Бръмбар Публикувано: 2 януари, 2014 Публикувано: 2 януари, 2014 Айде да започа с една емблематична снимка - на Бунда (The Bund) и Перлената кула. Не ми придиряйте много на снимките, не съм добър фотограф, а и в Шанхай има смог и висока влажност и повечето снимки са ми като в мъгла май И нощна гледка на същото - от терасата на едно заведение - Бар Руж, намира се на последния етаж на сграда на Бунда, има голяма тераса на покрива и разкрива една от най-добрите гледки според мен в Шанхай, Разбира се, линията на небостъргачите се е променила вече, Шанхай се променя непрекъснато и се строи буквално денонощно, наистина и през нощта. Както обещах, да напиша за живота на екпат, както аз го усетих в Шанхай. Възможно е някои мои усещания да са изкривени, пречупени през собствените ми виждания, други неща със сигурност са се променили през тези 7-8 години. Отдавна не бях се сещала за Шанхай, но тези дни си мислех доста за този период от живота ми и какво да напиша. Проблема е, че ми е трудно да преценя какво би представлявало интерес за един външен човек (надявам се да помагате), защото търсенията и желанията на един турист и експат са общо взето доста различни, a форума има друга насоченост. Туристът иска да види максимално забележителности - Шанхай не предлага кои знае какво в тази насока, забележителностите са повече в Пекин, но за сметка на това пък Шанхай се смята за най-доброто място за живеене в Китай. Туристът иска да яде автентична китайска кухня и да се потопи максимално в местната атмосфера, експатът пък почва да го гони някаква носталгия и иска да пресъздаде в известна степен собственият си познат свят на новото място. Не съм мислела напр., че ще ми липсва българското бяло сирене, даже в къщи ми се разваля понякога в хладилника, защото го забравям, но е факт че там ми липсваше. За щастие Шанхай е доста благодатен в това отношение - може да се намери (почти) всичко - в големите супермаркети (обикновено са в молове) има хубав хляб - хубави пресни франзели и хляб, така както го разбираме (за сравнение обичайния хляб в магазините е пакетиран и сладък), сирена, френски вина, мляно кафе (в обикновените магазини е само разтворимо и то не особено добро). Алкохол като джин, уиски се продава само в специализирани магазини и рафтове. Местна бира има навсякъде. Тъй като има голяма японска общност, в повечето големи супери има и хладилна витрина със суши. Ресторанти има буквално всякакви. всякаква кухня, само български не видях, но може и да има вече . Нощният живот е доста оживен - много добър блус на живо се свиреше в Hоuse of Blues and Jazz (различни групи, основно западни, мисля, че не съм виждала китайци да свирят там), в Шин Тиан Ди (Xin Tian Di) също имаше много добри заведения, в едното, на което не му помня името, една чернокожа дама пееше страхотен джаз, на Тонгрен Лу (тази улица е една от бар-стрийтс), в едно от обичайните свърталища за чужденци пък често свиреше група момичета (китайки или други азиатки, не зная) с много хъс, много добър рок. Намерих си една тяхна снимка: От дискотеките популярни бяха споменатият бар Руж и Минтс (Mints). Както вече писах социализирането течеше с пълна сила. Веднъж бях канена на някакво събитие, наречено Professional Networking. Нямах идея за какво иде реч. Оказа се, че в една наета зала към 1час само се запознавахме и си разменяхме визитки с други хора . Общо взето никой не ми беше ценен като професионален контакт, нито пък аз на тях, но завързах 2-3 запознанства, с които после се виждахме чат-пат. Имаше разни експатски форуми, също популярни бяха две списания - That's Shanghai и City Weekend, които се разпространяваха безплатно в заведения посещавани предимно от чужденци и в тях имаше различна информация за експати. Човек можеше да се развлича още в къщи с пиратски дискове. Всички най-нови филми, с китайски субтитри ;-) . Струваха към 5-10 юана (май), във всеки случай бяха евтини. След време дори научаваш къде са по-качествените. Имаше и две големи книжарници с чуждоезична литература. Едната беше нещо като Дом на книгата, на 7 или 8 етажа, единият от които беше само с ангоезична литература. Имаше голям избор на всякакви книги и последните излезли заглавия. Другата беше специализирана чуждоезична книжарница на два етажа, основно аглоезична. Докато английските заглавия бяха на два етажа, френски + испански книги бяха сбутани на 2-3 рафта, при това непълни и доста бедни откъм заглавия. Предполагам, че към френския институт е имало френска книжарница и/или библиотека, тъй като французите също са голяма общност там, но не съм се интересувала особено. Движението е ужасно. Много коли, ята велосипедисти, а потока от пешеходци по по-големите улици е направо като манифестация. При това не се спазват никакви правила. Обичайно е на голямо кръстовище с работещи (!) светофари да има по пет (!) полицая - по един на всеки ъгъл и един по средата да бдят да не се пресича на червено. И при все това, пак успяваха някои да се промъкнат докато полицая е с гръб към тях. Велосипедистите пък специално се катереха къде ли не по тротоарите, да не говорим какво само не се мъкне по велосипедите. Никой от чужденците, които познавах по-добре не караше кола там. Някои имаха кола с шофьор (рядко, основно ако са семейни с деца). Чувала съм, че някои китайци умишлено предизвикват инциденти с чужденци, за да търсят после обещетения, затова и някои западни компании с цел да избягнат подобни дела не разрешават на служителите си (чужденци) да карат там. За сметка на това такситата са евтини. Легалните бяха едни VW модел Сантана,който е само за китайския пазар (до 10 км мисля беше фиксирана тарифа, а после по 2 юана на километър. Може и да бъркам точните цифри, но на тоя принцип и в тоя порядък. Има само един недостатък - като вали е почти мисия невъзможна да хванеш такси. За сметка на това, на все ъгъл продават евтини чадъри. Аз бях насъбрала доста богата колекция . Другото е, че трябва да имаш адреса написан с китайски йероглифи, иначе рискуваш да си повтаряте името, което си мислиш че произнасяш много добре на китайски до припадък, докато най-накрая евентуално таксиджията вдене и ти каже ААААА! - и същото, което си повтарял последните десет минути, но явно на него му звучи различно. излишно е да казвам, че не четат на латински. За целта имах едни джобни жълти страници - там основни адреси са написани на латиница и на китайски - само влизаш и показваш адреса. Ходех и много пеш, използвах често и метрото. От автобусите знаех само един който ходи до летището, на други съм се качвала инцидентно с хора говорещи китайски, че аз много не им схващах къде спират и къде трябва да слезна. Много дълго стана, ще спра засега, ако някой го интересува нещо конкретно мога да напиша. 15
гост Публикувано: 2 януари, 2014 Публикувано: 2 януари, 2014 Ами нищо конкретно не се сещам, но давай още, като ти дойде музата! Много интересно!
krasen_denev Публикувано: 2 януари, 2014 Публикувано: 2 януари, 2014 Бих кал,че въобще не е дълго,даже напротив.Прочетох всичко написано на един дъх,затова те моля да продължиш.Конкретно не ме интересува нищо ,но с най-голямо удоволствие бих прочел за някой интересни случки от живота ти в този мегаполис. 1
Meidj Публикувано: 2 януари, 2014 Публикувано: 2 януари, 2014 С риск да стана прекалено нахален, но: "Още, още, още..." 1
Бръмбар Публикувано: 2 януари, 2014 Автор Публикувано: 2 януари, 2014 Амии, още...не мога да не спомена и масажът, който в Китай е култура и начин на живот. Разбира се, както е известно, много фризьорски салони и салони за масаж не са точно това. Но има и истински такива и аз определено бих препоръчала, човек ако има време и желание да опита. След дълъг пешеходен ден един foot massage е направо балсам за уморени крака. Масажът, който се практикува, е различен от популярния у нас такъв (тук обикновено е с масла). Там ти дават нещо като пижама и масажират на сухо, върху "пижамата". По-скоро е силов (макар, че един познат твърдеше, че заспивал и хъркал и го било срам , това малко ми е трудно да си го представя), т.е не някакво лекичко и нежно поглаждане, а здраво натискане в определени точки, но после...после имаш чувството, че летиш. На мен ми харесваше една верига за масажи - Dragon Fly, имаше ги на няколко места в Шанхай, чисто, приглушена светлина, с ароматни свещи и релаксиращи звуци, поднасят ти чай, предлагаха различни видове - китайски, японски, и т.н за 90-120 юана. Фут масажът мисля беше 45, говореха английскии и може да се обадиш предварително и да запишеш час. Интересен беше и един Water palace, където на входа ти дават ключ от гардеробче и гривна + пижама. Слагаш пижамата и от там може да обикаляш различни водни масажи, джакузи, басейни, сухи масажи и даже и да ядеш в ресторанта (все така с мокра коса, неугледен и по пижама) и накрая плащаш всичко. Общо взето може да се откара ако не цял ден, поне един следобед, най добре да си с приятна компания. Може да си говорите докато ви масажират, даже и да гледате телевизия (ако случайно много ви залипсва китайската телевизия). По повод пижамите - в Шанхай китайците си се разхождат масово с пижами по улиците . Даже уж било престижно да ходиш по пижама в хубави квартали, защото значи, че живееш наблизо т.е имаш жилище в хубав квартал. Това предизвиква изумление и потрес в началото у чужденците, после свикваш и много не ти прави впечатление. По този повод веднъж едни познати организираха пижама парти в едно доста луксозно заведение, ей така - да се почувства като как е да ходиш на обществени места с пижама. Може би ви звучи абсурдно, но в крайна сметка беше забавно, даже се изтресохме след това и в Минтс, което си беше бая снобарско. Ама ще ви спестя снимки по пижами 11
krasen_denev Публикувано: 2 януари, 2014 Публикувано: 2 януари, 2014 На мен ми харесваше една верига за масажи - Dragon Fly, имаше ги на няколко места в Шанхай, И на няколко места в Пекин я забелязах тази верига за масажи.Сега ме хваща яд,че не сме влезнали за един foot massage.Нищо,следващият път.
FlyTraveler Публикувано: 2 януари, 2014 Публикувано: 2 януари, 2014 При това не се спазват никакви правила. Обичайно е на голямо кръстовище с работещи (!) светофари да има по пет (!) полицая - по един на всеки ъгъл и един по средата да бдят да не се пресича на червено. И при все това, пак успяваха някои да се промъкнат докато полицая е с гръб към тях. Значи до тук с мита за прочутата китайска дисциплина? Много добре ти се получава писанието (то не е съвсем пътепис, по-скоро животопис) Чувал съм, че в Китай разстрелвали за корпупция например, това така ли е? 1
Бръмбар Публикувано: 3 януари, 2014 Автор Публикувано: 3 януари, 2014 Не зная дали разстрелват (още) за корупция, но корупцията се шири повсеместно. Ние и не ги разбираме много китайците (не говоря за езика). Не е случайно, че в западните фирми там, мениджмънта, специално висшия мениджмънт, не е от китайци. Това мисля е и една от причините да има толкова много експати в Шанхай. Въобще Шанхай е много разнолик и противоречив. До модерните небостъргачи и красиви сгради, огромни молове с най-известни западни брандове, може да видиш схлупени къщурки и дюкянчета, и хора, които буквално се мият на улицата. Не е рядкост, както си вървиш по улицата, някой да ти люрне една тенджера с вода или нещо друго пред краката, защото е решил точно сега да си я изхвърли и точно на тротоара/ улицата. При все това и цялата им липса на култура на обществени места, като цяло не е мръсно на улиците, защото се чисти постоянно - някой възрастен китаец с шапка и метла общо взето е честа гледка. Има много , ама мнооого богати китайци и супер бедни. Шанхай пък като цяло не е показателен за Китай. Ето напр. снимка от небостъргача, в който живеех - както се вижда хубава градинка на покрива и небостъргачи, така се виждат и порутени къщи. При това квартала беше хубав - в една пресечна улица и близо до Нанджинг, която им е най-голямата търговска улица: 9
Duke Публикувано: 3 януари, 2014 Публикувано: 3 януари, 2014 Бръмбар, много интересни неща разказваш, но кажи моля, за такива неграмотници като мен, какво аджеба означава "експат"? 1
forry Публикувано: 3 януари, 2014 Публикувано: 3 януари, 2014 И аз вчера се допитвах до чичко Гугъл по същия въпрос. Викам си как пък само аз да не знам какво значи "експат" от целия форум 2
Бръмбар Публикувано: 3 януари, 2014 Автор Публикувано: 3 януари, 2014 (редактирано) Ами човек, който живее и работи в някоя друга страна . Но обикновено се визират хора, които които са изпратени там от компаниите си. Принципно Шанхай, не точно страна за имиграция, макар че има авантюристи (най вече австралийци май), но и други, които отиват там без да имат предварително работа. Често си намират работа като учители по английски (но за това се търсят хора, на които английският им е матерен език). Има и такива, които имат собствен бизнес. Но, най много са (според мен), хора пратени там от компаниите си, работещи в клона на някоя западна компания. защото иначе да вземеш постоянно пребиваване и разрешение за работа е трудно. Редактирано 3 януари, 2014 от Бръмбар 1
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега