Прескочи до съдържание

Коледа и Новата 2020 година


AlexandraKo

Препоръчани мнения

Ето и мен в тази тема :yahoo: да попиша и аз малко. 🙂

Днес, на 24 декември е деня преди Рождество Христово. Бъдни вечер - един от най-важните и почитани християнски празници както в миналото, така и днес. Празникът е свързан с вековни традиции и е посветен на дома, огнището и семейството.

Цял ден се подготвяме за вечерта. Всеки от домашните има своята роля в празничната шетня, свързана със стародавни представи и почит към небесното светило и природата.

20191224_185830.jpg.797c69f4cc567db0d8bac884180546a3.jpg

Нека коледният дух

донесе много топлина в дома Ви,

да умножи успехите Ви,

да Ви помогне да намерите формулата на успеха

и така да получите всичко,

за което сте мечтали!

 

Весели предпразнични дни на всички и наздраве! 😊

  • Харесвам 22
  • Браво 1
Връзка към коментар

 

И от мен наздравя, с мамината софра, дето, всичко е най- сладко:)))

Аз винаги пожелавам, единствено и само здраве, всичко останало  не е важно, защото може

да се купи.

 

 

6B6D02FC-D907-4B71-BBA7-58DECD401929.thumb.jpeg.8e1c4ac4d0163aabaa11a464bc834bc8.jpeg

 

78E9042E-F1AA-48AC-B75D-E2FD0C8871F7.thumb.jpeg.01ed721b43c6e8a810da6c0a2caac668.jpeg

 

 

  • Харесвам 23
  • Браво 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, Травеолани каза:

Весела Коледа, Магеланци! Ето я и нашата скромна маса - само питка и боб успях да направя, защото бях на работа до обед. 
7B8C0188-C6D7-4478-8B4B-09D3B7DBE544.thumb.jpeg.1abda0b6d7a8d3027191065e7e9f7c23.jpeg

Важното е да се уважи традицията. Празникът е в мислите  ни, в съзнаниети ни. Колко храна има на масата, няма нииииикакво значение:)))

:drinks:

  • Харесвам 8
Връзка към коментар

Не зная , дали съм ви казала, но ние си имаме и друга  традиция. За всяка Коледа, поръчваме вино, с етикет - снимка от наше пътуване, през изминалата година. И раздаваме бутилка - поздрав на всички приятели  и роднини.

За тази година, поздравът е от от Ница.

 

3A1D4F0E-DB47-4D86-B5CF-D4478F9EAA2A.jpeg.152884662a0db48236ff14ff1334b83e.jpeg

 

DC3142B9-4F71-4935-AF31-A15A8DF72A30.jpeg.defa3c0f5ebf56da76e761e2a6516943.jpeg

 

 

  • Харесвам 18
  • Благодаря 1
  • Браво 6
Връзка към коментар

Eто че дойде и декември, най-празничният месец, когато сме заобиколени от магията на Коледа, домашния уют, срещата с роднини и вкусните ястия. 🍹

Коледа, детето в мен е в действие. Всеки път, когато ние обичаме, даваме от себе си.

Коледа е необходимост. Трябва да има най-малко един ден от годината, за да ни напомня, че ние сме тук, за нещо друго, освен заради себе си.

От дом на дом, от сърцето на сърцето, от едно място на друго. Топлината и радостта на Коледа ни приближават по-близо един до друг. 

Честито Рождество Христово! 

quotes-def.jpg.9b7ec368fc3a35c869d93d48e8ad8099.jpg

И малко забава за финал, ето какво е казала Джоан Ривърс: „Нещо, което жените не искат да намерят в своите чорапи сутринта на Коледа, е съпругът им.“ 

plane-xmas-tree-2.png.d725c4da6d95fee3a2e26f9479fa6c8b.png

image.png.0d6fe5d65e4818d6eb0b5959c7457206.png

"Не ми казвайте колко сте образовани. Кажете колко сте пътували" - Мохамед

Редактирано от Иван Попов
добавяне
  • Харесвам 13
Връзка към коментар

Весела Коледа на всички съфорумци!

И аз да кача част от нашата коледна трапеза.Еленско филе на фурна овкусено със сос от горчица,шриланкийско чили (благодаря на @Деси),соев сос,пушен червен пипер,сол и зехтин.Гарнитура-печени батати и грилован на дървени въглища воден лук,овкусен с балсамова оцетена заливка,сол и зехтин.Вкусна питка,която аз пропуснах и разбира се домашно вино Карменер от собствената ни мини-изба.Майстор готвачът (без питката) беше моя милост.

 

59F902D9-E37B-4588-8FDB-43303B21C58A.jpeg

  • Харесвам 16
  • Браво 9
Връзка към коментар
4 hours ago, Emil Chakalov said:

Весела Коледа на всички съфорумци!

И аз да кача част от нашата коледна трапеза.Еленско филе на фурна овкусено със сос от горчица,шриланкийско чили (благодаря на @Деси),соев сос,пушен червен пипер,сол и зехтин.Гарнитура-печени батати и грилован на дървени въглища воден лук,овкусен с балсамова оцетена заливка,сол и зехтин.Вкусна питка,която аз пропуснах и разбира се домашно вино Карменер от собствената ни мини-изба.Майстор готвачът (без питката) беше моя милост.

 

59F902D9-E37B-4588-8FDB-43303B21C58A.jpeg

Много джиджи таз гозба! Браво!

 

Ние от години правим само закуска за Коледа и пием кафе с Бейлис, а после Джим Бийм с яйчен ликьор.

Днес менюто беше обикновено - яйца с гъби и пресен лук, картофи на тиган със зелени подправки, наденица и авокадо. Естествено, след като бях подсетена тук, направих и огромна купа с любимата ми руска салата, с която ще обядваме и вечеряме следващите няколко дни. 

Слагам и снимки от коледната украса, за която моят син помогна изключително.

Бъдете здрави и щастливи! Весели празници!

20545EE7-2D26-466C-8F89-00313AB82E79.jpeg

A0DAAB59-AEBB-4FE1-A12C-749E98262B9B.jpeg

72523EBE-8471-4679-B946-FD63BD17D5A0.jpeg

E0A0F9FD-4C79-4734-8009-BF5BB82E77A6.jpeg

8FED1584-D4EC-4912-AE94-3F1A30D1BC3F.jpeg

D33FA14F-FDC4-448E-B181-0D06B4B6A56A.jpeg

  • Харесвам 21
Връзка към коментар

Ето и част от храната, ама забравих да снимам всичко:))))))

 

4FBA8DDC-9F55-4DE3-9B64-9B29460D2CBD.thumb.jpeg.b285219230ca2c594f597e6a806cae29.jpeg

 

 

 

 Салата - домат, печена чушка, пюре от цвекло, сирене, оваляно в сусам, маслини, марулка.Домашна питка.

 

ACC45605-3EC9-4CB1-924F-76B16401EFBF.thumb.jpeg.eb3fd924b8ff37addbcc00d430f49184.jpeg

 

Едното от основните астия:

Пататник, запечен в листо за баница, свинска пържолка, ивички печен патладжан и тиквичка.

A970357E-34D6-4AD3-9291-C56D515DC7B2.jpeg.ea59b4cf577ab3e8458ca04c80563df1.jpeg

 

Десерт - печена ябълка, пълнена с крокан от бисквити, сушени плодове, мед и лимон, с гарнитура от лъжичка лимонов мус и плодово желе.

 

01029278-9BFF-4253-A5B9-3BB7E6835AB0.thumb.jpeg.b71c38b67c866d2af8f54f49739449e1.jpeg

 

За пиене - 40 годишен Чивас Регал, от личната колекция на Сър Антъни, изврънкан от мен:))))

40 годишен, защото, освен, че е 12 годишен, по принцип, отлежава точно, още 28 години  в колекцията.:)))

Бяло вино на Меди Вали и червен Мавруд  от Телиш. 

 

  • Харесвам 15
  • Браво 7
Връзка към коментар
преди 42 минути , Marusinka каза:

@AlexandraKo, тия вкусотии ти ли се поти да ги правиш или това е някъде на ресторант?

Ооо, неее! От десетина години насам, по празници, когато се събираме цялото семейство, Сър Антъни забрани да го правим в къщи. Всичката галимация по пазаруване, готвене, подреждане и после - наобратно, му идваше в повече. За това - на ресторант.

Но на 25 декември, винаги сме на едно чудно място, децата казват " семейният Коледен бал, в Коледната къщичка".

Това е една къща за гости, до Цар Симеоновата градина, много близо до Турското консулство. Много красиво място, много уютно, идеално за семейни тържества.

 

https://www.vsichkiuslugi.bg/Profile/My_page/4039#

 

Собственикът Алекс е невероятен кулинар и естет.  Преди години обсъждахме  заедно, менюто предварително, след като стана ясно, че не сме от любителите на големи порции и шопска салата  с ракия, го оставям, сам да  го измисля. И винаги е гурме-уникално вкусно, различно  и красиво подредено и поднесено.

Моята грижа е питката с паричка. Като бяха внуците малки, слагах паричка във всяко парче, щото ревяха и се сърдеха. Сега вече, късметът си е само един и сега  се падна на най-малкия внук - Константин, който тази година е първокласник. Голяма радост, че у него е късмета!

В хола, пред камината, винаги има елха, под която нареждаме подаръците, децата ги раздават и после сядаме да вечеряме.

Свикнали сме, на гози ден, да сме заедно цялото семейство, всички пътувания през декември са по друго време. А пък децата, винаги го очакват особено нетърпеливо. Дамите шият тоалети, постановила съм, винаги с нови дрехи да се явяват и подготовката за празника, започва отдалече.

Празника си го създаваме сами.🍾 И сме щастливи, да сме заедно .

 

  • Харесвам 20
  • Браво 2
Връзка към коментар

Весела Коледа! Бъдете здрави и щастливи 🙂🎄🎊🎁 

 

Ето и от мен няколко снимки от празничната трапеза - печена пълнена пуйка, сос грейви, наденички в бекон (или pigs in blankets както им казват), картофено пюре, задушени моркови, картофи и пащърнак на фурна, брюкселско зеле в кленов сироп и балсамико, и разбира се, руската салата, която се оказа голям хит 😂 

 

1577376356997.thumb.JPEG.ecaf8a2e7babfd6147f9e865bf965bab.JPEG

 

1577376360257.thumb.jpg.ad40c1d8e43c755bdc3a8ca4158c0924.jpg

 

И вечерята от 24-и - само заветният тиквеник беше постен 😅

 

1577252192436.JPEG.66c5ade14c6c897d991892c85b0ebc85.JPEG1577252205455.JPEG.cc84c46d842e2b5ab6d04cafb1936eba.JPEG

  • Харесвам 22
  • Браво 2
Връзка към коментар

@DenitsaSДеничка, страхотна маса си подредила, браво!
 

И колкото и да сме преяли, няма как, ще се вечеря.

Леееекинко, с агнешко печено, върху стръкове пресен лук, чесън и розмарин, върху канапе от картофено пюренце, със задушен в масло, кромид.

Салата от марулка, краставица и авокадо, плюс, отделно - малко кьопоолу.

Фино бяло винце и никакъъъъъв хляб!
 

За десерт имаме тиквеник, ама, до него няма да се стигне.

 

 

 

E9038766-91A0-4020-986A-AFB65B9F97C0.jpeg.0d29b04692c8011dd8dd543b28ae4c9b.jpeg

 

9878B82D-D50B-44D2-ADFC-6B81621943AA.thumb.jpeg.a4ecce4625c8581e36cba9a08daad5d6.jpeg

 

Пак казвам : Наздраве!

  • Харесвам 15
Връзка към коментар
8 hours ago, DenitsaS said:

руската салата 

 

1577252192436.JPEG.66c5ade14c6c897d991892c85b0ebc85.JPEG1577252205455.JPEG.cc84c46d842e2b5ab6d04cafb1936eba.JPEG

От вчера само това е останало вкъщи, свърши ни хлябът, яйцата, колбасите...Детето пищи, че мразело руска салата, а аз дет се вика едни яйца или една принцеса не мога да му направя. Дадох му да вечеря кашкавал и фъстъци 😂 Утре ще пазарувам. 

 

8 hours ago, AlexandraKo said:

@DenitsaSДеничка, страхотна маса си подредила, браво!

Наистина! Вчера получих книга как да подреждам дъски с мезета, ама мога и от @DenitsaS да си крадна идейки 😇

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Честита Коледа и от мен, макар и със закъснение! 

При нас руската салата ще е за Нова година. Вкъщи много я обичаме, но не съм издала на фамилията, че руската  салата може да се прави и по друго време на годината 😂

А това е нашето меню от Бъдни вечер- френско-българско (тоест, не съвсем постно). И установих, че нямам платнени салфетки, които да ми отиват на новата коледна покривка 😂

 

 

20191224_200350.jpg

  • Харесвам 17
Връзка към коментар

Доста нетипично за нашите ширини, от три дни вали тук и е едно намусено, депресантско навън, та хич не ми се ходеше до магазина, но трябваше да нахраня домочадието, а и е празник - Стефанов ден, имам двама братовчеди Стефан и Стоян, ще празнувам в тяхна чест...

Излизам, ползвам опцията за топлене на волана, която никога не съм си представяла, че ще ми трябва в Аризона, влизам на бегом в мексиканския магазин, да видя дали имат хубаво месо, намирам една свинска рибица, купувам няколко други неща и на касата доволна, че съм преодоляла мързела, вежливо поздравявам касиерката на испански, при което тя забива поглед надолу, вероятно смутена, че съм бяла, пък говоря нейния език, и дума не обелва. Прибирам се, разказвам за случката на мъжа ми, той се разсмива и ме пита: “Did she prejudice you?” 😂 Със сигурност.

Почвам да готвя, но искам възможно най-лесно и бързо да приключа. Пълня рибицата с босилек и моцарела, овивам я в бекон и във фурната. Имам едни задушени зеленчуци от седмица - гарнитурата значи и тя е готова. Само като опекох свинското направих за 5 мин Бешамел със соковете от месото и приключих с домашните задължения.

 

Честит имен ден на всички празнуващи днес! Бъдете живи и здрави!

 

P.S. Виното е Темпранийо от Ла Риоха 😋

598D9782-3AE0-4838-9F91-F1E46DA0C817.jpeg

17F0A6EB-619C-4F36-A136-5DBF8752F7B1.jpeg

EF086370-B3F0-4DCB-A1D2-12160F3F7990.jpeg

  • Харесвам 14
  • Браво 5
Връзка към коментар
преди 23 часа, Роца каза:

Честита Коледа и от мен, макар и със закъснение! 

При нас руската салата ще е за Нова година. Вкъщи много я обичаме, но не съм издала на фамилията, че руската  салата може да се прави и по друго време на годината 😂

А това е нашето меню от Бъдни вечер- френско-българско (тоест, не съвсем постно). И установих, че нямам платнени салфетки, които да ми отиват на новата коледна покривка 😂

 

 

20191224_200350.jpg

Аз пък, вчера си купих още една Коледна  покривка - синя, на златни еленчета с извезано 2020 година:)))

След малко ще ви я покажа:))

 

След малкото дойде:)))

Ето я покривчицата, заедно с новото ни откритие - райските ябълки.

До сега, този плод го подминавахме, пренебрежително, въпреки, че на двора имаме такова дърво. Веднъж бяхме опитвали и не ни хареса, вероятно не са били достатъчно узрели или са били друг вид, не знам.

Вчера една приятелка ни подари цяла кутия, от личната  си еко-био градина в Перущица, без торене и пръскане с химикали , които се оказаха пре-крас-ни.

Хихи и на сто години научаваш нещо ново:)))) Или - опитваш нещо ново:)))).

 

7FB65528-A1B1-4EA6-9A19-020EE2F38774.thumb.jpeg.0edc07951557268d52e94638925d3520.jpeg

Сладки като мед и изключително вкусни.

 

 

 

  • Харесвам 16
Връзка към коментар
преди 6 часа, Marusinka каза:

Доста нетипично за нашите ширини, от три дни вали тук и е едно намусено, депресантско навън, та хич не ми се ходеше до магазина, но трябваше да нахраня домочадието, а и е празник - Стефанов ден, имам двама братовчеди Стефан и Стоян, ще празнувам в тяхна чест...

Излизам, ползвам опцията за топлене на волана, която никога не съм си представяла, че ще ми трябва в Аризона, влизам на бегом в мексиканския магазин, да видя дали имат хубаво месо, намирам една свинска рибица, купувам няколко други неща и на касата доволна, че съм преодоляла мързела, вежливо поздравявам касиерката на испански, при което тя забива поглед надолу, вероятно смутена, че съм бяла, пък говоря нейния език, и дума не обелва. Прибирам се, разказвам за случката на мъжа ми, той се разсмива и ме пита: “Did she prejudice you?” 😂 Със сигурност.

Почвам да готвя, но искам възможно най-лесно и бързо да приключа. Пълня рибицата с босилек и моцарела, овивам я в бекон и във фурната. Имам едни задушени зеленчуци от седмица - гарнитурата значи и тя е готова. Само като опекох свинското направих за 5 мин Бешамел със соковете от месото и приключих с домашните задължения.

 

Честит имен ден на всички празнуващи днес! Бъдете живи и здрави!

 

P.S. Виното е Темпранийо от Ла Риоха 😋

598D9782-3AE0-4838-9F91-F1E46DA0C817.jpeg

17F0A6EB-619C-4F36-A136-5DBF8752F7B1.jpeg

EF086370-B3F0-4DCB-A1D2-12160F3F7990.jpeg

@Marusinka, ти, както го разказа, излезе, че за половин час си отупала всичко:)))))

Много апетитно изглежда, сигурно е и много вкусно.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.