Прескочи до съдържание

Обзор на платежните инструменти


Препоръчани мнения

В момента се намирам в положение, при което сравнително безпроблемно мога да сменя банка, да вадя карти и т.н. Смятам да използвам това за да се приравня спрямо модерните тенденции, така че да получавам максимално много от плащанията си, но и в рамките на разумното естествено - нямам намерение да вадя 20 карти, защото 19-тата карта ще ми спести 0.0001 стотинка, ако пазарувам в четвъртък, в 21:00, в монголски тугрици 🙂 

 

Цялото това многообразие, особено откакто всякакви финтекове навлезнаха в областта обаче ме обърква. И сигурно не съм единствен. За това може би ще е полезно да имаме някаква темичка, която кратко да резюмира предимствата и недостатъците на всеки продукт, кога е подходящо да го ползваме и кога да избягваме. Ще започна аз с моите елементарни знания, надявам се да ме допълните за по-апокрифните продукти и да ме поправите, ако съм неточен. Пак да кажа - целта е прилично и кратко резюме, нямам намерение да навлизаме във всички детайли и да сравняваме коя карта е с най-добрите консиерж услуги например. За детайлни въпроси си имаме отделни теми. 

 

И така....

 

DSK Wizz карта

2% кешбек конвертиран в Уиз точки и 4% при покупка от сайта на Уиз. За хора, които летят редовно като нас, това са си почти пари 🙂

+ Безплатно групово членство за Wizz Discount Club - само спестяването от това е няколко пъти дори да не ползвате картата въобще, а само да си плащате годишната такса

- Такса превалутиране при транзакции различни от лева, която ще елиминира голяма част от кешбека

 

В резюме: Задължителен продукт за често пътуващи хора, но трябва да се има едно наум за транзакции в чужди валути

 

Diners Club и Evolve (Mastercard + Diners)

+ безплатно посещение на 12 бизнес салона годишно, стига да се поддържа оборот от поне 1000лв за последните три месеца

+ двойната карта на практика елиминира основното неудобство преди време - ниското приемане на картата като Diners Classic

+ най-добрите курсове при покупка в чужда валута, ако не броим част от финтековете, които обаче имат таван на сумите за безплатните си планове. 

+ от моя опит - дават сравнително щедри лимити

+ 30лв на посещение на бизнес салон след изчерпване на безплатната квота, което е приемливо на фона на цените без карта.

+ Fast Track на T2

+/- 1% кешбек, но само за Diners частта, която пък не се приема навсякъде

- Класик, макар и след подобрения все още не се приема широко навсякъде

 

В резюме: Другата според мен задължителна карта. Смятам, че с ДСК се допълват чудесно за да покрият почти всички нужди от кредитни карти. 

 

Revolut

безплатно теглене от банкомати в чужбина при сравнително добър обменен курс

+ вече добро навлизане на пазара, изключително лесно е да се пратят пари на приятели и познати

+ безплатни банкови трансфери

- безплатния план е доста ограничен и, ако пътуването ви е по-дълго от един уикенд е силно вероятно бързо да изчерпите лимита

- някои от курсовете не са особено изгодни и трябва да се дебне, което затормозява. 

- случва се някои банкомати да не работят коректно с revolut, някои от тях имат и високи такси сложени от банката собственик на банкомата

- сякаш позачестиха случаи на отказани транзакции, последвани от временно блокирани суми и т.н. 

 

В резюме: Дори и да не я ползвате често и активно е добре да се има, защото е удобна и лесна, и за разлика от класическите продукти споменати по-горе може да се обвърже и с дебитна карта. 

 

Curve

+ можеш да закачиш лесно картите си зад приложението и да решаваш коя транзакция с коя карта да мине

+ използват се междубанковите курсове без надбавка

- безплатния план е също с ограничение (500€ на месец?), след това следват такси

 

В резюме: По лично мнение тук навлизаме малко във висшата лига, услугата е удобна, но не бих казал че е задължителна. По-скоро е допълваща другите ни карти в портфейла, отколкото да замества някоя от тях. 

 

ЦКБ World Debit Mastercard

 

+ Безплатен достъп за вас и 1 гост в бизнес салоните в София и Виена. 

+ Fast Track за вас и 1 гост на Т2 на летище София

+ Теглене от АТМ в ЕС - 1лв.

+ Картата е дебитна, таксата е само 2.20лв на месец (към 01.2020)

- В момента на откриване на сметката трябва да депозирате 20 000. Няма проблем да се изтеглят след това. 

 

В резюме: Лесен и удобен начин за достъп до софийските бизнес салони, за да не харчите от 12-те посещения на Diners, но изискването за 20 000 депозит може да е сериозна пречка.  

 

Platinum Visa на ЦКБ:

+/- годишна такса 120 лв., която пада за следваща година при оборот над 30к, за такъв тип карта може би най-ниската такса 

+ 10% лихва - никога не е добре да се плаща лихва , но ако се наложи - пак може би най-ниската лихва на пазара

+ до 60 дена гратисен период - за сравнение ДСК Уиз е с 45 дена, Дайнърс също

+ застрахователно покритие с високи нива - до 50к USD

+ курс на евро 1.958

+ 5 безплатни салона (вкл. и гост) в салони на LoungeKey

+ безплатен достъп до салон Витоша на Т1, а салони Преслав/Плиска + 2 гости

+ безплатен достъп до бизнес салони на летища BOJ и VAR + 1 гост

+ Единствената, която дава безплатно посещение на салоните във Варна и Бургас, за често пътуващи по вътрешните линии.

- Издава се или по покана или чрез оставяне на 10 000 депозит. 

 

В резюме: картата отстъпва в чисто пътешественически аспект, ако не броим безплатния достъп до салони във Варна и Бургас, но компенсира в основните характеристики - ниска лихва, дълъг гратисен период и добър обменен курс. Изискването за покана и големия депозит може да са непреодолимо препятствие. 

 

Bunq

+ Фиксирана такса от 1 евро за тегленете - полезно, ако трябва да се изтегли голяма сума. 

+ Добър обменен курс, включително и през почивните дни. 

- 0.5% такса при зареждане с карта

 

Bitwala

+ неограничено безплатено теглене от банкомати

 

===============

 

Bunq, Bitwalla, Transferiwse, Monese, други? Какви са силните и слаби страни, кога да ги ползваме и кога не? Някой може ли да допълни, пък аз ще нанеса в това мнение. Ясно е, че нещата са динамични и една, дори привидно лека промяна, като превалутирането при DSK Wizz може да изстреля друг продукт нагоре в листата, но смятам на всеки ще е ясно, че нещата ги дискутираме към днешна дата. Няма лошо през 5-6 месеца да си правим опресняване. 

 

 

 

 

Редактирано от Георги
  • Харесвам 12
  • Браво 5
Връзка към мнение
преди 19 минути , Георги каза:

- случва се някои банкомати да не работят коректно с revolut, някои от тях имат и високи такси сложени от банката собственик на банкомата

Това не е минус конкретно за Револют, защото таксите от банкомата важат за всякакви карти, а и всякаква карта ми се е случвало да не бъде приета по някаква причина, не само Револют.

 

 

Връзка към мнение

Bunq се рекламират, че на тях пише credit и по техни думи може да се резервира кола, след като разбира се си вкарал парите в нея. Ако това е така, има вариант за резервиране на кола без кредитна карта от чист вид.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Monese

+ възможността за откриване на английска банкова сметка без доказване на адрес във Великобритания, което е сериозно предимство, особено за новопристигнали в ОК. Сега може да има и други възможности за това, но доскоро мисля, че това беше водещото предимство на Monese.

 

Diners club

+ бих казал, че таксата от 30 лева на посещение, при вече посетени 12 салона или недостигнат оборот, е все пак предимство в сравнение с например таксата от 27 евро на посещение при Loungekey или основното ниво на членство в Priority pass, което се предлага с други карти.

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 4 часа, Георги каза:

+/- 1% кешбек, но само за Diners Classic, която пък не се приема навсякъде

Evolve  за плащания с Дайнърс частта също дава кешбек.Т.е. не е необходимо да имаш Класик за да ползваш кешбек.

преди 4 часа, Георги каза:

Класик, макар и след подобрения все още не се приема широко навсякъде

Вече ползвам Дайнърс като основна карта в БГ,много малко са терминалите,които не я приемат.За съжаление предимно с чип,безконтактно мн.рядко.

Един голям минус бих дала за интернет плащанията при търговци,които изискват 3Д код.Protectbuy-програмата на Дайнърс за динамични кодове постоянно се скапва - или чакаш дълго или кода въобще не идва.

Още един минус,конкретно за Evolve - така и не намерих вариант да се ползва в чужбина.

Връзка към мнение

-Револют. Неяснота в момента има ли такси за топъп или не от някои банки. От ДСК до сега без такса, от скоро вероятно (при различни ползватели различно) с такса 1лв + 1%, което си е цифра за по-големи суми и за редовно зареждане. 

Връзка към мнение
8 minutes ago, iMari said:

Evolve  за плащания с Дайнърс частта също дава кешбек.Т.е. не е необходимо да имаш Класик за да ползваш кешбек.

Вече ползвам Дайнърс като основна карта в БГ,много малко са терминалите,които не я приемат.За съжаление предимно с чип,безконтактно мн.рядко.

Един голям минус бих дала за интернет плащанията при търговци,които изискват 3Д код.Protectbuy-програмата на Дайнърс за динамични кодове постоянно се скапва - или чакаш дълго или кода въобще не идва.

Още един минус,конкретно за Evolve - така и не намерих вариант да се ползва в чужбина.

Аз съм с Evolve и я ползвам нон стоп в чужбина. Винаги минава, друг е въпроса, че не винаги като Дайнърс. На някои терминали с чип ти дава избор, но като избереш Дайнърс транзакцията е отказана, но при повторен опит избирайки Мастър или с магнитна лента или безконтактно си минава без проблем като Мастър.

В зависимост от държавата на някои места минава повече като Дайнърс на други по-малко..... По мои наблюдения с най-висок процент успеваемост като Дайнърс се случват нещата в Австрия, Словакия, Обединеното Кралство, Италия....въпроса е да си плащаш с чипа и да си избираш типа карта. Категорично картата минава винаги и няма да ви остави без да може да платите....

Не съм имал проблеми с неидване на код, бави се малко,но не повече от този на райфайзен примерно....

 

@Георги кешбека при Еволв си е наличен, за всички транзакции минали като Дайнърс. Аз лично от кешбека си покривам изцяло таксата. 

12-те посещения не може да ги броиш като минус, защото други карти не позволяват такива. Цената от 30лв на посещение след това е по-скоро плюс както @zzxxcc спомена. 

Друг плюс на картата е FAST track на Т2 .

За хардкор пътуващите добра комбинация е дебитна/кредитна карта, която ти дава неограничен достъп до салоните на Т2 в София , Варна/Бургас и Виена  за да могат да се ползват посещенията на Дайнърс само в чужбина. В тази връзка бих препоръчал Mastercard World Debit на ЦКБ, ако може да отговорите на изискванията. Няма никакви такси за разлика от тази на ДСК, а привилегиите са безплатен достъп до Т2 на София и салоните във Виена +1 безплатен гост, застраховки и фаст трак за Т2. 

 

 

5 minutes ago, EliDion said:

-Револют. Неяснота в момента има ли такси за топъп или не от някои банки. От ДСК до сега без такса, от скоро вероятно (при различни ползватели различно) с такса 1лв + 1%, което си е цифра за по-големи суми и за редовно зареждане. 

Ама това е по-скоро минус на твоята банка, че условията им не са достатъчно прозрачни за теб отколкото на револют. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 8 минути , Jorro каза:

Mastercard World Debit на ЦКБ, ако може да отговорите на изискванията. Няма никакви такси за разлика от тази на ДСК

Има такса. 2.10 лв месечно за поддържане на сметка. Но пак си заслужава.
Разбира се тази на ДСК е двойно по-голяма и не си заслужава

 

преди 14 минути , EliDion каза:

-Револют. Неяснота в момента има ли такси за топъп или не от някои банки. От ДСК до сега без такса, от скоро вероятно (при различни ползватели различно) с такса 1лв + 1%, което си е цифра за по-големи суми и за редовно зареждане. 

Това не е минус на Револют, защото таксата не я взимат те

Връзка към мнение
преди 10 минути , Jorro каза:

Винаги минава, друг е въпроса, че не винаги като Дайнърс.

Това имах предвид,като мастър минава,но не като Дайнърс,дори и да излезе като опция с чип.Но опита ми с Evolve все още е малък,щом казваш,че някъде има шанс да платя с Дайнърс ще продължа да опитвам 🙂

А относно Protectbuy- преди няколко дни пак се беше скапала и не изпращаше кодове повече от 24ч,даже бях писала в една от темите.

Връзка към мнение
3 minutes ago, cybersimo said:

Има такса. 2.10 лв месечно за поддържане на сметка. Но пак си заслужава.
Разбира се тази на ДСК е двойно по-голяма и не си заслужава

 

Това не е минус на Револют, защото таксата не я взимат те

Тази такса я имаш при всички положения и тя си е за сметката, към която може да имаш колкото искаш дебитни карти, за които няма да плащаш такса. Към която и банка да си ще имаш такса за поддръжка. Аз в това отношение съм късметлия, защото още не са ме усетили, че от 6 години не ми се начислява.... 

Връзка към мнение
преди 4 минути , cybersimo каза:

 

Това не е минус на Револют, защото таксата не я взимат те

Така е но е минус за ползващите я. Не е ли това целта на темата, ползите за ползвателите, а не само инфо за картите като такива. Може и да не съм разбрала.

Връзка към мнение
1 minute ago, iMari said:

Това имах предвид,като мастър минава,но не като Дайнърс,дори и да излезе като опция с чип.Но опита ми с Evolve все още е малък,щом казваш,че някъде има шанс да платя с Дайнърс ще продължа да опитвам 🙂

А относно Protectbuy- преди няколко дни пак се беше скапала и не изпращаше кодове повече от 24ч,даже бях писала в една от темите.

Прочетох за проблема, но по това време не ми се наложи да плащам онлай. За картата няма какво да се притесняваш вече забелязвам подобряване на услугата,защото активно я ползвам и тук и в чужбина. Зверски ме дразни, че трябва да плащам с чип вместо безконтактно, но пък кеш бека, който си докарвам си заслужава...пък и до преди няколко години даже не съм си и представял да плащам безконтактно.  😄

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 5 минути , Jorro каза:

Тази такса я имаш при всички положения и тя си е за сметката, към която може да имаш колкото искаш дебитни карти, за които няма да плащаш такса. Към която и банка да си ще имаш такса за поддръжка. Аз в това отношение съм късметлия, защото още не са ме усетили, че от 6 години не ми се начислява.... 

Няма такова нещо. Кредитни карти на ДСК и на много други банки може да имаш без такса и без сметка. Но на тази специално в ЦКБ - не може

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Revolut

Огромен плюс са безплатните банкови трансфери. 

+превалутирането от една в друга валута в апликацията, на добър курс, минуса е че трябва да се дебне този курс. 

Минус е ползването на револют в почивни дни, когато се налага превалутирането. 

 

ТрансферУайс съм спрял да го ползвам за трансфери, прекалено е скъп. 

 

Монесе

Плюс е плащането по курса на мастеркард, включително и в почивни дни. 

Една работеща схемичка, за почивни дни, ако се налага превалутиране Евро Паунд, и наличността е в Револют

Топ упва се револют към монесе, превалутиране в монесе, и обратен топ уп монесе към револют. 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Bunq

Твърда такса от 1евро при теглене на банкомат, независимо от сумата. 

При изчерпан лимит за теглене в револют, ТрансферУайс, монесе, таксата при горните е 2 %. Направо си е оферта да изтеглиш 1000 Евро чрез Бунк. 

Плюс е обменният курс, вкл. Почивните дни се ползва курса на мастеркард. 

Минус е таксата за зареждане с карта, мисля 0.25% от сумата. Зареждането по сметка е безплатно от страна на Bunq, безплатен е и превода от Револют. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

BNC10

Испанска сметка

3 тегления без такса на месец

Максимална дневна сума на теглене - 250 евро

Месечна - 500 евро.

За тегления след третото в държавата на произход таксата им започва от 0.50 евро, в държавите от SEPA - 1.10 ЕВРО + 0.15%.

Безплатни SEPA преводи.

 

 

Връзка към мнение

Още една характеристика на Bunq - има списък на разрешени държави за ползване. При мен по подразбиране е ЕС и САЩ. Ако ще има пътуване до държава извън посочените, тя може да бъде добавена към списъка на разрешените държави. Това ме навежда на мисълта, че ако има пробив на картата от държава, която не е в този списък, картата няма да може да ползва. Сега, ако някой забрави да свърши тази работа, си е негов проблем. 😄

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Пообнових първото мнение с нещата публикувани тук, но някои ги пропуснах като нишови. Добавяйте още, така както седят нещата излиза, че няма нужда от нищо освен дайнърс, дск уиз, револют и евентуално кърв. 

 

За кредитната на ЦКБ ще ми е нужно по-пълно описание за да я добавя в списъка, какви са валутните курсове, има ли ограничение в посещенията и т.н. 

Връзка към мнение
На 12.01.2020 г. в 16:33, Георги каза:

Bunq

+ Фиксирана такса от 1 евро за тегленете - полезно, ако трябва да се изтегли голяма сума. 

+ Добър обменен курс, включително и през почивните дни. 

- 0.25% такса при зареждане с карта

Таксата за зареждане е 0.5%

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 1 час, Георги каза:

За кредитната на ЦКБ ще ми е нужно по-пълно описание за да я добавя в списъка, какви са валутните курсове, има ли ограничение в посещенията и т.н.

Картата е дебитна. Няма ограничение за посещенията на салоните. Важат за +1 гост.

Срещу месечна такса от 2.10 лв получавате неограничени салони в София на Т2 (включени са и трите салона - Преслав, Плиска и Витоша, за разлика от повечето премиум карти, които дават достъп само до Преслав и Плиска), Sky Lounge и Jet Lounge във Виена. Също така и FastTrack за вас и +1 гост на Т2.

 

https://www.ccbank.bg/bg/fizicheski-lica/bankovi-karti/premium-karti/world-debit-mastercard

 

ПС. Забравих и теглене на пари от АТМ в ЕС - 1 лв

  • Харесвам 5
Връзка към мнение
На 12.01.2020 г. в 21:28, cybersimo каза:

Има такса. 2.10 лв месечно за поддържане на сметка.

От днес таксата на месец става 2.20 лв

Връзка към мнение

Bitwala - германски IBAN (в Соларис Банк) , портфейли за криптовалути (засега май само BTC и ETH), които са реални, а не като при Револют.

Безплатни Сепа преводи, и все още безплатно неограничено теглене (при банкомати без такси).

 

Интересна е и Platinum Visa на ЦКБ:

- годишна такса 120 лв., която пада за следваща година при оборот над 30к, за такъв тип карта може би най-ниската такса 

- 10% лихва - никога не е добре да се плаща лихва 😉 , но ако се наложи - пак може би най-ниската лихва на пазара

-  до 60 дена гратисен период - за сравнение ДСК Уиз е с 45 дена, Дайнърс също

- безплатен SMS за всяка транзакция

- същия безплатен SMS със сумата за ползване на гратисния период, а не както при ДСК само сума за револвиране

- застрахователно покритие с високи нива - до 50к USD

- курс на евро 1.958

- 5 безплатни салона (вкл. и гост) в салони на LoungeKey

- безплатен достъп до салон Витоша на Т, а салони Преслав/Плиска + 2 гости

- безплатен достъп до бизнес салони на летища BOJ и VAR + 1 гост

- Visa Everyday Concierge

Единствената, която дава безплатно посещение на салоните във Варна и Бургас, за често пътуващи по вътрешните линии.

 

Картата е чудесно допълнение към CCB World Debit Mastercard (или обратното 😉 ).

 

Връзка към мнение

На ЦКБ картите са с доста добри условия. Не знам защо не попадат често в магеланския компас.

 

1. World Debit Mastercard на ЦКБ обаче се издава ако имаш депозит/кредит от ЦКБ за над 20 000 лв

2. Gold Debit Mastercard се издава ако имаш депозит/кредит от ЦКБ за над 2000 лв и има включена застраховка за $10 000, което е рядкост за дебитна карта.

 

Platinum VISA преди я издаваха само по покана от ЦКБ и с лимит 20 000+ лева  - сега може да са го променили. 

Освен нея достъп до Варна/Бургас има и VISA Gold CCB-Bulgaria Air за 1 човек, като освен това с нея имате и достъп до Витоша за 1 и Плиска/Преслав за 2. A който има такава златна VISA има право да си извади и Gold Debit Mastercard, който дава Fast Track na T2 - това поради факта, че минималният лимит за Gold картите е 5000 лв попадате автоматично в категория 2. по горе

По подобна причина и ако имаш Visa Platinum се класираш за World Debit Mastercard. 

 

 

60 дни гратисен период има със всичките им премиум карти - VISA GOLD/Platinum, Master Gold/World. 

 

 

Сетълментът на ЦКБ е в Евро (т.е. в каквато и валута да плащате се обръща в Евро по курс на Виза/мастър), а еврото по курс продава 1.9580 ако сметката на картата е в лева. Ако е в долари - има двойно првалутиране EUR-BGN-USD. При ЦКБ няма такса за превалутиране (все още)

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Това условие за кредита прави ЦКБ картите доста нишови, наистина ли го има? Gold има ли същите ползи като World?

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

За издаване на WDMC се изисква само моментно да имаш 20000 лв по сметка, които може да изтеглиш веднага след издаването. Не се изисква да стоят в банката или подобно.

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.