Прескочи до съдържание

Бали през януари 2020


Препоръчани мнения

Бали. Да задам няколко въпроси и аз, защото другата седмица в петък заминаваме за там, където ще прекараме 10 дни, след 10 години брак. 

С оглед на слабия сезон и дъждовното време, нарочно чакам последния момент за резервациите, защото ако ще ни вали през цялото време ще предпочетем да се излежаваме на нещо "по така", а пък ако времето се окаже добро ще пообиколим повече и ще спим по бюджетно. Съпругата ми пристига в Денпасар рано сутринта на 11.01, а аз към 18ч. Като се знам, колко ще ми е изморено, бих предпочел вечерта да хапнем на две на три и да се наместваме по леглата. 

Първи въпрос. Кой е най - удобния и евтин начин за придвижване от летището до Убуд на двама човека по отделно? BlueBird дава най - добри цени, които са си около 30 лв. Някакви други идеи? 

Програмата ще е по лежерна, а може и да се промени с оглед на времето. По план ще разгледаме само основни забележителности, защото след като видиш 3 храма, сетивата се насищат до такава степен, че повече се натоварват с новите впечатления. 

За първите дни сме набелязали, много приличен Homestay в Убуд 11-16.01. За следващите дни 16-18.01 пак в Убуд, но ще се глезим в луксозна вила в джунглата, от където няма да излезем. За край още 18-21.01 не е взето окончателно решение, но ще бъде в района на Денпасар - искаме шнорхелинг, плаж и посещение на съседните острови за ден, което провокира Втори въпрос. Къде е най подходящо - на островите или някъде в Санур, Джимбаран, Нуса Дуа или Кута?

12.01. Ще обиколим спокойно и пеша Убуд, където ще разгледаме местния Арт пазар, Гората на маймуните и няколко храма за загрявка Pure Taman Saraswati и Pura Dalem Ubud.

Трети въпрос. До колкото четох в Убуд има и представление на традиционния танц Кечак в храма Pura Dalem Taman Kaja. Струва ли си да се гледа или да се ходи до Uluwatu? 

Четвърти въпрос. В Убуд къде да търся шофьори и до каква цена да се пазаря?

13-16.01 Със сигурност, ако времето позволи единия ден ще се качим на Батур за посрещане на изгрева и някакви други гевезелици.

Иначе това са горе долу забележителностите, които са набелязани, за които търся съвет (Пети въпрос) дали да пропуснем някои или да добавим други. Както казах в Убуд мисля да наглася всичко с някой шофьор, но не бягам от съвети:

- Tanah Lot

- Taman Ayun Temple

- Tegenungan Waterfall

- Jatiluwih Rice Terrace

- Ulun Danu Beratan

- Tegallalang Rice Terrace

- Taman Nusa

- Besakih Temple

- Taman Tirtagangga

- Penataran Lempuyang

 

16-18.01.  Мързел на вила в джунглата - масажи, чревоугодничество, басейн и т.н. За сега съм набелязал някоя от тези вили Graha Moding Villas.

 

18-21.01. Денпасар. От тук имаме избор от следните неща да посетим съседните острови Нуса Лембонган и Нуса Пенида, да направим задължителния шнорхелинг, да посетим Бали сафари парк, Uluwatu Temple с танца Кечек и евентуално плаж. Съвети, като Шести въпрос? Струва ли си също така, Бали сафари парка, за който трябва да се отдели един цял ден?

 

Седми въпрос. Къде да обмяна най - изгодно пари там? Гледам, че курсовете тук в София не са толкова лоши се чудя струва ли си да обменям долари, а после рупии, с техния ненормален курс?

  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Явно или зададох много тъпи въпроси или програмата е толкова перфектна, че няма какво да се каже по нея. 

Поне пари от тук ли да взема или да търся по балииските сокаци? 

Поне времето изглежда няма да то 100% дъждовно 🙂

Връзка към коментар

По-добър курс ще намериш в Убуд, отколкото тук. Смени пари само за неща от първа необходимост и после в Убуд. Пари се сменят само в официални чейндж бюра, а не в магазини и др. подобно. Внимавайте, че там все още се опитват да правят далавера, ако не си в официален чейндж. Бройте си парите след като са били в чужди ръце. 

От набелязани те забележителности аз бих махнала храма Таман Аюн, Тагаланг оризовите поля - попътно ще има много красиви тераси и няма смисъл да плащате за тях. Лемпуян храма е доста далече и се губи много време в опашка, за огледална снимка. 

Храмовете в Убуд не са нещо особено, по добре си направете разходка по алеята с оризовите поля. Не се сещам как и беше името, но е накрая на Убуд. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Благодаря @mililia. Подобни съвети ми трябват от хора минали по този път, които ще обмисля. По подобен начин преначертах цялата програма, която бях направил предварително за Сицилия...

Мисля че алеята с оризовите поля се казва Campuhan Ridge Walk.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

След като се върнахме, получих следните кодове за отстъпки. Може да са полезни на някой:

BlueBird (app за поръчване на таксита, макар че ние ползвахме повече Gojek):

Цитат
Terms and condition :
  1. Promo Code : MISS2020
  2. Discount        : Rp 10.000
  3. Valid for       : 1x Trip
  4. Periode        : Until 29 February 2020
  5. Payment      : Credit Card
For minimum payment Rp 20.000 only
Aplicable on My Bluebird Apps only, Open My Bluebird app now!

 

Gettransfer (подходящ за трансфер от летището до Убуд. Цена без отстъпки, около 14-15$):

Цитат

While people invent laws of life like Sturgeon’s Revelation, business comes up with early booking. That’s why we can offer you the maximum possible discount — 11% with “earlybird” promo code.

You are welcome to book your spring and summer holidays!

Just refrain from distributing the code any further, although we can’t trace it anyway.

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

След като се завърнахме от Бали споделям впечатления, който биха били полезни за други организиращи пътуване до Бали.

Почивката беше разделена на две - в Убуд, където беше нашата база за културната обиколка на острова и Санур, от където направихме морска обиколка. 

В Убуд, престоя беше от 11-16.01.2020, в много симпатична вила на два етажа, като на наше разположение беше втория етаж, който беше голяма стая с тераса, с външна кухня. Банята беше също голяма, а частта с душа беше с отворен покрив, което на мен ми хареса. Имаше и басейн, който беше споделен със стаята на първия етаж, но за щастие, до последния ден не беше заета. Престоя включваше закуска, сервирана на терасата и един безплатен масаж, който бих казал, че беше най добрия, който ми беше правен в Бали. 

Въпреки, че пътуването беше под въпрос, защото се разболях доста лошо в началото на годината, все пак успях да тръгна а пък в Доха получих приятна изненада - ъпгрейд до бизнес клас... юхууу, само дето не можех да пия нищо, заради шепата хапчета.

 

Използвах gettransfer за трансфера от летището до Убуд, който възлезе на около 15$, като съпругата ми която пристигна няколко часа по рано в Бали от Филипините, го използва също. Тя успя да намери с около долар по ниска цена, заради някакъв код, който аз забравих да сложа при търсенето на трансфер. 

Същия шофьор договорих за следващите обиколки в Бали, като за 8 часа се разбрахме за 600к.

 

12.01. беше отделен за Убуд, където посетихме Гората на маймуните, Ubud Palace, Пазара на града, направихме и разходка по Campuhan Ride Walk, няколко интересни храма, като деня завърши с танца Кечак в храма Pura Puseh Ubud. В Гората на маймуните взе че ме ухапа една маймуна, което скапа малко началото, но не чак толкова много. В момента пиша от България, а ми остава още една противобясна ваксина;

13.01. Колата ни чакаше в 9. Спряхме се на културния парк Taman Nusa, който представя различни аспекти от живота в цяла Индонезия. Честно казано, освен че това беше една от най скъпите входни такси плащани в Бали, парка за нас беше разочарование. Следващите спирки бяха водния дворец Taman Tirtagangga, най големия храм в Бали - Бесаки, като на края завършихме с Tegallalang Rice Terrace, където освен входа, всячески някой иска да ти вземе някакви пари, незнайно точно за какво. Деня завърши с вечеря на централната улица в Убуд и масаж. Съзнателно пропуснахме храма Penataran Lempuyang, защото  основната цел на този храм е огледална снимка (от орди инстраграмаджии), за която може да се загуби доста време. В последствие, можеше Taman Nusa да бъде заменен от този храм, но от къде да знаем, че културния парк ще ни разочарова. 

14.01. Първа спирка - ферма за кафе, с основна атракция Kopi Luwak, което беше грешка, защото заради времето прекарано там, пропуснахме последната цел за този ден - Tanah Lot, за който отделихме друг ден. Втора спирка беше Sekumpul Waterfall, за който не бяхме проучили входната такса от 700к за двама. Някакви хора преди нас, след цялото лашкане по пътя се върнаха... луда работа. Ние обаче пробвахме някакъв пазарлък, с който постигнахме само допълнително возене с мотор до изходната точка. Водопада е невероятно място, но за несвикнали има сериозно слизане и впоследствие изкачване; Трета и последна спирка беше храма Ulun Danu Beratan, след което се върнахме в Убуд с цел да се наспим за следващото изживяване;

15.01. Нощно изкачване на Mount Batur. Легнахме си в 19ч, за да можем да станем 1:50, защото ни взеха точно в 2:00. Легнахме, но не можахме да спим, въпреки изморителния ден, който включваше доста трекинг до/от водопада. Прочетох стотина страници от една книга и така без никакъв сън започнахме всичко. В 3:30 бяхме на изходната точка за изкачване, което си е доста интензивно. От опита ми с планинарстването винаги съм знаел, че монотонното и не много бързо темпо с редки почивки е най - ефективно. Тук обаче гайдовете юркаха стадото от туристи, а почивките бяха на 15-20 минути, което за някои хора си е проблемно. Както и да е, за около два часа и половина преодоляхме около 1000 метра денивелация и преди 6 бяхме на върха. Посрещнахме изгрева, разходихме се около кратера и преди 9 бяхме отново долу. Пак ферма за кафе, която нямаше как да прескочим и в 11 бяхме обратно, като закуската ни чакаше на терасата току що сервирана. Спахме като бебета, а късния следобед прекарахме около басейна и в него. Деня завърши с масаж в стаята от две сестри с божествени ръце;

16.01. Започна на басейна, като след закуска в 10ч колата ни чакаше за трансфер до Санур, като преди това минахме през Goa Gajah и Tanah Lot. В 14 бяхме настанени в Kamboja Homestay, място с шест стаи около басейн - чисто, тихо, и на централно място. Почивка, след което излязохме на разузнаване с цел да намерим турове за шнорхелинг и плажове до Nusa Penida. Намерихме, спазарихме ги на почти половин цена и доволни излязохме на късен обяд на плажа. Деня завърши отново с масаж;

17.01. Шнорхелинг на Nusa Penida. На Manta Bay, където трябваше да видим манта, не видяхме. Честно казано шнорхелинга във Филипините ми харесва много повече. В 4 бяхме в стаята, като до вечерта изкарахме в басейна. Вечеря на свещи на плажа в един много готин ресторант и по леглата;

18.01. Обратно на Nusa Penida, за т.нар. Зaпаден тур, който го обявихме за Ultimate Instagraming. Ако се върнем на Пенида, ще вземем или скутер, но по вероятно шофьор, така че да имаме време за интересните за нас места. Този тур е едно безкрайно юркане, като даже една жена в нашата кола просто се отказа да търчи след гайда и на последните две спирки чакаше до колата;

19.01. Така ни мързеше, че изпълзяхме от стаята чак в 10. Закуската ни чакаше на терасата. До ранния следобед. когато глада надделя киснахме в басейна и така отидохме на плажа в някакъв ресторант. Изкарахме до късния следобед там на плажа - в ресторанта, във водата или обратното. Следваше рефлексо масаж, пак басейн в стаята. Вечерта отидохме да ядем улична храна на Night Market, от където се прибрахме пеша, около 3 километра. Това беше една от най - вкусните вечери, а и най евтината до сега;

20.01. Плажовете на юг. За тази обиколка избрахме за превоз Gojek, което като разход излезе почти колкото да си вземем шофьор. В нашия случай загубихме време да поръчваме и да чакаме, а на някои места местната такси мафия не разрешава онлайн таксита, така че се наложи и да походим малко за да сме извън обсега на местните таксиджии. Обиколихме Green Bowl Beach,  Thomas Beach, като завършихме на южната страна на Jimbaran Beach, където се разходихме на фона на залеза. Най - хубавия плаж беше Green Bowl, който наистина препоръчвам, Thomas Beach e мръсно място, като там е по скоро за водни спортове, като така любимия ми SUP. Jimbaran e много хубаво място, но в южната страна пред Intercontinental и някакво друго празно място. От страната на Jimbaran и летището са ресторантите и е пълно с разхвърляни боклуци, за мен пълна мизерия. За това и не седнахме да вечеряме там, въпреки препоръките. За сметка на това е върнахме в Санур, където ядохме от супермаркета шопао, такова каквото не бяхме опитвали до сега, с убе... ммммм... завършихме с масаж;

21.01. Полет към Филипините. 

 

Това са основните места, които набелязахме в Бали. Някои не посетихме, други решихме на място, въпрос на избор е. Има хора, за които е важно да обиколят максимално много места, правейки по 10-12 часови турове, но за нас за 10 дни това е програма максимум. 

 

Шофьора, който ни вози се казва Мухлис Мас. Телефона му е +6287860854830. Колата му е Тойота Инова - може да побере 6 човека. Има много добър английски, с който можеш да се разбереш, а не да се чудиш какво ти е казал, а на теб да ти отговаря само с Yes, yes. Не е местен, но пък ни разказа интересни неща за Бали и Индонезия, като цяло. Трябва обаче да се уговаряте точно за времето, защото ние така изпуснахме Тана Лот;

 

Масаж по домовете в Убуд, препоръчвам Линда и сестра. Телефон +6281339019600. Вземат около 150k, което е по скъпо от стандартните тарифи, но пък ти идват на място и хигиената е гарантирана. 

 

За транспорт използвахме основно Gojek  и нито веднъж BlueBird, макар че го бяхме инсталирали. Gojek цените са по добри определено.

В Убуд не може да се разчита на онлайн таксита. Там са само местни - скутери или коли, които се опитват да дерат много. За под два километра, тарифите им започват от 100к, като ние ги смъквахме до около 40к. 

 

В заключение мога да кажа, че Бали определено си заслужава. Интересно място, с усмихнати хора, вкусна храна, цените като цяло са добри, обслужването на ниво, което оставя цялостно добро впечатление и те кара да се върнеш пак.

 

 

  • Харесвам 9
Връзка към коментар

За онагледяване, публикувам и снимки

 

IMG_6610.JPEG

 

Убуд Маркет

 

IMG_6677.JPEG

 

Танца Кечак

 

IMG_6713.JPEG

 

Taman Tirtagangga

 

IMG_6757.JPEG

 

Tegallalang Rice Terrace

 

IMG_6777.JPEG

 

Мигорен

 

IMG_6811.JPEG

 

Sekumpul Waterfall

 

IMG_6917.JPEG

 

Ulun Danu Beratan

 

IMG_6967.JPEG

 

В очакване на изгрева от връх Батур

 

IMG_7016.jpeg

 

Ръчна бензиностанция. Има ги навсякъде.

 

IMG_7018.JPEG

 

Дегустация на чай и кафе във фермата за кафе.

 

IMG_7042.JPEG

 

Закуска на терасата.

 

IMG_7141.JPEG

 

Kelingking Beach. По мое мнение най красивия плаж на Нуса Пенида.

 

IMG_7184.JPEG

 

Angel's Billabong. Нищо общо с очакванията и снимките, които бяхме гледали преди. В никакъв случай не бих се потопил тук.

 

IMG_7188.JPEG

 

Broken Beach (Pasih Uug)

 

IMG_7223.JPEG

 

Басейна и стаята на Kamboja Homestay

 

IMG_7228.JPEG

 

Green Bowl Beach. Много красив плаж, до който се стига по доста стълби.

 

IMG_7256.JPEG

 

Jimbaran Beach, преди залеза.

 

IMG_7322.JPEG

 

Ресторанти и боклуци по Jimbaran Beach в близост до летището.

  • Харесвам 11
  • Браво 1
Връзка към коментар

Благодаря за темата и споделената програма. Планираме през м. октомври да посетим Бали за 9-10 дни и 3-4 в Куала Лумпур. Страшно полезна ще ми бъде информацията, която си публикувал. Ако може да дадеш още малко подробности относно разходите - трансфери, настаняване, екскурзии, храна, сувенири и т.н.?

Връзка към коментар

Цените които не съм посочил в програмата:

Изкачването на връх Батур от Убуд - 330к/човек, който спазарихме от 400к. Доста оферти започват от 500к. Това е телефона на агенцията, може директно да се договори по WhatsApp: +6282146563960

Настаняването в Убуд и Санур е относително, защото резервациите и на двете места бяха направени ден преди настаняването, така че в Убуд успях да се възползвам от last minute отстъпка в AirBnB. За протокола - 5 дни в посоченото в програмата място в Убуд - 280 лв, и 260 лв, за 5 дни в Санур.

За туровете West Penida и Snorkeling общо за двамата платихме 1,6М., като това е цената която платихме след пазарлък и е почти на половина от първоначално оферираната. Мнението ми за туровете съм описал в друга тема, от където може да се прочетат впечатленията ми:

Относно сувенирите, за 6 магнита по спомен платихме 100к, но не съм натискал много продавачите за цена. 

Kopi Luwag, освен във фермите за кафе (които са по скоро места за дегустация) се намира и в супермаркетите, където цената варира страшно много, предполагам заради марката и качеството. Има много евтини, има и скъпи като ние взехме едно скъпо от самата ферма за около 25-26 лв за 50 гр и едно от супермаркет за около 5 лв. На мен не ми допадна това кафе, взехме го за подарък, защото ми е твърде кисело, подобно на златната Лаваца, която се предлага в България. 

Цените на ресторантите варират много, като в най обикновен Warung, за Mie Goreng и Nasi Goreng, които се намират в абсолютно навсякъде започват от около 25-30к и в зависимост от ресторанта стигат до около 100к. Като цяло цените в заведенията са много поносими, може би една идея по евтини от българските. Най високата ни сметка в ресторант беше около 50 лв, но бяхме поръчали доста морски дарове. В Бали не съм употребил, даже глътка алкохол, защото бях на антибиотици, така че не мога да споделя цените на тези продукти. Tuak e традиционно палмово вино, което се среща в почти всички тропически и екваториални страни.

За транспорт, както споменах най - изгодно е да се използва Gojek, който е разширен вариант на GRAB (бивш Uber за района). За да се види колко приблизително може да излезе трансфер от точка до точка, най лесно става като се въведе маршрута през приложението, като посочената цена е крайна. Това не важи за района на Убуд, защото там онлайн такситата са забранени. Таксиджийската мафия е голяма работа там. Има и други места, като например около Thomas Beach или някои места около Jambaran Beach. Не е проблем придвижването до мястото, проблем е поръчването от там, като просто трябва да се походи до мястото където ще спре шофьора или просто да се излезе от обсега на (офлайн) таксиджиите.

Плащането с карта в ресторантите обикновено (но не винаги, добре е да се попита предварително) добавя още 3% в сметката, но не трябва да се разчита много на картови разплащания в Бали.

Някои допълнителни разходи за които се сещам - преглед от доктор в Ubud Clinic е 300к, наем на скутер 60-70к/ден, пране между 6 и 30к/кг (ние прахме на 15к), балийски масаж 70-100к/ч. - . Винаги трябва да се пробва пазарлък, но не винаги минава защото на някои места цените са твърди, като на масажите. Опита ми сочи, че офертите в хотелите са много надценени, същото важи и за тези в Интернет, за това всичко трябва да се уговаря на място. За мен не е проблем да се пазаря, но за някои хора това е ужасно изживяване... 

Като цяло за 10 дни в Бали изхарчихме около 800$ кеш + 540 лв за настаняване и грубо още около 300 лв плащане с карти. Не сме от хората, които се ограничават много, но и не сме от тези, които харчат безобразно. 

  • Харесвам 3
  • Благодаря 2
  • Браво 1
Връзка към коментар

Много благодаря за подробната информация. Ние също сме от хората, които се опитват да балансират разходите си. Не обичаме да харчим за глупости, но и не се стискаме за нещата, които считаме за важни. Доколкото мога да обобщя между 2000-2500 лв. + самолетните билети могат да ни стигнат за 9-10 дни на Бали без да се притесняваме. Ако човек е търпелив могат да се намерят билети за 1600 - 1800 лв. за двама и то при мултисити София - Куала Лумпур, Денпасар - София. Като сложим и разходите за полет между двете и за трите дни в Куала Лумпур може би едни 5 000 лв. ще ни оправят.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.