Прескочи до съдържание

Два дни около Сао Пауло (Рио де Жанейро)

Гост

Препоръчани мнения

Здравейте. 

Опитвам се да сглобя една командировка, от която да изстискам два дни за мен. Личното ми скитане като нощувки ще си го платя сама, трудността ми е как да го завъртя логистично. 

Планирам в конкретния понеделник да индикирам присъствие в офиса в Сао Пауло (Jandira) - може и следобяд, или да им пратя известие, че съм там. Т.е. работа не предвиждам, само логистика.

Това, което ми хрумва в личен аспект е, в петък да летя от Лондон до Сао Пауло - или Рио де Жанейро (в Рио съм била и не го планирам) - и да направя два дни: 

• или около Сао Пауло - нищо не услях да намеря в мрежата, което да ме грабне;
  • или попътно от Рио до Сао Пауло. За последния маршрут знам на теория че е готино, но не знам как да го случа. А и не знам какво и къде точно да планирам. 

Пътуването е в средата на октомври, ако има значение за атмосферното време.

Тук има много опитни хора за Бразилия.

Всички идеи ще приема с благодарност, защото гледам силно неадекватно.

Връзка към коментар

Без да съм спец (в момента се образовам), Парати е горе-долу по средата (по-близо до Рио). Изглежда симпатично колониално градче, а от него можеш да скочиш в планината или да се разходиш с корабче до околните острови. Не знам как ще е октомври, на мен ми е в програмата за февруари. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 5 минути , lyusi каза:

Без да съм спец (в момента се образовам), Парати е горе-долу по средата (по-близо до Рио). Изглежда симпатично колониално градче, а от него можеш да скочиш в планината или да се разходиш с корабче до околните острови. Не знам как ще е октомври, на мен ми е в програмата за февруари. 

Да, аз него имах предвид че е известно - благодаря! Обаче как да я вържа тази галимация логистично, ако това е нaй-добрия вариант (плюс атмосферното време). 

Връзка към коментар

Автобус от Рио (4-5 часа), нощувка,  после автобус до Сао Пауло (6 и отгоре часа).  За съжаление няма друг вариант. Нещо не мога да копирам линк, но за разписанията виж  brasilbybus или  buscaomnibus. 

Връзка към коментар

За колко време трябва да го минеш този път от Рио до Сао Пауло?
Аз съм го минавала с рейсове. Можеш и да вземеш кола под наем. Иначе по пътя Парачи, Сао Себастиао, Убатуба, Иля Гранде. При купуване на билет за рейса навсякъде искаха и паспортите - забравих вече за какво им бяха - по самият траспор е супер уреден.

Връзка към коментар
преди 9 минути , temporary каза:

За колко време трябва да го минеш този път от Рио до Сао Пауло?
Аз съм го минавала с рейсове. Можеш и да вземеш кола под наем. Иначе по пътя Парачи, Сао Себастиао, Убатуба, Иля Гранде. При купуване на билет за рейса навсякъде искаха и паспортите - забравих вече за какво им бяха - по самият траспор е супер уреден.

Това е дерта - не знам дали мога да го мина - и как да го мина. 

Ако пристигна в петък вечерта в Рио, няма как да се придвижа същата вечер. Което означава в събота сутрин, оставане една вечер, или може би две в Парати, ако има ранен автобус в понеделник към Сао Пауло. Или пък в неделя вечер другаде да остана, не в Парати - ако Парати е избора. 

С кола под наем движенив в Сао Пауло - ще ме втресе... Още ми пригорчава от шофирането в Бело Оризонте. А и таксата за оставяне в Сао Пауло няма да е ниска.

Другата генерална опция е да намеря нещо готино около Сао Пауло, но с това вече изобщо не мога да се справя нещо. 

Благодаря ти!

Връзка към коментар

Автобусите в Бразилия са супер. Парат(ч)и е много приятно селце.

Аз лично в Сао Пауло не намерих почти нищо за правене. Има един музей на футбола, но той е далече.

Аз бих летял до Рио и бих изкарал там уикенда - на плаж и кайпириня.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 4 минути , akair каза:

Аз лично в Сао Пауло не намерих почти нищо за правене. Има един музей на футбола, но той е далече.

Аз и музей по футбол... 😞

Рових многократно какво и къде в Сао Пауло - нищо не ме хвана. Една-две катедрали и това е. Някакво швейцарско подобие в околностите - предпочитам оригинала. И се предадох (реших да помоля за помощ).

преди 7 минути , akair каза:

Автобусите в Бразилия са супер. Парат(ч)и е много приятно селце.

И аз така съм чела... Засега е единственото предложение. Автобусите - явно ще се ровя да гледам опции.

преди 9 минути , akair каза:

Аз бих летял до Рио и бих изкарал там уикенда - на плаж и кайпириня.

Лакома съм за новости бе, чедо. Не съм по купоните.

Иначе точно мултисити (Рио - Сао Пауло) гледах. Цената не се оскъпява, даже напротив. 

Благодаря!

Връзка към коментар

Вариант е и да летиш до Сао Пауло - от там автобус до Сао Себастиао (3-3,5 часа) - там има какво да се прави - на мен много ми хареса градчето и после пак с автобуса да се върнеш в Сао Пауло 

Връзка към коментар
преди 1 минута , temporary каза:

Вариант е и да летиш до Сао Пауло - от там автобус до Сао Себастиао (3-3,5 часа) - там има какво да се прави - на мен много ми хареса градчето и после пак с автобуса да се върнеш в Сао Пауло 

Абсолютно и такива варианти са възможни - с това и започнах. Отивам да гледам. Благодаря!

Връзка към коментар

За неща по пътя аз за Парати се сещам като най-интересно, аз по 4-5 дена си откарвам там без проблем, даже и на лодка не съм се качвал...

Ако не станат нещата с автобуса, може да летиш до Сао Пауло и да вземеш кола оттам и да я върнеш там. Иначе има такса за връщане в друг град, нещо като 2 реала на километър дистанция сигурно...

В Сао Пауло съм бил по работа и нищо не съм гледал, нищо интересно не знам да има...

За автобусите виж clickbus.com.br или buscaonibus.com.br

Мисля, че е една фирма междру Парати и Сао Пауло и една между Парати и Рио

Връзка към коментар

@neuromancer Благодаря!

Извън Парати, какви други стопове попътно би препоръчал? 

Да, варианта с взимане на кола от Сао Пауло за уикенда е добра идея, само трябва да преглътна шофирането там... 

Връзка към коментар

А, като си помисля, вземи си автобуса 😀

Аз ходих до Bananal, където има имения на кафеени барони, ама те се гледат с предварително записване и почти сигурно ти трябва португалски, пък и на теб ти е встрани.

Иначе по пътя от Сао Пауло са заводите на Ембраер, родното място на най-големия детски писател в Бразилия, което надали ти е интересно, в Убатуба имаше някакъв аквариум или център за морски костенурки, където щяхме да спираме ама не прецених времето и затвори докато се измъкнем от плажа та не знам хубаво ли е...

Та май най-добре си вземи автобуса 😀

Аз от влизането към летището на Сао Пауло се бях поизнервил та забравих да напълня колата преди да я върна. Ама не беше толкова фатално, защото двойната цена на бензина дето ме цакаха в Сао Пауло беше колкото е нормално цената в Рио де Жанейро...

Връзка към коментар

Здравейте отново.

След като превъртях вариантите, идеята да съм зависима от градски транспорт не ми хареса - не само за личното ми бягство. Разстоянията около Сао Пауло са умопомрачаващи. Освен това колата под наем се оказа един много добър вариант през Момондо. Затова ще планирам такъв транспорт - благодаря за подсказката! Понякога се изумявам колко неадекватно планирам...

Едната опция е Рио (нощувка) - Парати (нощувка) - Сао Себастиао (нощувка) - Jandira (оскъпяване с около £100 за колата)

Другата опция: Сао Пауло (нощувка) - Сао Себастиао (нощувка) - Парати (нощувка) - Jandira

В тази връзка имам въпрос: Пропускам ли съществени красоти в маршрута Рио - Парати, ако избера Сао Пауло за отправна точка ?

После пак ще питам.

Благодаря за идеите и помощта 🙂 

Връзка към коментар

Не мисля че пропускаш нещо. В Парачи се пие кашаса 😉 В Убатуба аз съм била в Аквариума - нещо уау не е. Но виж там си накупих обувки - още подсмърчам по тях .... 😂

Връзка към коментар

Мисля, че не пропускаш, ама съм го минавал почти по тъмно и в страшен дъжд, та не съм съвсем сигурен. 

Освен ако решиш да спираш и да идеш до Иля Гранде, ама за два дена  общо с другите неща няма как да стане.

В Сао Пауло с навигация и нямаш проблем само да излезеш и влезеш...

За движение в центъра има ограничение по дни според номера на колата, ама сигурно няма да ходиш там.

Връзка към коментар

@temporary Аз още подсмърчам по кайпиринята :grin: Много благодаря за идеята за Сао Себастиао и колата! Няма да ходя по аквариуми... 

@neuromancer Островът ще ми е непосилен, дори не съм го отчела като опция. Благодаря ти - ще питам още, когато ми одобрят пътуването. 

Връзка към коментар
преди 15 минути , neuromancer каза:

В Сао Пауло с навигация и нямаш проблем само да излезеш и влезеш...

За движение в центъра има ограничение по дни според номера на колата, ама сигурно няма да ходиш там.

Леле, това за номерата не го знаех. Мега благодарност!

Аз не мисля да се навирам в центъра. Пристигането е късно вечер - ще преглътна хотел на аерогарата, а после ще заобиколя изцяло центъра на Сао Пауло. Доколкото видях, Jandira - не знам как се пише на български - Джандира? - е някакво далечно предградие, та... Преди това ми е личната разходка и тя е изцяло извън Сао Пауло.

За навигацията - maps. me - макар че се оказа че вече имам безплатен интернет в Бразилия (3 Mobile). 

Връзка към коментар

Здравейте отново. Избрах вариант - и благодаря за помощта! 

Кацам събота сутринта много рано (5.40am) на Sao Paulo Guarulhos. Резервирала съм кола в Hertz - казват, че е 24 часова услуга (надявам се). 

Маршрутът е следния: 

Sao Paulo Guarulhos - São Sebastião (нощувка) - Paraty (нощувка) - Barueri

image.png.9977ced280393cd08ae5feb78ef7e1c8.png

Да обърна внимание на нещо конкретно или просто да се размотавам като муха без глава? 

Гледах остров Ihabela до Sao Sebastiao - има непрекъснато фериботи, но не съм сигурна, че ми се ходи с колата там. Пеша заслужава ли си, нещо може ли да се види?

Виждам, че Google ми дава маршрут през Сао Пауло последния ден. Как мога да съм сигурна, че не преминавам през забранени за моя номер зони, в смисъл център или както се води?

Благодаря.

Връзка към коментар

Честно казано нищо не знам за Илябела и Сао Себастиао.

Пътя от Cunha до Парати в нац. парк е черен  (без настилка) доколкото знам. Аз минавах по пътя от Taubaté до Убатуба. На връщане към Сао Пауло имаше яко задръстване в 10те км качване на планината (неделя, края на ваканцията).

По магистралата 116 няма нищо интересно за гледане, ама при толкова малко време няма и за какво да се размотаваш, Парати си е приятно и за няколко дена. Така като гледам по картата минаваш по допирателната на центъра в Сао Пауло (Marginal Tietê) и няма проблеми. Може би е добре да проверя как стоят нещата точно.

Връзка към коментар

ПП ползвай Waze или подобни за навигация, предупреждава за камери. Аз уж спазвам правилата, тук в града не са ме глобявали с години, ама като изляза някъде във ваканция и отнасям по 2 глоби за превишена скорост на едно и също място, направо не знам как става тая работа. Просто предупреждавам 😀

• Харесвам 1
Връзка към коментар
В момента, neuromancer каза:

ПП ползвай Waze или подобни за навигация, предупреждава за камери. Аз уж спазвам правилата, тук в града не са ме глобявали с години, ама като изляза някъде във ваканция и отнасям по 2 глоби за превишена скорост на едно и също място, направо не знам как става тая работа. Просто предупреждавам 😀

Благодаря! Миналият път се движих като костенурка (всички ме изпреварваха) и не ме глобиха - благодарение на твоите предупреждения. Ще погледна непременно Waze. 

Връзка към коментар
преди 58 минути , Rainy каза:

Гледах остров Ihabela до Sao Sebastiao - има непрекъснато фериботи, но не съм сигурна, че ми се ходи с колата там. Пеша заслужава ли си, нещо може ли да се види?

Ами аз не отидох, точно защото ми изглеждаше не подходящ за човек без кола. Голям е - не е нещо пешеходно, дали има обществен превоз не знам. Не съм го и проучвала за интересни неща ....
Ако се решиш - ще си първия магелански крак стъпил на острова!

Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Здравейте отново. 

Остана ми един ден, цял, петък - полетът ми е късно през нощта - 22.50ч. 

С какво мога да го уплътня във и около Сао Паоло? 

Ще бъда отседнала в Alameda Rio Negro, 1030, Barueri, 06454-000, Brazil, ако има значение. С кола под наем съм.

Благодаря! 

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.