Прескочи до съдържание

Непристигнал чекиран багаж на летище, което не ни е крайната дестинация

Препоръчани мнения

Здравейте всички!

Как се процедира при непристигнал (изгубен или непрехвърлен навреме при смяна на полети) чекиран багаж когато кацам на летище, което не ми е крайната дестинация или където не оставам поне до следващия ден, ами заминавам веднага за друго място с друг полет или с автобус?

Пример - летя с Air France до Париж, където сменям с KLM до Истанбул, обаче имам само един час между полетите. Опита ми до момента ми е показал, че даже и да успея да стигна от единия гейт до другия и да си хвана полета, понякога не успяват да ми прехвърлят чекирания багаж. Какво се случва ако багажа ми в Истанбул не пристигне, а аз хващам друг полет или автобус за Варна след няколко часа? Не биха ми го доставили до Варна, нали?

Имал съм случай, когато кацам с Air Canada/ Lufthansa в София, багажа ми го няма и след ден-два ми го донесоха с някаква кола до Варна до входа ми, но двете летища все пак са в рамките на една държава, а беше и преди доста години...  Как би се процедирало спред вас в горния случай (колебая се дали да купувам билет само с един час престой между полетите на летище де Гол в Париж)?

Връзка към коментар

ами по принцип трябва да ти го доставят където им кажеш, дори да си на отделен билет, даже не е нужно да има летище там

нямам опит с различни държави, но би трябвало пак да е така

някои компании се циганят де (България Еър)

• Благодаря 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 57 минути , Happy_Traveler каза:

Да, за Търкиш особено винаги ти го доставят до посочен от теб адрес. Понякога доста наранен обаче...

Ако си купя билета и ако непристигането се случи, а/к би била KLM/ Air France.

Преди 1 час, neuromancer каза:

ами по принцип трябва да ти го доставят където им кажеш, дори да си на отделен билет, даже не е нужно да има летище там

нямам опит с различни държави, но би трябвало пак да е така

някои компании се циганят де (България Еър)

Дори и да става дума за различни държави (кацам в Истанбул, а доставката да е до Варна)?

Връзка към коментар
преди 1 час, FlyTraveler каза:

Какво се случва ако багажа ми в Истанбул не пристигне, а аз хващам друг полет или автобус за Варна след няколко часа? Не биха ми го доставили до Варна, нали?

На мен ми го доставиха. Полетът беше JFK-IST-VAR, всички отсечки на един билет с Turkish Airlines. Първият полет закъсня и са нямали време за прехвърляне на багажа. Пътниците на бегом хванаха втория. На летището във Варна попълних разни бланки. На следващия ден имаше полет IST-VAR и куфарът пристигна във Варна. След това дни наред телефонирах с някаква фирма, която имала договор с летището за разнасяне на куфарите из България. Днес нямаме пътуване до Бургас, утре ще стане, вдруги ден... На петия ден го транспортираха Варна-Бургас до дома ми. Разбира се, трябваше в неизвестен работен ден в неопределен час у дома да има човек, да го получи и да им подпише документите. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 18 часа, tonica каза:

На мен ми го доставиха. Полетът беше JFK-IST-VAR, всички отсечки на един билет с Turkish Airlines. Първият полет закъсня и са нямали време за прехвърляне на багажа. Пътниците на бегом хванаха втория. На летището във Варна попълних разни бланки. На следващия ден имаше полет IST-VAR и куфарът пристигна във Варна. След това дни наред телефонирах с някаква фирма, която имала договор с летището за разнасяне на куфарите из България. Днес нямаме пътуване до Бургас, утре ще стане, вдруги ден... На петия ден го транспортираха Варна-Бургас до дома ми. Разбира се, трябваше в неизвестен работен ден в неопределен час у дома да има човек, да го получи и да им подпише документите. 

Да де, но при теб полета е бил до Варна (което си е крайната дестинация по билета и Turkish си летят по маршрута от Истанбул до VAR) и ти го доставят до град в същата държава, в която е крайната дестинация. Ако хипотетично не могат да прехвърлят чекиран багаж при смяна на полети в Париж при крайна дестинация Истанбул и при полет с Air France/ KLM, може би ще трябва да го качат на техен полет до София и от там да го докарат с кола до Варна. Всъщност това е най-логичното, което би трябвало да се случи в такава ситуация. 🙂 

Връзка към коментар

Стига те или партньорите им да имат полет до България трябва да ти го доставят до адрес,  или ще ти дадат опция за избор до адрес, или да си го вземеш на летището.

За пример ще дам един доста по хард случай. 

Полет София - Мадрид с връзка през Дюселдорф. 

Отсечката София - Дюселдорф се изпълнява от БГ Ер

Отсечката Дюселдорф - Мадрид се изпълнява от Ер Берлин. 

Полетът София - Мадрид обаче се води полет на Iberia и е купен от тях. 

Багажът изобщо не пристига в Мадрид,  а на следващия ден летим със съвсем друга АК за Перу - Air China. 

Отговорност за загубата търся от Iberia и след ден те ми доставят багажа чак в Лима,  независимо че е на майната си от Европа. 

Е там вече и те оплетоха конците,  но до Лима всичко беше ОК. 

Накрая псувах най-много Iberia, но така и не разбрах дали вината е в БГ Ер или в германците,  и къде точно са го замотали по трасето. 

• Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към коментар

Чисто юридически авиокомпанията не може да ти създава допълнителни разходи поради нейната грешка и е длъжна да ти достави багажа в която и да е точка на света. На практика обаче това не винаги става и при някои авиокомпании може да се налага да ги съдиш за да ти осребрят направените разходи...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз бих те посъветвал да помолиш на чекин да му сложат лепенка "къса връзка" - тези ги товарят в предното багажно и ги прекачват приоритетно. Някои а/к оцветяват трансферното летище в черно на лепенката за багаж и това носи същото значение за товарачите 😉

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.