Прескочи до съдържание

Емиграция в САЩ


Препоръчани мнения

Здравейте. Отварям тази тема, тъй като спечелих зелена карта за САЩ от лотарията и началото на март месец ни престои да заминем. Като всяко ново нещо, това ме плаши, защото не съм била там и не зная какво да очаквам. Въпреки това сме решили да пробваме. Пък каквото стане. Пътуваме с малко бебе и билетите ни вече са купени от Барселона до Сан Франциско с FlyLevel. Знам, че Калифорния е скъп щат за новодошли, но сме се насочили на там поради големите възможности за работа за програмисти. Искам да помоля живеещите там, пътувалите до там, а и всички, които могат да ми дадат съвети, да се включат в темата. Ще бъда благодарна.

Сигурно в последствие ще изникнат и други въпроси, но за момента ме вълнуват няколко неща:

1. Какви документи ще ми бъдат нужни да нося преведени - актове за раждане, дипломи, свидетелство за брак, сертификати за завършени курсове?

2. Гледам, че квартирите, които се предлагат там са необзаведени. Дали има шанс да си намерим обзаведена и къде да търсим - в сайтове, фейсбук, craigslist? Обмислям и вариант да наемем нещо от AirBnb временно, докато намерим работа.

3. Относно здравната им система - знам, че се сключват застраховки. Към коя компания да се ориентираме, в случай че работодателят не осигурява такава? За децата сключва ли се или се лекуват безплатно? Какви лекарства задължително да си носим от тук?

4. Можем ли да се разплащаме с дебитни карти МастърКард на ОББ, че някак си не ми се иска да нося големи суми в мен, а не знам как по друг начин да си прехвърлим парите, преди да имаме открита банкова сметка там?

5. За да работи човек като програмист за себе си, трябва ли да е регистриран като ЕТ, самоосигуряващ или под някаква друга форма?

6. Всякакви други съвети ще са ми от полза, включително за полет с бебе; какво задължително да си носим от тук, освен дрехи и лекарства и т.н.

 

Връзка към коментар

- Едно от първите неща, които трябва да си купите, е кола - в Щатите, и особено в Калифорния, без кола си като без крака.

 

- Да, квартирите под наем по принцип са необзаведени (има и обзаведени, но те обикновено са доста по-скъпи).  Въпреки че са необзаведени, в квартирите задължително има хладилник, готварска печка, кухненски шкафчета, вградени гардероби, достъп до пералня (обикновено в някакво общо помещение).  Така че нещата от първа необходимост, които трябва да си набавите, са легла, маса, столове, кухненска посуда.  Много от тези неща се намират на ниска цена в множеството магазини за вещи втора употреба.  Така че въпросът с необзаведената квартира се решава сравнително лесно, ако наемете нещо от  AirBnb (или хотел) за седмица или две, да речем.

 

- Децата обикновено се включват в здравната застраховка на родителите.  Лекарства - носете всички, с които сте свикнали - постепенно ще им намерите аналозите/заместителите, но на първо време е добре да ги имате.

 

- За дебитните карти не съм сигурна - някои стават, други - не, но е добре да носите и някакви пари кеш, за да можете максимално бързо да си откриете банкова сметка, че човек без банкова сметка не е човек 😉.

 

  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.