Duke Публикувано: 27 април, 2017 Публикувано: 27 април, 2017 Аз пиша как е най-изгодно в общия случай, нямам за цел да капитализирам. Сама потвърждаваш, че превалутирането през VISA е по-изгодно. Кешбеци и такси при транзакция са нещо съвсем различно...
chandni Публикувано: 27 април, 2017 Публикувано: 27 април, 2017 В момента, Duke каза: Сама потвърждаваш, че превалутирането през VISA е по-изгодно Потвърждавам, че има разлика, макар и минимална в долари. Когато прехвърлям от Visa-та към Revolut-а, €-то ми го прихващат на 1.9600 лв.
Георги Матеев Публикувано: 27 април, 2017 Публикувано: 27 април, 2017 преди 1 час, antea каза: e, аз пък платих оня ден онлайн вътрешни автобусни билети в Сицилия, и курсът излиза 2,03 лв за лев, но при малки суми, смятам, че не е никакъв проблем, особено ако с такава покупка си активираш застраховката при пътуване Според мен нещо се бъркаш. При Дайнърс курсът на еврото е твърдо фиксиран на 1.959 лв, което е напълно прилично. Дайнърс е ОК за покупки в лева и евро, но е греда за всички други валути. 4
antea Публикувано: 27 април, 2017 Публикувано: 27 април, 2017 не се бъркам, но не съм споменала и отчела, че плащането стана през paypal, където ми е вързан и Diner's-а, защото това беше единственият начин за плащане на билетите в италианския сайт така че всъщност разликата в курса явно е пейпалско USD дърво 1
chandni Публикувано: 27 април, 2017 Публикувано: 27 април, 2017 преди 10 минути , Георги Матеев каза: При Дайнърс курсът на еврото е твърдо фиксиран на 1.959 лв, Сега се сетих, че февруари имах друга транзакция в € в Ларнака и действително курсът излиза 19.5887
Георги Матеев Публикувано: 27 април, 2017 Публикувано: 27 април, 2017 преди 7 минути , chandni каза: Сега се сетих, че февруари имах друга транзакция в € в Ларнака и действително курсът излиза 19.5887 Wow. 19 кинта за евро, бая са те обрулили преди 8 минути , antea каза: не се бъркам, но не съм споменала и отчела, че плащането стана през paypal, където ми е вързан и Diner's-а, защото това беше единственият начин за плащане на билетите в италианския сайт така че всъщност разликата в курса явно е пейпалско USD дърво О да, щом е намесен пейпал всичко е ясно, дървената разлика идва от безсмисленото и неизбежно пейпал превалутиране EUR-USD-EUR. Ако имаше опция да платиш билетите на сайта директно с картата, то Дайнърс щеше да ти хване еврото на 1.959. 1
chandni Публикувано: 27 април, 2017 Публикувано: 27 април, 2017 преди 1 минута , Георги Матеев каза: Wow. 19 кинта за евро, бая са те обрулили Естествено, че става дума за фатална запетая... 1,95887 лв 1
antea Публикувано: 27 април, 2017 Публикувано: 27 април, 2017 (редактирано) @Георги Матеев и мен ме озадачи, че единствената опция е плащане с Paypal, ама то добре че изобщо и това имаше, тъй като сайтът май е единственият, който позволява онлайн купуване на автобусни билети между основни градове на Сицилия, но пък компенсира с 15% отстъпка от цената при шофьора, така че малко танто за танто се получава финално Редактирано 27 април, 2017 от antea 1
cybersimo Публикувано: 27 април, 2017 Публикувано: 27 април, 2017 21 minutes ago, Георги Матеев said: При Дайнърс курсът на еврото е твърдо фиксиран на 1.959 лв, което е напълно прилично. Няма такова нещо. Две онлайн транзакции в евро при един и същ продавач в Дания: - 22.03.2017 - 1,958 - 02.02.2017 - 1,959 ----------------------------------- Дебитна Мастър на ОББ: - 04.04.2017 - 1,955 - 21.04.2017 - 1.955 - 24.04.2017 - 1.955 Кредитна VISA на ОББ: - 18.04.2017 - 1.955 Няма абсолютно никакви допълнителни такси за пазаруване в чужбина в каквато и да е валута при картите ми в ОББ
cybersimo Публикувано: 27 април, 2017 Публикувано: 27 април, 2017 29 minutes ago, antea said: не се бъркам, но не съм споменала и отчела, че плащането стана през paypal, където ми е вързан и Diner's-а, защото това беше единственият начин за плащане на билетите в италианския сайт така че всъщност разликата в курса явно е пейпалско USD дърво При Пейпал има една опция, която за съжаление трябва да избираш всеки път при плащане, ако не искаш да минаваш през дървените им курсове. Коментирал съм я някъде в друга тема мисля. Общо взето нещата стоят така: Като избереш оцпия за плащане Пейпал ти се отваря малък прозорец за да влезеш в пейпал акаунта. След това те връща в сайта на продавача и сумата за плащане до надписа PayPal е цитирана в лева (вместо във валутата, която плащаш). Сумата за плащане също е подчертана (и на практика е линк). След като натиснеш линка, излизат две опции: 1. Use PayPal Exchange Rate (това е винаги по подразбиране, питал съм ги по телефона и не може да се промени) 2. Use my card issuer's exchange rate (това трябва да се избира ВИНАГИ). След това курса евро/лев и каквато и да е друга валута се определя от картоиздателя (в твоя случай DIners), а не от Пейпал 2
chandni Публикувано: 27 април, 2017 Публикувано: 27 април, 2017 преди 1 минута , cybersimo каза: При Пейпал има една опция, която за съжаление трябва да избираш всеки път при плащане, ако не искаш да минаваш през дървените им курсове. Коментирал съм я някъде в друга тема мисля. Общо взето нещата стоят така: Като избереш оцпия за плащане Пейпал ти се отваря малък прозорец за да влезеш в пейпал акаунта. След това те връща в сайта на продавача и сумата за плащане до надписа PayPal е цитирана в лева (вместо във валутата, която плащаш). Сумата за плащане също е подчертана (и на практика е линк). След като натиснеш линка, излизат две опции: 1. Use PayPal Exchange Rate (това е винаги по подразбиране, питал съм ги по телефона и не може да се промени) 2. Use my card issuer's exchange rate (това трябва да се избира ВИНАГИ). След това курса евро/лев и каквато и да е друга валута се определя от картоиздателя (в твоя случай DIners), а не от Пейпал Тази опция не е налична за карти Discover/Diners - единствено за Visa и Mastercard. 1
Георги Матеев Публикувано: 27 април, 2017 Публикувано: 27 април, 2017 преди 11 минути , cybersimo каза: Няма такова нещо. Две онлайн транзакции в евро при един и същ продавач в Дания: - 22.03.2017 - 1,958 - 02.02.2017 - 1,959 ........... Няма абсолютно никакви допълнителни такси за пазаруване в чужбина в каквато и да е валута при картите ми в ОББ Не искам да споря, но курсът на Дайнърс към еврото със сигурност е твърдо фиксиран на 1.959, което ясно може да се види на http://diners.bg/bg/valutni-kursove-na-kartovi-transaktsii/page/164. Включително и на 22 Март е бил 1.959. Ако не те затруднява пусни скриншот, който показва оригиналната сума на въпросната транзакция и превалутирането й в лева? Не виждам за какво се сравняват курсовете на еврото с други карти на други банки. Никой никога не е твърдял, че курсът на евро-лев при Дайнърс е най-добър, но е повече от приемлив, при условие че тази карта дава редица привилегии и предимства, които нито една друга пластика не предоставя. А и в крайна сметка пазаруването с карта без кешбек (както е в ОББ) е по-неизгодно, въпреки лееееко по-добрия курс към еврото. 1
cybersimo Публикувано: 27 април, 2017 Публикувано: 27 април, 2017 @Георги Матеев ето я: на тази транзакция е: 1,95899......., докато на другата е 1,9590543...... ясно е, че закръгляват по някакъв си начин, но ако беше фиксиран курса не би ли следвало да няма разлика? след като обърнах курса в другата посока, се оказва, че закръгляването е в моя полза, ако е до половин стотинка над полученото - например от 350.661лв до 350.665 лв излиза като 350.66 лв. Ако беше 350.666 лв, щеше да е 350.67 лв в извлечението. А иначе си прав, че дори и на 1.959, като се махне 1% кешбек се получава курс някъде около 1.94......, което е по-изгодно от другите карти/банки.
Георги Матеев Публикувано: 27 април, 2017 Публикувано: 27 април, 2017 преди 2 минути , cybersimo каза: @Георги Матеев ето я: на тази транзакция е: 1,95899......., докато на другата е 1,9590543...... ясно е, че закръгляват по някакъв си начин, но ако беше фиксиран курса не би ли следвало да няма разлика? след като обърнах курса в другата посока, се оказва, че закръгляването е в моя полза, ако е до половин стотинка над полученото - например от 350.661лв до 350.665 лв излиза като 350.66 лв. Ако беше 350.666 лв, щеше да е 350.67 лв в извлечението. А иначе си прав, че дори и на 1.959, като се махне 1% кешбек се получава курс някъде около 1.94......, което е по-изгодно от другите карти/банки. 179 евро Х 1.959 = 350.661 лв. Тоест и при тази транзакция Дайнърс е приложила фиксирания курс 1.959 и е задължила картата ти с 350.66 лв. Единственото закръгляне е с 0.001 лв надолу, което е нормално
Salvuccio Публикувано: 27 април, 2017 Публикувано: 27 април, 2017 В каква валута плащате в ММТ, преди време с карта на Уникредит бях платил в рупии и всичко беше окей, ама преди два дни с Дайнърс ме ушиха с 20 лв курсова разлика....за 601 лв по фиксинг на рупията, ме дебитираха с 620 лв... та въпроса ми е с КК Дайнърс в каква валута плащате конкретно в евро или рупии, тъй като винаги с карта на Уникредит съм плащал в рупиий и е било окей, ама с Дайнърс....
Ilian359 Публикувано: 27 април, 2017 Публикувано: 27 април, 2017 Курсовете ги пише тук: http://www.diners.bg/bg/valutni-kursove-na-kartovi-tranzaktsii/page/164 Според архива 1 EUR = 1.959 BGN за целия април. Което е символично по-изгодно от например дебитната ми VISA в Булбанк, която е твърдо 1.96 BGN/EUR. 1
Георги Матеев Публикувано: 28 април, 2017 Публикувано: 28 април, 2017 преди 13 часа, Salvuccio каза: В каква валута плащате в ММТ, преди време с карта на Уникредит бях платил в рупии и всичко беше окей, ама преди два дни с Дайнърс ме ушиха с 20 лв курсова разлика....за 601 лв по фиксинг на рупията, ме дебитираха с 620 лв... та въпроса ми е с КК Дайнърс в каква валута плащате конкретно в евро или рупии, тъй като винаги с карта на Уникредит съм плащал в рупиий и е било окей, ама с Дайнърс.... Може и да бъркам, но не съм виждал опция в ММТ да се плаща във валута, различна от индийски рупии? Точно затова там винаги ползвам Visa картата си и превалутирането е на нормален курс. При всички случаи да се плаща с Diners в рупии е неизгодно. Всъщност, мога ли да помоля някой модератор да сложи следното инфо на видно място на първа страница в темата, тъй като периодично изникват едни и същи въпроси, а явно никой не разлиства цялата тема. Въпросното инфо е 100% проверено с времето. 1) Плащането с българския Diners е изгодно само и единствено в лева и евро. Еврото е твърдо фиксирано на 1.959 лв. и курса му никога не се променя, тоест ако плащате в евро винаги предварително може да сметнете точно колко лева ще ви изтеглят от картата. Плащането в каквато и да е друга валута - включително USD - е неизгодно, като загубата варира от 1.3% до цели 8% (!) спрямо курсовете на Visa/Mastercard. Правилото е, че колкото по-екзотична е валутата, толкова по-неизгоден е курса на Diners. 2) Плащания във валути извън лева и евро са приемливи само, ако спешно трябва да направите нужния оборот (500 лв) за безплатно влизане в бизнес салони. Обаче дори тогава трябва да се има едно наум. Ако загубата от превалутиране наближава или надвишава 30 лева и не планирате повече от едно посещение на салон за тримесечието, то тогава се губи смисъла от плащане с Diners, тъй като таксата за влизане във всеки салон по света (без да има оборот по картата) е 30 лв. Въпрос на елементарна сметка е кое би ви било по-изгодно. 3) Силно непрепоръчително е плащане с Diners чрез Paypal, независимо от валутата на транзакцията (с единствено изключение за плащания в USD). Paypal не разпознава съществуването на недоларови Diners карти, така че когато пазарувате (дори в лева или евро!) Paypal автоматично първо конвертира валутата на покупката в USD и чак след това подава USD сумата към Diners и вашата банка. Това няма как да се избегне. При тази операция губите 2.5% (таксата на Paypal за превалутиране) + още 1.3%-1.5% от по-неизгодния курс долар-лев на българския Diners. Крайният резултат е, че ако платите нещо чрез Diners->Paypal в каквато и да е валута (освен ако не е в USD), то покупката ви ще струва с около 4% повече, отколкото очаквате. 22
Георги Матеев Публикувано: 28 април, 2017 Публикувано: 28 април, 2017 Току-що имах интересно телефонно обаждане от изпълнителния директор на Дайнърс България, явно вдъхновено от последния ми пост Коментирахме доста идеи около Дайнърс картата, като целта е продукта да се направи максимално изгоден и все по-достъпен. Естествено не спестих критиката си в някои отношения, тъй като очевидно говорех с точния човек. Накратко фактите: - към момента Дайнърс са сключили договори с почти всички български банки, с изключение на Уникредит и Сосиете Женерал. - засега е ъпдейтнат софтуера на приблизително 25-30.000 пос-терминала (от общо 65.000 в цялата страна), като се очаква до 5-6 месеца да са актуализирани устройствата на всички банки, с които има договор, и на практика Дайнърс картата би трябвало да се приема на около 50.000 пос-терминала (грубо 80% от всички в страната). - работи се упорито по сключване на договори също с Уникредит и Сосиете Женерал - предстои пускане на оферти за резервация на коли/хотели с отстъпки 5-10% при плащане с Дайнърс - обмисля се подобряване на курсовете на превалутиране за да се доближат повече до тези на Visa/Mastercard. Един от вариантите е просто да подобрят курса евро-лев, което практически би се отразило благоприятно на покупки във всички валути (в Европа всички транзакции на Дайнърс задължително минават през евро). Мога само да кажа, че стискам палци да осъществят всичките си планове, че и отгоре. Няма да крия, че Дайнърс е една от любимите ми карти и според мен е чудесна, въпреки сегашните си леки недостатъци. Но разбира се, ако има нововъведения и подобрения всички ще сме по-доволни Ще следя развитието с интерес. 41
ven62 Публикувано: 28 април, 2017 Публикувано: 28 април, 2017 Аз си извадих Дайнерс (на мен и жена ми) благодарение на форума и тази тема и съм също изключително доволен. Кефи ме и това, че мога да си покривам задълженията като внасям директно от сайта на my.diners.bg с дебитната си карта, където ми превеждат заплатата. @AlexandraKo, ти кво направи. Извади ли си? 5
Фил Публикувано: 28 април, 2017 Публикувано: 28 април, 2017 преди 19 минути , Георги Матеев каза: Току-що имах интересно телефонно обаждане от изпълнителния директор на Дайнърс България, явно вдъхновено от последния ми пост Той/тя чете тук? 5
Duke Публикувано: 28 април, 2017 Публикувано: 28 април, 2017 преди 3 минути , Фичо каза: Той/тя чете тук? Логично! Затова периодично напомням за тона на мнения, които пряко засягат интересите на една или друга компания. Едно е да изкажеш недоволство от предоставени услуги, съвсем друго да употребяваш обиди и квалификации по адрес на компанията или нейните собственици. Убеден съм, че отдавна това място е в полезрението на ПР отделите на компании свързани с туристическия бизнес и пътувания. Затова, нека бъдем коректни в изказа... 13
Дани Магелани Публикувано: 28 април, 2017 Публикувано: 28 април, 2017 преди 29 минути , Георги Матеев каза: - предстои пускане на оферти за резервация на коли/хотели с отстъпки 5-10% при плащане с Дайнърс - обмисля се подобряване на курсовете на превалутиране за да се доближат повече до тези на Visa/Mastercard. Това са хубави новини! Малко са хотелите, приемащи Дайнерс, а в Азия навсякъде удрях на камък при показване на картата. "Не приемаме! Виза или Мастер, Мадам?" Страхотно е, че те четат форума! Добър маркетинг! преди 1 минута , Duke каза: Логично! Затова периодично напомням за тона на мнения, които пряко засягат интересите на една или друга компания. Едно е да изкажеш недоволство от предоставени услуги, съвсем друго да употребяваш обиди и квалификации по адрес на компанията или нейните собственици. Много си прав! Атаките към консулството на Тайланд напр. бяха излишни, и не променящи нищо, според мен. 2
ven62 Публикувано: 28 април, 2017 Публикувано: 28 април, 2017 (редактирано) преди 47 минути , Фичо каза: Той/тя чете тук? Още едно доказателство, че жените-мениджъри в много отношения са по-успешни от мъжете. Ка-а-к се подмазах - класика Редактирано 28 април, 2017 от ven62 5
Георги Матеев Публикувано: 28 април, 2017 Публикувано: 28 април, 2017 Преди 1 час, Фичо каза: Той/тя чете тук? Чете. И е мъж. Сори, @ven62 5
Фил Публикувано: 28 април, 2017 Публикувано: 28 април, 2017 (редактирано) преди 42 минути , ven62 каза: Още едно доказателство, че жените-мениджъри в много отношения са по-успешни от мъжете. Мисля, че се смениха и вече не е дамата, но може и да бъркам. Edit А, Жоро вече е споделил. Редактирано 28 април, 2017 от Фичо 1
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега