Прескочи до съдържание

Обиколка с кола и почивка из Турция

jul

Препоръчани мнения

Публикувано:

След миналогодишната обиколка с почивка Айвалък-Лесбос ми се иска за тази година  нещо само на турска територия. Вдъхнових се и от пътуването на @Polina, макар да не сме с кемпер 🙂

С двама тинейджъри сме, така че се съобразяваме с тях. 

Пътуването планирам за първите 2 седмици на септември.

Маршрутът за сега Пловдив-Кападокия-Кония-Анталия-Сиде-Пловдив - около 3000км с кола.

Запазила съм (с безплатна анулация) 1 нощувка веднага след Истанбул, 2 в Гьореме в пещера, 1 в Кония близо до храма, 2 в Анталия до плажа и центъра, 5 в Сиде (почивка), 1 в Бурса и после се прибираме.

1. Първата нощ само спим и продължаваме транзит. Не знам колко ще се забавим по граници и в Истанбул.

2. Гьореме - планирам там пълен ден между двете нощувки и до следобеда след втората, когато отпътуваме за Кония. Има ли смисъл да запазвам зелен, червен и т.н.тур при положение, че сме с кола?

3. Кония - сутрешна разходка до към обяд или докато стане топло.

4. Анталия - има там разни неща за гледане, обаче нищо не планирам, освен разходки, защото не знам дали няма да е спаднал ентусиазма вече. Ако го има, веднага ще го канализираме.

5. Сиде - 5 нощувки на ALL. На такова нещо не съм ходила от 10 години, ама ще го преживея, надявам се. Жертви в името на младежта.

6. Бурса - планирала съм нощувка в старата част с идеята да разгледаме нея и евентуално стария чинар, след което франко Пловдив.

За съжаление не можах да вместя Мерсин и Адана, длъжка ми стана организацията и ще ме линчува домочадието.

Съвети за оптимизация или за смяна на нещо за сметка на друго нещо?

• Харесвам 2
Публикувано:

Не знам как се падат нощувките,  но ако Коня се пада в петъчен ден бихте могли да гледате дервишите в Мевланата. 

Радвам се, че съм успяла да Ви вдъхновя. 🙂

А преди септември се надявам да съм завършила и сегашното започнато писание. 😉

• Харесвам 2
Публикувано:

И аз планирам подобно пътуване, но края на юни, като акцентите са на отиване Ликия, на връщане - Кападокия и 6 дни ол инклузив в Алания

• Харесвам 2
Публикувано:

На отиване - 1. София - Айвалък  2 ден Айвалък - Фетхие  3 ден - Фетхие - Кемер  4 ден -  Кемер - Анталия - Алания ,  6 нощувки - ол инкузив  и  на връщане  -  Алания - Учхисар - 2 нощувки,  после Учхисар - Амасия /нощувка/   Амасия - Сафранболу /нощувка/   Сафранболу - Бурса /нощувка/   Бурса - София

• Харесвам 2
Публикувано:

По въпрос 2. Ние ще си караме яваш-яваш 6 дни в Гьореме и наоколо, края на април и като така сега си пиша домашното. По форумите чета, че ако сте с кола, може бързичко да "шетате" между долините и няма нужда да резервирате турове. 

• Харесвам 3
Публикувано:

разбира се, че няма нужда от турове в Кападокия, ако имаш транспорт

то малко като да отидеш организирано на Витоша или да разгледаш Пловдив с тур - не че не може, ама няма много смисъл

• Харесвам 1
Публикувано:

И е така, и не е така. Доста тегаво е шофирането в Турция извън магистрала и на фона на 3000 км за съответните дни организираният тур би дал време за почивка на шофьора. Пък и обиколката с местен гид, което ми се струва препоръчително, не знам дали може да се получи самоорганизирано.

Публикувано:
преди 3 минути , jul каза:

И е така, и не е така. Доста тегаво е шофирането в Турция извън магистрала и на фона на 3000 км за съответните дни организираният тур би дал време за почивка на шофьора. Пък и обиколката с местен гид, което ми се струва препоръчително, не знам дали може да се получи самоорганизирано.

В повечето случай извън градовете движението е спокойно, пътищата са добри и не би следвало нещо да ви притесни. В Кападокия всичко е на близки разстояния едно от друго и около скалните образувания често се събират тълпи (точно от организирани турове). 

• Харесвам 2
Публикувано:

Междуградските пътища са почти като нашите магистрали, а движението е учудващо слабо (не говоря за Истанбул и Анкара). От една долина до друга в Кападокия са примерно 5км, то това ако не е почивка...

• Харесвам 1
Публикувано:

Явно има разлики в различните райони. По отсечката ни от миналото лято (Одрин-Чанаккале-Айвалък) беше натоварено и уморително да се кара - местните не признават светофари, ограничения, изскачат от разни места.... Не посмях да заспя, за да гледам наравно с шофьора. Ако тук е друго, километрите не са проблем.

А какво мислите за местен гид?

Публикувано:

Сега ще ви е натоварено около Истанбул. След него ще отдъхнете. Да, очаквай отново подобно поведение от шофьорите, но се свиква. Пък и вие вече имате опит от миналата година.  

Публикувано:
преди 7 часа, jul каза:

Запазила съм (с безплатна анулация) 1 нощувка веднага след Истанбул,

Добре е да ползваш новата магистрала, покрай летището и третия мост над Босфора.

Пътят се увеличава като километри, но скоростта за преминаване е значително по-висока и съответно се стига значително по-бързо,

лично тествано есента на 2019.

До септември може даже да са пуснали и отсечката Çatalca - Silivri, т.е. от границата до Бурса и малко след това е само магистрална отсечка.

image.png

• Харесвам 3
Публикувано:

В този ред на мисли...Първата нощувка може да я пропуснете.Преди години от Троян (т.е. от Пловдив сте на -2 часа) тръгнахме в 5 и следобеда в 5-6 часа бяхме в Анкара.Т.е, ако тръгнете рано сутринта от Пловдив и мините по новата магистрала,която Киро е описал,спокойно може да стигнете до Кападокия и да спестите ден.Внимавайте,че след Анкара пътят е много хубав,но не е аутобам и ограничението е мисля 90 км/час или нещотакова и много вардеха.Чак ми беше трудно да карам с толкова ниска скорост на хубав път,

• Харесвам 3
Публикувано:
На 16.01.2020 г. в 13:39, ruwenzogy каза:

На отиване - 1. София - Айвалък  2 ден Айвалък - Фетхие  3 ден - Фетхие - Кемер  4 ден -  Кемер - Анталия - Алания ,  6 нощувки - ол инкузив  и  на връщане  -  Алания - Учхисар - 2 нощувки,  после Учхисар - Амасия /нощувка/   Амасия - Сафранболу /нощувка/   Сафранболу - Бурса /нощувка/   Бурса - София

Вижте и Каш, прекрасен е.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.