Иван Попов Публикувано: 24 декември, 2019 Публикувано: 24 декември, 2019 Ето и мен в тази тема да попиша и аз малко. 🙂 Днес, на 24 декември е деня преди Рождество Христово. Бъдни вечер - един от най-важните и почитани християнски празници както в миналото, така и днес. Празникът е свързан с вековни традиции и е посветен на дома, огнището и семейството. Цял ден се подготвяме за вечерта. Всеки от домашните има своята роля в празничната шетня, свързана със стародавни представи и почит към небесното светило и природата. Нека коледният дух донесе много топлина в дома Ви, да умножи успехите Ви, да Ви помогне да намерите формулата на успеха и така да получите всичко, за което сте мечтали! Весели предпразнични дни на всички и наздраве! 😊 22 1
AlexandraKo Публикувано: 25 декември, 2019 Автор Публикувано: 25 декември, 2019 И от мен наздравя, с мамината софра, дето, всичко е най- сладко:))) Аз винаги пожелавам, единствено и само здраве, всичко останало не е важно, защото може да се купи. 23 2
Травеолани Публикувано: 25 декември, 2019 Публикувано: 25 декември, 2019 Весела Коледа, Магеланци! Ето я и нашата скромна маса - само питка и боб успях да направя, защото бях на работа до обед. 18 2
AlexandraKo Публикувано: 25 декември, 2019 Автор Публикувано: 25 декември, 2019 Преди 1 час, Травеолани каза: Весела Коледа, Магеланци! Ето я и нашата скромна маса - само питка и боб успях да направя, защото бях на работа до обед. Важното е да се уважи традицията. Празникът е в мислите ни, в съзнаниети ни. Колко храна има на масата, няма нииииикакво значение:))) 8
Брани Публикувано: 25 декември, 2019 Публикувано: 25 декември, 2019 Мразя Коледа! Ама честита де ... 2 6
AlexandraKo Публикувано: 25 декември, 2019 Автор Публикувано: 25 декември, 2019 Не зная , дали съм ви казала, но ние си имаме и друга традиция. За всяка Коледа, поръчваме вино, с етикет - снимка от наше пътуване, през изминалата година. И раздаваме бутилка - поздрав на всички приятели и роднини. За тази година, поздравът е от от Ница. 18 1 6
Иван Попов Публикувано: 25 декември, 2019 Публикувано: 25 декември, 2019 (редактирано) Eто че дойде и декември, най-празничният месец, когато сме заобиколени от магията на Коледа, домашния уют, срещата с роднини и вкусните ястия. 🍹 Коледа, детето в мен е в действие. Всеки път, когато ние обичаме, даваме от себе си. Коледа е необходимост. Трябва да има най-малко един ден от годината, за да ни напомня, че ние сме тук, за нещо друго, освен заради себе си. От дом на дом, от сърцето на сърцето, от едно място на друго. Топлината и радостта на Коледа ни приближават по-близо един до друг. Честито Рождество Христово! И малко забава за финал, ето какво е казала Джоан Ривърс: „Нещо, което жените не искат да намерят в своите чорапи сутринта на Коледа, е съпругът им.“ "Не ми казвайте колко сте образовани. Кажете колко сте пътували" - Мохамед Редактирано 25 декември, 2019 от Иван Попов добавяне 13
cck Публикувано: 25 декември, 2019 Публикувано: 25 декември, 2019 Весела Коледа и всичко най-хубаво през новата година! 23
ECC Публикувано: 25 декември, 2019 Публикувано: 25 декември, 2019 Весела Коледа на всички съфорумци! И аз да кача част от нашата коледна трапеза.Еленско филе на фурна овкусено със сос от горчица,шриланкийско чили (благодаря на @Деси),соев сос,пушен червен пипер,сол и зехтин.Гарнитура-печени батати и грилован на дървени въглища воден лук,овкусен с балсамова оцетена заливка,сол и зехтин.Вкусна питка,която аз пропуснах и разбира се домашно вино Карменер от собствената ни мини-изба.Майстор готвачът (без питката) беше моя милост. 16 9
Marusinka Публикувано: 25 декември, 2019 Публикувано: 25 декември, 2019 4 hours ago, Emil Chakalov said: Весела Коледа на всички съфорумци! И аз да кача част от нашата коледна трапеза.Еленско филе на фурна овкусено със сос от горчица,шриланкийско чили (благодаря на @Деси),соев сос,пушен червен пипер,сол и зехтин.Гарнитура-печени батати и грилован на дървени въглища воден лук,овкусен с балсамова оцетена заливка,сол и зехтин.Вкусна питка,която аз пропуснах и разбира се домашно вино Карменер от собствената ни мини-изба.Майстор готвачът (без питката) беше моя милост. Много джиджи таз гозба! Браво! Ние от години правим само закуска за Коледа и пием кафе с Бейлис, а после Джим Бийм с яйчен ликьор. Днес менюто беше обикновено - яйца с гъби и пресен лук, картофи на тиган със зелени подправки, наденица и авокадо. Естествено, след като бях подсетена тук, направих и огромна купа с любимата ми руска салата, с която ще обядваме и вечеряме следващите няколко дни. Слагам и снимки от коледната украса, за която моят син помогна изключително. Бъдете здрави и щастливи! Весели празници! 21
stanislavpp Публикувано: 26 декември, 2019 Публикувано: 26 декември, 2019 Весела Коледа от Ню Йорк 31 2
AlexandraKo Публикувано: 26 декември, 2019 Автор Публикувано: 26 декември, 2019 Весела Коледа! И Честито Рождество! 26
AlexandraKo Публикувано: 26 декември, 2019 Автор Публикувано: 26 декември, 2019 Ето и част от храната, ама забравих да снимам всичко:)))))) Салата - домат, печена чушка, пюре от цвекло, сирене, оваляно в сусам, маслини, марулка.Домашна питка. Едното от основните астия: Пататник, запечен в листо за баница, свинска пържолка, ивички печен патладжан и тиквичка. , Десерт - печена ябълка, пълнена с крокан от бисквити, сушени плодове, мед и лимон, с гарнитура от лъжичка лимонов мус и плодово желе. За пиене - 40 годишен Чивас Регал, от личната колекция на Сър Антъни, изврънкан от мен:)))) 40 годишен, защото, освен, че е 12 годишен, по принцип, отлежава точно, още 28 години в колекцията.:))) Бяло вино на Меди Вали и червен Мавруд от Телиш. 15 7
Marusinka Публикувано: 26 декември, 2019 Публикувано: 26 декември, 2019 @AlexandraKo, тия вкусотии ти ли се поти да ги правиш или това е някъде на ресторант? 2
AlexandraKo Публикувано: 26 декември, 2019 Автор Публикувано: 26 декември, 2019 преди 42 минути , Marusinka каза: @AlexandraKo, тия вкусотии ти ли се поти да ги правиш или това е някъде на ресторант? Ооо, неее! От десетина години насам, по празници, когато се събираме цялото семейство, Сър Антъни забрани да го правим в къщи. Всичката галимация по пазаруване, готвене, подреждане и после - наобратно, му идваше в повече. За това - на ресторант. Но на 25 декември, винаги сме на едно чудно място, децата казват " семейният Коледен бал, в Коледната къщичка". Това е една къща за гости, до Цар Симеоновата градина, много близо до Турското консулство. Много красиво място, много уютно, идеално за семейни тържества. https://www.vsichkiuslugi.bg/Profile/My_page/4039# Собственикът Алекс е невероятен кулинар и естет. Преди години обсъждахме заедно, менюто предварително, след като стана ясно, че не сме от любителите на големи порции и шопска салата с ракия, го оставям, сам да го измисля. И винаги е гурме-уникално вкусно, различно и красиво подредено и поднесено. Моята грижа е питката с паричка. Като бяха внуците малки, слагах паричка във всяко парче, щото ревяха и се сърдеха. Сега вече, късметът си е само един и сега се падна на най-малкия внук - Константин, който тази година е първокласник. Голяма радост, че у него е късмета! В хола, пред камината, винаги има елха, под която нареждаме подаръците, децата ги раздават и после сядаме да вечеряме. Свикнали сме, на гози ден, да сме заедно цялото семейство, всички пътувания през декември са по друго време. А пък децата, винаги го очакват особено нетърпеливо. Дамите шият тоалети, постановила съм, винаги с нови дрехи да се явяват и подготовката за празника, започва отдалече. Празника си го създаваме сами.🍾 И сме щастливи, да сме заедно . 20 2
Светославов Публикувано: 26 декември, 2019 Публикувано: 26 декември, 2019 преди 3 часа, AlexandraKo каза: Празника си го създаваме сами.🍾 И сме щастливи, да сме заедно . - Тъй рече Заратустра! :))) Дай Боже всекиму. 5
DenitsaS Публикувано: 26 декември, 2019 Публикувано: 26 декември, 2019 Весела Коледа! Бъдете здрави и щастливи 🙂🎄🎊🎁 Ето и от мен няколко снимки от празничната трапеза - печена пълнена пуйка, сос грейви, наденички в бекон (или pigs in blankets както им казват), картофено пюре, задушени моркови, картофи и пащърнак на фурна, брюкселско зеле в кленов сироп и балсамико, и разбира се, руската салата, която се оказа голям хит 😂 И вечерята от 24-и - само заветният тиквеник беше постен 😅 22 2
AlexandraKo Публикувано: 26 декември, 2019 Автор Публикувано: 26 декември, 2019 @DenitsaSДеничка, страхотна маса си подредила, браво! И колкото и да сме преяли, няма как, ще се вечеря. Леееекинко, с агнешко печено, върху стръкове пресен лук, чесън и розмарин, върху канапе от картофено пюренце, със задушен в масло, кромид. Салата от марулка, краставица и авокадо, плюс, отделно - малко кьопоолу. Фино бяло винце и никакъъъъъв хляб! За десерт имаме тиквеник, ама, до него няма да се стигне. Пак казвам : Наздраве! 15
Marusinka Публикувано: 27 декември, 2019 Публикувано: 27 декември, 2019 8 hours ago, DenitsaS said: руската салата От вчера само това е останало вкъщи, свърши ни хлябът, яйцата, колбасите...Детето пищи, че мразело руска салата, а аз дет се вика едни яйца или една принцеса не мога да му направя. Дадох му да вечеря кашкавал и фъстъци 😂 Утре ще пазарувам. 8 hours ago, AlexandraKo said: @DenitsaSДеничка, страхотна маса си подредила, браво! Наистина! Вчера получих книга как да подреждам дъски с мезета, ама мога и от @DenitsaS да си крадна идейки 😇 3
Роца Публикувано: 27 декември, 2019 Публикувано: 27 декември, 2019 Честита Коледа и от мен, макар и със закъснение! При нас руската салата ще е за Нова година. Вкъщи много я обичаме, но не съм издала на фамилията, че руската салата може да се прави и по друго време на годината 😂 А това е нашето меню от Бъдни вечер- френско-българско (тоест, не съвсем постно). И установих, че нямам платнени салфетки, които да ми отиват на новата коледна покривка 😂 17
Marusinka Публикувано: 28 декември, 2019 Публикувано: 28 декември, 2019 Доста нетипично за нашите ширини, от три дни вали тук и е едно намусено, депресантско навън, та хич не ми се ходеше до магазина, но трябваше да нахраня домочадието, а и е празник - Стефанов ден, имам двама братовчеди Стефан и Стоян, ще празнувам в тяхна чест... Излизам, ползвам опцията за топлене на волана, която никога не съм си представяла, че ще ми трябва в Аризона, влизам на бегом в мексиканския магазин, да видя дали имат хубаво месо, намирам една свинска рибица, купувам няколко други неща и на касата доволна, че съм преодоляла мързела, вежливо поздравявам касиерката на испански, при което тя забива поглед надолу, вероятно смутена, че съм бяла, пък говоря нейния език, и дума не обелва. Прибирам се, разказвам за случката на мъжа ми, той се разсмива и ме пита: “Did she prejudice you?” 😂 Със сигурност. Почвам да готвя, но искам възможно най-лесно и бързо да приключа. Пълня рибицата с босилек и моцарела, овивам я в бекон и във фурната. Имам едни задушени зеленчуци от седмица - гарнитурата значи и тя е готова. Само като опекох свинското направих за 5 мин Бешамел със соковете от месото и приключих с домашните задължения. Честит имен ден на всички празнуващи днес! Бъдете живи и здрави! P.S. Виното е Темпранийо от Ла Риоха 😋 14 5
AlexandraKo Публикувано: 28 декември, 2019 Автор Публикувано: 28 декември, 2019 преди 23 часа, Роца каза: Честита Коледа и от мен, макар и със закъснение! При нас руската салата ще е за Нова година. Вкъщи много я обичаме, но не съм издала на фамилията, че руската салата може да се прави и по друго време на годината 😂 А това е нашето меню от Бъдни вечер- френско-българско (тоест, не съвсем постно). И установих, че нямам платнени салфетки, които да ми отиват на новата коледна покривка 😂 Аз пък, вчера си купих още една Коледна покривка - синя, на златни еленчета с извезано 2020 година:))) След малко ще ви я покажа:)) След малкото дойде:))) Ето я покривчицата, заедно с новото ни откритие - райските ябълки. До сега, този плод го подминавахме, пренебрежително, въпреки, че на двора имаме такова дърво. Веднъж бяхме опитвали и не ни хареса, вероятно не са били достатъчно узрели или са били друг вид, не знам. Вчера една приятелка ни подари цяла кутия, от личната си еко-био градина в Перущица, без торене и пръскане с химикали , които се оказаха пре-крас-ни. Хихи и на сто години научаваш нещо ново:)))) Или - опитваш нещо ново:)))). Сладки като мед и изключително вкусни. 16
AlexandraKo Публикувано: 28 декември, 2019 Автор Публикувано: 28 декември, 2019 преди 6 часа, Marusinka каза: Доста нетипично за нашите ширини, от три дни вали тук и е едно намусено, депресантско навън, та хич не ми се ходеше до магазина, но трябваше да нахраня домочадието, а и е празник - Стефанов ден, имам двама братовчеди Стефан и Стоян, ще празнувам в тяхна чест... Излизам, ползвам опцията за топлене на волана, която никога не съм си представяла, че ще ми трябва в Аризона, влизам на бегом в мексиканския магазин, да видя дали имат хубаво месо, намирам една свинска рибица, купувам няколко други неща и на касата доволна, че съм преодоляла мързела, вежливо поздравявам касиерката на испански, при което тя забива поглед надолу, вероятно смутена, че съм бяла, пък говоря нейния език, и дума не обелва. Прибирам се, разказвам за случката на мъжа ми, той се разсмива и ме пита: “Did she prejudice you?” 😂 Със сигурност. Почвам да готвя, но искам възможно най-лесно и бързо да приключа. Пълня рибицата с босилек и моцарела, овивам я в бекон и във фурната. Имам едни задушени зеленчуци от седмица - гарнитурата значи и тя е готова. Само като опекох свинското направих за 5 мин Бешамел със соковете от месото и приключих с домашните задължения. Честит имен ден на всички празнуващи днес! Бъдете живи и здрави! P.S. Виното е Темпранийо от Ла Риоха 😋 @Marusinka, ти, както го разказа, излезе, че за половин час си отупала всичко:))))) Много апетитно изглежда, сигурно е и много вкусно.
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега