Прескочи до съдържание

дневник Нека да е лято ... топло и (синьо)зелено в Родос :)


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Температурните амплитуди нещо ме удариха в мозъка😁. До преди 4-5 дни беше 19 градуса, а сега 2-3 - дъжд, вятър и студ. Не се издържа. Днес облякох един весел коледен пуловер с елече 😋 и незнайно как реших да гледам гръцки острови за лятна почивка🙂.

Повече от половин ден гледане не може да остане без резултат, а след една година членство тук, много бързо почнах да вземам решения😀. Изборът е РОДОС през юни!

Така под въздействието на климатичните аномалии и разчитайки на Вашата помощ, купих билети за обратния полет😂 /голям смях пада/ Родос-Венеция за 25.06.2020 на ИзиДжет, за трима - по 19.99 € на човек.

За сега нямам въпроси, само исках да споделя ентусиазма си, но със сигурност ще имам впоследстие, най-малкото как да стигна до Родос😂 /ха,ха, още по-смешно ми става/. До тук все пак набелязах и възможен вариант Атина - Родос на Волотеа за 18.06., но цена 51€ ми се струва височка и ще изчакам. Има и опция Париж Орли - Родос - Париж на Изиджет, като за дати 30.06-07.07 цената е около 80€ двупосочно, но първо не исах да навлизам в юли месец, а второ да се обвързвам с летищата на Париж, макар, че обичам този град. 

Това е. Сега се радвам и не ме тормози зимата. Ще имам занимавка в търсене на другите 3 полета, нощувки, плажове, райски кътчета🤗

  • Харесвам 5
Връзка към мнение
Граф Вронски
преди 35 минути , ДиянаВ каза:

най-малкото как да стигна до Родос😂 /ха,ха, още по-смешно ми става/. 🤗

Както един мой приятел казва: с кон 😄 😄 😄
Шегата настрана. Аз идея си нямам как да се стига до Родос. Веднага ми хрумва следната идея: имаш полет Родос - Венеция. Има ли възможност за София - Венеция - София. Да сложиш по един-два дни отпред и отзад? Стрелям в тъмно - изобщо не съм гледал възможните дати.

Обаче сега се усещам. Ти беше от Русе и по-скоро ползваш летището на Букурещ?
Сигурно ще излезе някой шантав маршрут и ще завъртиш някаква детелина/панделка.

  • Смея се 1
Връзка към мнение

И София бих ползвала, стига да има магеланска сбирка на 25/26 юни😀 или 16/17 юни. Независимо от цената на полета, даже. 

Устройват ме летища от/до България Букурещ и Варна, а в района на Венеция - Тревизо, Бергамо, Болоня. Рано е още за нискотарифните Уиз и Раян през юни. Ще я измислим фигурката, началото е дадено, хахаха от към края му😂

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
Преди 1 час, ДиянаВ каза:

... и незнайно как...

Е, на глас се смях 🙂 Абе знайно е 🙂 Като прочета нещо такова във форума и винаги много се смея 🙂 Вероятно защото и на мен се случва 🙂 Огън ни пари под краката и не се трае дълго 🙂
Пожелавам ти интересна фигурка да завъртиш и през цялото време да се усмихваш щастливо, дори ако не всичко е в най-добрия вариант 🙂
* ей тъй незнайно как, преди малко се оказах част от един фестивал, затова ми е весело и се радвам и за други хора 🙂

  • Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към мнение

Хахахха шантави маршрути има, не е като да няма. Така и така ще си във Венеция, може да минеш през Порто или Маракеш за по близо до Родос. :beach::grin:

  • Харесвам 1
  • Смея се 3
Връзка към мнение

Моля те, не включвай турбо инжекцията на шантаво-филията / няма такава дума, но е обратното на -фобия/😂. Ще пътувам със съпруг и дете, като първият не е пътешественик за по много дни, а детето след 30 мин. започва да пита кога ще се къпе😆

  • Харесвам 1
  • Смея се 2
Връзка към мнение
2 minutes ago, Stryper said:

Може да погледнеш www.olympicair.com Летят от Солун до Родос

Ще имам опции. Да стигна до Солун, обаче ми идва съвсем далеко. От Атина до Родос, освен сезонно Волотеа, летят целогодишно и гърците - Ейджиън, Олимпик. Гледах, че и Раян кацат там с полети от Виена, Брюксел, Бергамо и Tuifly има някакви полети от немски градове. Сега цените са им високи. Разчитам, че към 17-18 юни западноевропейците няма да са тръгнали на почивка и ще паднат цените.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

@ДиянаВ,поздравления за импулсивното решение,най-хубавите пътешествия стават така 🙂

Много време имаш за да измислиш отиването 😁Тепърва ще се откриват нови дестинации,ще се променят часове/дни на полети.Твърде е възможно дори някоя нискотарифка да пусне директни полети за лятото до Родос 😉

С две думи-не бързай.

  • Благодаря 1
Връзка към мнение
4 minutes ago, iMari said:

Твърде е възможно дори някоя нискотарифка да пусне директни полети за лятото до Родос 😉

С две думи-не бързай.

Викаш Раян могат да зарадват варненци с новогодишен подарък полети от Варна за Родос на ниски цени😉

Връзка към мнение

Знаеш ли,колко пъти ми се е случвало да правя сложни маршрути до някоя дестинация и след няколко месеца някоя НТА да пусне директни полети?😂Никога не знаеш!

  • Смея се 1
Връзка към мнение
2 minutes ago, iMari said:

Знаеш ли,колко пъти ми се е случвало да правя сложни маршрути до някоя дестинация и след няколко месеца някоя НТА да пусне директни полети?😂Никога не знаеш!

Напълно е възможно. Тази година италианците като им наложиха глобата, Раян пуснаха няколко линии от Италия за към гръцките острови. Според мен беше ответен удар да им изтече от потока туристи. Сега, ако гърците нещо се понаежат, могат да решат изтичането да е от Родос към морската ни столица😁.

Майтапа на страна, но това лято от доста години насам останах доволна от българското черноморие на север. Нямаше толкова много румънци към Балчик и Каварна, морето си беше прекрасно. За това решихме лято 2020 да обърнем схемата - първо ранно гръцко море, а началото на септември по нашето.

Връзка към мнение
  • 2 години по-късно ...
На 24.11.2019 г. в 11:20, iMari каза:

Знаеш ли,колко пъти ми се е случвало да правя сложни маршрути до някоя дестинация и след няколко месеца някоя НТА да пусне директни полети?😂Никога не знаеш!

Така е. Никога не знаеш ...

Като започнах тази тема, не знаех какво ще се случи март 2020, после април, май, юни и т.н. Оставаше ми да купя последните билети от отсечката Букурещ-Атина-Родос-Венеция-Букурещ, когато светът се затвори. След това почнаха отмените на полетите една след друга. В началото на юни в момент на глътка въздух направих втори опит за Родос през юли по маршрут Варна-Ларнака-Родос-Солун-София-Русе, но две седмици след това надеждите ми се попариха от вдигането на бройките в България и рестрикциите на Кипър и Гърция. Билетите ми за полетите на егейците бяха с флекс, изместих ги за края на септември - октомври и те ги отмениха, както предполагах, че ще стане. Финансови загуби нямах, само разочарование.

Така след две години и половина искам да тегля чертата на предходните случки. Отново съм с билети и то за директни полети, ха-ха @iMari предсказа :laugh:, Букурещ-Родос-Букурещ на румънската авиокомпания Animawings, в която Aegean имат 25% участие според Уикипедия. Взех ги случайно. Една сутрит през април, докато си пия чая, отварям Скайскенер и гледам директни полети до Родос на Ейджиън. Отварям сайта им - 50 евро билети в посока, а имам ваучери при тях за почти 300 евро за трима човека. Стана време да тръгвам за работа и оставих за по-късно разглеждането им. След това видях, че полетите се изпълняват от друга АК, която даже и не бях чувала - Animawings, на чийто сайт в онзи ден нелогично цената на билетите беше по-висока. Така, докато го обмислям, на сайта на Егейците също се вдигна цената, отделно се плаща и за малък куфар, има и такса сервиз/обслужване 5 евро в посока. За момента се отказах да купувам и ги сложих под наблюдение🙂. След десетина дни, пак една сутрин с чай и компанията на Скайскенер :wink:, гледам много дати с цени стотина лева двупосочно. Отварям сайта на Animawings - разпродажба, всичко по 10 евро:girl_crazy:. Бързо стигнах до работа, за да ги купя на спокойствие и голям екран. За всяка дата имаше само по 2 места на тази цена, а ние сме трима. Взех два билета отиване и връщане за мен и дъщерята по тарифа с малък куфар и избор на място - 19 евро на човек и посока. Съпругът го оставих за по-добри времена :girl_blum:. Някои тук казват, че цената на билетите не се влияе от това през кой ден от седмицата гледаш/купуваш, а от продадените билети/търсенето, но определено при тази АК във вторник и сряда цените са по-ниски от другите дни. Пак започнах да ги следя за третия билет. Първият полет беше за 24 май и забелязах, че 2-3 седмици преди полет цената е най-ниска. Но едно е да гледаш цените до средата на юни, друго е да рискуваш за средата на юли в активен сезон. Нямах нерви за такава игра. След две седмици следене взех третия билет не много евтин - към 150 евро общо в двете посоки, само с малък ръчен багаж/раница и без избор на място, но като краен резултат съм доволна - няма и 40 евро на човек в посока с директен полет и с 2 малки куфара🙂. Остава съседите - румънци или гърци, нямам претенции кои ще са, да излязат сериозни и да ме закарат дотам🙂

До полетите има време повече от две седмици и по-малко от един месец /датите са 19-26 юли/, в което пак не се знае ..., но все трябва да го обмисля това пътуване. Затова беше цялото ми предисловие :girl_haha:. Първо, че имам въпроси и второ - много ме кефи да си пиша с вас :happy:

Понеже този пост стана много дълъг, въпросите ще се в друг 😀

  • Харесвам 5
  • Браво 5
Връзка към мнение

ух, ако и това лято имаше полети до Родос, изобщо нямаше да се колебая да повторим пак, предстои ви чудесно плажно преживяване 🙂

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Даааа, и аз бих се насочила към Родос, но уви, директните полети от България ги няма..... Искрено вярвам, че прекачванията ще бъдат голямата кушия това лято.

Страшно съжалявам, че миналото лято не скокнахме и до Родос преди Крит, хем билетите бях буквално без пари.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Не си представям родоската почивка типично морска - по цял ден излежаване на плажа и хапване в свободното време 🙂. Имаме 7 нощувки и 7 пълни дни, като и двата полета са късно вечерни. Запазила съм всичките нощувки в един голям двуспален апартамент - етаж от къща в Родос град, новата част на 3 мин. от автогарата и 15 мин. от двореца. Ще разчитаме на обществен транспорт. Прегледах сайтовете на двете автобусни компании, обслужващи източното и западното крайбрежие. От разписанието виждам, че има редовни и начесто автобуси до повечето населени места. Като за първо ходене няма да се впускаме в необичайни маршрути.

Мисля да отделим 3 дни за града Родос с плаж там, разходки из стария град, тамошния акропол и един следобед до близкото градче Коскино. 

Извън Родос - разходки и плаж в Хараки с Агати бийч един ден и Линдос друг ден, а в деня преди обратния полет една ферма-зоо с щрауси, козички, прасенца и два лемура :laugh: за радост на детето. Не, че не харесах Цамбика, но ако включа и този плаж, ще стане повечето дни да сме по пътищата. Ако пък толкова не ни хареса плажа в града, ще видим. Всъщност още се колебая между Агати и Цамбика.

Близък остров за дей трип - Халки или Сими, като пристрастията са ми към Халки 🙂

Да взема да стигна до въпросите 🙃

1. Има ли места от горните, които е по-добре да се избягват за посещение през почивните дни или в летния сезон няма разлика между делник и празник?

2. За дневните екскурзии до Халки местните фирми от Родос град какво предлагат? В нета гледах, че всичките те превозват с автобус от Родос до Скала Камиро, откъдето се потегля с корабче. На място има ли вариант за пътуване само с кораб директно от Родос град до Халки? Питам, защото ми се ще някаква по-удачна комбинация да си сглобя от предложенията в нета.

3. За автобусите. Ако купя билети отиване и връщане в един и същ ден до Линдос, примерно, тези билети за точно конкретен час ли важат или са валидни за съответния ден?

Тагвам @Asya Assenova и @master_of_germs, защото за тях се сещам, че са ползвали обществен транспорт, но всеки, който желае може да споделя мнението си за о-в Родос дори и по други въпроси на воля :thank_you:

Връзка към мнение

Аз да се намеся с въпрос, как ще стигнете до Агати с обществен транспорт? До Хараки и оттам пеша? Защото освен ако не сте гущери, не знам как ще ви се отрази ходенето в жегите дотам. Цамбика ми се струва по-лесно за достигане и по-"цивилизовано", а и детето ще има с какво да се забавлява там (разбира се, твърде вероятно пълчищата да са повечко), но все пак на Агати бяхме при пандемия, та нямаше абсолютно нищо там, освен невероятната вода и пясък и някой друг ще трябва да каже дали има заведения тази година...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

По спомен от миналия август тия автобуси ги ползваха повече местни хора, отколкото туристи, и в делнични дни бяха по-пълни. Но препълнени в никакъв случай.

 

Три дни за града Родос ми се струват много, ама пък все пак на почивка сте тръгнали и вие си определяте темпото. Старият глад според мене трябва да го разглеждате вечер - тогава се преобразява. 

 

Отивате на пристанището и лодки има всякакви и си избирате каквато офертица ви хареса.

 

Цамбика е приятен и голям плаж, има за всеки вкус, дори и за баирудали като мене има козя пътека нагоре до манастира.

 

На мене Сими ми хареса, защото там сред гръцкото се усеща много отчетливо италианско влияние, но това си е моето усещане, че едно място колкото по-малко гръцко е, толкоз по-добре. 😉

 

 

  • Харесвам 2
  • Браво 1
  • Смея се 1
Връзка към мнение
преди 15 минути , searus каза:

Аз да се намеся с въпрос, как ще стигнете до Агати с обществен транспорт? До Хараки и оттам пеша? Защото освен ако не сте гущери, не знам как ще ви се отрази ходенето в жегите дотам. Цамбика ми се струва по-лесно за достигане и по-"цивилизовано", а и детето ще има с какво да се забавлява там (разбира се, твърде вероятно пълчищата да са повечко), но все пак на Агати бяхме при пандемия, та нямаше абсолютно нищо там, освен невероятната вода и пясък и някой друг ще трябва да каже дали има заведения тази година...

Детето е вече девойка на 13 🙉 и плитък плаж с приятно топла вода и телефонен обхват я вълнуват повече от водни атракции. Освен това от малка е пъзлива и си варди животеца, като стои далеч от екстремни преживявания😄

Да, пеша от Хараки до Агати. Около двайсетина минути го дава мапс. Миналото лято в Сицилия като ходихме до плажа Каламосче в резервата не можеше с кола и вървяхме по козите пътеки около 15 мин. Не беше страшно🙂

За Цамбика си мислех, че се върви повече, защото автобусът спира на главния път. Тук

95459F9B-9B07-4025-A066-B81D96463A18.png.a79bf27ceee73bf8c4e8f3fb78d9882a.png

Може и да греша. Ще проверя пак къде са спирките в сайта на Ktel. Между другото за Родос сайтът е много по-добър, отколкото този за Атика /поне по впечатления отпреди  3 години/.

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Миналото лято имаше поне два автобуса дневно от Родос, които влизаха направо долу при плажа Цамбика. Сутринта ползвахме такъв.

 

Понеже ние искахме в същия ден след Цамбика да видим и около Линдос и не ни напасна в разписанието подобен автобус от Цамбика, @Mistress of Germs тръгна към спирката на главния път, но още след пет минути я взеха на стоп до Линдос. А ние с @mary_shery ходихме по козите пътеки горе до манастира и после се спуснахме до съседна спирка на главния път, където си хванахме автобус.

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

сега гледам на сайта на Ktel, че наистина има много автобуси дневно, които минават по протежение на целия бряг, та и аз да се обадя със съвет - вземете си рейсчето до Линдос, но слезте на Kalithos и си прекарайте деня на прекрасен плаж, после от там пак с автобуса следобедно-привечерно в Линдос, кратка разходка и вечеря и обратно към Родос 🙂 просто не знам какво бихте правили иначе повече време в Линдос, особено през деня в жегата, така или иначе той е най-чаровен вечер по тъмно

 

съгласна съм и с мнението на @master_of_germs - три дни да стоите в град Родос - множко е, плажът е приличен, но все пак градски тип, достатъчно е вечер да пообикаляте старата част, след като така или иначе нощувате там

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към мнение
преди 54 минути , ДиянаВ каза:

Детето е вече девойка на 13 🙉 и плитък плаж с приятно топла вода и телефонен обхват я вълнуват повече от водни атракции. Освен това от малка е пъзлива и си варди животеца, като стои далеч от екстремни преживявания😄

Да, пеша от Хараки до Агати. Около двайсетина минути го дава мапс. Миналото лято в Сицилия като ходихме до плажа Каламосче в резервата не можеше с кола и вървяхме по козите пътеки около 15 мин. Не беше страшно🙂

За Цамбика си мислех, че се върви повече, защото автобусът спира на главния път. Тук

95459F9B-9B07-4025-A066-B81D96463A18.png.a79bf27ceee73bf8c4e8f3fb78d9882a.png

Може и да греша. Ще проверя пак къде са спирките в сайта на Ktel. Между другото за Родос сайтът е много по-добър, отколкото този за Атика /поне по впечатления отпреди  3 години/.

 

Ааа никой не говори за екстремни неща, а щом и нет трябва, почти съм сигурна, че на Агати не хващах никаква мрежа или беше много мижава...  Само предупреждавах, 20 минути но голо и баиресто, и ако се окаже, че няма откъде една вода да си вземете (предполагам, че сега вече има), ще си дойде екстремно на 40 градуса... Цамбика морето и пясъка са подобни, просто е голямо и има всичко, заведения, шезлонги, тоалетни, и нет. Не знам колко се ходи там, но не вярвам да е повече, доста разработено място си е... Ако ще е само заради единия плаж (подчертавам, без кола), не мисля че си струва, вече ако има нещо интересно в Хараки, не знам, ние го пропуснахме (при 2 седмици мотане), а щом ще ходите до Линдос, за какво ви е?

  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Благодаря ви за мненията👌 Ще разгледам Калитос, че не го бях забелязала🙂. Ще помисля пак и за Цамбика вместо Агати, а най-добре и двете😄, хаха. @searus, в Хараки няма някаква конкретна забележителност, заради която да ходим, освен за едната бира попътно към Агати😜

Връзка към мнение

https://rhodesoldtown.gr/en/bus-timetable/

 

https://www.ktelrodou.gr/en/dromologia/tsampika-paralia.html

 

@ДиянаВ, тук можеш да видиш автобусите, които слизат до плажа на Цамбика. Сутрин има много.

Но само два на връщане - в 16:20 ч и в 18 ч.

А от Цамбика за Линдос - само в 17 ч.

Вторият линк е разписаншето на спирката на плажа.

Мене нищо не може да ме накара да седя на плаж в дивата жега, затова и измислях алтернативи.

 

  • Благодаря 1
Връзка към мнение
преди 14 минути , master_of_germs каза:

https://rhodesoldtown.gr/en/bus-timetable/

 

https://www.ktelrodou.gr/en/dromologia/tsampika-paralia.html

 

@ДиянаВ, тук можеш да видиш автобусите, които слизат до плажа на Цамбика. Сутрин има много.

Но само два на връщане - в 16:20 ч и в 18 ч.

А от Цамбика за Линдос - само в 17 ч.

Вторият линк е разписаншето на спирката на плажа.

Мене нищо не може да ме накара да седя на плаж в дивата жега, затова и измислях алтернативи.

 

И аз това мисля - алтернативи😉😄

Ще разгледам разписанията и ще продължа с размислите тук🙂 Вярвам, че там, където могат да те отведат краката е незаменимо😄😛

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.