Прескочи до съдържание

14-ти юли във Франция. Какво да видим?

Галин Маргаритов

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 42 минути , Galii каза:

Здравейте ,на 14 юли ще бъда в Париж ,някакви насоки ,препоръки какво и къде да гледам? 

Парада и фойерверките са най-забележителни в този ден.

Обаче тълпите са огромни и на двете места. За парада трябва да се отиде повече от 3 часа преди да започне, за да се заеме някакво видимо място.

За концерта и зарята под Айфеловата кула е същото - много народ и чакане с часове. Има хора цял ден си изкарват на пикник на Марсово поле в очакване...

Публикувано:

Може да отидете и на дискотека в пожарните 🙂

Срещу скромна сума за вход (под формата на входна такса, или кутия за дарения), в много пожарни станции се организират танци на 13-ти и/или 14-ти юли. Ето малко повече информация за въпроса за тазгодишните:

https://www.sortiraparis.com/parisian-nights/guides/53978-firemens-balls-2019-in-paris-and-ile-de-france/lang/en

• Харесвам 2
Галин Маргаритов
Публикувано:
преди 24 минути , Роца каза:

Може да отидете и на дискотека в пожарните 🙂

Срещу скромна сума за вход (под формата на входна такса, или кутия за дарения), в много пожарни станции се организират танци на 13-ти и/или 14-ти юли. Ето малко повече информация за въпроса за тазгодишните:

https://www.sortiraparis.com/parisian-nights/guides/53978-firemens-balls-2019-in-paris-and-ile-de-france/lang/en

Благодаря ,а някакви ориентировъчни,приблизителни часове за парада и зарята ?

Публикувано:

Парадът започва в 10 сутринта, зарята - в 23ч30, а концертът (класическа музика) преди нея - в 21ч. И за парада, и за концерта трябва да се отиде минимум 3 часа предварително. Не само, защото има много хора, но и защото с мерките за сигурност след атентатите преди няколко години, допускането до Шанз-Елизе и Марсово поле става бавно.

А ако не ви се гледа концерт, а само заря, може да се "залостите" (но пак поне час-два предварително) по някои от мостовете на Сена близо до Айфеловата кула, така ще можете да видите фойерверките, но без звук. Не пробвайте Трокадеро, там ще е затворено (зарята е над него).

• Харесвам 2
Галин Маргаритов
Публикувано:
преди 9 часа, Роца каза:

Парадът започва в 10 сутринта, зарята - в 23ч30, а концертът (класическа музика) преди нея - в 21ч. И за парада, и за концерта трябва да се отиде минимум 3 часа предварително. Не само, защото има много хора, но и защото с мерките за сигурност след атентатите преди няколко години, допускането до Шанз-Елизе и Марсово поле става бавно.

А ако не ви се гледа концерт, а само заря, може да се "залостите" (но пак поне час-два предварително) по някои от мостовете на Сена близо до Айфеловата кула, така ще можете да видите фойерверките, но без звук. Не пробвайте Трокадеро, там ще е затворено (зарята е над него).

Моята идея е по - скоро пикник на Марсово поле ,така го обмислям ,но сега като каза ,че има проверки може ли да се носи алкохол ,например вино ,храна и просто да се  чака зарята там ?

Публикувано:

За виното проблемът ще е по-скоро наличието на стъклена бутилка.

Нямам представа как са проверките на 14 юли, но е твърде вероятно да не ви разрешат. Вече и на концерти/футболни мачове не разрешават дори пластмасови бутилки, или ако ги разрешават, трябва да са без капачки.

Галин Маргаритов
Публикувано:
преди 18 часа, Роца каза:

За виното проблемът ще е по-скоро наличието на стъклена бутилка.

Нямам представа как са проверките на 14 юли, но е твърде вероятно да не ви разрешат. Вече и на концерти/футболни мачове не разрешават дори пластмасови бутилки, или ако ги разрешават, трябва да са без капачки.

А всъшност парада от къде до къде е ,ние сме в апартамент близо до Лувъра 178 Риволи ,къде ще е удобно да застанем ,на площад Конкорд ?

Публикувано:

Където намерите свободно място 🙂
На Конкорд няма начин да застанете, там е президенстката трибуна с официалните лица. Отстрани има още 2 трибуни, където достъпът е с покани. Свободните места за публика са по Шанз-Елизе, като по-добра ще е видимостта от дясната страна, като сте с лице към Триумфалната арка.

Военните части са подредени по лявата страна на Шанз-Елизе (като сте с лице към Арката). По площад Етоал (около Арката) са подредени военните превозни средства. 

Обикновено Президентът с колата стига до Арката, там към него се присъединява началникът на генералния щаб, след което с колата слизат по Шанз-Елизе (преглед на войската) и накрая заемат мястото си на трибуната на Конкорд. Има нещо като представяне, най-често на нови технологии свързани с армията (тази година беше Франки Запата, "Летящият човек"), изпяват Марсилезата и парадът почва. Първо минават самолетите (любимата ми част 🙂, особено Patrouille de France ) и хеликоптерите, после военните коли и накрая военните части и военните училища. Продължава около 3 часа.

Общо-взето парадът протича така, не вярвам догодина да го променят. Тъй или иначе, около седмица предварително затварят Конкорд и почват да строят трибуните, та ще видите откъде и как се минава. Също така рано сутрин репетират, та може Шанз-Елизе да е затворена за коли и/или пешеходци.

• Харесвам 2
Галин Маргаритов
Публикувано:
преди 14 минути , Роца каза:

Където намерите свободно място 🙂
На Конкорд няма начин да застанете, там е президенстката трибуна с официалните лица. Отстрани има още 2 трибуни, където достъпът е с покани. Свободните места за публика са по Шанз-Елизе, като по-добра ще е видимостта от дясната страна, като сте с лице към Триумфалната арка.

Военните части са подредени по лявата страна на Шанз-Елизе (като сте с лице към Арката). По площад Етоал (около Арката) са подредени военните превозни средства. 

Обикновено Президентът с колата стига до Арката, там към него се присъединява началникът на генералния щаб, след което с колата слизат по Шанз-Елизе (преглед на войската) и накрая заемат мястото си на трибуната на Конкорд. Има нещо като представяне, най-често на нови технологии свързани с армията (тази година беше Франки Запата, "Летящият човек"), изпяват Марсилезата и парадът почва. Първо минават самолетите (любимата ми част 🙂, особено Patrouille de France ) и хеликоптерите, после военните коли и накрая военните части и военните училища. Продължава около 3 часа.

Общо-взето парадът протича така, не вярвам догодина да го променят. Тъй или иначе, около седмица предварително затварят Конкорд и почват да строят трибуните, та ще видите откъде и как се минава. Също така рано сутрин репетират, та може Шанз-Елизе да е затворена за коли и/или пешеходци.

Благодаря за изчерпателния отговор ,вече все едно съм бил на парада 🙂

• Харесвам 1
Галин Маргаритов
Публикувано:
На 20.11.2019 г. в 11:39, Galii каза:

Благодаря за изчерпателния отговор ,вече все едно съм бил на парада 🙂

Добре де ,кажете ми къде да си направя следобеден пикник с жена ми с вино ,франзелка и синьо сирене на 14 юли ,така че после вечерта да виждам ,чувам и снимам фоайверките от Айфеловата и кула и разбира се да ръкопляскам ?

Публикувано:
Преди 1 час, Galii каза:

Добре де ,кажете ми къде да си направя следобеден пикник с жена ми с вино ,франзелка и синьо сирене на 14 юли ,така че после вечерта да виждам ,чувам и снимам фоайверките от Айфеловата и кула и разбира се да ръкопляскам ?

Мисля, че нямаш добра представа какво се случва точно на този ден и за какво количество хора говорим.

Не си представяй, че има място, където да си седнете спокойно и да наблюдавате романтично случващото се.

Сега ще сложа няколко снимки, от които ще добиете лека представа.

За парада най-напред.

Първата снимка е направена в 8,45 часа - около час и половина преди да започне парада(класирах се едва на втори ред). На снимката се вижда и пропускателното място за този сектор(момиченце с розово има до него) - там ви проверяват багажа и оставят на съхранение нещата, които не допускат в загражденията:

IMG_1713.JPG

Втора снимка в 10,50 часа - снимката сама говори, че тези отзад нищо не виждат:

IMG_1812.JPG

Трета снимка в 11,30 - народа си е все така много, а парада продължава:

IMG_2140.JPG

Като свърши парада доста от улиците останаха затворени/блокирани от огражденията и трябваше доста да се обикаля по съседните пряки за да се измъкнеш от Шанз Елизе.

Сега да спомена е Марсово поле в навечерието на зарята на Айфеловата кула.

Може пък вие да го видите мястото за пикник:

P7140860.JPG

IMG_2604.JPG

IMG_2608.JPG

P7140862.JPG

Всъщност пикник може и да е възможен в ранния следобед - имаше доста разпънати покривки и седящи там, но ... дали сте готови да прекарате доста часове там.

Аз отидох около 20 часа, затова и на снимките ми е препълнено вече с хора, а зарята започна към 11 часа, а преди това към 22 започна концерта.

Мисля, че около 0,30 минути приключи зарята, но ... започна мъката с придвижването на тази огромна тълпа! Метростанцията до Айфеловата кула беше затворена и трябваше доста да се върви пеша докато стигнеш до метростанция, на която можеш да се качиш на метро. Мисля, че през две спирки от Айфеловата беше възможно.

С този пост не искам да ви накарам да размислите или да променяте плановете си, а само да внеса малко яснота какво да очаквате.

Аз мога да кажа, че това е било едно от най-вълнуващите ми изживявания.

Утре ще пусна малко снимки и от зарята.

• Харесвам 4
Галин Маргаритов
Публикувано:
преди 12 часа, Mary каза:

Мисля, че нямаш добра представа какво се случва точно на този ден и за какво количество хора говорим.

Не си представяй, че има място, където да си седнете спокойно и да наблюдавате романтично случващото се.

За парада най-напред.

Първата снимка е направена в 8,45 часа - около час и половина преди да започне парада(класирах се едва на втори ред). На снимката се вижда и пропускателното място за този сектор(момиченце с розово има до него) - там ви проверяват багажа и оставят на съхранение нещата, които не допускат в загражденията:

IMG_1713.JPG

IMG_1812.JPG

IMG_2140.JPG

Като свърши парада доста от улиците останаха затворени/блокирани от огражденията и трябваше доста да се обикаля по съседните пряки за да се измъкнеш от Шанз Елизе.

P7140860.JPG

IMG_2604.JPG

IMG_2608.JPG

P7140862.JPG

Всъщност пикник може и да е възможен в ранния следобед - имаше доста разпънати покривки и седящи там, но ... дали сте готови да прекарате доста часове там.

Аз отидох около 20 часа, затова и на снимките ми е препълнено вече с хора, а зарята започна към 11 часа, а преди това към 22 започна концерта.

Мисля, че около 0,30 минути приключи зарята, но ... започна мъката с придвижването на тази огромна тълпа! Метростанцията до Айфеловата кула беше затворена и трябваше доста да се върви пеша докато стигнеш до метростанция, на която можеш да се качиш на метро. Мисля, че през две спирки от Айфеловата беше възможно.

С този пост не искам да ви накарам да размислите или да променяте плановете си, а само да внеса малко яснота какво да очаквате.

Благодаря ,придобих представа ,аз така и си мислех ,че е положението ,а от другата страна на кулата ,където е мостта и има някакви фонтани пак ли е така претъпкано ?

Няма отказване ,даже повече се амбицирам 🙂

• Харесвам 1
Галин Маргаритов
Публикувано:
преди 12 часа, Mary каза:

За парада най-напред.

IMG_1713.JPG

IMG_1812.JPG

IMG_2140.JPG

P7140860.JPG

IMG_2604.JPG

IMG_2608.JPG

P7140862.JPG

Имам и един деликатен въпрос ,а въпроса с тоалетните как стои ,има ли наблизо около кулата ?

Публикувано:
преди 30 минути , Galii каза:

а от другата страна на кулата ,където е моста и има някакви фонтани пак ли е така претъпкано ?

Навсякъде е така.

На Марсово поле поне сядат, лягат по земята и чакат доста време.

преди 18 минути , Galii каза:

Имам и един деликатен въпрос ,а въпроса с тоалетните как стои ,има ли наблизо около кулата ?

Мисля, че имаше тоалетни, но като се наблъска народа към 19-20 вече е трудно да се стигне до тоалетна.

Публикувано:
преди 2 часа, Galii каза:

Благодаря ,придобих представа ,аз така и си мислех ,че е положението ,а от другата страна на кулата ,където е мостта и има някакви фонтани пак ли е така претъпкано ?
🙂

Там няма да ви пуснат, тази част е затворена (около моста и фонтаните), понеже оттам се изстрелват част от фойерверките. Но паркът на Трокадеро (градините около моста и фонтаните) е отворен. За еспланадата, признавам, не съм много сигурна, нямам спомени как е.

Погледни в Ютуб клипове за фойерверките, на някои има панорамни снимки, откъдето добре се вижда в кои части има публика.

Ето един списък на местата, откъдето има добра видимост:

https://en.parisinfo.com/discovering-paris/major-events/bastille-day-in-paris/the-best-places-to-admire-the-fireworks/parks-from-which-to-admire-the-bastille-day-fireworks

• Харесвам 2
Публикувано:

Малко снимки от мен на зарята:

0-P7151284-1.JPG          2-P7151253-1.JPG

3-P7151341-1.JPG          5-P7151054-1.JPG

9-P7151180-1.JPG          7-P7151062-1.JPG

6-P7151060-1.JPG          8-P7151105-1.JPG

11-P7151243-1.JPG          19-P7151019.JPG

12-P7151395-1.JPG          14-P7151305-1.JPG

• Харесвам 9
  • Благодаря 1
  • Браво 5
Галин Маргаритов
Публикувано:
преди 6 часа, Mary каза:

Малко снимки от мен на зарята:

0-P7151284-1.JPG          2-P7151253-1.JPG

3-P7151341-1.JPG          5-P7151054-1.JPG

9-P7151180-1.JPG          7-P7151062-1.JPG

6-P7151060-1.JPG          8-P7151105-1.JPG

11-P7151243-1.JPG          19-P7151019.JPG

12-P7151395-1.JPG          14-P7151305-1.JPG

Е това си  заслужава и чакането и тълпата и всичко ,прекрасни снимки !

• Харесвам 1
Галин Маргаритов
Публикувано:
преди 7 часа, Роца каза:

Там няма да ви пуснат, тази част е затворена (около моста и фонтаните), понеже оттам се изстрелват част от фойерверките. Но паркът на Трокадеро (градините около моста и фонтаните) е отворен. За еспланадата, признавам, не съм много сигурна, нямам спомени как е.

Погледни в Ютуб клипове за фойерверките, на някои има панорамни снимки, откъдето добре се вижда в кои части има публика.

Ето един списък на местата, откъдето има добра видимост:

https://en.parisinfo.com/discovering-paris/major-events/bastille-day-in-paris/the-best-places-to-admire-the-fireworks/parks-from-which-to-admire-the-bastille-day-fireworks

Ох, сега  разгледах ,аз точно за площада Трокадеро съм питал ,но не знаех ,че така се казва ,на мен даже ми изглежда по - хубава гледка към кулата от колкото от Марсово полета ,може би предимството на полетата е ,че можеш да седнеш .

Публикувано:

От Марсово поле се вижда и концертът преди зарята, както после ще може да чувате и музикалния съпровод. 

От Трокадеро също се вижда добре, стига да намерите хубави места (без много дървета). Но не знам дали ще може да чувате музиката.

• 2 седмици по-късно ...
Галин Маргаритов
Публикувано:
На 25.11.2019 г. в 9:24, Роца каза:

От Марсово поле се вижда и концертът преди зарята, както после ще може да чувате и музикалния съпровод. 

От Трокадеро също се вижда добре, стига да намерите хубави места (без много дървета). Но не знам дали ще може да чувате музиката.

Здравей отново ,сега гледах ,за кой ли път вече,парада на 14 юли ,наистина впечатляваща церемония ,видях ,че има хора отгоре на Триумфалната арка,възможно ли е в този ден от там да наблюдаваш парада и въобще дали е удачно ,в смисъл гледката ?

Публикувано:
преди 1 минута , Galii каза:

Здравей отново ,сега гледах ,за кой ли път вече,парада на 14 юли ,наистина впечатляваща церемония ,видях ,че има хора отгоре на Триумфалната арка,възможно ли е в този ден от там да наблюдаваш парада и въобще дали е удачно ,в смисъл гледката ?

Не. Това са строителни работници, които гледат по време на обедната си почивка.

• Смея се 2
Галин Маргаритов
Публикувано:
преди 59 минути , Goal & Boss каза:

Хаха, благодаря,това пък въобще не ми дойде на ум .А нали съм си българин и от всичко искам да извлеча полза ,има ли някакви намаления ,привилегии за жителите и гостите на Париж ,като безплатен транспорт например ,или нещо на промоция на 14 юли и дните около празника ?

Публикувано:
преди 1 час, Goal & Boss каза:

Ох, като прочетох това, се сетих за тази снимка 🙂

11LUNCH1_SPAN-jumbo.jpg

Иначе, по-сериозно, няма шанс да се качите там. Хората, които виждате, са военни/полицаи, осигуряващи охраната.

преди 42 минути , Galii каза:

А нали съм си българин и от всичко искам да извлеча полза ,има ли някакви намаления ,привилегии за жителите и гостите на Париж ,като безплатен транспорт например ,или нещо на промоция на 14 юли и дните около празника ?

Безплатен транспорт, по всяка вероятност не, но обикновено оставят метрото да работи цяла нощ.

Специални промоции по случай 14 юли няма. По това време навсякъде текат летните разпродажби на дрехи, обувки, аксесоари (обикновено са от последната сряда на юни до първата сряда на август).

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.