Прескочи до съдържание

(Почти) Три дни в Истанбул за начинаещи


tougherty

Препоръчани мнения

Здравейте, магеланци! Две семейства с по едно седемгодишно хлапе ще прекараме предстоящите почивни дни (06.09 - 08.09) в Исатанбул. Като прочетох доста теми и изключително полезния пътеводител на Mary, за който ѝ благодаря, сглобих следната програма:

06.09 - пристигане в Истанбул към 10.00 часа. Хотелът ни е на 150 метра от Синята джамия, но доколкото разбрах в петък до обяд била затворена за молитва, така че вместо джамията, разходка през площад Султанахмет до Basilica Cistern. Разглеждане на Цистерната и после на Света София. Обяд някъде в района. След обяда разглеждане на Topkapi Palas и харема. Тук ми е първият въпрос - кой от двата двореца да разгледаме Tопкапъ или Долмабахче? Първият ни е доста по-близко и е по-старичък, което за мен е плюс, но вторият май е по-хубав. След това връщане за Синята джамия и вечеря в района.

07.09 - След закуска тръгваме към Капалъ Чарши и след нея хващаме М2 от Vezneciler до площад Таксим. От площада се спускаме по улица Istiklal до където ни писне (така като гледам картата - предполагам, че ще да е някъде около спирка Galatasaray на Т2). И после с Т2 и F2 от Beyoglu до Karakoy. Там ще пробваме рибното ресторантче, което препоръча desislavna и след това пресичаме с автобус моста на Галата до пристан Eminonu Halic Iskalesi. От него хващаме корабче до желязната църква. Разглеждаме я и се придвижваме с автобус до Eyup, за да се качим с фуникуляра до Pier Lotti, където ще пийнем по бира, а ако препоръчате ресторант може и да хапнем. Ако ли не хващаме си автобус наобратно до Султанахмет и вечеряме някъде около хотела.

08.09 - Освобождаваме хотела и с отклонение през Египетския пазар хващаме корабче за тур по Босфора, като условието е хлапетата да стъпят задължително на азиатския бряг, пък ако ще и само за секунда да е (младите магеланчета ще сефтосат континент). След разходката с корабче, можем да допълним програмата с нещо, което не сме успели да направим от предишните дни, или пък да ни предложите нещо друго интересно за правене, за да запълним времето до към 18.00 часа, когато планираме по светло да се измъкнем от Истанбул и да поемаме наобратно.

 

Общо взето това е. Отворен съм за всякакви съвети, напътствия и предложения. Ще бъда и много благодарен за отговор на няколко въпроса:

1. От къде е по-изгодно да си купим лири - от България или от Турция?

2. Как се ползва тази Истанбулкарт за градския транспорт? Можем ли да я ползваме заедно четирима души и как точно става маркирането на повече хора при качване в превозно средство?

3. Топкапъ или Долмабахче? И двете ли имат хареми?

4. От къде да си накупим турски айрян и баклава за вкъщи? Не държа да е най-евтиното, но със сигурност да е качествено.

5. Ако решим да си купим някоя дрешка, магазините по ул. Истиклял ли са мястото?

6. Не се ориентирах много в туровете по Босфора, но разбрах че има такива с фиксирано разписание, за които важи Истанбулкарт за градския транспорт и такива на частници, които потеглят щом съберат хора. Харесах дългия тур на Sehir Hatlari до Anadolu Kavagi и обратно, който тръгва в 10.30 и се връща в 17.00 с 2 часа спирка за обяд. Предполагам обаче, че ресторантите на тази спирка режат главите на туристите като ятагана на Сюлейман Великолепни, така ли е?

7. Моля, препоръчайте и някое хубаво барче в Историческия квартал!

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

1.винаги си купувам валута от тук. В Истанбул не съм видяла къде се обменят левове, следователно от превалутиране едва ли ще спечеля. В момента лирата е достатъчно ниска спрямо лева, та не си го и помислих при последното си ходене там

 

2.Истанбул кард си я пълните с много парички и се чекирате един след друг - поставяте я на апарата, отчита сумата, влиза един човек. после същото. Докато имате пари можете да я слагате на чекиращите ( и удържащи пари от нея ) апарати.

 

3.Двата двореца са коренно различни. Абсолютно некоректно е според мен да бъдат сравнявани.

Вие така или иначе няма да можете да ги видите в един ден. Първият е на педя разстояние от другите ви набелязани места за деня, а втория е поне на час път с транспорт. Прибавете и опашките и мисията е невъзможна още от тук.

 

4. Евтино и качествено няма никъде. За баклава с масло си пригответе повечко парички. Купете си от там, от където ще ви хареса. Винаги може да опитате стоката, купувайки си парченце,от който и да е сладкиш.

 

5. Не мисля, че магазините по Истиклял ще ви привлекат с цени. Все едно да пазарувате от която и да е най - скъпа улица в мегаполис.

 

6. Скоро Мари беше писала за туровете по Босфора. Предполагам, че децата ви ще са най - впечатлени от него. Просто се спуснете надолу по трамвая към морето и стигате Еминьоню. От там е лесно. Няма да сядате в ресторанта, ако цената ви се вижда некоректна. 

 

 

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, tougherty каза:

След обяда разглеждане на Topkapi Palas и харема. Тук ми е първият въпрос - кой от двата двореца да разгледаме Tопкапъ или Долмабахче? Първият ни е доста по-близко и е по-старичък, което за мен е плюс, но вторият май е по-хубав.

Aко искаш да видиш нещо по-старо и характерно османско, виж Топкапъ. Ако искаш да видиш много злато и разкош в псевдо-европейски стил - Долмабахче.

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Моите деца много се впечатлиха от възможността с метро да отидат в Азия. В Истабул се намира единственото в света трансконтинентално метро, което за няколко минути те закарва от Европа в Азия и обратно 🙂

 

Ако имате време може да посетите и един от двата големи аквариума в Истанбул.

 

В Долмабахче най-впечатляващото за мен беше, че турците не са успяли да копират от запад баните, защото в Западна Европа дори царете не се къпели, а само са се плакнели в леген и са се парфюмирали...

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 11 часа, tougherty каза:

Там ще пробваме рибното ресторантче, което препоръча desislavna и след това пресичаме с автобус моста на Галата до пристан Eminonu Halic Iskalesi

Няма смисъл да правите това упражнение, още повече, че май все още не работи тази спирка на ферибота. Същият можете да хванете от Каракьой. Проверете разписанието предварително, че не са много често. 

 

Не знам какво ще и гледате на синята джамия с децата?! :smile: Нито е толкова красива, нито ще ги впечатли. 

Големия тур по Босфора го оставете за времето, когато ... ще имате време. 

 

Можете просто да отидете с ферибот до азиатската част - Юскудар, и да се върнете с Мармарай, но тук няма да можете да ползвате нормалната цена, ако всички сте с една карта. Принципът на таксуване е различен. 

Най-изгодно е да се плаща с карта, после смяна на валута там и накрая обмяната от тук. Курсовете евро-лира там са по-добри. Но ... за това малко време едва ли ще е голяма разликата за няколко дни там.

 

Аирян - от всеки хранителен магазин. 

Баклава - сложна работа, но можете да пробвате в Хафъз Мустафа - но е скъпа. Най-хубавата е друга, но не е на удобно място за вас. 

 

Дрешки можете да си купите и от Истиклял - местните марки са с еднакви цени и там. 

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 28 минути , Mary каза:

Можете просто да отидете с ферибот до азиатската част - Юскудар, и да се върнете с Мармарай, но тук няма да можете да ползвате нормалната цена, ако всички сте с една карта. Принципът на таксуване е различен. 

 

Баклава - сложна работа, но можете да пробвате в Хафъз Мустафа - но е скъпа. Най-хубавата е друга, но не е на удобно място за вас. 

Може ли малко повече информация за този Мармарай - къде се хваща в Юскудар, начесто ли е, каква е цената? Най-добре един линк към сайта им, ако имат.

 

А къде се намира Хафъз Мустафа?

Връзка към коментар
Преди 1 час, tougherty каза:

Може ли малко повече информация за този Мармарай - къде се хваща в Юскудар, начесто ли е, каква е цената? Най-добре един линк към сайта им, ако имат.

 

А къде се намира Хафъз Мустафа?

Мармарай е метрото, което минава под Босфора. Много на често е. 

При него има особеност с плащането - при маркиране с Истанбулкарт се задължава картата с цялата сума за пътуването - 5,60 лири. Ако не пътуваш на най-дългото разстояние, то при слизането от влакчето отново се маркира картата и връща сума. Подробно съм го писала в пътеводителя. 

 

Спирката е тук: 

Uskudar Station
Mimar Sinan, Şemsi Sinan Cd. No:35, 34672 Üsküdar/İstanbul, Turkey
https://goo.gl/maps/oUz5xVJFsNp6gvJs8 

 

Hafiz Mustafa - верига е и ги има и на други места. Можете да опитате преди да купите. 

Писала съм и за друг магазин някъде из темите. Сега пиша от телефона и ми е трудно да търся. 


Hafiz Mustafa, Hoca Paşa, Muradiye Cd. No:51, 34080 Sirkeci - Fatih/Fatih/Fatih/İstanbul, Turkey
+90 212 527 66 54
https://goo.gl/maps/zdemY5YeehiEBbMw8 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Върнахме се и благодаря на всички за съветите. Истанбул много ни хареса и въпреки, че почти изцяло изпълнихме програмата си, останаха много неща които искаме да направим при следващото си посещение в този интересен мегаполис.

 

Да обърна внимание на нещо, което забелязахме там. С Истанбулкарт действително могат да се таксуват няколко пътника един след друг, но цената на първия и на следващите таксувани е различна. Т.е. ако планирате използване на една карта от повече хора и има повечко пътувания, по-изгодно излиза да си купите отделни карти за всеки човек. За около осем пътувания цената на картата се изплаща от разликата в таксуването. Не че е нещо кой знае какво като сума, но все пак сме магеланци и е въпрос на чест да оптимизираме разходите.

Също така забелязахме, че в ресторантите, в които се сервира алкохол, цените са съществено по-високи. Вероятно плащат някакъв допълнителен налог заради алкохола. 

Много ни хареса баклавата от Safa и Koska, както и рибата в Karakoy Fish House (пише го на турски на табелата - Karakoy Balik Evi).

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.