Прескочи до съдържание

Thomas cook - финансовите им затруднения и евентуални последствия

Препоръчани мнения

Много ще ми е интересно дали и кой ще запълни празнината,освободена от Томас Кук и с колко това ще оскъпи почивките?Защото в последно време се нагледахме на фалити от които крайният потребител-туриста винаги е на загуба,а и в последствие цените на билетите и почивките се вдига значително.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Jorro каза:

Много тъжно... 

Гледам новините сега и на мен така ми става много тъжно в такива моменти. Винаги си мисля как се чувстват хората, които са подготвяли важно събитие и то се сгромолясва толкова грозно, или правят единствената си годишна ваканция, или губят единствения си доход... Сигурно звучи тъпо, ама те чувствата не винаги са логични.

Връзка към коментар

Наистина е тъжно тъкмо си купих самолетче 1 към 200 на ТомасКуук. Лятото излитаха от Бургас до Шотландия на доста прилични цени, ще липсват както и Кондор които се оттеглиха миналата година от пазара. Предполагам Jet2 ще се намеси на пазара поне до България.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 18 минути , Rainy каза:

Гледам новините сега и на мен така ми става много тъжно в такива моменти. Винаги си мисля как се чувстват хората, които са подготвяли важно събитие и то се сгромолясва толкова грозно, или правят единствената си годишна ваканция, или губят единствения си доход... Сигурно звучи тъпо, ама те чувствата не винаги са логични.

Преди време,като фалира Алфа тур,бях купила една почивка от тях.

Застрахователят,ми върна парите и то, учудващо, без никакъв проблем и забавяне.Купих си същите пакети,от друг оператор,на същата цена.

Но имаше много време да датата на пътуването.

Ако вече си отишъл някъде,е друго.

Човек винаги трябва да има едно на ум- било с тур-оператор,било, с АК. Сигурност за нищо няма.

Веднъж сме изпадали в такава ситуация,разказвала съм ,не го пожелавам на никого.

На връщане от Сардиния веднъж, самолетът от там излетя с 4 часа закъснение и си изпуснахме полета от Милано за София.Друг полет в този ден нямаше.Бяхме 7 души,добре че,на другия ден,от Бергамо имаше полет на Уиз,че имаше и места.По една камара пари,че от сума ти карти,проработи една.

Изобщо,много притеснително.Ако човек няма и достатъчно пари у себе си,пък, не знам, какво ще прави.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
29 minutes ago, Мирослава Ш. said:

Много ще ми е интересно дали и кой ще запълни празнината,освободена от Томас Кук и с колко това ще оскъпи почивките?Защото в последно време се нагледахме на фалити от които крайният потребител-туриста винаги е на загуба,а и в последствие цените на билетите и почивките се вдига значително.

Нишата ще бъде запълнена от по ефективните участници на пазара. Краткосрочно може да има турбуленции, но дългосрочно от това ще спечелят потребителите. Thomas Cook работят основно на британския пазар и имат 22 000 служители. Booking.com работят в 227 държави, имат представителство в 70 държави и въпреки това имат само 17 000 служители. Както НТА принудиха всички авиокомпании да си затворят офисите и да работят основно онлайн, така и при пътуването физическите агенции скоро ще станат минало... Най-вероятно в офисите на Томас Кук няма да се нанесе техен конкурент...

thomas-cook-travel-agency.jpg

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Малко подцених бизнеса на Томас Кук, но това не променя валидността на горното ми мнение

Operations

Thomas Cook Group employed approximately 21,000 staff worldwide, with 9,000 in the United Kingdom.

Tour operators

Tour Operator Country Logo Joined the Group
Thomas Cook Tour Operations United Kingdom United Kingdom Sunny Heart 1841
Thomas Cook Germany Germany Germany Sunny Heart 2001
Thomas Cook France France France Sunny Heart 2001
Thomas Cook Netherlands Netherlands Netherlands Sunny Heart 2001
Thomas Cook Belgium Belgium Belgium Sunny Heart 2001
Thomas Cook China China China Sunny Heart 2016
Airtours United Kingdom United Kingdom Independent Logo 2007 (former MyTravel Group Subsidiary)
Ving Norway Norway

Sweden Sweden

Sunny Heart 2007 (former MyTravel Group Subsidiary)
Tjareborg Finland Finland Sunny Heart 2007 (former MyTravel Group Subsidiary)
Spies Denmark Denmark Sunny Heart 2007 (former MyTravel Group Subsidiary)
Neckermann Poland Poland

Hungary Hungary

Czech Republic Czech Republic

Sunny Heart 2001 for Poland and Hungary

2007 for Czech Republic

Neckermann Reisen Austria Austria

Switzerland Switzerland

Sunny Heart 2001
Intourist Russia Russia Independent and Sunny Heart 2011

https://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Cook_Group

Връзка към коментар

Жалко. Бяха историята на туризма. 

Като чета за бонусите на управляващия екип, се сещам за един анализ, посветен на плюсовете и минусите от неолибералния начин на управление - назначаването на напълно чужди на комнания хора на отговорни позиции и предпочитането им пред лоялни служители, дълго работили в една компания. Изводът беше, че такива хора са по-гъвкави, но и по-авантюристични и водещи до много по-бързи печалби (обясняваха го с бонусната система на заплащане), но и многооо по-рискови играчи. Най-интересното е , че авторът казваше , че те не са подходящи за стари компании, съществували повече от 3 десетилетия. Не знам дали съм съгласна с това мнение, но за съжаление при Томас Кук е вярно.

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Рекламата на унгарския Neckermann гласи:

175 годишната история на Thomas Cook е гаранция, че всеки който избере Neckermann Унгария със сигурност ще пътува...

Както гласи обаче поговорката: Гаранция Франция....

• Харесвам 1
  • Смея се 2
Връзка към коментар

Neckermann Австрия са преустановили дейността, докато Neckermann Унгария твърдят, че ще продължават да оперират, защото нямат финансови проблеми и очакват да ги продадат...

Връзка към коментар
преди 6 часа, Jorro каза:

Дано Туи не вдигнат цените за сметка на това. 

Подобен срив ще се отрази на цените на организираните пътувания неминуемо. 

В момента т.нар. спасителна операция - медиен термин - е водеща новина във Великобритания, и е нормално. Става въпрос за стотици хиляди засегнати хора. Всички пътуващи ще бъдат прибрани рано или късно, но това е огромен разход. 

Не съм в застрахователния бизнес, но ATOL би трябвало да има фонд за покриване на застрахователни събития, събиран от вноските на своите членове. Мисля, че тези вноски ще бъдат ревизирани, а това ще се отрази на цените на всички компании, даващи официални гаранции за своите резервации. 

CAA има отворена специална страница за всички, които имат нужда от помощ. 

https://thomascook.caa.co.uk/

Връзка към коментар
преди 24 минути , Rainy каза:

Подобен срив ще се отрази на цените на организираните пътувания неминуемо. 

В момента т.нар. спасителна операция - медиен термин - е водеща новина във Великобритания, и е нормално. Става въпрос за стотици хиляди засегнати хора. Всички пътуващи ще бъдат прибрани рано или късно, но това е огромен разход. 

Не съм в застрахователния бизнес, но ATOL би трябвало да има фонд за покриване на застрахователни събития, събиран от вноските на своите членове. Мисля, че тези вноски ще бъдат ревизирани, а това ще се отрази на цените на всички компании, даващи официални гаранции за своите резервации. 

CAA има отворена специална страница за всички, които имат нужда от помощ. 

https://thomascook.caa.co.uk/

Засегнатите в момента само на Канарски острови са 30 000.

Връзка към коментар

ужас просто 😞 не знам дали Томас Кук организират пакети на Санторини, но снощи на летището там имаше доста голяма тълпа хора, налягали по земята, очевидно прекарали часове и силно увехнали, а нямаше информация на таблата за канселирани редовни полети, не знам дали е възможно да са от техните туристи, но ми стана наистина мъчно от гледката

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Няма съмнение, че е неприятно. 

Показателно е , как абсолютна сигурност няма никъде и понякога дори @Topfly не може да предвиди нещата. 

Великобритания ще си прибере хората и това ще е еднократен разход  макар и голям, вместо да наливат пари в пробитата каца. 

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, antea каза:

ужас просто 😞 не знам дали Томас Кук организират пакети на Санторини, но снощи на летището там имаше доста голяма тълпа хора, налягали по земята, очевидно прекарали часове и силно увехнали, а нямаше информация на таблата за канселирани редовни полети, не знам дали е възможно да са от техните туристи, но ми стана наистина мъчно от гледката

Точно в Санторини съм виждала най-много техни самолети, така че да - летяха до там и вероятно хората са били техни клиенти. 

Връзка към коментар
преди 17 минути , chandni каза:

Точно в Санторини съм виждала най-много техни самолети, така че да - летяха до там и вероятно хората са били техни клиенти. 

Все пак са големи някъде бях гледал изследване, че са в  топ 10 на авиокомпаниите по пътникопоток за Европа.

Връзка към коментар
41 minutes ago, vinidj said:

Все пак са големи някъде бях гледал изследване, че са в  топ 10 на авиокомпаниите по пътникопоток за Европа.

Неприятно може да стане ако Wizz air и Ryanair почнат да пренасочват капацитет към Великобритания...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Интересно съобщение от страна на Уиз:”

Dear travellers! We are offering special fares for Thomas Cook customers whose flights between Larnaca and Paphos, Cyprus  and London Luton, UK  were cancelled following Thomas Cook’s insolvency.“

Само не знам дали едните са помолили/офертирали другите или действат на своя глава. Не вярвам Уиз да са предприели такива действия без знанието/молбата на Томас!

Връзка към коментар
15 minutes ago, Ivko said:

Интересно съобщение от страна на Уиз:”

Dear travellers! We are offering special fares for Thomas Cook customers whose flights between Larnaca and Paphos, Cyprus  and London Luton, UK  were cancelled following Thomas Cook’s insolvency.“

Само не знам дали едните са помолили/офертирали другите или действат на своя глава. Не вярвам Уиз да са предприели такива действия без знанието/молбата на Томас!

Това по принцип е стандартна практика на Уиз ер и на други авиокомпании при фалит на голям превозвач. Добър ПР, а и не лош бизнес е да превозиш изпадналите в нужда пътници.. Обикновенно обаче има някаква фиксирана цена, а сега гледам доста космически цени дава сайта на Уизе ер през линка за промоцията

wizzlar.JPG.0a1a1b7713f18b8b03019171b45254cc.JPG

Другите авиокомпании обаче също яката надуват цените

Jet2 branded ‘despicable’ after ‘trebling prices’ following Thomas Cook collapse

https://metro.co.uk/2019/09/23/jet2-branded-despicable-trebling-prices-following-thomas-cook-collapse-10791556/

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 минути , Topfly каза:

Обикновенно обаче има някаква фиксирана цена, а сега гледам доста космически цени дава сайта на Уизе ер през линка за промоцията

то трябва да се сравни с цените за същите дати без линка

щото в последния момент в края на отпуските няма да е евтино

Връзка към коментар
5 minutes ago, neuromancer said:

то трябва да се сравни с цените за същите дати без линка

щото в последния момент в края на отпуските няма да е евтино

Същите цени излизат, но може и линка да не работи... Опитах за същата дата да видя какво има с прекачване с НТА и през Будапеща даваше 89 евро, но когато кликнах на линка се оказа, че полетът за Будапеща е на 100% разпродаден и няма места. Явно всякакви опции за по нормални цени бързо свършват в такива моменти...

Връзка към коментар
2 hours ago, vinidj said:

Не са в топ 10. Имат 34 самолета и 8 милиона пътници годишно цък Едвам могат да влезат в ТОП 25 цък

Самолетите са им основно А321, които добре биха паснали във флотата на Уиз ер... Интересно е кой ще вземе самолетите....

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.