Прескочи до съдържание

9 дни Португалия в края на март


gery_2431

Препоръчани мнения

Колкото и шантаво да звучи, но 4 годишния ми син, ни е платил с уиз кредите ми билети за полета Лисабон-София на 31.03.2020. Така че ще се ходи в Португалия 😄 . Така или иначе бях леко раздвоена/разтроена за дестинацията ни през пролетта на 2020-та и хлапето реши дилемата 🙂 .До тук планът ми е да тръгнем на 23-ти с прекачване през Бергамо към Порто. Един ден предвиждам за Порто, един ден за Бон Джезу и старата столица. На 26-ти към Лисабон. Половинката е бил и преди там и честно казано не е много възхитен от града, но пък аз смятам да му преобърна впечатленията 🙂 . Мисля да заложа основно на Синтра. Много съм впечатлена от замъците( той не ги е посещавал). Ще включа и Кабо де Рока, че половинката се жалва, че така и не е видял океана. Като цяло предвиждам 5 дни за Лисабон, но може би два от тях ще са за дворците и един за Кашкаиш и Кабо де Рока. Чудя се дали това, което остава не е твърде малко за Лисабон. Първоначално мислех за две нощувки в Синтра, но като че ли съм от хората, които предпочитат да сменят по-малко места. 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Браво на детето! Португалия си заслужава много - топличко, синьо небе, хубаво кафе за 1 евро, хубаво вино, абе чудно си е според мен. Не са ти малко дните за Лисабон, просто структурирай програмата по райони. Един ден за Белем, един за централните части и другият за каквото решиш. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Програмата е добре, ама аз бих сложил още 1 ден в Порто, от друга страна през март може и да е студено там. Много ми напомня на нашата от преди 3 години, ама тогава след Лисабон подължихме на и юг към Алгарве за още 6 дни, но през март предполагам, че няма да е много за плаж

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Като цяло доста програми поизчетох във форума и успях да съставя в най-общи рамки планът. Остава ми да избистря по-подробно различните точки. Хубавото е, че има доста време до пътуването и се надявам добре да сглобя програмата.

Основен момент в момента е набавянето на билети в посока на отиване, че детето не се е погрижило за тях. ( Малко офтопик 😄 пак добре сме се разминали, че преди време в една мамешка група, една жена търсеше съвет как да процедира с резервация без право на отмяна, на доста висока стойност, направена от детето й.) В момента най-изгоден вариант е София-Бергамо-Порто с Размер. Като за София - Бергамо има два варианта: ранен сутрешен полет и обеден. Полета към Порто е в 17:15 и малко се притеснявам да избера обедния полет от София , да не стане някаква издънка. От друга страна пък ранния е твърде ранен, т.е. ще трябва да станем в 3през нощта и после близо 8 часа да се шляем из Бергамо, което съм сигурна, ще ни смаже.

Относно престоя в Порто, още един ден трудно, единствено, ако намаля нощувките в Лисабон, а не ми се иска. (За съжаление много няма възможност да тръгнем с ден по-рано, тъй като сме зависими и от други фактори.)

Искам да попитам и за разпределението на местата за разглеждане. Освен дворците в Синтра, набелязала съм си за посещение и двореца Кейлуж, който е по пътя за на там, често споменаван като Португалския Версай в различни статии, но пък почти не срещнах да се споменава тук из форума. Чудя се дали точно него да не комбинирам с Кабо де Рока и Кашкайш или да бъде в комбинация с други замъци. Ние сме малко от подробно разглеждащите и според мен 3 двореца в един ден трудно бихме съчетали. От прочетеното тук, останах с впечатлението, че добре се комбинират Националния дворец, Пена и крепостта на Маврите и другата добра комбинация е Монсерат и Кинта. Според мен три дена за тези обекти ни е оптималното. Как бихте препоръчали да ги съчетаем?

По този начин за самия Лисабон ще останат два пълни дни и две половинки. Съвети за тях?

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Има значение дали ще разглеждате с детето или без, защото 2-3 двореца в 1 ден са си много така или иначе, особено ако разглеждате детайлно, а с дете си е направо непосилно. Ние бяхме с кола и разгледахме Пеня (само отвън), Маврите и Националния, не ни остана време и за Кинта в същия ден (частично и заради неправилно разпределение на времето и грешни сметки с паркирането). Приятели ходиха на Пеня и Кинта, като завършиха деня с Кабо да Рока и с прибраха през Кашкаиш с разходка там, в същия ден като нас, ама без деца и с по-ранно тръгване с влак. 
За полетите - аз по принцип избягвам смяна с нискотарифни в същия ден, за 2-3 часа категорично бих препоръчал да не го правите. Едно закъснение и целият следващ ден (минимум) изгаря, отделно нощувки, нови полети и пр. Ранното ставане за полета до Бергамо не е чак такава болка за умиране, така или иначе в Порто ще пристигнете късно и едва ли ще имате време за повече от вечеря. Т.е. и да сте се поуморили, сили за кой-знае-какво няма да са ви необходими. 

Връзка към коментар

Изчетох почти всичко във Форума за Португалия и работата тръгна на зле ... Осъзнах, че има много места, които искам да включа и не знам как да ги наместя. Искам повече замъци, градини , манастири и църкви, но ако може да си запазя основно нощувките в Португалия да са на две места, макс с още една междинна, с цел оптимизиране на програмата. На този етап сякаш ще успея да подредя нещата и да тръгнем от предния ден, като нощуваме или в Бергамо или в Мадрид и на 23-ти рано да пристигнем в Порто. Въпроса е как сега да вместя и Брага и Гимараеш и Коимбра и Баталя и Томар и Обидуш и Назаре и още и още в два дена ( 😄 На принципа на Мечо Пух) . Обмислям следния вариант :

23.03 преди обед пристигане в Порто - цял ден за Порто

24.03 сутрината до Брага и следобеда доразглеждане на Порто (забравям за Гимараеш)

25.03 еднодневна разходка до Коимбра и нощувка отново в Порто (тук сигурно по-оптимизирания вариант е нощувка в Коимбра или някъде надолу, като Томар например, но както казах за да усетя по-добре атмосферата на един град, сякаш ми трябват повече нощувки там , а Порто искам да го усетя).

26.03 Тук идва вече сложното! Вземаме кола под наем и тръгваме надолу като по път да се опитаме да видим Томар, Баталя, Назаре и нощувка в Обидуш .
27.03 Обидуш - Синтра : 1-2 замъка като държа на Кинта де Регалейра и Монсерат , Пеня евентуално в друг ден, после Кашкаиш и Кабо де Рока, а след тях Лисабон и оставяне на колата в Лисабон.

28.03 Лисабон и Белем
29.03 Лисабон

30.03 двореца Кейлуж и евентуално нещо още от Синтра

31.03 до обед Лисабон и следобеда към София

Чудесно осъзнавам че дните 26-ти и 27-ми са много натоварени и ако мога да ги оптимизирам ще е добре. Също ако някой ми каже нещо от типа "тук си заслужава да се отиде" или "тук няма нужда да си губите времето" ще е супер.

 

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.