Прескочи до съдържание

Срокове и процедури за оспорване на транзакции с кредитни и дебитни карти

Препоръчани мнения

Защитата на Paypal е масова заблуда. Те не връщат пари ако напр.  сметката на търговеца е празна. Единствената сигурност идва от банката картоиздател.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 26 минути , Ilian359 каза:

Защитата на Paypal е масова заблуда. Те не връщат пари ако напр.  сметката на търговеца е празна. Единствената сигурност идва от банката картоиздател.

Да де но нали този пейпал акаунт е вързан пак с банкова сметка или карта и те парите реално там се блокират.

Връзка към коментар
На 28.11.2019 г. в 9:48, Topfly каза:

Класика в жанра е, да обявиш по ниски цени и да се финансираш бързо от предплащания на клиенти... От клиентска гледна точка най-важното правило в такива случаи е да плащаш с банкова карта, защото така може да се направи оспорване на транзакцията и банката да те обезщети. Ако преведеш пари или платиш с кеш, правата са ти много по ограничени...

Не става толкова бързо да се финансираш. Процесорите забавят преводите към търговеца и най-вероятно тия с плочите също не са получили все още сумата. А и забавяне на релийз предполагам се случва редовно по технически причини, аз бих проверил първо дали в други сайтове плочите ги има и се доставят. 

Връзка към коментар
преди 6 часа, Георги каза:

А и забавяне на релийз предполагам се случва редовно по технически причини, аз бих проверил първо дали в други сайтове плочите ги има и се доставят. 

Ами те са към един ‘фестивал’ Record Store Day Black Friday, който се провежда всяка година в USA и Европа и се пускат лимитирани издания/преиздания специално за него съответно за европейския и щатския пазар,като едно заглавие се пуска в определен тираж и за двата пазара. Тези където ги поръчах се оказаха, че са само за щатския пазар,но не е ясно защо доста сайта в Европа го пуснаха на pre order и два дена преди датата на издаване/пускане получават имейл от Унивърсъл, че за Европа се отменя за 2020 и се почна едно канселиране на поръчки. Аз мойте съм ги платил преди месец и не вярвам продавача да не си е получил парите.

Връзка към коментар
7 hours ago, Георги said:

Не става толкова бързо да се финансираш. Процесорите забавят преводите към търговеца и най-вероятно тия с плочите също не са получили все още сумата. А и забавяне на релийз предполагам се случва редовно по технически причини, аз бих проверил първо дали в други сайтове плочите ги има и се доставят. 

Прав си, но при възстановяването на парите също имаш луфт от месеци преди някой да успеее да заведе срещу теб процедура по несъстоятелност. При онлайн търговията по принцип има няколко нива на финансиране от страна на клиента:

- В основния (и легитимен) случай (за разлика от физическата търговия) клиентът финансира оборотния капитал на търговеца, като предварително плаща сумата за стока, която физически (често) не е налична при търговеца. По този начин търговецът може да спести лихви за оборотен капитал с който да финансира покупка на стока,  наем за складови и търговски площи, заплати на служители и т.н. и да предложи по ниска цена на клиента. Тук рискът е, че търговецът на едро, производителят и т.н. също може да нямат складови наличности и така доставката да се забави повече от очакваното. Аз лично съм поръчвал плочки за тераса, където забавянето го обясниха с отпуски на служителите в италианския завод, а парите вече ми ги бяха взели преди седмици. В крайна сметка след около 2 месеца закъснение получих желаните плочки...

- При вторият начин на финансиране от страна на клиентите търговецът приема поръчки с цел да покрие свои други краткосрочни задължения, като изобщо не е сигурен предварително ще може ли да изпълни поръчката. Това е законен, но не много коректен начин за финансиране. Много Магеланци сигурно си спомнят фалита на Sky Europe! Много ясно  помня как успоредно с информациите за проблемите на Sky Europe в медиите цените на билетите за самолет дори и 6-7 месеца предварително постоянно падаха, като авиокомпанията видимо правеше всичко възможно да привлече ликвидност от продажба на билети за далечни дати...Тази игра сигурно им даде няколко месеца отсрочка на фалита, но в крайна сметка не успя да ги спаси... Аз бях между тези, които се хванаха на играта и за разгара на летния сезон си купих самолетни билети на смешно ниска цена. За щастие имах късмет да съм сред последните клиенти, които успяха да пътуват с авиокомпанията. Точно един ден след полета ми Sky Europe официално обявиха, че прекратяват дейността си..

Връзка към коментар
Пътуващо предизвикателств

Здравейте! Аз имам проблем,във връзка с транзакция за плащане в хотел.В самата оферта имаше опция за безплатно анулиране.1 ден след налагащо се анулиране очаквах веднага да ми върнат обратно парите.От буукинг ми изпратиха потвръждение за анулирането и казват че до 12 дни ще ми се възтанови сумата.Притеснявам се и се обръщам за съдействие към кого да се обърна.Към банката да заявя ли ?Незнам

Връзка към коментар
4 minutes ago, Пътуващо предизвикателств said:

Здравейте! Аз имам проблем,във връзка с транзакция за плащане в хотел.В самата оферта имаше опция за безплатно анулиране.1 ден след налагащо се анулиране очаквах веднага да ми върнат обратно парите.От буукинг ми изпратиха потвръждение за анулирането и казват че до 12 дни ще ми се възтанови сумата.Притеснявам се и се обръщам за съдействие към кого да се обърна.Към банката да заявя ли ?Незнам

Напълно в реда на нещата е парите да се възстановят до две седмици след анулиране на резервацията. За сега има нужда единствено от търпение.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 9 часа, Ivko каза:

Ами те са към един ‘фестивал’ Record Store Day Black Friday, който се провежда всяка година в USA и Европа и се пускат лимитирани издания/преиздания специално за него съответно за европейския и щатския пазар,като едно заглавие се пуска в определен тираж и за двата пазара. Тези където ги поръчах се оказаха, че са само за щатския пазар,но не е ясно защо доста сайта в Европа го пуснаха на pre order и два дена преди датата на издаване/пускане получават имейл от Унивърсъл, че за Европа се отменя за 2020 и се почна едно канселиране на поръчки. Аз мойте съм ги платил преди месец и не вярвам продавача да не си е получил парите.

Значи това, че поръчката ти не може да бъде изпълнена не е въобще по вина на сайта. Подходи със съответното доверие и им дай малко време да обработят връщането на парите, сметни си въпросните 40 дни (въпреки че мисля, че бяха доста повече, провери си условията и звънни на банката ти ако трябва да ги питаш), пиши ако трябва пак на сайта да ги натиснеш и така.

Прекрасно е да знаеш лостовете, с които можеш да се предпазиш от онлайн измама с кредитна карта, но не трябва моментално да подхождаш с мнителност към всеки и всичко и да оспорваш транзакции без грам търпение. Оспорването е нещо като последен инструмент за действие, едва след като всички други канали да си върнеш парите са изчерпани. 

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
  • 3 месеца по-късно ...
преди 12 часа, Георги Матеев каза:

Аз вече няколко пъти се позовах на това при отменени полети, но авиокомпаниите категорично отказват връщане на пари - само ваучери и точка. Въобще не ме кефи.

Проблемът на ваучерите е, че особено при по-малките регионални авиокомпании като примерно Aegean - които принципно са много по-заплашени от фалит - няма никаква гаранция, че въобще някога ще можеш да ги ползваш.

Утре мисля да пусна 4-5 чарджбека чрез банката и ще пиша какво е развитието по-натам (предполагам ще отнеме месеци за отговор).

В момента диспютвам и 7 транзакции чрез Пейпал, като има новини и за това ще пиша.

P.S. Поне свободно време има в момента 🤣 В нормална ситуация щях да вдигна ръце и да прежаля парите, че разправията си е сериозна.

Я кажи каква причина изтъкваш за транзакциите от Пейпал?

Защото само за неоторизирана транзакция, тоест някой ти е влязъл в телефона и неправомерно я е направил, мисля само за това връщат пари.

Връзка към коментар
Георги Матеев
преди 23 минути , vinidj каза:

Я кажи каква причина изтъкваш за транзакциите от Пейпал?

Защото само за неоторизирана транзакция, тоест някой ти е влязъл в телефона и неправомерно я е направил, мисля само за това връщат пари.

Един от малкото плюсове на Пейпал е, че имат тяхна собствена Buyer's Protection програма, чиято защита е в сила до 6 месеца след покупката. Тази програма покрива случаи, в които не получиш дадена стока или услуга от търговеца. Самолетните билети са в раздел 'услуги'.

Изтъквам истината - купил съм билет, който после е отменен от авиокомпанията и съответно търговеца/посредника вече ми дължи пълен рефънд. Опитал съм неуспешно да се свържа многократно с търговеца (което също е истина) и оспорвам Пейпал транзакцията, тъй като не съм получил никаква стока/услуга срещу парите си.

След като случая се ескалира през техния интерфейс самите те поемат инициативата. Свързват се с търговеца за доуточнение, като ако той не им отговори в някакъв определен срок (обикновено е максимум месец, но предвид Корона-та обаче може да го удължат) - тогава Пейпал служебно решава случая спрямо предоставените документи, като най-често е в полза на клиента и връщат парите. Процедурата е подобна на оспорване чрез банка на транзакция с кредитна карта, само дето почти винаги е в пъти по-бързо. По някаква причина търговците много се плашат от Пейпал оспорванията и в предни случаи експресно са връщали сумите.

Практиката ми е показала, че по-сигурна защита от това няма. До момента успеваемостта ми чрез Пейпал диспути е била 100%, докато не мога да кажа същото за случаите на оспорване на транзакции чрез банката.

• Харесвам 9
Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 12 часа, Георги Матеев каза:

Утре мисля да пусна 4-5 чарджбека чрез банката и ще пиша какво е развитието по-натам (предполагам ще отнеме месеци 

Би ли описал за неопитните как се процедира при карта Дайнерс? Възможно ли е да стане по интернет или трябва да се подаде заявление лично в ПИБ? Кога да се подаде - преди или след датата на нощувката/полета? Благодаря!

Връзка към коментар
Георги Матеев
преди 14 минути , Дани Магелани каза:

Би ли описал за неопитните как се процедира при карта Дайнерс? Възможно ли е да стане по интернет или трябва да се подаде заявление лично в ПИБ? Кога да се подаде - преди или след датата на нощувката/полета? Благодаря!

За оспорване по Дайнърс нямам конкретен опит, досега не ми се е налагало. Днес обаче ще разуча, че и там трябва да пусна няколко чарджбека. Въобще тея дни ще оспорвам половината свят, ама какво да се прави 🙂

Почти сигурен съм, че пращат по имейл бланка за оспорване, която трябва да попълниш и да пратиш в комплект със съответните документи. Т.е. би трябвало да става изцяло онлайн. На практика няма значение дали е преди или след датата на нощувката/полета - по принцип правилото е, че можеш да оспорваш до 6 месеца от датата, на която е направено плащането за конкретната стока/услуга.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 13 минути , Дани Магелани каза:

Оспорването за Дайнерс става с подаване на тази декларация в офис на ПИБ.

Едит: Всъщност бланката за Дайнерс е малко по различна, разпечатиха ми я и я попълвах в банков офис. Поне допреди 3 седмици не ставаше онлайн.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
Георги Матеев
преди 2 минути , Радослав каза:

Оспорването за Дайнерс става с подаване на тази декларация в офис на ПИБ

Дайнърс винаги са били значително по-гъвкави от динозавъра ПИБ. Почти мога да се басирам, че конкретно за Дайнърс ще става и с пращане на попълнената форма по имейл.

Връзка към коментар
преди 15 минути , Георги Матеев каза:

Дайнърс винаги са били значително по-гъвкави от динозавъра ПИБ. Почти мога да се басирам, че конкретно за Дайнърс ще става и с пращане на попълнената форма по имейл.

Допълних си поста.

преди 19 минути , Радослав каза:

Оспорването за Дайнерс става с подаване на тази декларация в офис на ПИБ.

Едит: Всъщност бланката за Дайнерс е малко по различна, разпечатиха ми я и я попълвах в банков офис. Поне допреди 3 седмици не ставаше онлайн. Срокът за отговор е 15 работни дни, но при мен се проточва.

Връзка към коментар

В настоящата ситуация да се изисква физическо подаване на някакво заявление/молба, при положение, че е напълно възможно това да се направи онлайн (било посредством някаква функционалност от сайта на съответната институция, било по e-mail ) , звучи доста абсурдно, да не кажа по-силна дума.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 1 час, Георги Матеев каза:

Миналата седмица бях в офис на ПИБ, после се чух с дайнърс, за оспорване се попълва декларация и се входира в офис на ПИБ. Предполагам, че ако е можело и онлайн да са ми казали от дайнърс @Дани Магелани

• Благодаря 1
Връзка към коментар
31 minutes ago, Фичо said:

В настоящата ситуация да се изисква физическо подаване на някакво заявление/молба, при положение, че е напълно възможно това да се направи онлайн (било посредством някаква функционалност от сайта на съответната институция, било по e-mail ) , звучи доста абсурдно, да не кажа по-силна дума.

Началото на декември м.г. имах разправия с ПИБ по повод начислена годишна такса за КК, която уж беше промоционална, без такси за 24 месеца. Отначало помислих, че е тяхна неволна грешка и отидох в местния офис да се коригират. Нищо подобно, имали инструкции от София, това било положението. Разбрах, че без официална жалба няма да мине. Дадоха ми тяхна бланка. Така се ядосах, че бланката от една страница до никъде не ми стигна. Изписах ръкописно 4 страници, като в края на всяка написах “продължава”, а на следващата “продължение”🙂. Толкова не бях писала с химикал от студентските години🙂. Сканирах жалбата и приложените към нея документи и я пратих по имейл на ПИБ, публикуван в сайта в процедурата им за жалби. В последния ден на срока за разглеждане на жалби ми се обадиха. Жалбата ми бе уважена и ми върнаха цели 39 лв. 🙂. Доста време загубих, но си преследвах убеждението, че съм права и успях.

• Харесвам 7
Връзка към коментар
Георги Матеев
преди 13 минути , Mistela каза:

Миналата седмица бях в офис на ПИБ, после се чух с дайнърс, за оспорване се попълва декларация и се входира в офис на ПИБ. Предполагам, че ако е можело и онлайн да са ми казали от дайнърс @Дани Магелани

Неслучайно казах, че ПИБ са динозавър в някои отношения. Дори оспорване на транзакции в ДСК съм правил изцяло онлайн.

Имам усещането, че при Дайнърс - и то особено в настоящата ситуация - ще е ОК да се пуснат декларации за оспорване и по имейл.

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 1 час, Дани Магелани каза:

Някой оспорвал ли е плащане с карта Дайнерс  , и ако да, има ли възможност това да стане он лайн?

Аз съм оспорвала Дайнърс и ПИБ, абе имам опит с тях уви. Искаха всичко на хартия, т.е декларацията, но сега приемат онлайн, поне така бяха писали. Иначе, не бих казала, че Дайнърс са много бързи с тези оспорвания. При мен беше източена сума, отне им 1 месец, на ПИБ им отне 4, но и сумата при ПИБ беше по-голяма.

Връзка към коментар
Дани Магелани
Преди 1 час, Георги Матеев каза:

Неслучайно казах, че ПИБ са динозавър в някои отношения. Дори оспорване на транзакции в ДСК съм правил изцяло онлайн.

Имам усещането, че при Дайнърс - и то особено в настоящата ситуация - ще е ОК да се пуснат декларации за оспорване и по имейл.

Жалко, че прекъсна комуникацията с тях във форума!

Връзка към коментар
Георги Матеев
преди 10 минути , atrencheva каза:

Иначе, не бих казала, че Дайнърс са много бързи с тези оспорвания. При мен беше източена сума, отне им 1 месец

Само 1 месец при оспорване чрез банка е равносилно на супер светкавична реакция.

Средното време за отговор и реален резултат е 3 месеца (често повече) след подаване на документите.

преди 6 минути , Дани Магелани каза:

Жалко, че прекъсна комуникацията с тях във форума!

Но пък такъв хубав телефон имат 🙂

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.