Прескочи до съдържание

Коледа и Новата 2020 година


AlexandraKo

Препоръчани мнения

4 hours ago, Травеолани said:

@Marusinka - много интересно изглежда това влакче! Колко време пътувате? 
Знам, че в Аризона имате сняг от време на време, но винаги ми звучи невероятно, защото Аризона я свързвам с жега. 
Ние тази година още не сме имали, дори една снежинка не е паднала още. Но това в очаквано - през есенно-зимния сезон вали един-два пъти и след няколко часа се е стопило.

Почнаха да качват на влакчето към 17:15ч., тръгнахме точно в 17:30ч., някъде към 18:20 стигнахме до “Северния полюс” и качихме Дядо Коледа и в 19:00ч. бяхме обратно на гарата.

Всички хора, които не живеят тук свързват Аризона само с жегата. Само майка ми и баба ми са целогодишно увити в шалове, жилетки, шапки, защото мъжът ми е полярна мечка и държи на 20 градуса климатика и сътветно вън като е 45 градуса, вътре всички българки тракаме със зъби 🥶😂

  • Харесвам 5
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 1 час, Marusinka каза:

Почнаха да качват на влакчето към 17:15ч., тръгнахме точно в 17:30ч., някъде към 18:20 стигнахме до “Северния полюс” и качихме Дядо Коледа и в 19:00ч. бяхме обратно на гарата.

Всички хора, които не живеят тук свързват Аризона само с жегата. Само майка ми и баба ми са целогодишно увити в шалове, жилетки, шапки, защото мъжът ми е полярна мечка и държи на 20 градуса климатика и сътветно вън като е 45 градуса, вътре всички българки тракаме със зъби 🥶😂

Ох, разбирам те! Живяли сме във Флорида и беше по същият начин - в къщата 20 С, а навън 40. Трябваше ми време да свикна, че дори и да е лято, аз трябва да съм с жилетка 😝.

Връзка към коментар

Леле, т’ва младите, к’ви сте ми умнииии! 
Телешкото се готви по......Бургундскииииии!
И идеята ми я даде магеланец, на половината от годините ми и мъж, ама кулинар!
Запазвам в тайна името, съветите му, да са си само за мен:)))))) Егоистка някаква се явявам:))) 

Но рецептата ще споделя, на път е да стане много хубаво.

Имам  и да  се оплача. Баклава и баница не правя, че сме  ограничили тестото , почти до нула, а кристална захар не потребяваме , сигурно, от 20 години. Печем тиква. 

Съседите на село ни подариха тиква- цигулка.Дали, щото ги мразя тоз вид тикви, пък тиквата разбра и се заинати:)))))четири часа я пекох и си остана дървена.

Всъщност,  , половината цигулка я напълних със сушени плодове: черни и бели стафиди, червена боровинка, сини сливи, кайсии и орехи. Завих  с фолио и с малко вода в тавичката, пекох.

Ако тиквата е сочна, плодовете поемат и става  много вкусно.

Сервирам лъжица плодове+лъжица тиква, капвам малко мед и поръсвам щедро със смлени орехи. 

СмОтаната цигулка, явно беше много суха. Та  я издълбах отвътре, преместих всичко в една тавичка, добавих малко вода с канела и допекох. Като поизстина, намазах щедричко с медец и наръсих още по- щедричко с орехи. Сега се изстудява, ама станаааааа- супер. 

Сега съм на ордьовъра, салатите ги натъкмих.

Като съм готова, ще има снимки.

Ако някой от вас е вече сколасал, може да започва.

 

И нека Празникът започне сега!
Подготовката, също е празник:)))

 

Аха, имам и загадка:

 

За какво ще използвам, любимите ни френски сиренцА , с провансалски билки.?

 

BC3B140B-424B-4F56-9AED-1A49F87FAE23.jpeg.29888199d8362d02c0792b72776b9aba.jpeg

 

Между другото - тези сиренцА са два вида и са отлично мезе за вино. 

Понеже по НТА имат винце, пък нямат свястно мезе, винаги си носим за в самолета. В кутийката има клечки, с които си бодваш сиренцето с кеф:))))))

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Първата снимка от подреждането на трапезата е за Санта Клаус, който ни направи много, много мила и неочаквана изненада:))))Сигурно сме слушкали много, със Сър Антъни, та ни се полага от този прекрасен джин, с който ще започнем Новогодишната вечеря.

А може би, защото, точно в този джин, има аромат и на българска роза...

Благодарим ти , скъпи Санта, трогнати сме! Където и да си - Наздраве!
 

D2DC2FD8-F089-4AFC-85F9-ABB189CB25E9.thumb.jpeg.61a24a91966fddef7cbf125619c0744f.jpeg

 

  • Харесвам 10
Връзка към коментар

Сиренцата ще използвам за едното предястие - пълнени гъбки с Пармиджано Реджано и отгоре, по едно- две  от тях, ето, преди печене:

 

79CCCB1E-3805-435C-880C-054C442BFACF.thumb.jpeg.5465e8710297f86223492477de6b3047.jpeg

 

Пармиджаното е настъргано, от това:

 

065FD93E-A987-4FCB-8F12-224765E300DF.jpeg.de981b9ed6e60cfce45d4f49b1b56890.jpeg

  • Харесвам 11
Връзка към коментар

Такааа, вече съм готова с всичко. Остана само питката, ама, тя не е важна. Паричките вече ги раздадохме:))))

 

Салата:

 

Печени червени чушки, с пресен копър, магданоз,зехтин, сос  от нар и герданче от чери доматчета.

 

DCED66E0-6DC5-4E64-8AC1-FAB4057BA9DC.jpeg.8d5160d05054ad112133286484b5ebbe.jpeg

 

Модификация на салата @Светославов:)))

 

Броколи, моцарела, малко босилек и чесън, пасирани и отгоре - настъргано половин яйце. Овкусено със зехтин и балсамов оцет. Като се върви надолу, е зелена.

 

10724E6C-F72D-46AC-981E-03CE74AF249E.jpeg.3dc306203a1094294aedadf89e39713f.jpeg

 

 

Салатите заедно:

 

8EA0C4EB-B3AA-487A-8C9F-4DAB48095DE5.thumb.jpeg.0b240b9e51796921eaa56c6c268a106e.jpeg

 

Предястието:

 

Пълнена червена чушка с Кача Кавало на люспи, запечена с настъргано КК отгоре, плюс, малки камбички, пълнени с извара.

 

4A95418B-3A17-48C8-8466-FBAE0FC3F5A0.thumb.jpeg.6897b0b2d960a18ce217d40acaf2877c.jpeg

 

1B0B951F-5EBD-4C4C-92F4-E2D58D2FEAD5.thumb.jpeg.77819754c43cd5998c83c6ec1dd62621.jpeg

 

Смлените орехи и стръкчето копър - за разкош:))))

 

Пълнени кафяви печурки с Пармиджано Реджано и френското сирене с правансалски билки:

 

9C930562-7EB6-48F3-9E56-A1B17B632CA4.thumb.jpeg.30e8b62de55242c990fd8fac7c344592.jpeg

 

Основното - телешко по Бургундски / не знам, дали, да не го кръстя “ по Маврудски”, че по липса на Бургундско, биде сготвено, с Мавруд от Телишката изба.

 

5D8F3146-C4C0-4967-B9A8-8B4EDDB5FF32.png.fb1da4c63df6343870e818d1e969daff.png

 

Сготвих го, с малка модификация - без бекона, че не обичам да смесвам меса, а и нали сме отказали свинското.

Друго всичко спазих и стана чудесно. Месото, буквално се топи, толкова е крехко. Ама, нали го и киснах нощес в марината, че ме беше сърах, да не е жилаво. Рибичката се виждаше, че е е от теленце, ма знае ли се, може да е от някой по- дърт роднина:(((.

 

5DC50A4F-F53E-4637-ABD1-19AE085EB81A.thumb.jpeg.966592361f4afe51252c4137c3d7c87b.jpeg

 

Пиене:

Като за начало - джин тоник, с лайм и краставица. Джинът ви го показах:

 

127F8017-8C65-4F7E-BEB8-49DC331C1794.thumb.jpeg.b4a72cef358f65410bd609c2f2f6fac9.jpeg

 

 

296CEFB7-67BE-421B-B723-812CF7036956.jpeg.ac41b107ac8ab78328804a6a90b64198.jpeg

 

Вината, които сме си избрали са италиански.

Първо, много леко шардоне  Вариетал Канти:

 

4F34F9AB-2696-481E-93B7-7FBA9C9CB710.jpeg.7b8b4242b6310e9ab592427fbc7f8670.jpeg

 

А за телешкото по Маврудски, любимото ни  сицилианско вино - Неро Д’Авола.

 

29534258-116B-4AE7-ACAB-D4F467DF1BA9.jpeg.b08ea77f90836c718954964b606c25e2.jpeg

 

Десертът - печена тиква, с орехи, сушени плодове, канела и мед.

 

0C04D430-0F4E-4E7E-9E36-8D6ACBD6FEC4.thumb.jpeg.dd3c27078a60e08526c379ce61a0ad9b.jpeg

 

Извадих бели чинии, че сините не седяха добре на този фон:))))

 

Сега съм си сипала едно бяло винце, докато чакам Сър Антъни да пристигне тържествено:).

 

 

 

 

  • Харесвам 12
  • Браво 12
Връзка към коментар

Трудно се захласвам по храната, но това телешко ... толкова много го обичам, но имам някакъв страх, че трудно се готви (опитвам съм 2, 3 пъти), и не ми се получава. Чудесно е. За него завиждам благородно. Весело изкарване!

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 40 минути , Граф Вронски каза:

Трудно се захласвам по храната, но това телешко ... толкова много го обичам, но имам някакъв страх, че трудно се готви (опитвам съм 2, 3 пъти), и не ми се получава. Чудесно е. За него завиждам благородно. Весело изкарване!

Не е чак толкова трудно, по - скоро е бавно и с подготовка.

И аз не съм някакъв готвач неземен, във форума има истински  кулинарки, ама се справих. 

Ако имаш желание, няма как да не стане. Просто, трябва да опиташ.

  • Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 6 часа, AlexandraKo каза:

За какво ще използвам, любимите ни френски сиренцА , с провансалски билки.?

 

BC3B140B-424B-4F56-9AED-1A49F87FAE23.jpeg.29888199d8362d02c0792b72776b9aba.jpegМежду другото - тези сиренцА са два вида и са отлично мезе за вино. 

Понеже по НТА имат винце, пък нямат свястно мезе, винаги си носим за в самолета. В кутийката има клечки, с които си бодваш сиренцето с кеф:))))))

Тези редовно ги купуваме за аперитива. Даже отворих хладилника да видя мога ли да поздравя вашите сиренца с нашите сиренца, ама сме ги изяли 🙂 

Цялата ти трапеза е супер!

А за телешкото (говеждото) по бургундски, ще издам малка тайна за по-бързо приготвяне - тенджера под наБлягане 😉. Като нямам време да го чакам да се готви 2-3 часа в чугунената тенджера, го мятам за 30 минути под налягане. Става мозък! Даже и не го мариновам предварително в повечето случаи.

 

Ние на Нова година го караме по мързеливия вариант - почти всичко е готово/полуготово, само трябва да се стопли... или са плата със сиренца и колбаси.

Аз направих само една руска салата (понеже Нова година без руска салата не е Нова година 🙂 ), рошавата баклава и боровинков чийзкейк за десерт.

Вината са шампанско и едно вино, което купихме в Елзас миналата година - червено вино (пино ноар, ако не ме лъже паметта), но изглежда като много светло розе, един вид т.нар. blanc de noirs (вино, на вид бяло, което е произведено от червен сорт грозде, най-често пино ноар).

 

@Eva eva, с теб май сме имали еднакво вдъхновение за украсата на десерта. Само дето моята стои малко недовършена, ама нямах разни зеленички неща за контраст 🙂 

Весело послещане на Новата година!

 

 

 

 

20191231_171143.jpg

 

20191231_165210.jpg

 

20191231_173232.jpg

  • Харесвам 14
  • Браво 1
Връзка към коментар

Весело посрещане на новата година, Магеланци! Кой къде ще празнува? 

Ние ще сме на голямо, празнично, българско парти както всяка година. Ще има и голяма група българи от Сиатъл. Чакам с нетърпение довечера!  

  • Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 2 часа, Травеолани каза:

Весело посрещане на новата година, Магеланци! Кой къде ще празнува? 

Ние ще сме на голямо, празнично, българско парти както всяка година. Ще има и голяма група българи от Сиатъл. Чакам с нетърпение довечера!  

А вие имате ли обичай, всеки да носи по нещо българско?Например -  баница, сърми и пр.

Връзка към коментар
преди 6 часа, AlexandraKo каза:

Извадих бели чинии, че сините не седяха добре на този фон:))))

Точно се зачудих къде са сините чинии 🤔

Весело посрещане на новата година 🙂

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 26 минути , bulpa каза:

Точно се зачудих къде са сините чинии 🤔

Весело посрещане на новата година 🙂

Ми синя покривка и сини чинии, не се открояваха:)))Сливаха се и затова избрах чисто бял аркопал.

 

И на теб - весело да ти е, където и да си!

  • Благодаря 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, AlexandraKo каза:

А вие имате ли обичай, всеки да носи по нещо българско?Например -  баница, сърми и пр.

Да, който иска носи баница с късмети или баклава. Имаме и българска музика и хора, и разбира се в 12 ч. химнът и Дунавското хоро 🙂

  • Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 3 минути , Травеолани каза:

Да, който иска носи баница с късмети или баклава. Имаме и българска музика и хора, и разбира се в 12 ч. химнът и Дунавското хоро 🙂

Ееех, Дико Илиевите хора много ги харесвам, а Дунавското ми е любимо и въпреки, че ме оставя без дъх, винаги го изигравам до края:))))

Да си имате чудесно празнуване!

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 1 минута , AlexandraKo каза:

Ееех, Дико Илиевите хора много ги харесвам, а Дунавското ми е любимо и въпреки, че ме оставя без дъх, винаги го изигравам до края:))))

Да си имате чудесно празнуване!

Благодаря! Весело изкарване и на вас! Аз всички хора изигравам до край, няма да се излагаме я 😂.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Честита Новата 2020 година!


Да си пожелаем, една мирна, спокойна и успешна година. За нас, за нашите деца, за всички българи, у нас и по света!

 

Наздраве!

 

A8765412-45A8-4CF8-9158-A5920CFF363D.jpeg.932f3c90b6c58195b187ecd3237b7a68.jpeg

 

C454D428-FD52-46AF-934E-1EFFAE8B6081.jpeg.309c9587aac72cb9b0202f745875b4ff.jpeg


 

  • Харесвам 19
Връзка към коментар

Честита Нова Година и от нас с Боби и Черни връх. Решихме да разнообразим малко тази година и да се метнем нощно до горе за посрещане и обратно 😁 Малко мъгла и губене на колците, неможе да ни стресне 🤣😂 Имаше и лек снеговалеж и навяване, романтика 😜😆1010712.thumb.jpg.cd49ccebbfc88b3ce6b95faf21c25799.jpg

1010707.jpg

1010722.jpg

1010704.jpg

1010726.jpg

1010700.jpg

1010731.jpg

1010694.jpg

1010720.jpg

1010703.jpg

1010699.jpg

1010729.jpg

20200101_033049.jpg

  • Харесвам 23
  • Браво 6
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.