Прескочи до съдържание

Кауаи - един от Хавайските острови

Травеолани

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте 😄След дълго умуване относно почивката ни на топло през зимата, най-накрая решихме да посетим Хаваи отново – остров Кауаи този път, на който не сме били. Самолетните билети са купени, хотелът е резервиран. Изчетох всичката налична информация за този остров във форума, запасила съм се с пътеводители и започнах да проучвам и да правя план.

Засега планът е да наемем кола за 3 дена само, освен ако не е по-добра цената за цяла седмица.

Мисля един ден да отделим за Северния бряг, един ден за Каньона Уаймеа и плажа Полихале, и един ден за източната част - реката Уайлуа и водопадите наоколо. Плажовете в южната част не ми изглеждат нещо особено и ще ги пропуснем. Дали по един ден ще е достатъчен за всеки район?

Конкретните ми въпроси са:

• Полихале (плажът на край света) – четох, че някои компании не разрешават колите да пътуват до там заради неасфалтирания път. Има ли такива, при които е разрешено и какво става, ако ние все пак решим да отидем там, дори да не се позволява от застрахователната компания?

• Кои lookouts бихте препоръчали за каньона Уаймеа – има толкова много, къде са най-хубавите гледки? Не мислим да правим хайкове заради децата, освен ако не са около час максумум.

• Северната част ми се стори най-интригуваща – дали ще стигне само един ден? Има толкова много интересни неща за гледане - плажове, пещери, тропически градини. Ако някой е посещавал Сините пещери и градината Лимахули, моля споделете впечатления? На пещерите има ли паркинг? Също така, четох че на Ке’e beach паркингът е винаги пълен – къде се паркира тогава и ако сме там рано сутринта, дали ще има места?

• Някой карал ли е каяк в реката Уайлуа - за там почти нямам информация, но ми се струва като интересно преживяване. Ще се радвам, ако някои сподели личен опит.

Приемам всякакви идеи и съвети, планът търпи промяна. Има ли нещо друго, което пропускам? Ще тагна хората, които видях че са били на този остров, надявам се да се включат и също ако има други, които са били :). @Oshko @Яничка @sasho @Rumiana

• Харесвам 2
Публикувано:

Никоя компания не разрешаваше Полихале с техни коли, но ние отидохме, хареса ми. Най-яко е пътеката от северната страна - 2 или 3 дни, но ние нямахме време. Гледайте филма Perfect escape, действието се развива на пътеката.

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, Oshko каза:

Никоя компания не разрешаваше Полихале с техни коли, но ние отидохме, хареса ми. Най-яко е пътеката от северната страна - 2 или 3 дни, но ние нямахме време. Гледайте филма Perfect escape, действието се развива на пътеката.

Благодаря за включването, Oshko! И аз мисля да отидем до Полихале. Тази година в Калифорния ни се случи няколко пъти да пътуваме по dirt road, не са толкова зле колкото си мислех.

За коя пътека говориш - Калалау трейл или имаш предвид северната част на острова? Вие там какво посетихте? 

Калалау ще я започнем и ще повървим малко. Цялата в никакъв случай не си и представям, че ще успеем с две деца, пък и без деца, това е един от най-трудните хайкове в света.

Да не би да имаш предвид филма A Perfect Getaway

• Харесвам 1
Публикувано:

@Травеолани, за плажа Полихале не мога да кажа - не сме ходили, но съм чувала, че пътят, макар и неасфалтиран, не е лош.

За lookout-ите на каньона Уаймеа - не помня точно (беше преди 5 години), спирахме на много от тях и гледките все бяха хубави, особено тия, от които се виждаше водопадът Waipo'o, но нищо по-точно не мога да кажа.

Северната част на острова наистина е най-интересна. За пакирането при Ке’e beach - ами ние бяхме там по обед и нямаше места, но допускам, че по-рано сутрин ще се намерят.  Ако няма - тръгвате назад и - където намерите - плажовете са един след друг и са все хубави.  Ние намерихме място на Wainiha Beach и нямам оплаквания 😉

От Kalalau Trail се откриват страхотни гледки - аз ходих 1-2 мили, бих ходила и доста повече, но нямаше как.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, Rumiana каза:

@Травеолани, за плажа Полихале не мога да кажа - не сме ходили, но съм чувала, че пътят, макар и неасфалтиран, не е лош.

За lookout-ите на каньона Уаймеа - не помня точно (беше преди 5 години), спирахме на много от тях и гледките все бяха хубави, особено тия, от които се виждаше водопадът Waipo'o, но нищо по-точно не мога да кажа.

Северната част на острова наистина е най-интересна. За пакирането при Ке’e beach - ами ние бяхме там по обед и нямаше места, но допускам, че по-рано сутрин ще се намерят.  Ако няма - тръгвате назад и - където намерите - плажовете са един след друг и са все хубави.  Ние намерихме място на Wainiha Beach и нямам оплаквания 😉

От Kalalau Trail се откриват страхотни гледки - аз ходих 1-2 мили, бих ходила и доста повече, но нямаше как.

Благодаря, Румяна! Значи към този водопад Waipo’o има гледка от lookout-a, не трябва да се върви? На картата ми изглежда като малко по-отдалечен от lookout-a и като не познавам района, не мога да преценя.

Калалау трейл съм я запланувала до първата четвърт миля, но на място ще решаваме, зависи как сме с времето :).

Публикувано:
преди 11 часа, Травеолани каза:

Благодаря за включването, Oshko! И аз мисля да отидем до Полихале. Тази година в Калифорния ни се случи няколко пъти да пътуваме по dirt road, не са толкова зле колкото си мислех.

За коя пътека говориш - Калалау трейл или имаш предвид северната част на острова? Вие там какво посетихте? 

Калалау ще я започнем и ще повървим малко. Цялата в никакъв случай не си и представям, че ще успеем с две деца, пък и без деца, това е един от най-трудните хайкове в света.

Да не би да имаш предвид филма A Perfect Getaway

Да A Perfect Getaway имах предвид. Ние също само малко ходихме по пътеката, нямаше как, бяхме с дете на 2г. на гуш, но за мен тази пътека си е главната атракция. Иначе по dirt road сме пътували към Grand Canyon West (стъклената платформа), но так, за разлика от Полихале си беше 50км из пустошта, а Полихале е съвсем малко по този път, но пак е извън правилата и ако се счупи колата, застраховката няма да важи.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 8 часа, Травеолани каза:

Значи към този водопад Waipo’o има гледка от lookout-a, не трябва да се върви?

Да, водопадът се вижда от някои lookout-и.  Ето тази снимка е правена от lookout, например:

IMGP3736_Kauai.jpg.5fdfcb3d6740b4e0e015ac8d56ecf949.jpg

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 3 часа, Rumiana каза:

Да, водопадът се вижда от някои lookout-и.  Ето тази снимка е правена от lookout, например:

IMGP3736_Kauai.jpg.5fdfcb3d6740b4e0e015ac8d56ecf949.jpg

Още един въпрос - от Wainiha beach до Ke’e beach пеша ли вървяхте или с автобус? Защото щом сте се разходили по Калалау, трябва да сте били около Ке’е? Освен да сте били от другата страна на Калалау, от към каньона? 

Аз се интересувам от паркинга на този плаж, най-вече заради хайка по пътеката, не толкова заради плажа. 

Публикувано:
преди 2 часа, Травеолани каза:

Още един въпрос - от Wainiha beach до Ke’e beach пеша ли вървяхте или с автобус? Защото щом сте се разходили по Калалау, трябва да сте били около Ке’е? Освен да сте били от другата страна на Калалау, от към каньона? 

Аз се интересувам от паркинга на този плаж, най-вече заради хайка по пътеката, не толкова заради плажа. 

Хе-хе, първо отидохме до Ke’e beach и понеже нямаше места за паркиране, а аз бях много мераклия да походя по трейла, мъжът ми обикаляше с колата наоколо (затова и не ходих повече, че не исках да го карам да обикаля безкрайно 😉 ), после тръгнахме наобратно, докато намерихме места на Wainiha beach.  

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, Rumiana каза:

Хе-хе, първо отидохме до Ke’e beach и понеже нямаше места за паркиране, а аз бях много мераклия да походя по трейла, мъжът ми обикаляше с колата наоколо (затова и не ходих повече, че не исках да го карам да обикаля безкрайно 😉 ), после тръгнахме наобратно, докато намерихме места на Wainiha beach.  

Аха, ясно - благодаря ти! Мистерията е разгадана :). Значи ще се ходи рано там! Благодаря за идеята все пак, ако и ние попаднем в същата ситуация :).

Публикувано:
преди 16 часа, Травеолани каза:

Калалау трейл съм я запланувала до първата четвърт миля

Значи, това няма особен смисъл - пътеката започва с едно стръмно изкачване, докато се качи горе на скалите, откъдето се откриват хубавите гледки, и това продължава... хмм, спомените ми са поизбледнели и не съм сигурна, но не е много по-малко от една миля.  Така че да се ходи по-малко от около миля няма особен смисъл - освен да се разпишеш, че си стъпвал на трейла 😉 

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, Rumiana каза:

Значи, това няма особен смисъл - пътеката започва с едно стръмно изкачване, докато се качи горе на скалите, откъдето се откриват хубавите гледки, и това продължава... хмм, спомените ми са поизбледнели и не съм сигурна, но не е много по-малко от една миля.  Така че да се ходи по-малко от около миля няма особен смисъл - освен да се разпишеш, че си стъпвал на трейла 😉 

Прекрасната гледка е точно на маркера с четвърт милята :), аз нея искам да видя. 

Публикувано:

Да, видях в Гугъл мапс.  Ама гледката до маркера на четвърт миля е назад - към Ke’e beach, докато по-нагоре вече има гледка напред, към Na Pali coast, която е мнооого по-хубава!  По-малко от миля е до там!  😉

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 53 минути , Rumiana каза:

Да, видях в Гугъл мапс.  Ама гледката до маркера на четвърт миля е назад - към Ke’e beach, докато по-нагоре вече има гледка напред, към Na Pali coast, която е мнооого по-хубава!  По-малко от миля е до там!  😉

Да, към плажа е гледката!

За другата към На Пали не знаех, една миля е нищо, щом е толкова близо и по-нагоре ще повървим. Ето затова най-ценна е информацията, от хора били там, въпреки наличието на пътеводители и Гугъл Мапс :). Благодаря още веднъж, Румяна :). 

Иначе аз гледките към На Пали съм ги планирала от последния Kalalau lookout, но от другата страна, до там се стига с кола :). 

• Харесвам 2
Публикувано:

Ето още няколко препоръки за този най-красив Хавайски остров:

1) Tunnels Beach - за мен лично това е най-красивият плаж на острова. Перфектен за snorkeling .

2) Boat tour at Na Pali coast - Около $100 на човек е, но си заслужава всяка стотинка.

3) Hanalei Bay and Haena - Хапнете в Hanalei Dolphin Fish Market. Правят най-вкусното poke. Също така Bar Acuda

4) Princeville - Разходете се из St.Regis hotel. Имат безплатен valet parking.

5) Kalalau trail

5) Kauai Coffee Company

Определено отделете повече от един ден за северната част на острова. Хаена е чудесно място за спане.

• Харесвам 2
Публикувано:

@Георги благодаря! Надявам се macf1an да се включи. 

@imnlv - благодаря за включването! Всичко от списъка ти е включено в плана, без boat tour-a и Сейнт Риджис. Ние ще сме в друг голям резорт и искам да се фокусираме на природата. 

За boat tour ще помисля, принципно не съм фен на лодки - малки са, клаустрофобично ми е и ми се вие свят. Ясно е, че тези турове се правят за гледката, така че ще го мисля. 

Може ли да споделиш лични впечатления за Kauai Coffee Company? Не съм проучвала още в детайли, но ще се радвам да чуя кое на теб ти хареса най-много. 

Публикувано:
преди 6 часа, imnlv каза:

Ето още няколко препоръки за този най-красив Хавайски остров:

Между другото като го сравнявам с Оаху и Мауи, този остров наистина изглежда като най-красив от трите. Плажовете със сигурност са най-екзотични, напомнят малко на френска Полинезия. 

Относно нощувките - колебаехме се в коя част на острова, накрая избрахме югоизточната. Не мисля, че ще е проблем, че не сме в северната част, островът е малък, доколкото четох около час пътуване максимум. 

Публикувано:

В Kauai coffee company най ми харесва кафето:)

Южната част на острова е доста оскъдна от към красиви плажове.  Не е голям наистина, но от Waimea до Haena си е почти 2 часа каране. Залезите на Poipu beach си заслужават. Други хубави плажове са Anini, Lumahai и Secret beach.

Публикувано:
преди 15 часа, imnlv каза:

В Kauai coffee company най ми харесва кафето:)

Южната част на острова е доста оскъдна от към красиви плажове.  Не е голям наистина, но от Waimea до Haena си е почти 2 часа каране. Залезите на Poipu beach си заслужават. Други хубави плажове са Anini, Lumahai и Secret beach.

😂 Имах предвид да споделиш как мина посещението ти там - организиран/самоорганизиран тур, тестване и т.н. Като гледам сайта им, с удоволствие бих прекарала няколко часа там. 

От Уаймеа до Хаена си е почти цялостна обиколка на острова, няма да се прави в един ден :). 

Публикувано:

Без тур покрай Na Pali няма смисъл да ходите изобщо, това е най-ценното преживяване на острова, пощенската картичка на Хавай е там. Алтернатива е да го видите с хеликоптер. Лодки има за всеки вкус, най-забавни са рафт сноркел туровете,но трябва да сте физически годни за тях. Има и катамарани, за по лежерно изкарване. 100 долара е прекалено оптимистично, по скоро 150. Каньонът се гледа за 10-15 минути, няма какво да правите цял ден там. Ден на север наистина си струва, също и обиколка по филмовите локации, които са гордостта на Кауа-И. Ако сте в югоизточната част, задължително хапнете в Duke's, на плажа пред Мариът Лиху-и. Реката е гола вода, ако трябва да орежете нещо, почнете с нея.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 14 часа, macf1an каза:

Без тур покрай Na Pali няма смисъл да ходите изобщо, това е най-ценното преживяване на острова, пощенската картичка на Хавай е там. Алтернатива е да го видите с хеликоптер. Лодки има за всеки вкус, най-забавни са рафт сноркел туровете,но трябва да сте физически годни за тях. Има и катамарани, за по лежерно изкарване. 100 долара е прекалено оптимистично, по скоро 150. Каньонът се гледа за 10-15 минути, няма какво да правите цял ден там. Ден на север наистина си струва, също и обиколка по филмовите локации, които са гордостта на Кауа-И. Ако сте в югоизточната част, задължително хапнете в Duke's, на плажа пред Мариът Лиху-и. Реката е гола вода, ако трябва да орежете нещо, почнете с нея.

Благодаря за включването и за предложенията. Кое би препоръчал за НаПали - тур с хеликоптер или с лодка? Ти как го разгледа, пусни снимки ако имаш? Ако можеш да препоръчаш конкретна фирма, организираща турове, ще съм благодарна.  

За филмовите локации ще помисля, имам една карта, където са обозначени голяма част от тях. 

По реката исках да караме лодки, струва ми се хубаво изживяване, в което да се включим всички.

Публикувано:

Правих рафт сноркел тур, но е за физически годни хора, без проблеми по гръб, врат, крака, ръце, абе в топ форма трябва да си, според тях. Ползвах Капитан Анди, има всякакви оферти за там, включително и до забранения остров. Снимки няма да качвам, да не разваля изненадата 🙂

Публикувано:
преди 16 часа, macf1an каза:

Правих рафт сноркел тур, но е за физически годни хора, без проблеми по гръб, врат, крака, ръце, абе в топ форма трябва да си, според тях. Ползвах Капитан Анди, има всякакви оферти за там, включително и до забранения остров. Снимки няма да качвам, да не разваля изненадата 🙂

Ще проверя фирмата, благодаря :). 
Гмуркането отпада, в топ форма сме, но си има други причини. 

• 3 седмици по-късно ...
Публикувано: (редактирано)

Здравейте! Като скоро завърнала се от този прекрасен остров, мога да актуализирам информацията относно дискусията за Kalalau trail и Ke’e beach.

Оказа се, че някъде от началото на лятото тази година, са въвели предварителна резервация и 5 долара вход, за влизане на плажа и пътеката. Сайта за резервация е: www.gohaena.com. Без такава резервация, не може да се влезе нито с кола, нито пешеходно до плажа и пътеката. Резервация не е необходима само за постоянно живеещите в Хавай, за всички останали е задължителна.

За наш късмет, ние попаднахме на сговорчива служителка и след като не успяхме на място да направим резервация /тъй като имаше часове за след една седмица/, го ударихме на молба и обяснения, че сме дошли "от другия край на земята"  специално да отидем на пътеката .... и тя ни пусна да влезем 😃.

Направи ми впечатление, че паркинга е изключително празен, имаше около десетина коли /ранен следобед/, така че хората явно не знаеха за предварителната резервация. 

Тъй като, по-горе в дискусията се коментираше на какво разстояние са гледките по пътеката, качвам една снимка на табелата в началото на пътеката, където са посочени разстоянията в мили.

Успех с подготовката и ако има други въпроси, съм готова да отговоря.  

20190926_155141.jpg

Редактирано от Miralex
  • Харесвам 5
  • Смея се 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.