Прескочи до съдържание

2 седмици в Индия

Djulka

Препоръчани мнения

Здравейте, предстои ни пътуване до Индия и въпреки, че съм обърнала нета от четене, все още имам доста въпроси и неща, които да обсъдя с хора, които имат опит, за това не питам в темата за въпроси, а пускам нова тема. Ако не е правилно, нека Модератор я премести където трябва. И така, започвам с въпросите:

* къде обменихте първоначално пари, защото както кацаме посред нощ, дори кафе няма да можем да си купим, камо ли да си платим таксито? 

* колко време ви отнеха на летището отпечатъците и т.н. (за тези с онлайн визи)? А за багажа? Приблизително колко време ви отне от кацането до напускането на летището? 

* вярно ли е, че не е добре да имаш едри банкноти, защото не могат/не искат да ти ги развалят? По колко е добре да имаме? 

* сим карта в крайна сметка не разбрах - дават или не на летището? (Посред нощ, пак да кажа!) 

* от при-пейд такситата има ли измамници? 

За сега е това, по-нататък ще допълвам. 

П.С. Пропуснах да кажа, че кацаме в Мумбай. 

Връзка към коментар
На 17.09.2019 г. в 22:07, Djulka каза:

сим карта в крайна сметка не разбрах - дават или не на летището? (Посред нощ, пак да кажа!) 

За Мумбай не знам , но в Делхи на летището преди две години даваха безплатна Сим карта. Едва ли работят през нощта в Делхи отвориха в 10 сутринта.

вярно ли е, че не е добре да имаш едри банкноти, защото не могат/не искат да ти ги развалят? По колко е добре да имаме?

Не сме имали проблеми с едри банкноти, а и почти навсякъде /хотели, входни такси за забележителности/ може да се плаща с кредитна карта.

къде обменихте първоначално пари,

В България.

Връзка към коментар
Преди 1 час, Kalina0109 каза:

За Мумбай не знам , но в Делхи на летището преди две години даваха безплатна Сим карта. Едва ли работят през нощта в Делхи отвориха в 10 сутринта.

Не сме имали проблеми с едри банкноти, а и почти навсякъде /хотели, входни такси за забележителности/ може да се плаща с кредитна карта.

В България.

Много благодаря за отговорите, тъкмо се бях отчаяла, че никой няма да ми отговори. 💐

Като те чета, явно дотук по повече въпроси (и то важни!) ще уцелим "греда". ☹️ Нито ще си вземем карти, нито ще мога пари да обменя, тъй като не живея в България. 

Хм, ще трябва да го мислим. Може би ако имаме долари, ще е по-лесно да си платим поне таксито. 

Колкото до кредитните карти - аз в Азия карта в банкомат не бих си пъхнала, не ми се рискува. 

По въпроса с такситата ми е чудно - като са предплатени дали във всички случаи си возят на "твърди" цени или пак се пазарят? 🤔

Връзка към коментар

e, вече има предплатени карти, слагаш само колкото ще харчиш, теглиш и после няма нищо вътре

или разблокираш, теглиш и пак блокираш

някакво ограничение ли има за рупиите, та не ги продават?

Връзка към коментар

Вероятно на летището ще има поне бюро на обирджиите Travelex, където да обмените малка сума. Виж в сайта на летището какво има и с какво работно време. 

Това с дебитната карта и Азия го намирам за глупаво, но ти си знаеш. 

В Индия има Uber и не ти трябва кеш за таксито. 

Връзка към коментар
преди 16 минути , neuromancer каза:

e, вече има предплатени карти, слагаш само колкото ще харчиш, теглиш и после няма нищо вътре

или разблокираш, теглиш и пак блокираш

някакво ограничение ли има за рупиите, та не ги продават?

Това за предплатени карти не ми беше хрумвало. Благодаря за идеята! 

А за рупиите - ами, тук са малко óпаки на тема обмяна на валута (изключвам стандартните валути де). На мен например ми беше изключително странна практиката им да можеш да изпращаш евро в лева (по Уестърн Юниън), но да не можеш да получаваш. С изключение на един-единствен офис в града, никой друг не иска да те обслужи. Представям си, ако пък ги шокирам с рупии. 😁

Връзка към коментар
преди 20 минути , stanimir каза:

Вероятно на летището ще има поне бюро на обирджиите Travelex, където да обмените малка сума. Виж в сайта на летището какво има и с какво работно време. 

Това с дебитната карта и Азия го намирам за глупаво, но ти си знаеш. 

В Индия има Uber и не ти трябва кеш за таксито. 

Благодаря за съвета, сега ще погледна дали някъде имат обявено работно време. 

За Uber - може да ви се стори странно, но никога досега не съм ползвала услугите им (засрам, засрам). Но пък и никога досега не съм ходила в Индия, така че всяко нещо си има пръв път. 

А за банкоматите - като се има предвид, че средно на всеки 2-3 месеца задържат българи със скимиращи устройства, изобщо не искам да смятам % на вероятност да уцелим някои от всички останали "специалисти" от всевъзможни държави. Просто не ми се рискува. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

А къде живееш? С коя авиолиния ще летиш? Ако е някоя арабска - на свързващия полет на летището има рупии по чейндж бюрата, малка сума е идеално.

Уберът се плаща и с карта. 

Сим карта не знам дали ще има по това време.

На мен ми отне около 30 минути да напусна летището, зависи от опашките на имиграцията.

В Индия има измамници дори на резервирана кола със шофьор. Като стигнеш до хотела - първо излизаш от колата, взимаш си целия багаж, даваш го на пиколото да ти го носи и после се разплащаш с шофьора. Така дори и да е решил да те лъже с парите - няма много избор, тъй като просто можеш да му хвърлиш, колкото сте се разбрали и да си влезнеш в хотела. Виж си предварително пътя на картата и гледай по Гугъл мапс как се движите. Накарай го да заключи колата, след като тръгнете. Абе най-добре пиши на хотела да ти пратят кола, за да нямаш дертове. 

Сама ли ще пътуваш или с някой друг?

Връзка към коментар
преди 7 минути , Happy_Traveler каза:

А къде живееш? С коя авиолиния ще летиш? Ако е някоя арабска - на свързващия полет на летището има рупии по чейндж бюрата, малка сума е идеално.

Уберът се плаща и с карта. 

Сим карта не знам дали ще има по това време.

На мен ми отне около 30 минути да напусна летището, зависи от опашките на имиграцията.

В Индия има измамници дори на резервирана кола със шофьор. Като стигнеш до хотела - първо излизаш от колата, взимаш си целия багаж, даваш го на пиколото да ти го носи и после се разплащаш с шофьора. Така дори и да е решил да те лъже с парите - няма много избор, тъй като просто можеш да му хвърлиш, колкото сте се разбрали и да си влезнеш в хотела. Виж си предварително пътя на картата и гледай по Гугъл мапс как се движите. Накарай го да заключи колата, след като тръгнете. Абе най-добре пиши на хотела да ти пратят кола, за да нямаш дертове. 

Сама ли ще пътуваш или с някой друг?

Олеле, много въпроси ми зададе, чакай да видя ще успея ли да отговоря на всичките с две думи. 😂

*Летим с катарците, имаме дълъг престой в Доха (наскоро ви питах за хотел и даже вече си букнах.)

*За хотела - точно за това питам колко време ще отнеме напускането на летището, защото говорих с хотела и за сметка на безплатния трансфер, искат да ме таксуват за още един ден, тъй като съм щяла да се чекирам много рано. 😒

*Не съм сама, две жени сме. 

П.С. Много благодаря за съветите! Наистина! 💐

Връзка към коментар

Е, чек-ина по хотелите си е след 14.00 часа, а вие пристигате посред нощ - съвсем нормално е да си я платите нощувката, все пак ще спите до сутрин/обед. В Катар ще си намерите рупии, и аз от там си взех.

Добре е, че сте две жени, щом таксито ще е от хотела, може да сте по-спокойни. Все пак сядайте на задната седалка, бъдете с по-дълги дрехите и не общувайте много-много с шофьора.

Връзка към коментар
преди 15 минути , Happy_Traveler каза:

Е, чек-ина по хотелите си е след 14.00 часа, а вие пристигате посред нощ - съвсем нормално е да си я платите нощувката, все пак ще спите до сутрин/обед. В Катар ще си намерите рупии, и аз от там си взех.

Добре е, че сте две жени, щом таксито ще е от хотела, може да сте по-спокойни. Все пак сядайте на задната седалка, бъдете с по-дълги дрехите и не общувайте много-много с шофьора.

Всъщност от 10.00ч нататък можело да се чекираме ин в хотела (тъй като по принцип било от 12.00). Нищо де, това явно ще го решим в последния момент. 

В Катар щом може да обменим рупии, ще е супер. Успокои ме, благодаря! 

Другото, което исках да питам е:

спокойно ли можем да оставим в сейфа в стаята на хотела (не само в Мумбай, а по принцип в хотелите там) документи и пари или по-скоро да си имаме едно на ум? 

Извинявам се, ако въпросите ми са глупави, но ми е за пръв път и искам да съм максимално "заредена" с инфо от хора, които вече са били там. За това и пуснах тема, защото със сигурност ще задам още сто малоумни въпроса, надявам се да ме изтърпите. 🤦‍♀️

Връзка към коментар

То може и полета да закъснее например, но ако пристигате по малките часове и наистина искате стая по-добре да резервирате предната дата, за да не се окаже, че няма...

Ако не ви е проблем, че няма, не плащаш и просто каквото стане.

Връзка към коментар
Преди 1 час, Djulka каза:

Другото, което исках да питам е:

спокойно ли можем да оставим в сейфа в стаята на хотела (не само в Мумбай, а по принцип в хотелите там) документи и пари или по-скоро да си имаме едно на ум? 

Извинявам се, ако въпросите ми са глупави, но ми е за пръв път и искам да съм максимално "заредена" с инфо от хора, които вече са били там. За това и пуснах тема, защото със сигурност ще задам още сто малоумни въпроса, надявам се да ме изтърпите. 🤦‍♀️

Аз съм била в Мумбай, но хотелът ми беше изключително читав. Безопасността беше на космическо ниво. Не само на документи и пари. 

Не са ти глупави въпросите. Просто не знаем какъв е вашия избор. Индия е много контрастна държава и е добре да знаете какво искате да получите като услуга. 

Връзка към коментар
преди 6 часа, neuromancer каза:

То може и полета да закъснее например, но ако пристигате по малките часове и наистина искате стая по-добре да резервирате предната дата, за да не се окаже, че няма...

Ако не ви е проблем, че няма, не плащаш и просто каквото стане.

Може би ще трябва просто да отидем и да си платим, ако е твърде рано. Ако пък полетът закъснее и се забавим с излизането от летището, ще се помотаем, ще пием кафе час-два и тогава ще отидем в хотела. За мен няма смисъл ако са само 2-3 часа да плащам цяла нощувка. Така мисля де. 

преди 6 часа, Rainy каза:

Аз съм била в Мумбай, но хотелът ми беше изключително читав. Безопасността беше на космическо ниво. Не само на документи и пари. 

Не са ти глупави въпросите. Просто не знаем какъв е вашия избор. Индия е много контрастна държава и е добре да знаете какво искате да получите като услуга. 

Изборът ни е съвсем простичък, средно статистически, ако мога така да се изразя. Нито сме в 5* хотели, нито сме бакпакъри. Просто искам да имаме някои удобства, но и също така да не прекаляваме с лукса. Все пак не отиваме в Дубай, за да очакваме лукс. Хотелите, които сме избрали са с по 3* и с доста добри отзиви в booking. Дано съм ви ориентирала малко. 🙂

Връзка към коментар
преди 57 минути , Djulka каза:

Изборът ни е съвсем простичък, средно статистически, ако мога така да се изразя. Нито сме в 5* хотели, нито сме бакпакъри. Просто искам да имаме някои удобства, но и също така да не прекаляваме с лукса. Все пак не отиваме в Дубай, за да очакваме лукс. Хотелите, които сме избрали са с по 3* и с доста добри отзиви в booking. Дано съм ви ориентирала малко. 🙂

Не би следвало да имате проблеми 🙂 Звездите много не са звезди там, но отзивите за надежден инструмент. Пожелавам чудесно пътуване.

Връзка към коментар

Може ли линк към хотела Ви? 

Абе в Индия "просто и средностатистическо" може да се окаже и доста зле... 

Рейни, що да не са верни звездите, моят опит е точно обратен. Даже 4-звездните бяха супер елитни.

Връзка към коментар
преди 2 часа, Rainy каза:

Звездите много не са звезди там, но отзивите за надежден инструмент. Пожелавам чудесно пътуване.

Да, да, знам за звездите, но както казах, не искаме лукс. Ако искаме лукс, няма да ходим в Индия. Искаме просто да имаме самостоятелна стая, самостоятелна баня и що-годе сигурно място, на което да си оставим личните вещи, докато сме навън. 

Благодаря за пожеланието. 🙂

Аз обаче изобщо не съм свършила с въпросите, даже още не съм почнала, както се казва, така че не бързайте да бягате, още ще ви тормозя. 🤭

Даже веднага ще ви "обстрелям" с още въпроси:

*до колко часа според вас е ок две сами жени да са навън? По-добре ли е след залез слънце да не се мотаем много навън? 

*къде си носите парите навън - в чанта или по-добре в джобовете? Четох, че за всеки случай трябва да си носим и копия от паспортите, когато сме навън. Вярно ли е? 

*и един чисто женски въпрос - има ли хлебарки в хотелите? Може на някой да му е смешно, но това е единственото, което ме ужасява. Тук, където живея, са огромни и летящи и слава Богу, че изключително рядко влизат вътре. Ако там има из стаите... Не знам как ще успея да заспя. 🤦‍♀️

Връзка към коментар
преди 34 минути , Happy_Traveler каза:

Може ли линк към хотела Ви? 

Абе в Индия "просто и средностатистическо" може да се окаже и доста зле... 

Рейни, що да не са верни звездите, моят опит е точно обратен. Даже 4-звездните бяха супер елитни.

Може, разбира се:

http://www.booking.com/Share-2QLq98

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ами прилично си изглежда хотелчето, лошите отзиви са му предимно и само от индийци (най-големите мрънкала на света -sir, I want free upgrade), европейците са го оценили доста по-добре. Гледам, че е до голям пазар - иха, лудницата ще е пълна още в самото начало. 

Аз парите си ги носех в скрит портфейл под дрехите. Вие какво ще гледате в Мумбай? Там обикновено все си с кола - от колата до мястото, разглеждаш и пак хоп - в колата. Не е приятен за ходене пеша град.

Да, копие от паспорт е добре да си носите навсякъде по света, както и в Катар. 

Не знам за хлебарки, може да има някоя мишка - така е писал някой от Шри Ланка. 🙂 Пиши им предварително да ти напръскат стаята, че имаш страх от насекоми и хлебарки. 

Ами на какви места искате да ходите вечер? Аз си ходех навсякъде, обаче с таксита. В Мумбай има много бурен нощен живот - нещо, което не очаквах да видя при тази уж консервативна нация.  Мацки с къси полички, роклички, парти до зори. 

Връзка към коментар
преди 3 минути , Happy_Traveler каза:

Вие какво ще гледате в Мумбай? Там обикновено все си с кола - от колата до мястото, разглеждаш и пак хоп - в колата. Не е приятен за ходене пеша град.

Потвърждавам.

Връзка към коментар
преди 2 часа, Happy_Traveler каза:

Ами прилично си изглежда хотелчето, лошите отзиви са му предимно и само от индийци (най-големите мрънкала на света -sir, I want free upgrade), европейците са го оценили доста по-добре. Гледам, че е до голям пазар - иха, лудницата ще е пълна още в самото начало. 

Аз парите си ги носех в скрит портфейл под дрехите. Вие какво ще гледате в Мумбай? Там обикновено все си с кола - от колата до мястото, разглеждаш и пак хоп - в колата. Не е приятен за ходене пеша град.

Да, копие от паспорт е добре да си носите навсякъде по света, както и в Катар. 

Не знам за хлебарки, може да има някоя мишка - така е писал някой от Шри Ланка. 🙂 Пиши им предварително да ти напръскат стаята, че имаш страх от насекоми и хлебарки. 

Ами на какви места искате да ходите вечер? Аз си ходех навсякъде, обаче с таксита. В Мумбай има много бурен нощен живот - нещо, което не очаквах да видя при тази уж консервативна нация.  Мацки с къси полички, роклички, парти до зори. 

Да, общо взето избирахме хотелите най-вече според отзивите. За другото ще карам подред:

Ние на практика имаме 2 дни и половина в Мумбай. Искаме директно да се "гмурнем" в Индия, а не да я гледаме през прозорците на скъпи хотели и луксозни коли. 😉 На всичко отгоре, най-мразя организирани и дирижирани "под час" обиколки, за това и не искахме гидове, турове и т.н. Какво ще правим? Ами, ще зяпаме. 🤭 Ще ядем от храната, приготвена на улицата (знам, знам! 😉), ще се возим в тук-тук, ще се напъхаме в блъсканицата по пазарите, ще снимаме наоколо. Ей такива ми ти нещица. За излизането вечер - няма да излизаме, нито пием, нито ще ходим по дискотеки, но ако примерно искаме да се разходим по крайбрежието след залез слънце или да снимаме гарата (примерно) и разни други неща, достатъчно безопасно ли е за сами жени? 🙄 

За мишките - не са ми проблем. Изобщо нямам проблем с нищо, като изключим тия гадове хлебарките. Не мога да го обясня, то не е точно страх, направо превъртам и пищя така, че ме чуват през 2 улици. 🤦‍♀️😃 Не знаех, че мога да помоля в хотела да ми напръскат стаята, определено ще го направя, много ти благодаря за съвета. 

П.С. Сега се сетих, че всъщност не съм споделила плана за пътуването, за това ще го направя сега, ако някой иска да даде съвет или нещо да ме ориентира, това е плануваното, пък вече от там нататък, каквото е писано, това ще стане: 🙂

Mumbai - Udaipur - Jaipur - Agra - Haridwar - Delhi. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Здравейте, пак съм аз. Очакваната дата наближава и на мен ми изникват още въпроси:

* какъв репелент бихте ми препоръчали и от Европа ли да си го купя или там на място? 

*какви хапчета, прахчета, мазила, т.н. бихте ми препоръчали да си нося, в случай, че ми се наложи да пия нещо? Било за стомах, било за обриви, било за нещо друго. 

*от аптеките там какво може да си купи човек? 

*знам, че водата не става за пиене, ами когато си изперете дрехите с нея може ли да се обринете (примерно)? 

*суровите плодове и зеленчуци, измити с бутилирана вода, са ок за консумация, нали? 

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.