Прескочи до съдържание

Моля за помощ..относно Ел Камино де Сантяго

Alesis

Препоръчани мнения

Здравей, rimrim!

Супер е, че ще ходите!  :)

Ние взехме приблизително това разстояние за 4 дена. Казвам приблизително, защото не спахме в Сария (харесваме по-малките селца), а минахме още 3 километра и отседнахме в Барбадело, където е може би най-любимото ми алберге за цялото пътуване (Casa Barbadelo - чудно). Принципно лекичко се озорихме, защото някои от дните минахме по повече от 30 км. :wacko:

В блога ми има етапите с доста снимки, английската версия е почти на 100% готова, българската малко изостава.

www.mycaminoin2weeks.com

Но дори да тръгнете все пак от Сария и да стигнете по-рано в Сантяго отколкото сте планирали, там си струва да се остане и 2 вечери. :)  

Поздрави

сега ще се чете блога :)

Връзка към коментар

И с по-малък бюджет е възможно според мен! 

За километрите  - то малко и зависи с каква компания ще си, аз лично деликатно дърпах групата назад. Ако зависеше само от двата броя мъже с мен някои дни щяха да изминават повече. :lol: След 27-8 км. крачката се набиват за съжаление, особено ако има повече ходене по асвалт. Но от друга страна по времето, по което ще си ти, съвсем няма да е месец пик, така че и да пристигаш по-късно за настаняване не би трябвало да има драма с леглата. Ние септември гледахме да сме пристигнали до 2-3 максимум.

Някои хора вземат части от маршрута (мисля има някои по-монотонни в средата) с автобус, така че и това е вариант, ако случайно изнемогваш/изоставаш. За темпото всеки си знае най-добре. И колкото по-лек багаж, толкова по-добре. ;)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

И с по-малък бюджет е възможно според мен! 

За километрите  - то малко и зависи с каква компания ще си, аз лично деликатно дърпах групата назад. Ако зависеше само от двата броя мъже с мен някои дни щяха да изминават повече. :lol: След 27-8 км. крачката се набиват за съжаление, особено ако има повече ходене по асвалт. Но от друга страна по времето, по което ще си ти, съвсем няма да е месец пик, така че и да пристигаш по-късно за настаняване не би трябвало да има драма с леглата. Ние септември гледахме да сме пристигнали до 2-3 максимум.

Някои хора вземат части от маршрута (мисля има някои по-монотонни в средата) с автобус, така че и това е вариант, ако случайно изнемогваш/изоставаш. За темпото всеки си знае най-добре. И колкото по-лек багаж, толкова по-добре. ;)

Ами аз попринцип дори като съм си тука в София в ненатоварените дни в които нямам работа минавам 10-12км пеш а поне 3-4 пъти седмично 27-28км. мразя градски транспорт обичам разходките 28км. са си нещо нормално затова си поставям висок таргет стига да няма травми. А относно компанията отчно поради причината че вървя по много като товарно магаре тръгвам сам за да няма сърдити че бързам и за да не се сърдя аз че някой ме бави...Но ще си го мина законно пеша без автобуси :) а само това което каза за настаняването ме притеснява защото аз мисля да вървя поне до към 16-17:00 часа и незнам как ще е със свободните легла, но с рогозката и спален чувал и на земята няма да е толкова зле :) 

Връзка към коментар

Xaxaxa ами щом ходиш като товарно магаре, всичко е 6, защото ще си си натоварен. Това на гърба ти, няма да е като за еднодневно пътуване  (по пътя ще видиш и такива хора  :) ), пък и някой ден може да те домързи (все пак това е всеки ден ходене, ходене, ходене). Като отидеш там ще си направиш свой собствен режим, с който ти е най-комфортно. Ние например всеки ден тръгвахме по тъмно, за да спестим малко от жегата следобед. За албергетата не мисля, че ще имаш проблем - ако следваш основните етапи - на повечето крайни точки има избор както може би вече си забелязал, ако пък останеш в по-малко село - хората ще са по-малко. Ние затова избегнахме пиковите юли/август - тази надпревара за легла би ме вбесила. Най-много след Сария - от там насетне е голяма навалица, защото 100-тния километър е наблизо и се изпълняват изискванията за Компостелата. Не го мисли много - хубаво време да има, без дървеници, по-малко пришки и ще е чудно.  :)  

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Xaxaxa ами щом ходиш като товарно магаре, всичко е 6, защото ще си си натоварен. Това на гърба ти, няма да е като за еднодневно пътуване  (по пътя ще видиш и такива хора  :) ), пък и някой ден може да те домързи (все пак това е всеки ден ходене, ходене, ходене). Като отидеш там ще си направиш свой собствен режим, с който ти е най-комфортно. Ние например всеки ден тръгвахме по тъмно, за да спестим малко от жегата следобед. За албергетата не мисля, че ще имаш проблем - ако следваш основните етапи - на повечето крайни точки има избор както може би вече си забелязал, ако пък останеш в по-малко село - хората ще са по-малко. Ние затова избегнахме пиковите юли/август - тази надпревара за легла би ме вбесила. Най-много след Сария - от там насетне е голяма навалица, защото 100-тния километър е наблизо и се изпълняват изискванията за Компостелата. Не го мисли много - хубаво време да има, без дървеници, по-малко пришки и ще е чудно.  :)  

ама те основните етапи не са ли по 20км. само

Връзка към коментар
Да ето ги...
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Има много симпатични места, които са извън крайните точки по етапите. Ще видиш  :)  В общи линии това ще си е твоето Камино и това е най-якото - ще прилича на други, но и ще се различава от тях. И най-вече - ще си е лично твое. Благородно ти завиждам, че тръгваш след някакви си 2 месеца. :)

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Има много симпатични места, които са извън крайните точки по етапите. Ще видиш  :)  В общи линии това ще си е твоето Камино и това е най-якото - ще прилича на други, но и ще се различава от тях. И най-вече - ще си е лично твое. Благородно ти завиждам, че тръгваш след някакви си 2 месеца. :)

след 57 дни :) ...нямам търпение , писна ми ежедневната работа искам разнообразие...не че няма да снимам по пътя но е друго :)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

До Scarlet

Привет ! Информацията от блога ти ще ни е много полезна :)

Вече имаме самолетни билети , предстои ни планирането , .... въпросът ми е какво точно представлява т.нар. Индулгенция в Сантяго де Компостела - разбирам че всеки ден в 12.00 приемат документи на поклонниците и... колко време отнема ....процедурата , единия ден даваме паспортите , а на другия ги получаваме или ...

Благодаря

Връзка към коментар

До Scarlet

Привет ! Информацията от блога ти ще ни е много полезна :)

Вече имаме самолетни билети , предстои ни планирането , .... въпросът ми е какво точно представлява т.нар. Индулгенция в Сантяго де Компостела - разбирам че всеки ден в 12.00 приемат документи на поклонниците и... колко време отнема ....процедурата , единия ден даваме паспортите , а на другия ги получаваме или ...

Благодаря

аз мисля че веднага се издава ... но да кажат миналите пътя

Връзка към коментар

Rimrim,

честно казано за индулгенции не съм чувала, но мога да ти кажа за Компостелата - това е сертификата, който може да се издаде на всеки поклонник, който е извървял пеша 100 км. (затова и толкова хора тръгват от Сария :) ) или 200 км. с велосипед.

Процедурата сама по себе си е много бърза и представлява следното - след като пристигнете в Сантяго де Компостела отивате в Pilgrim's Office (http://peregrinossantiago.es/eng/pilgrims-office/where-we-are/), който е много близо до катедралата, обикновено опашката се извива до улицата, така че трудно ще го подминеш, погледни описанието на сайта им, има и снимка на входа, водещ към вътрешния двор.

Ние чакахме около половин час, за да стигнем до самия офис (определено беше след 12.00 часа), защото имаше доста хора, веднъж стигнеш ли до служител, всичко отнема може би 2 минути. Слагат ти последния печат в паспорта, питат те за мотивацията ти за пътуването (religious, sport, и т.н) и ти надписват на място Компостелата лично за теб. И това е! :)

По принцип за хората, които вървят след това до Финистере има още един сертификат в самия Финистере - казва се Фистерана, но трябва да си минал пеша цялото разстояние от Сантяго до Финистере ;)

• Харесвам 4
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
  • 2 седмици по-късно ...

След навалицата последните дни преди Сантяго, трите дена до Финистере ми се сториха приказка. Има автобус от Сантяго до Финистере и много хора, които вече ги домързява, а им се ходи до там избират тази опция и пътят е спокоен  ;)  Alesis, във Финистере и по пътя към него има доста красота, ще чакаме снимките :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

След навалицата последните дни преди Сантяго, трите дена до Финистере ми се сториха приказка. Има автобус от Сантяго до Финистере и много хора, които вече ги домързява, а им се ходи до там избират тази опция и пътят е спокоен  ;)  Alesis, във Финистере и по пътя към него има доста красота, ще чакаме снимките :)

а цените за нощувка на там как са?

Връзка към коментар

Към Финистере 10-12, общинските, естествено, са по-надолу - 8 (но ние по принцип ги пропускахме - ако видиш Xunta - общинско значи). М/у другото онзи файл с албергетите от форума е ъпдейтнат за 2014, така че смъквай и гледай.  :rolleyes:

И говорейки за албергети - аз много съжалявам, че не останахме в Сария в: 

http://www.alberguesdelcamino.com/en/sarria/albergue-monasterio-de-la-magdalena

Албергето е в манастир.

Ако ти се падне нощувка в Сария можеш да пробваш. :)

Връзка към коментар

Ще ви върна отново към темата за Сантяго, защото в момента планирам пътуването:) 

Попаднах на един полет с прикачване в Женева, цената е добра, но има престой 20 часа в Женева, което означава, че или трябва да се намери къде да се нощува, или да се спи по спален чувал на летището. Искам да ви питам дали имате опит с това летище, дали го затварят и дали биха позволили да се нощува там?

Връзка към коментар

Ще ви върна отново към темата за Сантяго, защото в момента планирам пътуването :)

Попаднах на един полет с прикачване в Женева, цената е добра, но има престой 20 часа в Женева, което означава, че или трябва да се намери къде да се нощува, или да се спи по спален чувал на летището. Искам да ви питам дали имате опит с това летище, дали го затварят и дали биха позволили да се нощува там?

Летището в Женева е толкова малко... колкото Централната Автогара в София. За затваряне не знам, но няма логика да затварят летище при положение, че има много нощни полети. Но ако искаш, мога да се обадя и да попитам.

Връзка към коментар

Благодаря, май за сега няма нужда! В момента разглеждаме и други варианти и се надявам да попаднем на нещо по-подходящо. Лично на мен идеята за 20 часа престой, повечето от които са през нощта, хич не ми допада. 

Връзка към коментар

Май все пак ще се върна на варианта през Женева. Та в този род на мисли, някой пътувал ли е с Darwin Airlines и бихте ли ме посъветвали да си взема билетите от този сайт: http://www.etihadregional.com 

Връзка към коментар

Май все пак ще се върна на варианта през Женева. Та в този род на мисли, някой пътувал ли е с Darwin Airlines и бихте ли ме посъветвали да си взема билетите от този сайт: http://www.etihadregional.com

Да, Etihad Regional е новото име на Darwin. А самите Etihad са от растящите арабски авиокомпании с много пари и големи амбиции. Давай смело. 

Връзка към коментар

Айде, билетите вече са факт - Белград - Женева - Бордо. Ако на някой му се струва удобно може да пробва този вариант с гореспоменатата компания. Ще споделям от личен опит, като се върна. Минус е, че се лети от Белград, но ако се хване добра цена като при мен ( 30 евро за отсечката Белград-Женева и 30 евро за Женева-Бордо, като една бройка ръчен и една бройка регистриран багаж са в цената), усилието си заслужава, особено за живеещите в София. Тази компания летят и до Биариц на доста приемливи цени, но полетите започват от средата на юни. 

А сега, много ли ще навляза в офф-топик, ако попитам какво бихте препоръчали за връщане? 

Връзка към коментар

Айде, билетите вече са факт - Белград - Женева - Бордо. Ако на някой му се струва удобно може да пробва този вариант с гореспоменатата компания. Ще споделям от личен опит, като се върна. Минус е, че се лети от Белград, но ако се хване добра цена като при мен ( 30 евро за отсечката Белград-Женева и 30 евро за Женева-Бордо, като една бройка ръчен и една бройка регистриран багаж са в цената), усилието си заслужава, особено за живеещите в София. Тази компания летят и до Биариц на доста приемливи цени, но полетите започват от средата на юни. 

А сега, много ли ще навляза в офф-топик, ако попитам какво бихте препоръчали за връщане? 

а ти кога пътуваш

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.