Прескочи до съдържание

Македонски идеи


Velmar

Препоръчани мнения

Здравейте! Планирам   кратка екскурзия до Македония  през пролетта с идеята да посетим каньона Матка.Досега сме били в Охрид за 4  дни,  минавали сме пътьом през Скопие, Битоля, Струмица отсядали сме и  на Дойранското езеро.....Турся идеи  за   маршрут и места за посещение   около Матка.КАк да комбинирам и какъв маршрут да съчиня с оглед на евентуалните места за посещение? Всякакви идеи и препоръки са добре дошли.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Според интересите ви, все ще се намери нещо. НАй-близкото до границата е манастирът св. Йоаким Осоговски.

 

Ако си падате по древни обекти тип тракийски светилища, може да отидете да видите мегалитната обсерватория Кокино. Не е голяма отбивка от главния път, малко над десетина километра (преди Куманово, в посока от София за Скопие), стига се с кола, има малко качване по скалите и хубава гледка отвисоко. Съвсем малко качване пеш.

 

Посрещал съм великден в Марков манастир в околностите на Скопие. Автентично преживяване е, както си ми е реда, с църковна служба, обикаляне на църквата и прочие...

 

Също така отбивка от няколко километра от главния път между Крива паланка и Куманово е скалният феномен Куклица (Куклице). Почти двойник на Каменната сватба в околностите на Кърджали, ако сте ходили.

Спомените ми оттам са отпреди доста години, имаше само един черен път от селото, по който предпочетохме да не рискуваме с колата,а да се разходим половин-един час. На връщане един Трактор ни взе на стоп и се метнахме върху ремарке пълно с нарязани дърва. Тогава беше със свободен ход, имаше някакви наченки да го правят туристически обект, бяха изляли бетонна кръгова пътечка около каменните фигури на "сватбарите", бяха сложили порта, но без ограда. Ще проверя как е.

 

Великден е малко късно, но според завсиси как се стече зимата, дето още я няма, на Попова Шапка над тетово в ШАр Планина е възможно все още да има сняг и да става за ски, ако сте любители на този спорт. Само на 60 км от Скопие е.

 

Пролетта е сезон за водопади и ако ви харесват подобни обекти, бих ви пропоръчал преходче до водопадите на Кривошийска река в Шар планина или/и при наличие на достатъчно дни да направите кръгче и да се върнете през струмица, като обиколите няколко прекрасни водопада в Беласица - най-известен с смоларския водопад, до който има много добре изградена и обезопасена екопътека.

 

В съседство е Колешинския водопад, до който пък направо си се стига с кола. До съседното село Габрово има каскада от три водопада - до първия можее да се паркира, до втория да се стигне по неподдържана, но лека пътека, треият се стига трудно, понеже са се срутили едни мостчета и не е много препоръчително да се продължава,

 

От българската страна на Беласица също има много хубави водопади.

 

  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Много благодаря за предложенията. Междувременно планът се промени.Едни приятели се присъединяват към нашето мини бягство,а тяхното време е ограничено. та ще редуцираме програмата и първоначалния план. Първи ден- отиваме до каньона, разходка, обяд( само един ли е ресторанта, ко йто препоръчвате там? ), после СКопие- настаняване, разходка по центъра, вечеря, вечерна разходка, нощувка.На сутринта полека тръгваме към някой манастир ( чудя се Марков манастир ли да изберем или Лесновски? Ще се падне Цветница.Как се отбелязва този празник  там? Ще имаме именничка с нас). Ако изберем Лесновски след това евентуално  мисля да спрем в Кратово.Макар че не откривам особена туристическа причина за това освен някакви каменни мостове....Трябва да уплътним  следобеда в района докато стане време за следващата нощувка и вечеря, която сме резервирали преди прибирането ни в Б-я ( така популярния ресторант Воденицата).Приемам предложения

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.