Прескочи до съдържание

Калифорния и какво още?

Alexander

Препоръчани мнения

Публикувано:

След като миналата година взех виза за САЩ дойде ред на ходенето до там.

Имам приятел в Монтерей и търсих билет до Калифорния, а и западната част ми се струваше по интересна.

Ходи ми се на много места, но няма как да се види всичко. Ще имам 8 дни и трябва да направя план на действие.

Това което със сигурност ще се  посети е Yosemite и самия Сан Франсиско, като  ще имам 3 или 4 дни в Монтерей, останалите където искам.

Секвоя не е много далеч от Монтерей и смятам да огледам как се стига до него. Ще съм с кола или с кола под наем почти през цялото време.

Чудя се дали не е най-добре да  направя 2-3 дневен трип с колата и да стигна до по-далечните места. Изобщо всякакви идеи са добре дошли, защото всичко е много неясно за сега, а не мога да преценя до къде може да се стигне без да се кара по 8 часа на ден.

Самото ходене ще е средата-края на март.

Какво може да се измисли за тези 3 до 4 дни?

• Харесвам 1
Публикувано:

Кацам и излитам от СФ. Да пълни 8 дни са 13-21. Защо да не може да се прави трек в Йосемити след средата на март?

Нещо такова на първо четене имам предвид.

13 кацам и 14 не е плануван  къде да се ходи, ще се спи в Монтерей

15 Монтерей до Йосемити с преспиване  някъде в близост до парка.

16 Връщане и нощувка в Монтерей

17 Секвоя и Кинг каньон и преспиване някъде  в близост от ляво или от дясно на парка, примерно Bishop или  Olancha?

18 Долината на смъртта и преспиване  някъде нямам идея може би Лас Вегас или няма смисъсл да влизам в града?

19 ми е най-неясен и се  чудя къде да направя преспиване в ЛА или някъде другаде? Не знам по кой път да мина и какво има за гледане от зоната на Лас Вегас и долината на смъртта в посока СФ, но да не е същия път както на идване. Идеи?

20 Пристигане следобед в СФ и спане, като на другия ден 21 късно вечета е полета.

СФ е Сан Франсиско.

Публикувано:

Гранд Каньон е за предпочитане да се види, но е около 10 - 11 чака каране от Сан Франциско, но пък определено си заслужава.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 23 минути , Alexander каза:

Не знам по кой път да мина и какво има за гледане от зоната на Лас Вегас и долината на смъртта в посока СФ, но да не е същия път както на идване. Идеи?

Нямаш много голям избор, щото през март проходите през Сиера Невада (в случая - Tioga Pass) са още затворени.  Иначе - можеше от Йосемити покрай Lake Mono, което е приказка, Mammoth Lakes... ама не и през март.

Ако ходиш във Вегас, за един ден можеш да идеш и да се върнеш и до Grand Canyon.

А най-добре - на юг от Монтерей можеш да тръгнеш по път No. 1 през Big Sur - едно от най-красивите места.

На север от Сан Франциско, недалеч, има едно място - Point Reyes, което е красиво и си заслужава.  Изобщо брегът на север от Сан Франциско е див и много красив.

Близо до Монтерей - не пропускай Carmel by the Sea.

А LA спокойно можеш да го пропуснеш, според мен.

• Харесвам 3
Публикувано:

А как може да се стигне до долината на смъртта? По заобиколните пътища на север и на юг ли?

Как седи въпроса с колите под наем при взимане от едно място и връщане на друго?

Сега симулирах такъв вариант с Аламо и няма разлика в цената, което ми се струва странно. Така ли е или ще ме изненадат в последствие?

Чудя се няма ли да е по-добре да оставя колата в Лас Вегас и да се върна към СФ в четвъртък вечерта и да си оставя последните две нощи за СФ без кола.

Самите полети са доста евтини и ако няма наказателни такси за колата е много добър вариант, след като за сега ЛС отпада.

Публикувано:
преди 11 минути , Alexander каза:

А как може да се стигне до долината на смъртта? По заобиколните пътища на север и на юг ли?

От юг, през Bakersfield, тъкмо можеш да го комбинираш с път No. 1 по брега, през Big Sur.

За колите под наем - доколкото знам, при връщане на друго място е доста по-скъпо, но данните ми са от преди 2-3 години - трябва да провериш, може нещо да се е променило.

От Лас Вегас, ако искаш да идеш до Гранд Каньон - понеже си е доста шпорене, има вариант да вземеш тур с автобус.  Тръгват от Вегас рано сутринта и се връщат вечерта.  Ако вземеш и ваучер от Groupon, може да излезе под $100 на човек.  Чувала съм добри неща за тия турове, имали доста добри екскурзоводи.

• Харесвам 1
Публикувано:

Вземали сме кола от Аламо от ЛА и сме я връщали в Сан Франциско. Оскъпяването беше по спомени около 30-на %. Това беше преди няколко години. Тогава минахме по Hwy 1 през Big Sur. Направихме го за два дни с една нощувка в Cambria. Горещо препоръчвам маршрута.

Използвали сме точно тур.екскурзия от Лас Вегас до Гранд Каньон и обратно в рамките на един ден. Тръгва се много рано сутрин, при нас беше в 6 сутрина и ни оставиха към 22 часа в хотела. Доста интензивен ден, но също така страхотен! Гранд Каньон е спиращ дъха. Ако не се лъжа, взехме екскурзия до South Rim и там имахме на разположение 3 часа, за да направим trail-a, които са напълно достатъчни.

Не се бутай с кола в Сан Франциско. Има много добър транспорт. Ако имаш време, един ден и за Напа вали.

• Харесвам 1
Публикувано:
3 hours ago, Rumiana said:

На север от Сан Франциско, недалеч, има едно място - Point Reyes, което е красиво и си заслужава.  Изобщо брегът на север от Сан Франциско е див и много красив.

Близо до Монтерей - не пропускай Carmel by the Sea.

А LA спокойно можеш да го пропуснеш, според мен.

+1

Наскоро бях в този край и гледките са спиращи дъха. Но пътят до point reyes е малко кофти - само завои и постоянно е нагоре-надолу - перфектен тест, ако мислиш да ставаш пилот 🙂

На СФ му отдели един ден, според мен - едни и същи бездомници на всеки ъгъл и смард на тоалетна. Виж Dolores Park, The Painted Ladies, Lombard Street и пиърите с морските лъвове. Надали ти се ходи в магазина за шоколад на Жирардели.

Щом ще ходиш чак през март, огледай самолетните билети - може да се намерят билети за самолет по 40-50 долара на посока до Вегас и да не трябва да си в кола 11 часа.

Аз бих предложил и нещо по-нестандартно - Саутуест продължават да откриват нови линии от Окланд до Hawaii - аз бих проверил за билети по 50 долара и бих отскочил до 50ия щат за 2-3 дни.

image.png

• Харесвам 2
Публикувано:

Колко бързо се променя всичко.

Това е актуализацията за момента.

Първите дни ще съм с приятел

13 Кацане и хващане на автобус до Монтерей, мислих да взимам кола от начало, но ще взема от 16 вечерта или 17 сутринта и се чудя от къде, по-надолу е писано.

14 Ходене до Carmel by the Sea, Big Sur и като гледам може да се слезе до Cambria и да се върнем до Монтерей за спане.

15 Ходене до долината Yosemite и евентуално спане около Fresno или някъде другаде.

16 Стигане до Секвоя парк, поне видях, че е отворен през цялата година. След обмислям  2 варианта

Първи - връщане до Монтерей, взимане на кола под наем и спане  там.

Втори я  да ме оставят във Фресно, да взема кола под наем от летището и да спя там, като по този начин ще спестя отиването до Монтерей и връщането на другия ден посока долината на смъртта около 2 часа в посока гледам ще е спестеното време.

Та ще помисля кой вариант да избера.

17 Посещение на долината на смъртта. Не знам дали ще успя да стигна до ЛВ за спане, ако не някъде преди него. Този ден ще е най-зле, ако не спя във Фресно предната нощ ще имам около 9-10 часа каране. Ако спя във Фресно ще е 2,5 часа по-малко. 

Ако се тръгне в 7 сутринта от Монтерей при по-тежкият  вариант към 14 часа трябва да съм в долината на смъртта и ще мога седя докато залезе слънцето в 19 часа най-късно, което е 4-5 часа в долината. 

Ако има къде в близост до долината да се спи ще е по-добре, ама май няма много населени места там? Ако не трябва да се приближа до ЛВ

Като цяло не ми харесва този ден и не знам как да го наглася

18 Ходене до Zion и Гран Каньон и спане някъде там примерно във Flagstaff или някъде на Запад от този град. 

19 Минаване по великия път 66 и  спане в Лас Вегас

20 Хващане на самолет предобед за СФ и спане там.

21 вечерта полет

Гледах за полети до Hawaii , но няма такива цени изобщо, а и не знам дали е възможно да се ходи и там, макар и за 1-2 дни за сметка на нещо друго.

Всякакви идеи са приемат и всичко подлежи на корекции малки или големи.

Публикувано:

Като ходихме в Death Valley, нощувахме в градчето Beatty,  в Exchange Club Motel.  Съвсем близо е до източната граница на парка и цената на мотела беше доста приемлива (беше преди 3-4 години - не гарантирам, че информацията е меродавна).  Не пропускайте залеза от  Zabriskie Point ! 🙂

• Браво 1
Публикувано:

Хвърлих един бърз поглед - има полети по 139 долара на посока - OAK to HNL до края на първата седмица на март - Саутуест още не са заредили за следващите месеци - трябва да ги следиш и да следиш къде още ще отварят линии (в момента и аз не се сещам).

• Харесвам 2
Публикувано:

Виждам, че са ти дали добри предложения вече. Освен задължителните Монтерей (17 mile drive, Cannery row), Carmel-by-the-Sea и крайбрежната магистрала с всичките ѝ спирки, бих ти препоръчала и парка Point Lobos, който е много близо до Кармел - там има кратки хайкчета и прекрасни гледки. 

Малко преди Сан Симеон е Замъкът Хърст - интересен е за посещение. Имай предвид, че в “градчетата” Сан Симеон и Камбрия няма нищо за гледане, те обслужват туристопотока от Хърст, и ако няма да посещаваш замъка, няма смисъл да слизаш до Камбрия и после да се връщаш до Монтерей. 

Моро Бей е по-интересно градче, има хубава природа, но ако стигнеш до там някакси е логично да продължиш към Лос Анджелис, а ти виждам, че не планираш да ходиш там.

Ако искаш да спиш близо до националните паркове, запазвай нощувките от рано, защото бързо се резервират хотелите и стават скъпи, колкото повече наближава. 

Всъщност бих ти препоръчала всички нощувки да запазиш от по-рано, поне няколко месеца, защото периодът, в който пътуваш съвпада с пролетните ваканции на децата и хотели и самолетни билети винаги са по-скъпи за март месец.

И да добавя - ако имаш време еднодневен трип до Напа Вали си заслужава!

• Харесвам 1
Публикувано:

Пробвах няколко компании за коли и винаги цената за оставяне на друго място не се променя, даже на някои си пише изрично, че е еднопосочно.

Със сигурност ще взема така кола с оставяне в Лас Вегас.

За първите дни не ме е грижа много, защото и приятелката която ще ме развежда е от 10 год в Монтерей и от над 15 в Америка, та ще ги знае всички кътчета.

Добавям и Point Lobos към другите места в близост до Монтерей, харесва ми по описание и снимки.

Тъкмо няма да слизаме по-надолу към Сан Симеон и Камбрия.

Някой има ли предложение за спане в зоната на Flagstaff, в Лас Вегас и в СФ?

Публикувано:

Във Вегас спи на стрипа, според мен. Хотелите имат огромни паркинги и не са скъпи (10-15-20 долара на ден някъде). Районът около Вегас не е най-безопасния, особено ако не го познаваш. Има и друга особеност - хотелите на стрипа са въвели една такса "услуги", която е прилично висока (около 80 долара).

В СФ спането е скъпо по принцип. Там огледай внимателно къде точно се намира мястото за спане, защото градският транспорт не е добре уреден. А ако запазиш стая в хотел в долината, може да е съвсем в средата на нищото и без кола да трябва да ползваш Убер/Лифт. Евентуално може да е опция да намериш хотел в долината, който да е близо до спирка на Калтрейн-а. Разходка до някое селце с Калтрейна също е приятно занимание - например  Redwood, San Mateo, San Jose, Moutain View, ... В някоя друга тема бях споменавал и приятни места за обяд в някои от селата. В кампуса на Гугъл не можеш да се разходиш, ако нямаш познат служител, но Епъл имат визитър център:

https://www.apple.com/retail/appleparkvisitorcenter/

На мен Flagstaff ми изглежда малко "в средата на нищото". Аз лично бих се приготвил за типичния крайпътен мотел - нищо особено, малко стар, приемливо чист/мръсен,...

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 48 минути , akair каза:

Във Вегас спи на стрипа, според мен. Хотелите имат огромни паркинги и не са скъпи (10-15-20 долара на ден някъде). Районът около Вегас не е най-безопасния, особено ако не го познаваш. Има и друга особеност - хотелите на стрипа са въвели една такса "услуги", която е прилично висока (около 80 долара).

В СФ спането е скъпо по принцип. Там огледай внимателно къде точно се намира мястото за спане, защото градският транспорт не е добре уреден. А ако запазиш стая в хотел в долината, може да е съвсем в средата на нищото и без кола да трябва да ползваш Убер/Лифт. Евентуално може да е опция да намериш хотел в долината, който да е близо до спирка на Калтрейн-а. Разходка до някое селце с Калтрейна също е приятно занимание - например  Redwood, San Mateo, San Jose, Moutain View, ... В някоя друга тема бях споменавал и приятни места за обяд в някои от селата. В кампуса на Гугъл не можеш да се разходиш, ако нямаш познат служител, но Епъл имат визитър център:

https://www.apple.com/retail/appleparkvisitorcenter/

На мен Flagstaff ми изглежда малко "в средата на нищото". Аз лично бих се приготвил за типичния крайпътен мотел - нищо особено, малко стар, приемливо чист/мръсен,...

Какво значи "стрипа"? За какви услуги говориш за по 80 долара? Нали предложи да спя там. В кой район е безопасно да се спи във Вегас?

Дай примерни райони за спане в СФ освен до тази спирка Калтрейн.

@DaBo каза, че СФ имал добър транспорт, сега ти казваш обратното и съм в шах.

Не е задължително да спя във Flagstaff, може и някъде наоколо ако имаш предложение.

Публикувано:
преди 21 минути , Alexander каза:

Какво значи "стрипа"? За какви услуги говориш за по 80 долара? Нали предложи да спя там. В кой район е безопасно да се спи във Вегас?

Дай примерни райони за спане в СФ освен до тази спирка Калтрейн.

Не е задължително да спя във Flagstaff, може и някъде наоколо ако имаш предложение.

The Stryp  е районът, с хотелите и казината в ЛВ.И е къде 7 км:))))

Фонтаните на Беладжио са там, Виенското колело и всички интересно.

Например, една нощ в Беладжио, ще ти е незабравимо преживяване.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, Alexander каза:

Пробвах няколко компании за коли и винаги цената за оставяне на друго място не се променя, даже на някои си пише изрично, че е еднопосочно.

Със сигурност ще взема така кола с оставяне в Лас Вегас.

За първите дни не ме е грижа много, защото и приятелката която ще ме развежда е от 10 год в Монтерей и от над 15 в Америка, та ще ги знае всички кътчета.

Добавям и Point Lobos към другите места в близост до Монтерей, харесва ми по описание и снимки.

Тъкмо няма да слизаме по-надолу към Сан Симеон и Камбрия.

Някой има ли предложение за спане в зоната на Flagstaff, в Лас Вегас и в СФ?

Бих ти препоръчала да спиш в градчето Уилямс (предполагам ще се връщаш от каньона). Беше много приятно малко градче. 

В Лас Вегас ние сме спали в Polo Towers и Vdara. И двата са без казина. Вдара е

по-нов хотел и е супер близо до Беладжио и центъра на стрипа.

в СФ спахме в Orchard Hotel, но това беше преди 9 години, сега може би по-добри опции. Локацията е централна близо до Union Square.

• Харесвам 1
Публикувано:

@AlexandraKo ти е отговорила - The Strip е главният булевард във Вегас, на който са всички големи хотели:

image.png.a00bfff1c1fca367b6dfa9fdf407491a.png

Таксата е съвсем измислена - "resort fee". Хотелите твърдят, че в това влизат услугите, които предоставят "безплатно" - компютър и принтер в лобито, материали за оцветяване за деца, басейн, фитнес... Според мен таксата идва поради липса на конкуренция - всичките големи хотели ги държат точно 2 вериги - Сизърс ентъртейнмънт и другата в момента не се сещам.

Ако аз бях в твоите обувки, бих спал в хотел на стрипа, въпреки таксата - за мен пестенето от сигурност е лоша лотария, а не пестене :). Но това е въпрос на лично светоусещане. @Травеолани ти е дала друга идея и явно на нея нищо лошо не й се случило там, където е спала.

В СФ аз май бих се позиционирал някъде в по-туристическата част - близо до пиърите и фиансовия дистрикт, станцията на калтрейна и на БАРТ (влак, който ходи до СФО).

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 47 минути , Alexander каза:

За СФ може да вземете хоп-ОН хоп- ОФ автобусче - ние така разгледахме града. Там не сме наемали кола, от и до летището бяхме с метрото им.

@akair - ако говориш за ЛВ - и двата хотела са на стрипа. Не бих спала в друг район освен на стрипа 🙂

• Харесвам 3
Публикувано:
5 minutes ago, Травеолани said:

- ако говориш за ЛВ - и двата хотела са на стрипа. Не бих спала в друг район освен на стрипа 🙂

Не съм прочел правилно. Моля да бъда извинен. И предполагам имаш прилични аргументи за хотел на Стрипа 🙂

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.