Прескочи до съдържание

Айде всички на кантара ;-)

Препоръчани мнения

Публикувано:

Не съм съвсем сигурен дали онзи веселяк с особено чувство за хумор О'Лиъри се шегуваше, когато пусна идеята по-пълничките пътници да плащат допълнително за свръхтегло 

( http://www.money.co.uk/article/1003522-fat-tax-on-overweight-passengers-%20proposed-by-budget-airline.htm )

обаче пичовете от Samoa Air съвсем не на майтап са решили да таксуват пасажерите си пропорционално на теглото им :

Samoa Air boss defends charging passengers by weight

http://www.bbc.co.uk/news/world-22001256

B)

Да, оказва се, че това не е първоаприлска шега и на сайта на авиокоманията хората са си написали ясно, не без известна пионерска гордост:

Samoa Air, Introducing a world first:

'Pay only for what you weigh'!

We at Samoa Air are keeping airfares fair, by charging our passengers only for what they weigh. You are the master of your Air'fair', you decide how much (or little) your ticket will cost. No more exorbitant excess baggage fees, or being charged for baggage you may not carry. Your weight plus your baggage items, is what you pay for. Simple.

The Sky's the Limit!

http://www.samoaair.ws/

Аргументите изглеждат логични, дума да няма :rolleyes:

Ами както се казва - чесито на печелившите :P  (имам предвид стройните и елегантни дами, които имат намерение да бръмчат из Полинезия :D  и да не забравите да почерпите! )

Обаче ако тази практика започне да се разпространява - ще стане малко кофти за тия от нас, които с напрадването на възрастта започнахме да трупаме известни излишъци в лумбалната област :unsure:

P.S. някой с идея за подходяща пролетна диета? :rolleyes:

Публикувано:

Тъкмо щях да почна да пиша по темата и гледам помислил си за обратно пропорционалната зависимост между тегло и напредване на възрастта. А, мечтай си сега за справедлива и достойна пенсия... :D

• Харесвам 1
Публикувано:

Аз по-скоро бих заложил на сумарно тегло [пътник+багаж], за мъжете и жените еднакво, жените са с повечко такъми :)

И преди съм чел за предложения на щатски авиокомпании да таксуват на базата на лично тегло, но смятам, че подобно решение би паднало на всички инстанции поради наличието на дискриминация.

Диета не ти трябва, движи се повечко, това е най-доброто решение.

:)

Публикувано:

Еххх, който е претоварен с новия си форум и няма време един петъчен обзор да напише вижте как му ядете от темите за обсъждане. Ма не, запазвам мълчание и ще коментирам знаете къде в Понеделник :)

Публикувано:

Еххх, който е претоварен с новия си форум и няма време един петъчен обзор да напише вижте как му ядете от темите за обсъждане. Ма не, запазвам мълчание и ще коментирам знаете къде в Понеделник :)

В интерес на истината, точно за това си мислих одеве. Тоя форум със светкавичната реакция на всички, включително ти, по всяка новина е много вероятно да се окаже убиец на блога, а на обзоровете - почти абсолютно сигурно. Затова поразсъждавах над темата как би било най-уместно да споделя мислите си с останалите и да съобщя личното си решение, че няма да коментирам новини и ситуации, преди да са се появили в обзора. Не искам никой да ме разбира погрешно, просто наистина си мисля, че форумът може да избута обзоровете в ъгъла и да ги обезсмисли, а това лично на мен няма да ми хареса.

Не мога да бъда сигурен, че опасенията ми ще се сбъднат, то времето ще покаже, но така или иначе избора за себе си го направих. Остава открит въпросът как да преценя кое ще попадне в обзора...ще трябва да се доверя на личната си преценка.

:)

Публикувано:

Твоя си работа, новината ще я видиш в обзора. Сега дали предпочиташ да се изолираш за да те изненадвам с обзорите си е отделен въпрос :)

Няма да умре блога, първите дни наистина е по-нормално да имам повече работа тук, но нещата лека полека ще се нормализират. 

• Замислям се 1
Публикувано:

Чакам с нетърпение Георги да напишеше повече подробности за това тегло. Четох за него във вестниците и много се смях. Имам въпрос обаче. Ти в обзора като го напишеш после къде се коментира при условие че има две възможности - тук и в обзора?

• Харесвам 1
Публикувано:

Чакам с нетърпение Георги да напишеше повече подробности за това тегло. Четох за него във вестниците и много се смях. Имам въпрос обаче. Ти в обзора като го напишеш после къде се коментира при условие че има две възможности - тук и в обзора?

Ми общо взето където искате, няма да спирам коментарите там, и ако се осбъжда тема от обзора, мисля че ще е по-лесно там, но няма да е нещо което ще насилвам :)

• Замислям се 1
Публикувано:

Доколкото помня, самоанците се славят като много дебели хора. Това, комбинирано с малките междуостровни самолетчета ми се вижда достатъчно основание да се въведе такова таксуване, и не вярвам да стане масова практика скоро.

От друга страна, ми се вижда честно лимита за тегло да е живо тегло + багаж, и ако го прехвърлиш си плащаш свръхбагаж. Не може аз като тежа 75 кг да имам право на същия багаж като някой, дето тежи 150. Детето с 15кг и то, пък си плаща почти същата цена на билета за полет в Европа.

Публикувано:

Аз съм твърдо за! Може би за лична изгода:)

73+10 багаж, това е поне с 20 по-малко от средното, пък и жената е слабичка, да не говорим за децата ;)

• Харесвам 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Предполагам няма нужда от превод:

Passenger ‘humiliated’ by cabin crew over 'customers of size' policy Viewed 34 times     By cabincrew.com on Thursday 25th Apr, 2013 at 09:52

a21f083d8aa827dd.png

A passenger on Southwest Airlines is considering taking legal action after allegedly being humiliated about his weight on a flight last weekend.

Matthew Harper, 34, had boarded a flight on Sunday from Midway Airport, Chicago, to Denver, but says he was approached by a cabin crew member after he had taken his seat.

He was asked to leave the plane, and was then allegedly questioned over whether he was aware of the airline's "customers of size" policy, which urges larger people to buy two seats, according to the Metro. Southwest's "customers of size" policy clearly states passengers who cannot fit between the 17-inch armrests must purchase a second seat.

Harper, who weighs 340lbs, said he was aware of it, but that there was an empty seat right next to him.

After about half an hour Harper was let back on the plane, but said he was left "humiliated" by the experience.

Harper complained about his treatment and was offered $100, but turned it down, and may launch legal action.

The Daily Mail reports that a spokesman for Southwest said the company plans to investigate what happened.

It is not the first time Southwest Airlines has upset an overweight traveller. Back in March 2012, US passenger Kenlie Tiggeman was told by a Southwest Airlines employee that she and her mother were "too fat to fly" when they asked what the weight restrictions were on the flight, according to MSNBC.

http://www.cabincrew.com/news/passenger-humiliated-by-cabin-crew-over-customers-of-size-policy/1751?utm_source=facebook&utm_medium=social+&utm_campaign=passenger+humiliated+over+size

Публикувано:

не мога да разбера очакването на хора, които не се отнасят с уважение към себе си, да бъдат уважавани от околните! ако аз би трябвало да седя до подобно на горния пост туловище също бих се опитала да съдя компанията

Публикувано:

Все още не мога да разбера защо всички пълни хора се слагат под общ знаменател ?! Само една част от затлъстелите хора на планетата са в това си положение от плюскане. Когато е объркан метаболизма по ред причини нямаш голям избор дали да си пълен или слаб. И какво тези хора да не излизат от домовете си, защото ще притеснят някой? Да, ако такъв човек седи до мен в продължение на часове и ме е нагънал в ъгъла, защото не може да се побере в своята седалка няма да ми е приятно, но няма и да правя проблем от това. Страшно сме толерантни няма що!

• Харесвам 5
Публикувано:

често казано няма смисъл да се влиза в спор, колко от тези хора са наистина в това положение НЕ благодарение на самите себе си. в крайна сметка дали някой ще е смачкан заради подобни хора също е въпрос на толерантност. не е редно чуждия проблем да се превръща в мой, хората са дали възможност - да си доплати за втора седалка. никой нищо не е споменавал да си стоят в къщи

Публикувано:

Тук е въпроса не само до килограми, а до пространство. И не става въпрос за леко пълни хора, а за morbid obesity. Все пак хората са си платили да получат място на седалката, не би трябвало това място да го споделят с други, които преливат на половината от съседното място, само защото са се стиснали да си купят втори билет. Не става въпрос за толерантност и дискриминация, говорим за физическо пространство, което като си купиш самолетен билет очакваш да е твое. 

Да, в тоя случай е имало свободна седалка до човека, но в много от случаите няма. И след като е бил запознат с политиката на авиокомпанията няма абсолютно никакво извинение да не си купи втори билет. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Както и да е -  изразявам мнението си, както всички останали. Не искам да влизам в спорове, че хич не ги обичат тези безкрайни и безсмислени надцаквания - темата е обширна, всички носим глави на раменете си и си ги разбираме за себе си нещата по различен начин.

Публикувано:

Аз вече си казах, т.е. написах някъде мнението по въпроса - според мен трябва да се има предвид някакъв индекс ръст/тегло, защото килограмите като абсолютна стойност не казват нищо. Примерно мъж с ръст 192 см и тегло 85 кг. изобщо не е дебел, даже бих казал е слаб за ръста си, но ще плати повече от някой с ръст 168 см. и тегло 82 кг., който пък си е баш дебел :D

Комбинацията лично тегло+багаж също има логика да се гледа, защото мога да тежа примерно 95 кг., ама да съм с ръчен багаж 5 кг, а друг да тежи 80 кг. и да е помъкнал 30 кг куфар.

Публикувано:

Ако приемем, че американците не са виновни, че ги тъпчат с гмо храни и са дебели, тогава проблемът е в системата. Решението е да се променят стандартите за понятието "място в самолет", както са променили стандартите за дрехи. В крайна сметка и нас ни чака същото в близките години. Хранейки се с гмо едва ли можем да контролираме метаболитните процеси в организма си.

• Харесвам 1
Публикувано:

Сигурно е трябвало човекът да си купи допълнителна седалка, но... тук иде реч и за правата на пътниците и за това, че авиокомпаниите намаляват драстично разстоянието между седалките, заменят ги с по-тънки, вместо подлакътници, имаме пръчки обвити в малко кожа... Често след полет, коленните капачки са с болки 2 дни поне. Ако АК разрешат този проблем, сигурно ще има разрешение и едва тогава основание за оплакване от пасажерите със затлъстяване. В крайна сметка, затлъстяването е заболяване и не е редно хората да се дискриминират за това, че са болни. По тази логика, нека се забрани на диабетиците да ползват самолети, т.к. може да изпаднат в хипогликемия, или да се забрани на ХОББ-аджията или астматика да лети... Ако вие носите очила, и ви забранят да летите, щото няма да видите инструкциите за евакуация например, или ще се лутате поради намалено зрение из пътеката и да пречите на останалите, ще ви бъде ли приятно?

Публикувано:

никой за никакви забрани никъде не споменава. става въпрос за това, че някой, поради някакви причини, създава неудобства на случайни хора, като в същото време се прави на жертва.

Публикувано:

никой за никакви забрани никъде не споменава. става въпрос за това, че някой, поради някакви причини, създава неудобства на случайни хора, като в същото време се прави на жертва.

това е дискриминация по болестен признак.

аз като лекар не мога и да го проумея - как може да дискриминираш болен човек.

ами да вземат да издават медицинско преди полет и всички да минават на преглед, да видим тогава, колко хора ще са в самолета? пак пиша, все едно да забраниш на някого с очила да  лети, щото ако станело авария ще се лута по пътеката и ще пречи на останалите.

по тази логика, искам да забранят на всички, които хъркат да се качват на самолетите, щото ми пречат на полета с хъркането...

Публикувано:

това е дискриминация по болестен признак.

аз като лекар не мога и да го проумея - как може да дискриминираш болен човек.

ами да вземат да издават медицинско преди полет и всички да минават на преглед, да видим тогава, колко хора ще са в самолета? пак пиша, все едно да забраниш на някого с очила да  лети, щото ако станело авария ще се лута по пътеката и ще пречи на останалите.

по тази логика, искам да забранят на всички, които хъркат да се качват на самолетите, щото ми пречат на полета с хъркането...

аз мисля, че никъде изобщо не става въпрос за дискриминация! 

Публикувано:

Аз вече си казах, т.е. написах някъде мнението по въпроса - според мен трябва да се има предвид някакъв индекс ръст/тегло, защото килограмите като абсолютна стойност не казват нищо. Примерно мъж с ръст 192 см и тегло 85 кг. изобщо не е дебел, даже бих казал е слаб за ръста си, но ще плати повече от някой с ръст 168 см. и тегло 82 кг., който пък си е баш дебел :D

Комбинацията лично тегло+багаж също има логика да се гледа, защото мога да тежа примерно 95 кг., ама да съм с ръчен багаж 5 кг, а друг да тежи 80 кг. и да е помъкнал 30 кг куфар.

Ами точно тоя индекс ще е дискриминационен :) Тук не е номера да се наказват хората с наднормено тегло, а хората които имат повече тегло, защото харчат повече гориво, респективно са по-скъпи на авиокомпанията. В тоя ред на мисли дали си сумист с ръст 1.50 или с фигурата на кубрат пулев и ръст 2.50 няма значение, ако сте едни килограми, за авиокомпанията разхода е един и за това няма да взима повече на единия или другия :)

Сигурно е трябвало човекът да си купи допълнителна седалка, но... тук иде реч и за правата на пътниците и за това, че авиокомпаниите намаляват драстично разстоянието между седалките, заменят ги с по-тънки, вместо подлакътници, имаме пръчки обвити в малко кожа... Често след полет, коленните капачки са с болки 2 дни поне. Ако АК разрешат този проблем, сигурно ще има разрешение и едва тогава основание за оплакване от пасажерите със затлъстяване. В крайна сметка, затлъстяването е заболяване и не е редно хората да се дискриминират за това, че са болни. По тази логика, нека се забрани на диабетиците да ползват самолети, т.к. може да изпаднат в хипогликемия, или да се забрани на ХОББ-аджията или астматика да лети... Ако вие носите очила, и ви забранят да летите, щото няма да видите инструкциите за евакуация например, или ще се лутате поради намалено зрение из пътеката и да пречите на останалите, ще ви бъде ли приятно?

Основният проблем не е разстоянието между седалките, а на ширина... И се появява проблема, когато единия пътник заема повече от половината седалка на другия и го принуждава или да излиза почти на пътеката или да се залепи за стената, ще се съгласиш, че е неприятно. 

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.