

Технологично е възможно, но имайте предвид, че ако сте в натоварен сезон, е добре да сте там рано, защото иначе с напредване на времето стават огромни опашки и чакане за корабчетата.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 5 минути , master_of_germs каза:

Технологично е възможно, но имайте предвид, че ако сте в натоварен сезон, е добре да сте там рано, защото иначе с напредване на времето стават огромни опашки и чакане за корабчетата.

Може ли да споделиш как точно "протича" посещението?Автобуса те оставя пред входа на парка,от там се качваш на корабчета и разглеждаш?Няма ли възможност за самостоятелна разходка?

Връзка към коментар

Автобусите спират точно пред входа. Всъщност входовете с три, като основно се ползват първият (при долните езера) и вторият (между долните и горните), където се струпват най-много хора. Разходката си е самостоятелна, но има едно много голямо езеро, което отнема доста време, ако се обикаля пеш, пък е най-еднообразното откъм гледки. Ако искаш да обиколиш и долните, и горните езера, добре е да се ползва корабче по дължина на това езеро. Пести немалко време. Същото това езеро в горния му край се прекосява в най-тясната си част с корабче, за да се отиде към най-популярния маршрут по горните езера. Има също така и "Влакче" (всъщност електробус с един два допълнителни вагона, който вози от долния и средния вход до най-горното езеро. Варианти за маршрути, кръгчета и осморки има страшно много. Но ако искате да ги обиколите  всички езера и водопади, а ви съветвам да го направите, то трябва да си предвидите според мене минимум 6 часа. На нас ни отне толкова, а можехме и повече да останем, но заваля и взехме Влакчето надолу. Тръгнахме от долния вход, обиколихме долните езера и Велики слап, преди да се насочим към долната спирка на корабчетата. Там обикновено опашките са по-малки, отколкото при средния вход. Автобусите от Загреб не са само до езерата, а са преминаващи към Сплит, Риека и т.н. Поне с такова впечатление останах, като четох разписанието там. Не съм ги ползвал, а и не мисля, че съм снимал самите разписания. Възможно е да има и някои, за които Плитвице да е крайна дестинация, но силно ме съмнява. Това е доста слабо населен район на Хърватия.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.