Прескочи до съдържание

9 дни на Канарските острови


П.Кръстев

Препоръчани мнения

Здравейте,

 

Имам един спешен въпрос (в последствие и повече). Днес сутринта взехме билети за Канарските острови за 26.04 - 06.05 от и до Тенерифе през Лондон наотиване и през Мадрид навръщане. Ще разполагаме с 9 пълни дни на острова (27.04-05.05).

Всичко супер, но малко след това се замислихме, че може би за толкова много време може да включим и втори остров в схемата, например Ланзароте, от където да си вземем полет Ланзароте - Мадрид, отново на 06.05.

За щастие Ryan Air имат гратисен период от 24 часа и мога да променя полета без допълнителна такси, като доплатя само малката разлика в тарифата.

 

Какво бихте ме посъветвали, ще имаме ли достатъчно време да включим и Ланзароте, например 5 пълни дни на Тенерифе и 3,5 на Ланзароте ? Бихме ли имали време да видим достатъчно неща или всичко ще е доста претупано за това време?

 

Благодаря предварително 🙂 

Връзка към коментар

Ние така комбинирахме в нашето пътуване. За основните неща в Ланзароте ще стигнат 3 дни. Ако наемете кола, може да се уплътнят и повече, но ако сте без такава, времето е точно.  В Тенерифе вече зависи от интересите - може да са малко, може да са ви ок 5 дни. 

Връзка към коментар

За първо ходене на островите бих останал на Тенерифе като разделя 3 дни на север и 6 на юг - ако искате да видите Тейде, китове в океана и Лоро парк. 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

За мен Ланзароте е по-интересния остров и е супер, че ще го включите. Много от атракциите на Тенерифе са си доста надценени, а и природата на Ланзароте е много необичайна.

 

Връзка към коментар

На мен седем дена на Тенерифе не ми стигнаха и севера много повече ми хареса от туристическият юг. Има толкова много неща да се видят и правят. Много е писано по темата във форума. 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Като гледам мненията май не ти помагаме много, но ако искаш да видиш повече без да наблягаш на "лежерно и релакс" твоята идея в по-добра, особено ако не планираш друг път Канарите. 

Ако искаш да почувстваш острова и му се наслаждиш държа на моя вариант.  🙂

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

В крайна сметка сменихме полета с такъв от Ланзароте до Мадрид, но на 07.05 в 19:55 (бяхме планирали 2 дни в Мадрид и полетът от там за София ни е на 08.05 вечерта), което ни дава още един ден на островите. Като чета коментарите този допълнителен ден ще отиде за Тенерифе и ще станат 6 на 3,5. Като се има предвид, че ще сме с кола, мисля че ще добием добра представа и от двете места.

 

  • Харесвам 3
  • Браво 1
Връзка към коментар

Като се има предвид, че предпочитаме повече опознаване на градчетата, разглеждане на природни паркове, малко трекинг, катерене на Тейде и т.н., а не лежане по плажовете през цялото време (за това може да заделим 1 ден на Ланзароте) има ли смисъл да правим нощувки в южната част на острова? Дали би било по-уместно директно да се насочим на север (кацаме на TFS) и да запазим полет до Ланзароте от северното летище (където и да оставим колата) ?

Като цяло с 7 нощувки (6 дни) как е по-удачно, да запазим място за нощучка в Пуерто де ла Круз и да обикаляме навсякъде от там или да отседнем на поне 2 места?

 

Ще се радвам и ако @Alexander се включи в темата, като човек който живее там доколкото разбирам.

 

 

Връзка към коментар

Аз съм била на 6 от седемте острова.Тенерифе за мен си заслужава най-много.Но да не спите в южната част ще бъде грешка.Поне 2 дни бих заделила за южната част.Много е красиво на юг и си заслужава!Аз съм живяла там в Лос Кристианос.

Ланзароте определено е интересен остров.

Връзка към коментар

Ще споделя моят опит. Седем нощувки ги разпределих така: 2 в Пуерто де ла Круз като за тези два дена ходих съответно до La Orotava и San Cristobal de La Laguna. Две в Санта Круз де Тенерифе като 1 ден ходих на плаж Playa de Las Teresitas  и музеите в столицата . Museo de Naturaleza y Arqueología  е един от най-модерните и забавно-информативни музеи които изобщо съм посещавала и горещо го препоръчвам, с уговорката обаче, че почти всичко е на испански. На другият ден се изкачих до Taganana и надолу по северното крайбрежие...невероянто красиво място. Дъха спира от гледки. После беше Канделария. И останалите 3 нощувки ми бяха в южната част на острова Лос Кристианос. Като имах  " късмета" в деня в които бях планирала да се кача на Тейде и китайският президент да иска да го направи, та му отстъпих все пак...;-) 

Е добре, че имах 3 дена още за Гарачико , Маска , Икод де лос Винос и успях от вторият опит да стигна до вулкана.  На Тенерифе с много голямо удоволствие пак бих се върнала. Комбинацията от красива природа, спокойни и усмихнати хора, добра храна и исторически забележителности плюс интересен културен живот го правят много привликателен остров. 

DSC_7232.JPG

 

IMG_1883.JPG

 

IMG_2086.JPG

 

 

 

IMG_2287.JPG

 

IMG_2565.JPG

IMG_2057.JPG

IMG_2058.JPG

IMG_20191110_110652.jpg

IMG_1425.JPG

IMG_2250.JPG

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

При добре уплътнена програма, може да разгледате Лансароте за 3,5 дни, ама няма да имате много време за плаж. 
На Тенерифе за 6 също бихте се справили (с доста пропуски), ама от сега си направи регистрация за качване на Тейде, че е национален парк с ограничена бройка на посетители на ден. Безплатно беше, ама трябва да се направи на време. Освен Тейде определено препоръчвам Los Gigantes, като за най-лесно се качете на някоя лодка, която ви кара до там (те включват и китове, ако имате късмет). Трековете до Маска ги бяха затворили в някакъв момент, сега не знам как е, ама с тези лодки се ходи до залива и местността се вижда от морето. Los Cristianos & Playa de las Americas са доста Слънчев бряг, но все пак може да се отдели време за там, най-малко за информация. Знам, че Анага е много красиво, но ние бяхме с бебе на максимално отдалечено място и за там не ни остана време/желание. Остава за следващия път. Ако нямате основателна причина всичките 6 дни да спите на едно място, може да разделите нощувките с цел да видите повече неща, без да пътувате по над 100км всеки ден. Северната и южната част на острова имат доста различен климат, като и ветровете правят сериозна разлика. Ла Лагуна, Ла Оротава, Пуерто де ла Круз и Санта Круз са "по-основните" градове, като много хора хвалят Гарачико, но ние го пропуснахме, че времето беше кофти тогава. Autoreisen са със страхотни цени за коли и почти без изисквания за глупости, като можеше да се резервира от сега и после да откажеш. Колите им не са на 1000км, ама определено си струва.  
За Лансароте ще пусна отделно, правил съм програма на няколко души, как да видят всичко за малко време и ще видя, дали го имам записано, че да не си играя да го мисля пак .

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

 Живях 1,5 години в Тенерифе и още много години -двуцифрено число  в Испания.

 

Избяхвам да давам съвети-акъли, защото всеки харесва различни неща.

 

Писал съм в пътеводителите подробно  за Тенерифе и къде какво има.

 

Аз не бих ходил до Лансароте за 1ден.

Пак аз не бий стъпал в южната част за повече от 1-2 часа и то с уговорки.

 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 36 минути , Alexander каза:

 Живях 1,5 години в Тенерифе и още много години -двуцифрено число  в Испания.

 

Избяхвам да давам съвети-акъли, защото всеки харесва различни неща.

 

Писал съм в пътеводителите подробно  за Тенерифе и къде какво има.

 

Аз не бих ходил до Лансароте за 1ден.

Пак аз не бий стъпал в южната част за повече от 1-2 часа и то с уговорки.

 

В случая ще бъдат 6 дни на Тенерифе и 3,5 дни на Ланзароте. Т.к. кацаме на южното летище в 20:00 се интересувам по-скоро дали е добре да останем поне 1 нощувка долу, след което да тръгнем на север и да летим от TFN за Ланзароте.

 

Връзка към коментар

останете една дори по-добре 2 нощувки на юг. Когато пристигаш в 20ч. единственото нещо което ти е в главата е да хапнеш нещо да пиеш бира или вино и просто да се насладиш на топлото време ...Юга е по-скоро по  туристически, но съвсем не е лош...освен това не е толкова далеч до Тейде и за мен беше по добър изходен пункт. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, П.Кръстев каза:

В случая ще бъдат 6 дни на Тенерифе и 3,5 дни на Ланзароте. Т.к. кацаме на южното летище в 20:00 се интересувам по-скоро дали е добре да останем поне 1 нощувка долу, след което да тръгнем на север и да летим от TFN за Ланзароте.

 

Вероятно ще включите Маска в програмата (на нас не ни хареса особено много и предпочитам да бяхме ходили повече в Анага). Ние отидохме там от север, но лодката в края на прехода ни остави в Лос Гигантес и се прибрахме, минавайки през южната част на острова. В този смисъл провери дали няма да ви е удобно да отидете в ден 2 до Маска. И да нощувате 2 пъти по на юг. Дори да не ви допадне този район, то ще е основно за вечерите и малко преди залез. А в тези моменти за лежерна разходка е по-добре да не вали 🙂 

пътепис

Лансароте е интересен остров. Доста извънземен, но и недостатъчно зелен и разнообразен, за да ни хареса колкото Тенерифе. Затова и гласувах да разделиш времето си. И двата острова са с удобни полети и  ако нещо не си догледате, ще се върнете лесно. Но са изключително различни и според мен с цел разнообразяване на 9-дневно пътуване, се комбинират добре.

Поразгледайте Лансароте и атракциите му. Ние не успяхме да се запишем на пешеходен трек в Тимамфая, бяха доста ограничени като дати, обаче още мисля, че щеше да е страхотна идея. Повечето хора обикалят плажовете и обектите на Сезар Манрике. И много градчета, но мен ако питаш, са почти еднакви всичките тези бели кубчета на различна възраст, криви улици, на вулканичен фон. Тоест не бих си поставяла за цел да посетя всяка паланка на острова. Вероятно няма да ви стигне времето за Ла Грациоза, но плажовете в северната част на острова ми се сториха най-красиви. Бих посветила 1 ден на обиколката там 🙂 

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, П.Кръстев каза:

В случая ще бъдат 6 дни на Тенерифе и 3,5 дни на Ланзароте. Т.к. кацаме на южното летище в 20:00 се интересувам по-скоро дали е добре да останем поне 1 нощувка долу, след което да тръгнем на север и да летим от TFN за Ланзароте.

 

Ето, тук съм разказала за Лансароте, откъм градски туризъм😀Обикаляне с кола по интересните места, без трекове и походи. Ако те интересува.

На нас островът много ни харесва, за РД на Съра ще сме там на почивчица- 4-13 март.

 

Връзка към коментар

Защо трябва да оставаш изобщо да нощуваш долу?

Ако  нямаш нещо набелязано в района, още същата вечер си иди на север, пътя е 1 час и е магистрала.

 

За мен южната част е най-долу Адехе, Лас Америкас и наоколо е бетон,  хотели и само чужденци.

 

Вече ако ще ходиш някъде на юг си стой там колкото е нужно 1-2 нощи.

 

За 3,5 дни Лансароте става, аз бях 3-4 нищи и видях всичко, не съм бил на плаж понеже беше януари месец.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

На много места чета, че Autoraisen и Orcar са една и съща компания за наем на коли. Когато отваря сайтовете им обаче, за 7 дни наем Оркар ми дават 84 евро, а Autoraisen около 140 евро (за автоматик).  

Някой наемал ли е през Оркар, да не би да предлагат значително по-стари коли и затова цената да е по-ниска ?

Връзка към коментар

Така - тук ще се самоцитирам с цитат изваден от разговор преди няколко месеца, без редакторска намеса 
 

Цитат

Ласароте:
http://www.cactlanzarote.com/en/cact/montanas-del-fuego-timanfaya/#1455148641390-aea192fa-dc45481d-80c2


1. Първо и най-важно – National Park Timanfaya (вулканите) https://goo.gl/maps/7Mm7RqgjRS7GFANU8
Не знам сега каква е схемата там, ама преди се стигаше в началото, някъде до ресторанта (https://goo.gl/maps/LLTFCDmHuTAY2DaD9) и там някъде се купуват билети за парка, качват те на 1 бус, който обикаля между вулканите и „лунния“ пейзаж и всичко там, и в който ви разказват как стоят нещата и защо. Може и схемата да се е променила малко или много от тогава, ама в основни линии е това. Цената е около EUR 10. Въпросният ресторант е популярен освен с останалото и с това, че готви нещата на естествената топлина, която идва отдолу – с други думи, правят си барбекюто на един „кладенец“ към вулкана. Ние не сме яли там, ама съвсем безцеремонно си стоплихме сандвичите на това барбекю 😀

2. El Golfo & Los Hervideros -

https://goo.gl/maps/5EBaHpbsFiKdVyaB9

https://goo.gl/maps/Wi6UsjioUXzf4oVz7
Не знам как точно да ги обясня тези места, ама не са за пропускане, освен това не отнемат много време. Ще кажа само, че това, че там се е стичала лава в океана, и освен това е на брега и ерозията си казва думата, е направило мястото доста забележително. Уникална смесица от цветове и странни образувания – зелена лагуна, синьо море, черен плаж, червени и черни скали. Перфектно за чил, след разходката по вулканения парк. Държа да отбележа, че пътищата, макар и хубави са малко странни – „оградени“ са от скална и вулканична маса, и на километри е някаква такава черна скална пустош. Много е впечатляващо, но е и малко филмиращо. Навсякъде в района рекламират, че имало много интересно нещо, точно на една крачна на юг, ама това нещо са солници … като бургазлия това не ме грабва 😀
3. Северната част на острова
3.1 Mirador del Rio е място на високо и над брега с яка гледка към съседното мини островче и океана, ест.
https://goo.gl/maps/pcHkkSzVQwWeUNgj9 Мисля, че се стигаше до яка гледка и без да се плаща вход, ама не помня точно как стояха нещата. Има и ресторант там, май и от него имаше супер гледка и можеше да се влезе съвсем свободно, да позяпаш, снимаш и да си ходиш.
3.2 Cueva de los Verdes & Jameos del Agua

https://goo.gl/maps/YUCLw2gjQyWcp3YJ6 & https://goo.gl/maps/RVg3DMTMLWvGWiKD8
Това е пещера, която е образувана като тунел под водата, от лавата, а другото е някакво изхакано място, като оазис насред острова, и в двете пръст има Сесар Манрике, който им е майка и баща на този остров. Някакъв откачен архитект, творец, който е правил странни неща по различни места на острова.


По принцип нещата от първите 2 точки се правят общо за един ден съвсем спокойно, с време за почивка, особено имайки предвид, че са ви на 1 крачка.
Нещата от трета точка също могат да се направят за 1 ден, обаче все пак трябва да ходите до противоположната част на острова, т.е. може да се пръсне в 2 дни с плаж там. За плажовете ще ти пиша по-късно. До северната част на острова се стига много по-бързо и лесно по главния път “магистралата“ (LZ1 или LZ2), но тогава се пропускат много приятни градчета в центъра, като Haria и Tequise (да не се бърка с Costa Teguise). От друга страна – ако се мине по вътрешния път има много брутални завои на няколко места. Има варианти и да се комбинират нещата, особено ако не се прави в 1 ден и да се избегнат завоите. Все пак разстоянията са малки не е някаква драма. „Столицата“ на Лансароте е Аресифе
https://goo.gl/maps/i2oWcJX3LdJchNyt9 . Там е единствената висока сграда на целият остров. Долу горе навсякъде другаде има почти изцяло двуетажни бели постройки със сини дограми (изкл. слънчевбрягските заведения за хранене и магазини по Playa Blanca и Puerto del Carmen). На високата сграда има кафе-бар и ресторант с яка гледка на последния етаж.


Отделно от това - на нас много ни хареса едно градче - Punta Mujeres, в североизточния край на острова, което има доста неща (къщи, огради, пътища) изградени от черен вулканичен камък, които страхотно контрастират с изцяло белите постройки в по-голямата част от острова. В съседното градче, Ариета, имаше непретенциозен, но и спокоен плаж (Playa de la Garita), на който не е пълно с туристи и може спокойно да се насладиш на океана с коктейл или плато риби 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.