Alexander Публикувано: 10 септември, 2019 Сподели Публикувано: 10 септември, 2019 Не срещнах във форума почти никаква информация за този остров и реших да напиша малко за него. Ходеше ми се на някой по-неизвестен остров с по-малко народ и бях оглеждал Лесбос, а по-късно попаднах на Хиос. Пролетта ми изпаднаха добри цени от Солун и взех билети за Хиос в крайна сметка. Острова като цяло е трудно достъпен/скъп, има полети от Солун и Атина, на не скромни цени-често около 300 евро двупосочен за 45-50мин полет с Даш, като понякога изпадат и по-нормални цени. Самолета и в двете посоки беше на 90% пълен, като от Атина има поне 3-4 на ден, а от Солун 2. За това не ми е жал когато се появи някой лоу кост и свали цените от 300 на 50 евро, години наред яко скубане секва за АК-те. Самото летище е много малко, а това е от едната страна на пистата, където минава път, нарочно спрях да го снимам, оградата е около 50 см висока. Може би, има такива цени на билетите, защото острова се слави с многото корабособственици, имам приятели капитани и ми споменаха за този факт, а и в сайтовете на острова се споменава. Видях много големи хубави къщи-имения, явно има пари на острова. С ферибот е бавно и отново скъпо 600 евро двупосочно за кола с 3 човека от Кавала и 11 часа в посока и само 300 евро двупосочно от Чешме/Турция за 35 мин преход! Това обаче понякога е плюс, защото на острова почти няма чужденци, 90% от туристите/ с коли под наем бяха гърци. Имаше тук/там заможни турци с лъскави нови коли и с това се изчерпват външните посетители. Бях чел, че имало много имигранти на този остров, но аз не видях такива. В Хиос-града има тук-там някакви по-тъмни, но не видях да просят или да продават разни неща, а извън град няма изобщо такива. Нощувахме в Катарактис, бях взел апартамент от голяма къща с отделен вход, тераса, изглед към морето и пр, почти като самостоятелна къща. Оказа се голямо попадение, къщата бе нова на 1 год, всичко ново, а хазайката може би най-голямата и хубава изненада. Посрещна ни като скъпи гости, беше направила 3-4 вида домашни хлебчета с кашкавал, маслини, сладки с орехи и ябълки, желета, домашни бонбони, отделно беше оставила 3-4 малки бурканчета с домашни сладка, а последния ден ни даде по една торбичка с подаръци, малко узо, сапуни, локуми и др локални неща. Селото е много приятно, има на рибарското пристанището няколко таверни и кафенета. Изгледа от къщата ни. Пътищата им са като нови, но се кара бавно, с много завои са, ние обикаляхме от Хиос надолу, може би сме видели под половината от острова, но бях решил да не обикалям много и да почиваме основно. Има няколко селца, които са много интересни и красиви, Пирги, Места и Олимпи, като последното някак си е пренебрегвано, а ми хареса повече от Места, където има най-много народ и туристи. Посетихме музеят на мастиката, не съм си представял, че добиването на този смола е толкова трудна и бавна 180гр от дърво на година, след 6-7 години от засаждането..ето как нарязват корите на дърветата, за да могат да съберат след това смолата. На много места има малки пристанищни селца с хубави таверни, примерно Емпориос, Лименас, Катарактис и др. По препоръка на @makler ходихме до една интересна таверна в Хиос, където се оказа, че нямат меню и само питат какво ядеш или не ядеш и започват да носят чинии в несвяст, общо 8 ястия. Беше много сходно както е Слоу фуд в Крит, който ми е от любимите места също. Освен стандартните морски неща и гръцки ястия пробвахме пастицио, в нета пише, че е италианска мусака, ама аз поне не съм срещал в Италия. Представлява макарони, отгоре с телешка кайма и заливка с бешамел, харесан ни. Плажовете са основно чакълести, като има и някои с пясък. В морето обаче няма камъни или има най-много има 1 метър до брега и после е само пясък. Водата навсякъде е повече от кристална, вижда се на 7-8м дълбочина все едно е 1м. Като минус мога да спомена, че е ветровито, но интересното е, че на един плаж е ветровито, а на друг на 5км може да не е и на другият ден е на обратно, та никога не се знае предварително. Бях чел. Че на северният бряг водата е доста по-студена, защото имало много подземни реки, които се вливат, не ходих да проверя, но на едно малко плажче Гларои, имаше такава малка рекичка и беше наистина не повече от 12-14 градуса, охлаждаха си мастика и бира някои хора. Морската вода не беше много топла около 23 градуса, на някои плажове може да е била и 24. Най-много ми харесаха плажовете Гларои и Агиа Динами, макар да са съвсем различни на вид. Редовно виждах по пътищата коли без номера, без брони, дори без врати и калници, в състояние в каквото не съм виждал никъде другаде. МПС-тата не ставаха за изхвърляне, поне по моргите в Европа, че и у нас са много по-добре колите. Уверен съм, че след като нямат номера, няма как да имат застраховки, а за технически преглед да не говорим, а ако нямаш преглед, автоматически застраховката ти отпада по белите страни. Тези неща се движат по пътищата, дори по главните! Изводите за острова са, че ни хареса много, различен и много спокоен е, бих повторил без да се замисля дестинацията и я препоръчвам. 24 2 7 Връзка към коментар
makler Публикувано: 10 септември, 2019 Сподели Публикувано: 10 септември, 2019 Страхотен разказ. Пожелавам ти следващия път да си там по Великден. https://www.tripoctopus.com/en/post/easter-in-greece-a-true-spectacle 14 Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 9 януари, 2020 Сподели Публикувано: 9 януари, 2020 Хиос наистина е приказка. 8 Връзка към коментар
Tim Публикувано: 9 януари, 2020 Сподели Публикувано: 9 януари, 2020 Много интересен разказ, благодаря. Би ли пуснал име/адрес на интересната таверна, моля. Връзка към коментар
EmoKrastev Публикувано: 9 януари, 2020 Сподели Публикувано: 9 януари, 2020 преди 13 минути , Pantelej Putnik каза: Хиос наистина е приказка Приказка с истинска гръцка мастика! Доколкото знам от там е тръгнала - на острова има много градини с мастикови дървета. И с най-ненормалния Великден в цяла Гърция! 1 Връзка към коментар
giafil Публикувано: 9 януари, 2020 Сподели Публикувано: 9 януари, 2020 https://en.aegeanair.com https://www.skyexpress.gr https://www.olympicair.com/en и трите авиокомпании летят от Атина и билетите изобщо не са скъпи , при добро планиране може и за 40 евро да се намерят билети отиване и връщане.... от Чешме ферибота също не е скъп 2 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 9 януари, 2020 Автор Сподели Публикувано: 9 януари, 2020 Напротив билетите не са изобщо евтини, 40 евро е абсолютно най-ниската цена, която много много трудно може да се уцели. преди 45 минути , Tim каза: Много интересен разказ, благодаря. Би ли пуснал име/адрес на интересната таверна, моля. To Kechrimpari 1 Връзка към коментар
giafil Публикувано: 9 януари, 2020 Сподели Публикувано: 9 януари, 2020 https://www.erturk.com.tr/en/cesme-chios-ferry-tickets 3 Връзка към коментар
lesy Публикувано: 11 юни, 2022 Сподели Публикувано: 11 юни, 2022 Повдигам темата за Хиос. Решили сме да пътуваме през Турция до Хиос края на юли месец за десетина дни. Ще бъдем с каяци по малките заливи и предполагам, че ще наемаме и лодка / лодки. Харесват ни дивите плажове, но виждам, че те са повече на западния бряг, а местата за настаняване до морето са на източния. Препоръки за настаняване на запад, но на брега? Може би ще се наложи да разделим нощувките за да обиколим повече от острова. Къде би било удачно да запазя нощувки, според вас, като ги разделя? Предпочитаме да е до рибарско пристанище, за да си купуваме прясна риба от рибарите. Струва ли си да се спи в град Хиос? Някой ходил ли е до остров Инусес / Oinousses /. Дали бихме могли да си наемем лодка и сами да отидем? Имаме човек с капитанско право, дори и за по-голяма лодка. Въобще, всяка информация би ми била от полза. 1 Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 11 юни, 2022 Сподели Публикувано: 11 юни, 2022 преди 42 минути , lesy каза: Повдигам темата за Хиос. Решили сме да пътуваме през Турция до Хиос края на юли месец за десетина дни. Ще бъдем с каяци по малките заливи и предполагам, че ще наемаме и лодка / лодки. Харесват ни дивите плажове, но виждам, че те са повече на западния бряг, а местата за настаняване до морето са на източния. Препоръки за настаняване на запад, но на брега? Може би ще се наложи да разделим нощувките за да обиколим повече от острова. Къде би било удачно да запазя нощувки, според вас, като ги разделя? Предпочитаме да е до рибарско пристанище, за да си купуваме прясна риба от рибарите. Струва ли си да се спи в град Хиос? Някой ходил ли е до остров Инусес / Oinousses /. Дали бихме могли да си наемем лодка и сами да отидем? Имаме човек с капитанско право, дори и за по-голяма лодка. Въобще, всяка информация би ми била от полза. Виж моето есе "Защо обичам Гърция". Там има една част за Хиос. Обичам този остров. Питай ме. Ако мога да дам инфо, бих се радвал. 🙂 2 1 Връзка към коментар
lesy Публикувано: 12 юни, 2022 Сподели Публикувано: 12 юни, 2022 @Pantelej Putnik Препрочетох ти пътеписа. Ние пътуваме основно за почивка, но активна. Ще посетим Пирги, Места и Олимпи, вероятно вечер след плаж. Защо местата за настаняване на брега са на изток? На запад видях малко в Limnia и в Limenas. Искаме да обиколим западните плажове, но ако може да се пътува най-малко. Носим надувяеми каяци и пътуване по около час в посока не е опция. Как е морето на западния и източния бряг? Ветрове, вълнение, прозрачност на водата? Например на Левкада източният бряг не ми хареса. Единият вариант е да спим в Емпорио / има 3 места за настаняване / за 3-4 дни, след това Порто Лимниа. Но пак се пътува по около 30-40 мин. От Хиос града - също, дори и повече. За северната част сигурно ще спим в Порто Лимниа. Но другите нощувкивсе още не са ми ясни. Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 12 юни, 2022 Сподели Публикувано: 12 юни, 2022 Преди 1 час, lesy каза: @Pantelej Putnik Препрочетох ти пътеписа. Ние пътуваме основно за почивка, но активна. Ще посетим Пирги, Места и Олимпи, вероятно вечер след плаж. Защо местата за настаняване на брега са на изток? На запад видях малко в Limnia и в Limenas. Искаме да обиколим западните плажове, но ако може да се пътува най-малко. Носим надувяеми каяци и пътуване по около час в посока не е опция. Как е морето на западния и източния бряг? Ветрове, вълнение, прозрачност на водата? Например на Левкада източният бряг не ми хареса. Единият вариант е да спим в Емпорио / има 3 места за настаняване / за 3-4 дни, след това Порто Лимниа. Но пак се пътува по около 30-40 мин. От Хиос града - също, дори и повече. За северната част сигурно ще спим в Порто Лимниа. Но другите нощувкивсе още не са ми ясни. На Хиос плажовете не са УАУ, но все пак може да се намерят хубави диви плажове, където да си прекарате супер. Защо са в източната част? - Защото островът не е кой знае колко туристически и вероятно тези, които идват, се ориентират да са близо до основния град. Освен това, е известно, че обикновено източните плажове (като цяло в Средиземноморието, а защо не и изобщо по света) са по-добри като цяло от тези на западните брегове. Това последното си е чисто мое наблюдение и не държа да твърдя, че е вярно. Ако искате да сте близо до някои от югозападните плажове, аз бих препоръчал да отседнете във Веса. Много тихо, спокойно, китно селце с чара на каменните къщи. Как е морето, ветрове, прозрачност - Е, чак такива данни не мога да дам. Предполагам, че това ще е свързано със сезона. Водата навсякъде е прекрасна. Аз все пак съм пристрастен към Места и бих препоръчал да останете там за 1-2 вечери. Ще извадя един жокер от ръкава специално за вас, за да ви накарам да се решите за Места, като ви препоръчам невероятен плаж, близо до Места. Потърсете Agia Dynami Beach. До него има един параклис, където може да си направите пикник и т.н. Ето няколко снимки за придобиване на представа. Това място за мен е райско и вероятно няма да има много хора. Може и изобщо да няма хора. А иначе ето да имаш представа как изглеждат някои плажове на югозапад 5 Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 12 юни, 2022 Сподели Публикувано: 12 юни, 2022 А ето и един пример как би могла да изглежда пикник масата. 😃 Не е задължително да изглежда така, само едно предложение 😉 Както съм посочвал вече, насладата от живота е вътрешна нагласа. 3 Връзка към коментар
lesy Публикувано: 12 юни, 2022 Сподели Публикувано: 12 юни, 2022 Благодаря. Един от плажовете до които искаме да сме е точно Agia Dinami. Както и Didima, Vroulidia. От това, каето виждам, знам, че ще ни харесат. Не търсим типични пясъчни плажове с чадъри. Ще предложа за нощувка в Места. 1 Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 12 юни, 2022 Сподели Публикувано: 12 юни, 2022 преди 2 минути , lesy каза: Благодаря. Един от плажовете до които искаме да сме е точно Agia Dinami. Както и Didima, Vroulidia. От това, каето виждам, знам, че ще ни харесат. Не търсим типични пясъчни плажове с чадъри. Ще предложа за нощувка в Места. Тогава отидох на Хиос заради Места и по-точно за хотел Медиевъл касъл. Това не е просто хотел, а дестинация. Разгледай снимки. Препоръчвам го горещо. 🙂 1 Връзка към коментар
adreno Публикувано: 12 юни, 2022 Сподели Публикувано: 12 юни, 2022 На запад удрят повече мелтемите. +1 за Агия Динами. На път минете и през пещерата Олимпи. Пиргусики Авлония е по-хубав от Врулидия, но за там пеш. Мавра Вола e задължителен - вулканичните камъни във всички "нюанси" на черното създават страхотен контраст на синьото море. Като цяло пътищюата в Хиос са хубави асфалтирани. Дори и черните са доста-по добре от други места. Хиос град си заслужава определено. Не е типичният град, който свързваме с Гърция, при все, че много прилича на Митилини. А е и много живо, с прекрасни места за хранене 3 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега