Прескочи до съдържание

Совите не са това което са или mythbusters по магелански


Препоръчани мнения

Четейки една друга тема му хрумна да ви питам: има ли нещо, което ви е изненадало/ разбило стереотипа и т.н. при пътуване?

 

Аз ще си призная, че като млада, наивна и зелена вярвах, че България е най-красивото място и си мислех, че в другите държави не може да има хубави гледки :) Бях убедена, че всички чужденци са студени и само българите умеят да пият и да се веселят.

 

В по-зрял период мислех, че в ресторантите в държави известни с кулинарните си традиции храната е превъзходна и сготвена на момента навсякъде но не е :) Полуготовите храни и сосове също не са рядкост в тези страни.

 

Открих и че не всички американци са с наднормено тегло.

 

Ясно ми е, че стереотипите почиват на обобщения и допускания и разбира се има изключения винаги, но ще се радвам да споделите как пътуването ви помага да се разделите с тях или да си изградите нови :)

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Съгласна с всичко, изброено от теб...

Добавям - вярвах, че скандинавците са прасета само на Слънчев бряг. След есенното ми пътуване до Малмьо и Копенхаген видях, че те тука направо се ограничават и държат културно :lol: .

Мислех си, че само ние си хвърляме боклуците и фасовете по улицата и затова живеем в градове-кочини. Разбрах, че направо сме си чистници, в сравнение с горните градове, просто те чистят всеки ден (ние веднъж годишно центъра, кварталите никога) :lol: и нейде към 10 сутрин града свети (но пък шокира дори и мен в 7 сутринта).

Свързано с горната тема за чистотата е и "шокиращия факт", че американците не само са се научили да чистят тоалетните до блясък. Те са се научили и да пикаят... Може и да не съм права и да има долап със скрит вълшебен мармот в стената, но е факт, че в обществена тоалетна във Вегас например, влизайки след 10тия човек, без да е минала чистачка свети... Докато тук...

И като споменах Вегас, не мога да не спомена и моята заблуда, че в Щатите законите се спазват навсякъде. Да, ама не - във Вегас пиенето на алкохол по улиците е национален спорт, а пушенето в затворени помещения безпроблемно. Полицията вижда, но Вегас си е Вегас.

Мислех си, че винкелните конструкции, държащи по 50 чифта гащи са типични само за тук, но видях, че да си вееш гащите от балкона/прозореца е типична гледка в по-старите блокове в един Хонг Конг например и направо не е за изпускане човек да види 80 етажна сграда, осеяна с гащи.

Лафа "и сам да съм в автобуса пак ще се бутам" не е само за бг. В Хонг Конг ако имаш камъни в бъбреците 1 час возене ще реши проблема...

Гледката на добре поддържани морави, тиха улица, красиви къщи, деца, играещи на улицата, спретнати басейнчета не е началната сцена на някой трилър с поне 5 трупа, а обичайна гледка и нещо нормално за Силиконовата долина например.

Мислех си, че американчетата са тъпи и образованието им до колежа на ниско ниво. Вече си мисля, че по-добре на ниско ниво, отколкото тотална липса на образование каквато е тук. Продължавам и със същата тума тук - мислех си, че дете с ай пад, айфон, изпращащо снимка от весел момент от мейла си на 5 години! е грозна гледка, а родителите луди, но после осъзнах, че деца, придобили умения в ученическа възраст не могат да достигнат нивото на други, израстнали с тази техника като нещо естествено. Тука ай сиктирите са сложени като събирателно. Видях какво правят и с друга техника, дето тука до 7-10 години поне им викаме - не пипай - това е за възрастни!

Мислех си, че забраната за пушене в затворени помещения отдавна е факт в Европа-та. Е, в Берлин в заведението до апартамента ни се пушеше (в една от залите), в Италия (Милано) пак се пушеше в определени заведения и така... По темата за пушенето - мислех си, че сме стигнали твърде далеч с надписите, че пушенето убива и води до импотентност, но на цигарите в хонг конг има разложени крайници и снимки от аутопсии :lol:

Мислех си, че трябва да сме горди с историята си и с годината си на създаване. Е, сега си мисля, че трябва да си изберем една година в последните 10 и да твърдим, че тогава сме създадени и това ни е оправданието, че сме толкова назад :wacko: . Като отиде човек в един Дубай например и осъзнава, че преди 45 години тези са вадели бисери и са се придвижвали с камили, носейки си покривката за ядене и връзлата за краката на камилите върху главите, а ние преди 45 години сме имали електричество, университети и цветна телевизия (цветна тв в бг според уикипедия иаме от 72 година :P ). А 45 години по-късно дори и тези 3 гордости от късния 20век сме успели да ги забатачим, докато тези хора са успели дори да климатизират спирките на градския транспорт и да построят сгради, пред които всеки архитект би онемял. Аналог с това е и историята на американците, дето  са създадени "вчера", а днес управляват света и назад да тръгнат, а ние стремглаво напред ще се стигнем след поне 500 години.

Сигурно ако продължа да пиша ще навъртя едни 20 страници сама, та спирам... Но като цяло откакто пътувам ми се промени значително представата за света и нашето място в него.

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Ами за мен най-важното е да подлагаш на съмнение всякакви обобщения и клишета. То човешкият мозък е така устроен, че трябва да прави обобщения и релации, за да съхрани информацията. Но може сам да си ги направи, а не да ги приеме сдъвкани.

 

Например:

"Италианците са красиви."

трябва да се чете

"Италианците са красиви?"

 

Аз за себе си установих, че не трябва да тръгвам с някаква нагласа нанякъде. Тогава със сигурност се разочаровам. Искам да си е моето откритие, моето преживяване.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Моето е много просто и събирателно, но един от стереотипите, които се разбиват като попътуваш е българския стереотип, че "Такива неща на запад не се случват". И говоря предимно за отрицателните примери поне в този отговор, после може да напиша и за положителните. 

 

Лелката зад гишето, която излиза в обедна почивка е нещо като запазена марка тук, но ще разберете колко е гъвкава, когато се сблъскате със роботизирана администрация в чужбина, където след дълги разправии ти казват да чакаш писмо по пощата, което пак съдържа роботизиран ненужен отговор. 

 

За пушенето пък в Лейден, Холандия има един доста приличен бар с жива музика, който в 2 часа през нощта затваря за външни хора. Общината го прави с цел да елиминира постоянното прескачане от бар на бар цяла нощ - ако си вътре стоиш, ако си вън нямаш право да влезеш. Общо взето това е сигнал в 2 часа всички да извадят цигарите и в малкото помещение за отрицателно време не може да се диша. Една от съквартирантките ми работи в заведение и каза, че и в нейното нощем се пуши и имат изградена система с другите барове в града, ако се появят проверяващи веднага да се информират едни други по телефона, може и глобите да споделят. 

 

Тук редовно псуваме градския транспорт, че кара картофи, а не хора, но трябва да видите холандските шофьори на автобуси как спират все едно искат да съберат всички пътници на предното стъкло. Живея на спирка, която е близо до един зигзаг на пътя и вече си знам всеки път като се изправя да слизам да се държа здраво, ако не искам спонтанна прегръдка с някой спътник. 

 

Абе...ще се включа и с други примери после, но мисля че основно стереотипите, които се разбиват на път са на първо време тези, които си къткаме тук в България. 

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Включвам се с една осветляваща случка, която ми се случи в ... Арбанаси преди близо 10 години. 

Разказвам я във връзка с генерализиранията "това може да се случи само при нас/Америка/Англия/Кушкундалево".

Та бяхме си намерили едно местенце, на което ходихме с компания 2-3 пъти. При едно от пристиганията си, след като оставихме колата и тръгнахме да се разтъпчем малко, на портата се разминахме с възрастен човек, който караше чисто новичко Порше с испанска регистрация. Човекът ни поздрави учтиво, при което мен ме налегна подозрението, че няма начин да е българин. 

 

По-късно вечерта се заприказвахме. Бил пенсионер, архитект, който тръгнал да обикаля Европа за удоволствие. От Барселона до Балканите най-много му харесало в Хърватия и в България. Казвам си на ум, тоя ме взе за шаран и ми хвърля гола кука. От дума на дума, разговорът се завъртя около ситуацията в България, неизбежно се мина през корупцията, политиката и обичайните въпроси. 

 

Моят събеседник ми разказа следната история. Бившият президент на Атлетико Мадрид, Хесус Хил, е и бивш кмет на градчето Марбея. Когато станал кмет, направили преработка на градоустройствения план и продали първата линия до морето за хотели. Застроила се първата линия. Обаче сърце не трае, Хесус Хил организирал ново преработване на устройствения план и ... направил нова първа линия, която била продадена за още повече пари. 

Верен на традициите си, Хесус Хил направиш упражнението още веднъж, за спорта. 

 

След като ми разказа това, сеньор Едуардо ме попита дали все още мисля, че корупцията е мащабна само у нас. После добави, че е пътувал по цял свят, работил е по цял свят, и се е убедил, че навсякъде има едни и същи хора в едно и също съотношение. Навсякъде, без изключение.

 

Мен обаче ме глождеше той какъв е. Хванах го на къс пас и изплю камъчето. Наистина бил пенсиониран архитект, но вече не бил в Барселона, ами в Андора. Заради по-благоприятния данъчен режим. Черешката на тортата беше признанието, че е един от хората, отговаряли за проектирането на олимпийското село в Барселона. 

 

Та за стереотипите ... у нас има умни и прости хора, както и в Америка, Германия, Швеция, Япония. Виждал съм мъртвопиян швед, университетски лектор. Скандинавците били въздържани. Ай сиктир. Да живее "системболагето"! На един му стана съвестно, че трети ден поред пие само наш алкохол и си свали от стаята бутилка водка, която си пазеше за собствена консумация в стаята - обикновен скандинавски асоциален битов алкохолик. После съжали, щото я изпихме за нула време. Доста от скандинавците имат една особена черта - като обикалят по държави като нашата, наблягат на факти, които затвърждават убеждението там на север, че сме диваци и мърлячи, но удобно подминават фактите са техния алкохолен "пърформанс". 

 

Темата е неизчерпаемо дълга (то и това е клише, ама хайде).

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

За пушенето пък в Лейден, Холандия има един доста приличен бар с жива музика, който в 2 часа през нощта затваря за външни хора. Общината го прави с цел да елиминира постоянното прескачане от бар на бар цяла нощ - ако си вътре стоиш, ако си вън нямаш право да влезеш. Общо взето това е сигнал в 2 часа всички да извадят цигарите и в малкото помещение за отрицателно време не може да се диша. Една от съквартирантките ми работи в заведение и каза, че и в нейното нощем се пуши и имат изградена система с другите барове в града, ако се появят проверяващи веднага да се информират едни други по телефона, може и глобите да споделят. 

хм, записвам, записвам

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

И още нещо - да допълня "На път".

След първото ми излизане в чужбина, което беше до Виена, открих хубавите сгради в София. Преди това не ги бях забелязвала.

Ами да. Ето още едно фалшиво внушение - че София била грозна. Напротив, София е изключително красив град (навремето известен като малката Виена, а според други - малкия Брюксел), но американските бомбардировачи са се опиталиа да го заличат, а комунизма - да го загрози. Преди 5 години започнах работа близо до паметника на В. Левски и ходех и се прибирах пеша (живея в южен район). Минаването ми през центъра всяка сутрин и всеки следобяд ме изпълваше с неописуемо вълнение. Напоследък съм само с кола и гледката ми липсва...

 

Иначе по темата - и мен ме поразиха темповете на газ-спирачка на градския транспорт в Берлин и това че всички моторизирани вкупом искат да минат през пешеходеца, ако не пресича на светофар. А пешеходни пътеки няма толкова начесто, като у нас :)

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.