Прескочи до съдържание

Проблем с GPS на телефон и навигации (Google Maps и Sygic)


Препоръчани мнения

Здравейте, когато съм в чужбина, обикновено използвам офлайн навигация - тегля предварително офлайн карти на Google Maps и си слагам разни обекти като точки, отделно и карта на държавата в приложението Sygic си тегля. Съответно съм в офлайн режим на телефона обикновено и ползвам само GPS-a, и по този начин допреди 3 месеца нямах никакви проблеми в няколко различни държави - близо 3 години.

През ноември месец обаче бях в Истанбул и за първи път ми се случи следното - до границата бях с включен интернет на телефона, след това минах на самолетен режим и двете приложения работеха идеално и ме навигираха до Истанбул. На следващия ден излизам от хотела - и приложенията не могат да ми хванат локацията. По едно време се наложи да говоря с един човек набързо, вързах се с турски оператор и останах така - и GPS-a ме локализира и нямах проблеми следващите дни. Реших, че е заради офлайн режима преди това.

През декември месец  стана следното - кацам в Банкок, качвам се на влак до града, слизам - пак няма локация. Приятелката ми и още един от нашите телефони също не могат да ни намерят локацията (и 3-те са в самолетен режим - 2 Samsung-a и 1 Xiaomi).  По едно време се сетих, че може да е заради самолетни режим - възрах се с тайлански оператор и ми намери локацията веднага. Вечерта имаме полет Банкок - Пукет - умишлено не минавам на самолетен режим, че да не стана пак проблем с GPS-a. Кацаме в Пукет - пак нямам локация, макар да съм към тайландски оператор свързан в роуминг. Вечерта се прибираме в хотела, свързах се с Wi-fi - локацията ми се появи, после спрях Wi-fi на телефона и излязох из Phuket Town - с локацията нямаше проблем. През следващите дни обикаляхме из островите - из океана ми намираше локацията даже и нямах проблеми.

След няколко дни минахме през Сингапур, Япония и Доха, и при 3-те беше идентично - кацаме, минавам от самолетен режим към местен оператор - няма локация. Трябва първо да се свържа с интернет-а на летището, за да ми хване локацията чрез него, за да мога след това да спра Wi-fi.

Понеже пътувам често в чужбина и съм доста зависим от телефона и GPS-a му - имате ли обяснение защо от 3 месеца насам не ми хваща локацията при самолетен режим?

Връзка към коментар

Принципно връзката към мрежата и към интернет помага за по-бързо засичане, но би трябвало и без това да работи - просто по-бавно. Има и други неща, които влиаят - атмосферни условия и т.н., но това което ти казваш е доста консистентно за да е повлияно от случаен фактор. 

 

Инсталирай ей това приложение: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.eclipsim.gpsstatus2&hl=en

Общо взето е най-доброто приложение за визуализация на GPS статуса на доста ниско ниво. Виж докато не хващаш сигнал дали въобще нищо не хващаш или има слаб сигнал от дадени сателити. Не знам дали можеш да възпроизведеш проблема, докато си в България, но опитай. 

 

Чрез същото приложение можеш да обновиш и AGPS базата данни, това е информация за мобилните клетки и т.н., която помага за по-бързо локализиране. Преди години много често се случваше гпс-а да не работи, ако тази база данни е омазана и чрез рефреш се оправяше. Но това беше преди поне 10 години, аз от много време не съм имал проблеми с гпс-а, въпреки че не обновявам въпросната база данни редовно. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Не е невъзможно проблемът да се дължи на някой ъпдейт на операционната система на телефона, който да изключва GPS при самолетен режим. Пробвай да изключваш само данните в роуминг и виж какво става. Простото присъствие в роуминг мрежа не ти коства никакви пари.

 

A-GPS ако не ти е актуален отнема страшно много време да ти засече местоположението, особено ако последното ти засечено местоположение е на много далечно разстояние. Може да отнеме 2-3-4 минути. Това съм го виждал на Garmin eTrex, който изобщо няма A-GPS, а е само GPS навигация. Приложението, което Георги ти препоръчва е много добро. То може да ти помогне да разбереш какво се случва.

 

Също така, можеш да пробваш да си изтриеш A-GPS и да минеш в самолетен режим в България, за да видиш дали ще се държи по същия начин.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.