Популярно мнение ivooo Публикувано: 3 януари, 2020 Популярно мнение Сподели Публикувано: 3 януари, 2020 Кой не знай Бора бора , кой не е слушал за нея , чорбаджия ли изедник , или пък клети сюрмаси! След повече от 3 седмици изкарани във Френска Полинезия реших да напиша малко глупости. Имаме много малко писано във форума освен прекрасните теми на @macf1an тук и @pikonio тук . Стартирам глупостите от мястото на събитието 🙂 пък дано са от значение за някой . Възхищението от Сицилия или въздишката по някоя част на Франция лесно могат да се проверят с някой лоукост полет до съответното място. При далечните дестинации е различно. Отиването освен че е скъпо е и времегубещо. Наложително е всеки да си зададе въпрос и да си отговори. Това място за мен ли е или не. Искам ли наистина да отида там. Струва ли си изгубеното време и похарчените пари. Пътя Средното отиване до Френска Полинезия от Европа е поне 2 дни в посока. Забавно е пресичането на времевия пояс. Точно като във фантастичните филми един ден се повтаря 2 пъти, а на обратно просто се изпарява. Входната точка е само една. Летището Фаа във Таити. Така че искате или не Таити ви е вързан в кърпа . За вътрешните полети единствения монополист е Аir tahiti. Пише се че вътрешните полети са скъпи. Че се резерират само през сайта на Аir tahiti . Че е добре да се ползват местни компании за посредници. Моето лично мнение е различно. Eднопосочен полет между два острова траещ около час за 100-120 евро с 23 кг багаж ми се струва съвсем уместен . Разбира се полети като тези от 3.5 часа до Маркизите са разбираемо по скъпи. Не съм проверявал ( нямах време и желание за това ) т.е. това са само мои твърдения, но всички местни с които разговарях бяха категорични , че посредниците оскъпяват каквото и да е включително и полетите , както и че няма разлика в цените за местни и чужденци . И понеже го коментирахме с няколко човека а и не виждам причина да ме лъжат съм склонен да им вярвам . Билети между Таити и Хуахин си купих с отстъпка за 440 вместо за 490 евро през gotogate за 2-ма двупосочно . От тук от Таити с 23 кг багаж и с ай пи адрес от Европа . На място с тяхно ай пи Аir tahiti пуска някакви билети за резиденти със съвсем малко по ниска цена, но само с 10 кг багаж . Това което искам да кажа е че по силите на абсолютно всеки е сам да си спретне полетите . Начина да се спестят пари са програмите на Аir tahiti за мултиайлънд тур като отстъпката е значителна и при нас си беше 50%. Много добре е обяснено на сайта на авиокомпанията. Рекламират в момента някакъв пакет. 4 архипелага, петия безплатен, което звучи интересно. Кога Климата е от два сезона висок сезон - сух и по хладен и нисък сезон влажен и топъл. Ноември се води към ниския. Но ……… За 23 дена валя само 3 пълни дни. От останалото време 5-6 дни от време на време попрепръска за половин час и пак е слънчево. През деня понякога е топло , но вечер спокойно се спи без климатик . Водата е с галещите 28 градуса. С две думи всяко време е добро за посещение. И човек би трябвало да се съобрази само със себе си, свободното си време , финанси и какви мисли да ги върши тук. Тук стигаме до най важния въпрос. Какво е Френска Полинезия. Признавам си, че си я представях във вид на няколко малки ( според мен ) острова за които бях чувал Таити, Моореа и Бора Бора. Може би още няколко . Останах шокиран да разбера че всъщност се простира на площ колкото Европа и обхваща 5 големи архипелага или островни групи. Всеки от тях съставен от множество други острови и архипелази . Островите са разпръснати в океана и освен със самолет другия начин за достигане е с круизни кораби. Крузите не само че са скъпи а спират съвсем за кратко на по някой остров. Преживяването е по скоро пътуване и пак пътуване с кораб. Ядене, пиене и анимация на него с кратки опознавателни елементи от Френска Полинезия. Има и товарни, които пътуват дни наред от остров до остров за хора разполагащи с много време. Не се знае дали излиза много по евтино или въобще по евтино Единственото изключение е Моореа острова сестра на Таити. Тя се вижда чудесно от Таити и служи за фон на много картички от там. До нея има редовна фериботна линия и е само на кратко 40 минутно плаване от Папаете или 15 минутен полет Посещението на Таити като единствен входен пункт за страната е неизбежно. Самия той е много различен от останалите в Дружествените острови. Посещението на Моореа като допълнение е най бюджетния начин и би могло да даде известна представа за останалата част от тази островна група на Френска Полинезия. За останалите островни групи и за другите от Дружествените острови самолетчетата на Айр Таити са единствения разумен начин за придвижване не само за туристи , но и за местните . В голяма част от случаите те са като междуселищни рейсове. Примерно тръгва от Таити за Моореа. Там сваля единствения пътник и качва цяло стадо други за Хуахин. На Хуахин някои слизат а други продължават за Бора Бора. Или от Бора Бора излита и изсипва всички в Рангироа. Там товари други и ги изсипва в Таити. Има и самостоятелни полети. 63 3 14 Връзка към коментар
Lindt Публикувано: 3 януари, 2020 Сподели Публикувано: 3 януари, 2020 Полезно четиво, Иво, но къде останаха глупостите? 4 7 Връзка към коментар
Гост Публикувано: 3 януари, 2020 Сподели Публикувано: 3 януари, 2020 Глупости не виждам за момента, ама каквото сложиш на масата, ще бъде ометено! 😄 Връзка към коментар
Crazy Horse Публикувано: 3 януари, 2020 Сподели Публикувано: 3 януари, 2020 @ivooo, започваш отлично. И аз досега никакви глупости не виждам, продължавай, моля те да описваш всичко. Много е интересно. Макар че аз смятам да ти наруша съвета за круизите. Поканиха ме лектор от 10 до 20 август тази година на круиз с Windstar и смятам да се възползвам. Не съм съгласен, че се претупват всички острови с круизите, гледам, че на Бора Бора стои корабът два пълни дни и една нощ. Но, съм съгласен, че цените са солени. Ако трябваше да го плащам този круиз, нямаше да се навия. Аз имам и един въпрос. Една американка ме шашна наскоро, че прихванала денге във Френска Полинезия. В този ред на мисли, ваксинирал ли си се и ползваш ли някакви антикомарни репеленти? 4 Връзка към коментар
Популярно мнение ivooo Публикувано: 3 януари, 2020 Автор Популярно мнение Сподели Публикувано: 3 януари, 2020 Умствено усилие. Тук стигаме до висшата математика. 1. От толкова острови къде всъщност искам да отида и 2. Как да ги завъртя така че да използвам отстъпката на Аir tahiti. На пръв поглед всичко е лесно. Попрочитаме за островите. С оглед на интересите си избираме онези с най добрия дайвинг ( архипелага Туамоту ) и им отделяме половината време. А от останалите набелязваме 5 за начесване на любопитството и избиване на комплекси . На втори прочит обаче не е така. За някои дати няма места в самолета, за други пък въобще няма полети. Включваме всякакви ресурси екселски таблици, калкулатори и настолни календарчета. Тук е момента да си призная. Трудно ми е даже да го произнеса. Като отявлен фен на свободата и пътуванията без предварителна програма. За тази дестинация планиране трябва и колкото по рано, толкова по добре 😔. В крайна сметка пътуването се очертава така 1 нощувка в Таити , 3 в Моореа , 3 в Бора бора , 5 дайвинг в Рангироа , 5 дайвинг Факарава , кацане в Таити и 6 нощувки волна програма . Свързаност . Още първия час се опитвам да си купя местна сим карта . На летището няма такава която ми трябва . Да има мобилни данни , телефонни разговори и най вече покритие на повечето острови. Все пак поне ми става ясно какво ми е нужно . Сим карта на Вини . Продава се в офисите на Вини . На самото летище има много бавен безплатен интернет за един час . На много бензиностанции , на летището , в някои супермаркети се продават карти , но само за презареждане . Докато се мотаем в хотела офисите на Вини затварят и аз купувам от рецепцията някакви много странни интернет карти всяка по 5$ ( не ги купувайте ) . На определени горещи точки ( много ограничени ) има сигнал . Търкаш картата и с цъфналите user и парола сърфираш . Голяма дивотия . Сим картата на Вини няма алтернатива в момента освен ако не си останете само на Таити . Около 50 $ е, но само за 15 дни . На 15 ден трябва да се презареди за да работи . За целта от произволен магазин , бензиностанция си купувате ваучер. Май може и по интернет с карта . Но докато се усетя вече нямах сигнал . В хотелите и т.н. пансиони интернета е изключително различен . Платен или безплатен . С добър или лош сигнал . Няма общ принцип . Парички Валутата е френски тихоокеански франк , който подобно на лева е закотвен за еврото . На повечето места се приемат също евро и долари . Местата за смяна на пари са силно ограничени особено на островите . А на някои съвсем липсват . Има и лимит от 400 или 500 евро / долара на ден в зависимост от банката на паспорт ( нужен е оригиналът ), като таксата за това е фиксирана от 5 до 7 евро . На практика обаче няма практическа нужда от мъкненето на големи суми в брой или обмяната им . Освен не малкото банкови автомати плащането с карти е силно застъпено или поне една идея повече от България . Всъщност почти навсякъде където им предлагах избор между долари , евро , лева и карта всички без никакво колебание избираха картата , а на чуждата валута в брой даже и левовете 😊гледаха малко подозрително . Все пак добре е да се сменят някакви . Има малки магазинчета , сергии с плодове и павилиони с храна , където сме плащали в брой. Към ноември 2019 курса на тихоокеанския франк към долара е такъв , че най лесно и наум си обръщам валутата като махам 2 нули от полинезийската и получавам долари. Фасул. Така и ще ги пиша . В долари . Първото впечатление от Френска Полинезия е разбира се ……………..полинезийците . Винаги съм си представил моделите на Пол Гоген като нежни крехки девойки с леко грозновати лица . Понякога съм се учудвал защо там където се виждат са им толкова големи стъпалата. Ами на живо всичко си идва по местата . Полинезийците са огромни . И това включва както мъжете така за огромно мое съжаление и жените . У нас съм свикнал да съм едър и че не нужно да гледам лошо или да се татуирам , за да всявам респект . В Холандия….. простете Нидерландия се вписвам като среден на ръст , но хората не са особено масивни . Тук съм на друга планета . По дребните и по кльощави мъже са рядкост . Срещам огромни мъжища , които се разхождат в самолета с леко приведена глава ☹️ . На тези се правя че им помагам . Всички са над 1.8 . Последния ден се возим като пътници с един чичак на моите години . Всичко ни е еднакво . Панталонките , блузките са ни в еднакъв цвят , ръста и прошарените коси . Разликата е само в цвета на кожата и в ръцете . Неговата ръка е татуирана по специфичния начин отгоре до долу и въпреки че видимо не тренира нищо бицепса на чичото е с размерите на моето бедро ☹️. Малко смешно и малко тъжно ми става като си представя тези огромни свирепи благородни , татуирани войни , които се мръщят , блещят, плезят и реват заплашително . А отсреща им пъпчив , кльощав ,брадясал , беззъб и некъпан от месеци французин с пистолет . Полета ни е от Нова Зеландия , а на другата сутрин летим за Моореа . Оказва се че дали ще завъртим мултиайлънд полетите с начало Таити или с начало Моореа е с почти еднаква цена . Така че в началото си търся хотел близо до летището . Има само един , който не изглежда зле Tahiti Airport Motel . Но поради мързел и отлагане на всичко за последния момент стаите свършват . Налага се да взема хотел в центъра Hotel Tiare Tahiti . Таксито до и от центъра е около 20 долара в посока . Опитите ми за пазарене биват прекъсвани още в зародиш , а повечето от шофьорите както мъже така и жени за мое учудване са на преклонна възраст. Настаняването в центъра все пак има и предимства . Хотела е по евтин и е само на крачка от площадчето Place Vai'ete . Този площад е особено популярен с камиончетата си за храна , които отварят тук всяка вечер . На това място има прекрасна вкусна храна за около 5-10 $ порцията от суши , през пица , до морска , както и прелестни и едри телешки пържолки . Порциите са с размери подходящи за местните жители 😋 . Единствения недостатък е липсата на алкохол . Поръчката както и нашите пържолки ги поднася нещо огромно с грубо лице и около половин глава над моята . Дълго спорим с принцесата за пола . Накрая се предавам . Това очевидно е жена . Има всички вторични белези не само грима и пареото с което е увита . Огромен ханш и немалки гърди . Самия център на Папаете е малък . За около 2 часа преди вечерята успяваме да го пообиколим . Аз не пропускам изключително тъпо да си създавам адреналин като се вра в съвсем тъмни улички и сокачета , но слава богу нищо не ни се случва . На места срещаме пияни или дрогирани хора седящи или лежащи по земята . По някакъв необясним начин атмосферата ми напомня на карибите. Всъщност тази обиколка ме оставя с грешно впечатление , че Папаете е малък град . Когато след време взимаме кола под наем и обикаляме острова установявам че всъщност околните градчета са се сраснали с него в един град на повечето места с ниско строителство , но тук там и с блокове. Излизането или влизането в него в пиковите интервали понякога трае час . Да завършим за днес с нещо по-нормално 47 2 13 Връзка към коментар
ivooo Публикувано: 4 януари, 2020 Автор Сподели Публикувано: 4 януари, 2020 преди 15 часа, Crazy Horse каза: Макар че аз смятам да ти наруша съвета за круизите. Поканиха ме лектор от 10 до 20 август тази година на круиз с Windstar и смятам да се възползвам. Не съм съгласен, че се претупват всички острови с круизите, гледам, че на Бора Бора стои корабът два пълни дни и една нощ. Но, съм съгласен, че цените са солени. Ако трябваше да го плащам този круиз, нямаше да се навия. Аз имам и един въпрос. Една американка ме шашна наскоро, че прихванала денге във Френска Полинезия. В този ред на мисли, ваксинирал ли си се и ползваш ли някакви антикомарни репеленти? Не сме се ваксинирали за нищо ( то за денга няма все още официална ваксина ) . Обичайните спрейове като навсякъде . Смятам да се възползвам ??? . Възползвай се ! Ударил си джакпота 🙂 ! 1 1 Връзка към коментар
Популярно мнение ivooo Публикувано: 4 януари, 2020 Автор Популярно мнение Сподели Публикувано: 4 януари, 2020 За островите Преди да понапиша за настаняването , което силно вълнува мнозина , може би е по добре да се уточни къде по точно мисли да се настани човек 🙂 . Мога да коментирам само 2 островни групи. Дружествените острови и архипелага Туамоту. Те са толкова различни че чак противоположни в своята различност. Едно е общото. Всяка от тях е красива по свой собствен неповторим начин. Като изключим Таити , всеки от Дружествените острови представляват като груба картинка нещо такова . не е моя Един голям остров / планина/ в средата с вулканичен произход . В повечето случаи с няколко високи , понякога почти отвесни върхове . На някои места със стръмни отсечени склонове. Обраснал с пищна зеленина от различни огромни дървета . От палми, през огромни акции и широколистни до някакви разновидности на иглолистните. Всичко това прелива във всички оттенъци на зеленото. Около този централен остров е лагуна със спокойни преливащи във всички цветове на синьото води. От към океана броеница от малки островчета наречени моту, които защитават лагуната от водите на океана . Местното население живее именно на централните острови . Живописен път се вие по обиколката им . Моореа , Раятея , Хуахин се обикалят без спиране за около 1,5 часа с кола под наем. Бора Бора за около 40-50 минути . Малки селища или поредица от такива се редуват с живописни заливчета и отделни къщи. Плажовете не са толкова много колкото би очаквал човек от дестинацията . Някъде подхода към водата е труден , някъде невъзможен , на повечето места просто няма пясък , но и скалите и камъните отблизо не изглеждат достатъчно примамливи за шнорхел . На много места са частни имоти или ресорти и няма как да се пльоснеш в двора на хората . Има учудващо малко обществени плажове и те са доста популярни и населени както от туристи така и от местни . Даже и в слаб сезон като ноември хора по тях има и не бих ги охарактеризирал като романтични . Друг е въпроса с резортите , където достъпът на чужди елементи е ограничен . На някои от тях без съмнение романтика не липсва. Пищната зеленина говори и за наличието на много вода . Отглеждат се манго , банани , ванилия , полета с ананас . Водата на дружествените острови не е проблем и на повечето места би могла да се пие . Добре е все пак да се попита преди това. Ние не сме си правили експерименти с изключение на Таити където водата в града става за пиене. Хотелите и пансионите са разположени както на острова в средата , така и на съседните моту . Скъпи курорти има и на едното и на другото място , за разлика от бюджетните настанявания , които в повечето случаи са на средния остров . Архипелага Туамоту е съвсем друга бира . От средния остров няма и помен . Океанът обгражда плитка лагуна , понякога огромна като размер . Най голямата височина е едва няколко метра . По време на сухия сезон с месеци няма и капка дъжд . Навсякъде около имотите , независимо дали са жилищни или най обикновен магазин има видни или по-добре замаскирани цистерни за събиране на вода . Водата не се пие , а обикновено се предоставя , най често безплатно във вид на 20л бутилиони от местните хотели и пансиони . Сушата е толкова тясна , че ако вилата е от страната на лагуната , обикновено се вижда или поне чува трясъка на вълните от към океана . Настаняването . tiare tahiti hotel таити 75$ agoda 1 ден в центъра hotel kaveka моореа 158$ cheaptickets 3 дни нищо особено hotel royal бора бора 164$ ebookers 3 дни много хубави големи стаи и чудесен плаж vahaui paradis рангироа 186$ booking 5 дни прекрасни домакини raimiti факарава 220$ директно 2 дни без ток , но с топла вода . Няма друг в тази част kori kori факарава 200$ директно 3 дни прекрасни домакини tahiti airport motel таити 107$ cheaptickets 1 ден ако сте с много багаж не е за препоръчване royal huahine resort хуахин 257$ agoda 4 дни страхотно водно бунгало villa Ninamu pearl таити 117$ booking 1 ден в баровското предградие на високото Ето обещаната табличка на пътувка или пътувалка или както и да се превежда @Травеолани 🙂 . В крайна сметка нейната тема за бюджетна полинезия е причина да съществува това писание , което иначе бях пенсионирал в папката с подходящо заглавие глупости 🙂 Цените са на вечер за двама и са приравнени в $ за нейно удобство , но иначе съм плащал и в лири и в евро в зависимост от сайта и купона , който съм ползвал . Абсолютно навсякъде съм ползвал купони за отстъпки , които не е трудно да се намерят в мрежата , както и кешбек от предишни настанявания . На някои места имахме безплатна закуска , но нямам спомени къде . Закуската не ни е към основните хранения 🙂 , та често пропускаме . В някои от хотелите имаше безплатен интернет . В други платен , но ние си имахме карта. Никъде не сме ползвали местна туристическа фирма нито за настаняване , нито за каквото и да е друго . 42 2 14 Връзка към коментар
Гост Публикувано: 4 януари, 2020 Сподели Публикувано: 4 януари, 2020 Ох, @ivooo Разби ме, човек. Извинявай, че ти се намесвам в темата, но толкова ясно - и чудно - обяснение не бях срещала досега. А снимките са... Започнах да мисля глупости Благодаря ти много! Връзка към коментар
Дани Магелани Публикувано: 4 януари, 2020 Сподели Публикувано: 4 януари, 2020 преди 4 минути , Rainy каза: Ох, @ivooo Разби ме, човек. Извинявай, че ти се намесвам в темата, но толкова ясно - и чудно - обяснение не бях срещала досега. А снимките са... Започнах да мисля глупости Благодаря ти много! Ставаме две умнИчките, които мислят за глупости. 3 3 Връзка към коментар
Mary Публикувано: 4 януари, 2020 Сподели Публикувано: 4 януари, 2020 преди 10 минути , Rainy каза: Започнах да мисля глупости Тъкмо мислех да те спомена, ама ти сама се обади! @ivooo, благодаря ти! За чудесните описания и за мечтите, които пораждаш не само в мен явно. 3 4 Връзка към коментар
slujitel Публикувано: 4 януари, 2020 Сподели Публикувано: 4 януари, 2020 И аз да се присъединя. преди 24 минути , Rainy каза: Ох, @ivooo Разби ме, човек. Извинявай, че ти се намесвам в темата, но толкова ясно - и чудно - обяснение не бях срещала досега. А снимките са... Започнах да мисля глупости Благодаря ти много! Започнах да се чудя дали не бихме могли да си спретнем някое такова пътуване на палатки? 🙂 преди 14 минути , Mary каза: Тъкмо мислех да те спомена, ама ти сама се обади! @ivooo, благодаря ти! За чудесните описания и за мечтите, които пораждаш не само в мен явно. 3 Връзка към коментар
Гост Публикувано: 4 януари, 2020 Сподели Публикувано: 4 януари, 2020 преди 20 часа, ivooo каза: Входната точка е само една. Летището Фаа във Таити. Така че искате или не Таити ви е вързан в кърпа . Нали може да задаваме въпроси? 🙂 Опитах да намеря полет до това летище, ама нъцки. Иначе полети до Papeete дал Бог. Fa'a'a' и Papeete едно и също ли е? преди 10 минути , slujitel каза: И аз да се присъединя. Започнах да се чудя дали не бихме могли да си спретнем някое такова пътуване на палатки? 🙂 Искам да чуя мнението на @Mary за палатки 😁 За мен нощувките не са проблем - цените ми звучат съвсем нормални. Виж, самолетните билети и времето са "лек" дерт... Връзка към коментар
ivooo Публикувано: 4 януари, 2020 Автор Сподели Публикувано: 4 януари, 2020 преди 2 минути , Rainy каза: Нали може да задаваме въпроси? 🙂 Опитах да намеря полет до това летище, ама нъцки. Иначе полети до Papeete дал Бог. Fa'a'a' и Papeete едно и също ли е? Да 🙂 4 Връзка към коментар
funny Публикувано: 4 януари, 2020 Сподели Публикувано: 4 януари, 2020 Лелеее, @ivooo ако знаеш какво докара до главата на един твой адаш с това писание .... 8 Връзка към коментар
slujitel Публикувано: 4 януари, 2020 Сподели Публикувано: 4 януари, 2020 преди 20 минути , Rainy каза: Нали може да задаваме въпроси? 🙂 Опитах да намеря полет до това летище, ама нъцки. Иначе полети до Papeete дал Бог. Fa'a'a' и Papeete едно и също ли е? Искам да чуя мнението на @Mary за палатки 😁 За мен нощувките не са проблем - цените ми звучат съвсем нормални. Виж, самолетните билети и времето са "лек" дерт... Майтапя се, аз нищо не съм чела, просто се събрахме най-големите мераклийки. Тук трудно ще отидем, ако изобщо успеем, но не пречи да мечтая. 2 Връзка към коментар
Гост Публикувано: 4 януари, 2020 Сподели Публикувано: 4 януари, 2020 преди 6 минути , slujitel каза: Майтапя се, аз нищо не съм чела, просто се събрахме най-големите мераклийки. Тук трудно ще отидем, ако изобщо успеем, но не пречи да мечтая. Ако някой някога ми беше казал, че ще отида там, където съм ходила... Същата история иначе 🙂 Връзка към коментар
Дани Магелани Публикувано: 4 януари, 2020 Сподели Публикувано: 4 януари, 2020 преди 56 минути , slujitel каза: Майтапя се, аз нищо не съм чела, просто се събрахме най-големите мераклийки. Тук трудно ще отидем, ако изобщо успеем, но не пречи да мечтая. Мечтаеш силно! И ... си купуваш билет накрая. Трябва да се помага на мечтите. Току що го казах на друг мечтател. Моята детска мечта беше не за самурайска, а за високотехнологична Япония. Сега съм за втори път. Кой е предполагал на ония години, че може да стане реалност! 2 Връзка към коментар
Дани Магелани Публикувано: 4 януари, 2020 Сподели Публикувано: 4 януари, 2020 Не сме казали, не сме тръгнали. А и има хубав круиз Хавай + Полинезия, за който не иска да плаща нощувки. София - СФ - София е постижимо. СФ- Хонолулу и Папаете-СФ, с повече търсене - също. Круизът тази година беше на поносима цена. 2 Връзка към коментар
slujitel Публикувано: 4 януари, 2020 Сподели Публикувано: 4 януари, 2020 преди 54 минути , Дани Магелани каза: Мечтаеш силно! И ... си купуваш билет накрая. Трябва да се помага на мечтите. Току що го казах на друг мечтател. Моята детска мечта беше не за самурайска, а за високотехнологична Япония. Сега съм за втори път. Кой е предполагал на ония години, че може да стане реалност! Класика, доказана. 1 Връзка към коментар
Популярно мнение ivooo Публикувано: 4 януари, 2020 Автор Популярно мнение Сподели Публикувано: 4 януари, 2020 Полета до Моореа е може би най краткия в живота ми . Докато излетим и вече сме кацнали . Проверките обаче са като за международен полет .Сваляне на колани , натривки , водата ни взимат . По островите вече е точно обратното . Пълен айляк . Май с изключение на този от Таити , никой не се вживява нито колко точно тежи багажа, нито колко бройки е ( аз редовно си пробутвам да ми чекират ръчния ) , нито какво дъвчеш или пиеш докато се возиш . Като в селски рейс , само че чистичко . Никой не плюе семки по земята 🙂 . " Лентата за багаж 🙂 " На някои полети са ларш и ни дават по едно сокче . На летището взимам такси . Май ние сме единствени с такси . Всички ги взимат , някакви рейсове и коли . Но пък има цели 3 таксита , така че опасенията ми че можем да изкараме първия ден на летището се изпаряват . Колко струва . 2000 ( 20 $ ) . Каква изненада . Сигурен съм че и до най далечната точка на острова пак би било 20$ . бунгалото В хотела имаме късмет и ни взимат преди обяд . Слаб сезон сме все пак . Половината бунгала са празни . Кратка почивка и се мятаме на шнорхел от кея на ресторанта . Най после. Шнорхела не е нещо особено , но не е и лош . Пием кафе и обмисляме какво да правим . Рецепцията е пълна с брошури и предложения за развлечения . Тук внезапно ми хрумва да попитам за кола под наем . Чичкото с женствения глас и движения на рецепцията мигом се оживява и докато се опомня ни е поръчал кола . За колко дни . За два само ако може мънкам под нос . Нали някъде като им кажеш по малко от три направо те отсвирват . Тук обаче явно не е така , но кой да знае . Коли по островите се дават и за един ден и даже за няколко часа . цените Ресторанта на хотела става , но най голямото му предимство е разположението , надвиснал е над водата и е прекрасен за вечеря с бутилка вино с ………… пържолки естествено 🙂 . още цени На другата сутрин една кака ни докарва колата . Движението е нормално т.е. като у нас 🙂 , а всички коли са ръчни . Когато я върнем каката ще ни закара до летището . За ….. 20$ . Питам бегло за франчиза и самоучастие , но каката е толкова шокирана от мен че махвам с ръка . Така си и караме навсякъде . Без застраховка . То и без това си е доста скъп наема на колата . Не че по островите има много движение . Виж сега като си мисля за Таити може би е трябвало за всеки случай да купя . Както и да е 🙂 . На обяд хапваме някъде по път . Има навсякъде и сергии с плодове . Основно манго , грейпфрут и банани. Последната вечер си купуваме храна от супера и си хапваме тайно на плажа с бутилка вино . Не съм сигурен че е разрешено , но пък е много забавно . Със сигурност не трябва и да се кара на половин бутилка вино,но като си нямат полиция по островите аз какво съм им виновен 🙂 . Абе друго си е колата . поредното ядене заровено в земята 🙂 и поредната социализация на гостите 🙂 На втората вечер сме на известното тики шоу . От рейсове изсипват стада с туристи . Всичко се прави организирано и под строй . След шоуто пак така си ги прибират . Правят опит и нас да натикат в един от рейсовете , но аз гордо размахвам ключовете на колата и гида се смее . Друго си е да се чувстваш баровец във Френска Полинезия . Не е като баровец в Люлин 🙂 . Може би най снимания плаж на моореа . Този на софител Бунгалата на скъпия Софител Обществения плаж до него . Има доста скатове . Какво да се види и какво не оставам на всеки да си разгледа и прецени .Пълно е с информация и цени в нета . Има забавления за всеки вкус В игри и закачки дните на Моореа се изнизват . Връщаме колата . Каката не я и поглежда , а се мята на шофьорската седалка да ни закара . По пътя който е 40 минути си говорим за всякакви глупости . За семействата за живота тук и там . Има два универсални начина да влезеш под кожата на някой местен . Единия е като му заявиш , че твоята страна е с най глупавите и корумпираната политици в света . Отсрещния отбор твърди че това е невъзможно защото техните са много по корумпирани и по тъпи . Следва сценка на наддаване и препирня , в която всеки се опитва да убеди другия че неговите са номер.1 . Този разговор винаги води до дълбоко доверие и симпатия и от двете страни . Май не съм и не мисля да я пробвам в страни с диктатура или кралски семейства 🙂 . Втория начин е като почнеш да разпитваш за стандарта и цените в страната . Заплатите са около 2000-2500 $ съобщава ми каката . Тук е момента да се направи драматична пауза и с тъжно изражение да попиташ . ...Ама стигат ли ви парите . Това е спусъка който отприщва вълна от оплаквания и самосъжаление за тежката и безрадостна съдба. Схемата работи навсякъде . От зачуканите краища на Индонезия където хората живеят със 150$ на месец , до Нова Зеландия където минималната им заплата не може да бъде под май 2500$ беше . Разбира се да не се подценяваме ние българите сме си недостижими майстори в това . Каката толкова се разчувства че подминава летището и ни закарва чак на фериботното пристанище. Добре че има достатъчно време до полета за Бора Бора . 36 2 16 2 Връзка към коментар
Травеолани Публикувано: 5 януари, 2020 Сподели Публикувано: 5 януари, 2020 преди 19 часа, ivooo каза: Настаняването tiare tahiti hotel таити 75$ agoda 1 ден в центъра hotel kaveka моореа 158$ cheaptickets 3 дни нищо особено hotel royal бора бора 164$ ebookers 3 дни много хубави големи стаи и чудесен плаж vahaui paradis рангироа 186$ booking 5 дни прекрасни домакини raimiti факарава 220$ директно 2 дни без ток , но с топла вода . Няма друг в тази част kori kori факарава 200$ директно 3 дни прекрасни домакини tahiti airport motel таити 107$ cheaptickets 1 ден ако сте с много багаж не е за препоръчване royal huahine resort хуахин 257$ agoda 4 дни страхотно водно бунгало villa Ninamu pearl таити 117$ booking 1 ден в баровското предградие на високото Ето обещаната табличка на пътувка или пътувалка или както и да се превежда @Травеолани. В крайна сметка нейната тема за бюджетна полинезия е причина да съществува това писание , което иначе бях пенсионирал в папката с подходящо заглавие глупости. Ivooo, едно голямо БЛАГОДАРЯ за тази табличка! Чета всичко с интерес! И аз се присъединявам към @Дани Магелани @Rainy И @slujitel с разни пъклени планове 😂. 2 2 Връзка към коментар
Дани Магелани Публикувано: 5 януари, 2020 Сподели Публикувано: 5 януари, 2020 преди 4 часа, Травеолани каза: Ivooo, едно голямо БЛАГОДАРЯ за тази табличка! Чета всичко с интерес! И аз се присъединявам към @Дани Магелани @Rainy И @slujitel с разни пъклени планове 😂. Ами направо да се организираме за следващата Нова година. Цените на Иво са поносими, а и круизът е добър. Вече си обещах НГ само на плаж, че сега набрах много студ. Аз имам щатска виза до лятото на 21 г., така че мога да летя през СФ. 3 Връзка към коментар
ivooo Публикувано: 7 януари, 2020 Автор Сподели Публикувано: 7 януари, 2020 Пора пора Всъщност това е истинското име на острова 🙂 . На таитянски няма Б 😊 . За маниаците на снимки от самолетно стъкло е важно да седнат на идване от Моореа и Таити ОТЛЯВО . Поради липса на определени места във вътрешните полети на авиопревозвача това се осъществява с по ранно качване на самолета , а това пък от своя страна с лакти и нерагламентирани удари в черния дроб 🙂 . Ние като по смотани летим от другата страна . Летището е на мотото Mute . Там богоизбраните от по известните курорти ги посрещат и извозват със брандирани катерчета . Останалите простосмъртни заедно с местните сме с безплатен катамаран до най-големия град на острова Вайтапе . ферито Полета е рано сутринта и не съм сигурен че ще ни настанят по това време . Убеден и в предимствата на личния транспорт на слизане от корабчето разпитвам за коли под наем . Всички ми сочат сграда на 100-на м от там с надпис Авис . Може би тук е момента да спомена че най голямата компания , почти монополис във Френска Полинезия е именно Авис . На Моорея бяхме с тази защото работеха с нашия хотел . Докато народа се мотае със свалянето на багажа аз оставям принцесата да го пази и нахлувам със засилка в офиса . След мен почти веднага се образува опашка . Кола имате ли за три дни питам . Имаме . Взимам я . После се сещам за цената 10000 ( 100$ ) на ден . Всичко на Бората е по-скъпо . Колите екскурзиите , хотелите . Всичко . Така че който си е наумил някаква активност по-добре да я прави другаде. Акули ли ще храни , със скатове ли ще се гушка или ще досажда на останалите с джет . По добре другаде . Опитвам се да отворя колата и дръжката ми остава в ръката . Връщам се пак в офиса на Авис с дръжката в ръка . О не така господине . По леко дърпайте идва с мен една 120 кг девойка , слага нежно дръжката и учтиво ми отваря врата . Благодаря и все пак , и скачам вътре като се отказвам да прави селфи на машината . Май тук по друг начин гледат на колите под наем 🙂 . Правим половин оборот на острова като спираме тук и там и точно навреме сме в хотела. Хотела е с хубав плаж и се намира точно до hotel софител . Стаите са огромни , а на балкона отпред има чудесна масичка с два стола , които стават за организиране на вечеря . Единствения недостатък е че жилищната част е от другата страна на улицата . Рецепцията , ресторанта и плажа са от другата страна . Всъщност това май е и плюс тъй като може да си донесеш без никой да разбере цяло опечено теле в стаята ако пожелаеш . Или пък да си поканиш гости 😊 . нямам идея защо така си паркират лодките Следобеда малко плаж , малко дрямка и на лов за провизии . Твърдо сме решени да вечеряме в стаята . Май има три по големи магазина на острова . Най големия е този Supermarché Chin Lee . Той е и с най разнообразни стоки както хранителни така и промишлени . Малко ценички . Нали знаем вече. Махаме 2 нули и цената е в долари 🙂 . Другите също ги посещаваме , но са по бутикови . В един от магазините се колебая за бутилка вино . Избора не е малък , а вината напълно непознати . Обикновено в такава ситуация дебна да видя какво би си взел някой местен . За лош късмет такъв няма. Тогава използваме схема 2 . На рафтчето е останала самотна бутилка вино , но без цена . Значи е много търсено радостно си мисля и го пускам в кошницата с чувството на победител . На касата се оказва 72 долара . Сигурно от 5 години стои на онова рафтче тъпата бутилка. Вечерта все пак завършва по нашенски със скъпо вино и салфетки от тоалетна хартия . На другия ден времето решава да ни покаже най сетне че сме в кофти сезон . С кратки прекъсвания не спира да вали цял ден и половина . Имаме предвид разни дейности , но всички са на открито така че просто не ги купуваме а докато вали или се чуди дали да вали се разхождаме с колата . За кой ли път се убеждавам в предимството да си мобилен . Острова е по малък от Моореа или Хуахин , но никой не би ме принудил по никакъв начин да карам колело тук даже и да можех . Навсякъде е пълно с разхождащи се на свобода кучета внуци или правнуци на всякакви бойни породи . Вероятно оцелели от естествения подбор 🙂 . Най злите , най страшните и най грозните . Повечето изглеждат така , че не бих излязъл от колата даже и при наличието на един брой , а за цяла глутница да не говорим . Чест и почитания на уважаемия @macf1an ( вж.темата му ) , достоен кандидат за ордена Смело сърце . Освен кучетата и немалките количества боклук централния остров не може да се похвали и с много хубави плажове . Плажът Има един по-известен и посещаван обществен плаж и няколко , които не са точно плажове , но с известни уговорки биха могли да се ползват за целта . Останалите са на хотелите. Най сетне тук вдяваме идеята . Бора бора и не само тя , е за онези от резортите . Заточен си на малко моту в прекрасно водно бунгло за колосална сума . Ако ти омръзне бунгалото и искаш да се разходиш до централния остров си плащащ . Ако искаш коралов риф . Плащаш . Китове или акули или скатове или 4х4 . Плащаш . Джет , хеликоптер , скок с парашут. Плащаш . Да се разходиш някъде просто ей така . А не става плащаш …. Прехваления остров с всичките му прехвалени атракции е ……. Полинезийския вариант на Слънчев бряг. Пълен шийт . С никаква тъга и даже с известна доза облекчение на третия ден се махаме оттук . 37 2 1 6 1 1 Връзка към коментар
macf1an Публикувано: 7 януари, 2020 Сподели Публикувано: 7 януари, 2020 В Муреа сте спали в моя хотел, с плъховете в бунгалата и суровата тон розе в ресторанта 🙂 За полета до Бора не си прав - 50% е шанса да е отляво при захода. Най-добре да се питат пилотите преди тръгване: Кел коте е ле мелю пур лес фотос ажурдуи? Това с плажовете на когото и да го кажа - не вярва. Няма хубави, само по мотута-та има тук-там парчета ставащи. Матира, публичният плаж, е изкуствен, ама не им казвайте, че знаем.. Последния път валя порой единия от дните, та от скука направих пълен тур де ил с една барака, произвеждана като за колело някога отдавна..Кучетата са голям стимул да въртиш по-бързо, не ги обиждай така.. 13 1 18 Връзка към коментар
Дани Магелани Публикувано: 8 януари, 2020 Сподели Публикувано: 8 януари, 2020 Вие разбихте всичките ми илюзии! Какво ще правя сега без мечти! Ха ха! Поздравления момчета! При кучетата - не отивам! Спестихте ми куп пари! Благодаря! 1 2 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега