Прескочи до съдържание

Япония - 7 дни

pepi:)

Препоръчани мнения

Публикувано:

Четох, препрочитах…тотално се изгубих.
Моля да ме изивините, ако за пореден път питам неща, дъвкани и предъвквани!
Хотели, пасове, гари…голяма каша е в главата ми, а след 3 месеца е пътешествието.
Безкрайни благодарности на всички, споделящи и даващи съвети тук! Изчела съм  много малка част от всичко, което ми се иска, а времето накъсява. Надявам се с ваша помощ да успея да натъкмя стегната програма за краткото време, с което ще разполагаме.

С две думи – 7 нощувкии и 7 пълни дни.  Кацане и излитане от Нарита. Кацаме в 18:40 на 15.04.
Планувам 2 или 3  нощувки в Токио. От 18-ти до 21-ви включително мисля да сме в район  Кансай. Желанието ни е  да отидем до Осака, Киото, Нара, евентуално Химеджи  и Окаяма..  

Не държим да видим всичко в съответните места /то и няма как/. Искаме да се насладим на престоя, без да препускаме.  По изчетенето и видяното по снимки, храмовете и дворците си приличат. Стига ни да видим 2-3 от най-впечатляващите в по-горе посочените градове. Ако сакурата не цъфне много рано тази година и успеем да се порадваме на гледката, ще е голямо щастие.

Долу-горе така го виждам маршрута:
15.04. – кацане в Нарита. (Обмяна на валута.) Придвижване до Токио. Настаняване в хотел. 
16.04. – Токио
17.04. – Токио / вечерта отпътуване към Осака – Киото (или сутринта на 18.04.)
18.04 – 21.04. – ще разпределим времето между Осака, Киото и Нара.
22.04. – влак към Токио. Багажът с фирма за пренос  до летището. Използваме деня за доразглеждане на Токио или за спирка в Йокохама и вечерта се отправяме към летището  (полетът ни е в 22:30ч).

Та въпросите ми на този етап са:

- има ли нужда да си закупя предварително йени (Никар, Тавекс) или на летището бих могла да сторя това достатъчно бързо и на добър курс.  Не маловажен ми е моментът с обратното изкупуване на остатъка.
 - с оглед на малкото време, с което ще разполагаме в Осака, от логистична гледна точка, Осака ли ще е най-добрият вариант за нощувки?

- JR пасовете са неизбежни. Те ще бъдат ли достатъчни за придвижването между градовете. За вътрешността на по-големите ще закупуваме дневни карти.

- Пасовете ги активираме от 16-ти и ще можем да ги ползваме и на 22-ри, включително, нали (безкрайни благодарности за  подробното обяснение от пътеписа на AlexandraKo)?
 - ако се спрем на вариант да тръгнем от Токио към Осака вечерта на 17.04., къде бихме могли да оставим багажа през деня? Има ли практика да се оставят в хотела, в който сме нощували?

За начало искам да резервирам нощувките, програмата след това ще я напасна според тях.

Търся добра локация с поносими цени и самостоятелна баня (хостели и кабин хотели не са варинат в нашия случай). 

До момента съм разглеждала места за настаняване само в Токио. На първо четене  набелязах тези:

Spoiler

https://www.booking.com/hotel/jp/vessel-inn-ueno-iriya-ekimae.bg.html?aid=368032;label=forumposts;sid=abc1f5189c213a54137c6dc2f00d48fc;age=13;all_sr_blocks=174516410_179788723_0_2_0;checkin=2020-04-15;checkout=2020-04-17;dest_id=-246227;dest_type=city;dist=0;group_adults=2;group_children=1;hapos=4;highlighted_blocks=174516410_179788723_0_2_0;hpos=4;no_rooms=1;req_adults=2;req_age=13;req_children=1;room1=A%2CA%2C13;sb_price_type=total;sr_order=popularity;sr_pri_blocks=174516410_179788723_0_2_0__2759400;srepoch=1579201337;srpvid=375c85dca16800d6;type=total;ucfs=1&#hotelTmpl

https://www.booking.com/hotel/jp/hotelhotelryogoku.bg.html?aid=304142;label=gen173nr-1FCAEoggI46AdIM1gEaE2IAQGYAQO4AQjIAQzYAQHoAQH4AQuIAgGoAgO4AtvdgvEFwAIB;sid=abc1f5189c213a54137c6dc2f00d48fc;age=13;all_sr_blocks=560707902_223983183_3_0_0;bhgwe_cep=1;checkin=2020-04-15;checkout=2020-04-17;dest_id=-246227;dest_type=city;dist=0;group_adults=2;group_children=1;hapos=11;highlighted_blocks=560707902_223983183_3_0_0;hpos=11;nflt=review_score%3D90%3Breview_score%3D80%3Bht_id%3D204%3B;no_rooms=1;req_adults=2;req_age=13;req_children=1;room1=A%2CA%2C13;sb_price_type=total;sr_order=price;sr_pri_blocks=560707902_223983183_3_0_0__2223760;srepoch=1579200316;srpvid=9f2083ddb6490051;type=total;ucfs=1&#map_closed

https://www.booking.com/hotel/jp/monterey-hanzomon.bg.html?aid=304142;label=gen173nr-1DCAEoggI46AdIM1gEaE2IAQGYAQO4AQjIAQzYAQPoAQGIAgGoAgO4Av6jg_EFwAIB;sid=7b51f675c0a4c3919b86b4bc506ea2d6;atlas_src=sr_iw_title;checkin=2020-04-15;checkout=2020-04-17;dest_id=308;dest_type=district;dist=0;group_adults=2;group_children=1;highlighted_blocks=28166418_193427316_3_0_0;no_rooms=1;room1=A%2CA%2C13;sb_price_type=total;type=total;ucfs=1&

https://www.expedia.fr/Tokyo-Hotel-Hotel-Wing-International-Korakuen.h2530456.Description-Hotel?chkin=15%2F04%2F2020&chkout=17%2F04%2F2020&regionId=3593&destType=MARKET&destination=Tokyo%2C+Tokyo+(prefecture)%2C+Japan&swpToggleOn=true&mctc=9&selected=2530456&rm1=a2%3Ac13&x_pwa=1&sort=recommended&ICMDTL=htl.2530456.taid.1082375...testslice..clickid.XiHbSgokHGsAAFJzh8MAAACw_2020-04-15_2020-04-17_1579277130895.AUDID.14401.defdate.0.ab32283&ICMCID=Meta.tripa.Expedia_FR-DM&top_dp=211&top_cur=EUR&rfrr=HSR&pwa_ts=1579277133342&neighborhoodId=6180775&referrerUrl=aHR0cHM6Ly93d3cuZXhwZWRpYS5mci9Ib3RlbC1TZWFyY2g%3D

Ще съм благодарна и на други предложения.

Приемам  съвети, идеи, забележки за всичко.

• Харесвам 2
Публикувано:

Страхотно преживяване ви очаква 🙂 Със сигурност много ще ви хареса  пътуването 🙂 Това е перфектната страна за един турист 🙂 

Минавам директно към въпросите:

- има ли нужда да си закупя предварително йени (Никар, Тавекс) или на летището бих могла да сторя това достатъчно бързо и на добър курс.  Не маловажен ми е моментът с обратното изкупуване на остатъка.

Ние си взехме от България, дори и да е малко по-изгодно в Япония не мисля, че ще е нещо фатално. По-спокойно ще ви е с йени в джоба. На нас ни останаха малко, но нямаше проблем с обратното изкупуване, май в ПИБ ми ги взеха.
 - с оглед на малкото време, с което ще разполагаме в Осака, от логистична гледна точка, Осака ли ще е най-добрият вариант за нощувки?

Осака, Киото или Нара - трите образуват триъгълник, където и да сте е все едно, според мен. Ние бяхме в Нара, супер беше. Ние бяхме точно по време на сакурата и цените в Киото бяха доста високи;

- JR пасовете са неизбежни. Те ще бъдат ли достатъчни за придвижването между градовете. За вътрешността на по-големите ще закупуваме дневни карти.

Точно така.  В Токио метрото е супер добре уредено, не е скъпо изобщо, можете и с единични билетчета да минавате. В Киото пътувахме с автобуси, не са скъпи;

- Пасовете ги активираме от 16-ти и ще можем да ги ползваме и на 22-ри, включително, нали (безкрайни благодарности за  подробното обяснение от пътеписа на AlexandraKo)?

да
 - ако се спрем на вариант да тръгнем от Токио към Осака вечерта на 17.04., къде бихме могли да оставим багажа през деня? Има ли практика да се оставят в хотела, в който сме нощували?

Мисля, че няма да има проблем. 

За хотелите - навсякъде в Япония е безопасно, чисто. Където и да решите да нощувате, мисля, че няма да е проблем. Все пак е хубаво да сте близо до спирка на метрото, да не разнасяте куфарите много, пък и да нямате много пеша.  Ние спахме в този хотел:

https://www.booking.com/hotel/jp/sotetsu-fresa-inn-ochanomizu-jimbocho.en-gb.html?aid=368032;label=forumposts;sid=b8fc54decfc8d2af5b058a1a1ef94c06;dest_id=-246227;dest_type=city;dist=0;group_adults=2;group_children=0;hapos=1;hpos=1;no_rooms=1;room1=A%2CA;sb_price_type=total;sr_order=popularity;srepoch=1579297139;srpvid=0fc59839a79000bb;type=total;ucfs=1&#hotelTmpl

Нашата програма беше подобна на вашата, ето тук можете да видите малко снимки от основните забележителности:

• Харесвам 3
Публикувано:

Ако ще ползвате автобус от летището до Токио 2900 йени, влезте в сайта на лимузинбусовете и вижте на кой хотел ви харесва да слезете. Резервирайте го, или съседен на него, за да няма носене. Супер удобно е. Аз взех автобус до Нарита от Хотел Вю Асакуса. Самият хотел е с добра локация и е супер, но беше скъп.

• Харесвам 1
Публикувано:

В Киото е добре да се позиционирате до гара Киото.

В Нара Самурайка може да помогне. Двете гари са на 2-3 спирки разстояние. До сърничките е по-близо тази, която не е JR.

• Харесвам 1
Публикувано:

Изпращах багаж от летище (може и от хотел) Осака до Токио, като зададох дата, на която искам куфарът да е в хотела. Даваш резервацията за хотела, в който изпращаш, на рецепцията (или в офиса на фирмата) и ти пишат документите. Много удобно и само 1800 йени.

Дано вишните цъфтят късно, че при нас на 5-6 април вече прецъфтяваха.

• Харесвам 1
Публикувано:

Повечето мои нощувки бяха от веригата АРА. Бюджетни, с добри условия.

В Киото бях в Киото тауър. Много добър като локация. Дава отстъпка за тв кулата.

В Осака за 1 или 2 дни с Хоп он хоп оф може да разгледате основното, за Киото - поне 3, за Нара- 1, за Химеджи и Окаяма- общо 1, при стегната програма.

• Харесвам 1
Публикувано:

За Токио на мен 6 дни ми бяха добре, но беше лежерно гледане.

Тридневен пас за метро - 1500 йени, препоръчвам.

Ако сте с билетчета, пазете ги за излизане от метрото, че един руснак с огромен куфар доста се потеше,  докато го търсеше, а машината, логично , не го пусна да излезе. Ама нали в Москва системата е друга.

• Харесвам 1
Публикувано:

- има ли нужда да си закупя предварително йени (Никар, Тавекс) или на летището бих могла да сторя това достатъчно бързо и на добър курс.  Не маловажен ми е моментът с обратното изкупуване на остатъка. - аз обмених от България, че бързах и да не губя време да търся из летището; на връщане -  на летището (Narita) на пръв поглед ми се стори добър курса и ми за изкупуване, имах към 300лв. останали в йени и ги обмених в долари

- с оглед на малкото време, с което ще разполагаме в Осака, от логистична гледна точка, Осака ли ще е най-добрият вариант за нощувки? - Според местата, които ще посещавате - Киото като че ли ще е най-удачно за нощувки според мен - има JR влакове към Нара и Осака, и самият град е доста як - поне 2 дни трябват за Киото за разглеждане. Нара също ще глътне 1 цял ден.  За Осака 1 ден напълно стига, а е 40 минути с JR влак от Киото до Осака.

- JR пасовете са неизбежни. Те ще бъдат ли достатъчни за придвижването между градовете. За вътрешността на по-големите ще закупуваме дневни карти. - напълно достатъчни са, само за Shinkansen-a от и доТокио си вземете седящи места няколко дена предварително, че на връщане Киото - Осака стоях правя през почти цялото време. Хубавото е, че и в Токио, Киото и Осака ползвах някои от JR линиите в самите градове с картата. Метрото в Киото за единично пътуване беше между 1.50-2лв. за 3-4 спирки.

- ако се спрем на вариант да тръгнем от Токио към Осака вечерта на 17.04., къде бихме могли да оставим багажа през деня? Има ли практика да се оставят в хотела, в който сме нощували? - едва ли хотелът ще откаже да ги съхраняват, аз в Киото в Hotel Carta Gion Bettei бях и нямаше проблем там да си оставя багажа. А на ЖП гарите има достатъчно клетки за багаж - между 300 и 500 йени са (5-10лв.) - там си оставих целия багаж, докато бях в Нара.

• Харесвам 2
Публикувано:

Благодарности на всички включили се! Много полезна информация и съвети сте ми дали.
Аз продължавам да търся хотел в Токио и ми става все по-трудно да реша на кой да се спра. Но поне семейният съвет реши, че за втората част от пътешествието нощувките ще са в Киото.
Ще се включвам с още уточняващи въпроси по-нататък. И се радвам, че срещам толкова отзивчиви хора в този форум.

Публикувано:

Защо го мислиш толкова? Който и хотел в Токио да избереш с лесен дстъп до гара на JR ще е добре. Градът е голям и ще пътуваш с влакове из него, няма гадни и опасни райони. Като намериш някой с добър рейтинг за локация и на добра цена - това е твоят хотел. Стаите са малки, но функционални, чисти и обслужването е на ниво. Веригата АРА са с добро съотношение цена-качество а Toyoko-inn са по-бюджетни и са насочени към хората пътуващи по работа и затова, обратно на други хотели - имат по-ниски цени през уикенда.

• Харесвам 2
Публикувано:

Благодаря и за твоите насоки, samuraika!
И аз не знам защо го мисля толкова. Сигурно е от зодията :-).
Мъжът ми предпочита да има  включена закуска. Ще е по-лесно и удобно сутрин - ставаме, хапваме и тръгваме. Навън има да се чуди къде какво да си вземем, дали ще ни допадне. Какво ще ме посъветвате по този въпрос? 

Публикувано:

И аз това го мислех, защото сутрин много държа веднага да пия кафе като стана, пък и за детето да има закуска. Точно до хотела ни имаше страхотно кафене с прясни закуски и чудно кафе. Не го мислете толкова, това са детайли. Хотелите общо взето са си хубави, стандартни, чисти.

Вижте си преценете добре програмата, да включите всички обекти, които искате, после да не се ядосвате, че не сте видяли нещо. Това са по-важните неща. Лично мнение 🙂  Също така прегледайте и работното време на обектите, да не се окаже, че сте били път до нещо си и то не работи.

• Харесвам 2
Публикувано:
На 25.01.2020 г. в 1:18, pepi:) каза:

Навън има да се чуди къде какво да си вземем, дали ще ни допадне. Какво ще ме посъветвате по този въпрос? 

Токио не е град, в който човек се чуди какво да яде...

Със закуска е по-удобно, особенно на бюфет. Зареждаш батериите и тръгваш из града. Има два вида закуски в хотелите - японска и континентална (в някои има и от двете), така че преценете вие от кой тип хора сте - експериментатори или традиционалисти. И в двата вариянта има кафе, сок и зелен чай. Кафето по правило е шварц, а не еспресо. Еспресо се намира много лесно и навсякъде из града, с малко питане и гледане. Ако е кафене - ще има еспресо. В някои барове и кафенета е разрешено пушенето на бара, в повечето пушачите са отделени в специални помещения. Аз не пуша, но бях в Токио с приятелка, която пуши и държи на еспресо - мислех, че ще видим зор, но намирахме и еспресо и пушални на всяка крачка (за мой тих ужас).

• Харесвам 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Спрях са на два хотела. Резервирах, с опция за анулиране. Моля за мнение:
в Токио
https://www.booking.com/hotel/jp/vessel-inn-ueno-iriya-ekimae.en-gb.html?aid=304142;label=gen173nr-1DCA4oggI46AdICVgEaE2IAQGYAQm4AQjIAQzYAQPoAQH4AQqIAgGoAgO4Aruf7PEFwAIB;sid=d1b3d2feaa8d99710b3a78acbc0c5e1f

в Киото
https://www.booking.com/hotel/jp/marutamachi-crystal-hotel.en-gb.html?aid=304142;label=gen173nr-1DCA4oggI46AdICVgEaE2IAQGYAQm4AQjIAQzYAQPoAQH4AQqIAgGoAgO4Atyf7PEFwAIB;sid=d1b3d2feaa8d99710b3a78acbc0c5e1f

Катар вече 2 пъти променят  часа на тръгване от първото летище, което скъсява времето на престой в Доха. Към момента имаме 2 часа за прехвърляне. Доколкото четох , би трябвало да не се притесняваме.

Публикувано:
преди 6 часа, pepi:) каза:

Спрях са на два хотела. Резервирах, с опция за анулиране. Моля за мнение:
в Токио
https://www.booking.com/hotel/jp/vessel-inn-ueno-iriya-ekimae.en-gb.html?aid=304142;label=gen173nr-1DCA4oggI46AdICVgEaE2IAQGYAQm4AQjIAQzYAQPoAQH4AQqIAgGoAgO4Aruf7PEFwAIB;sid=d1b3d2feaa8d99710b3a78acbc0c5e1f

в Киото
https://www.booking.com/hotel/jp/marutamachi-crystal-hotel.en-gb.html?aid=304142;label=gen173nr-1DCA4oggI46AdICVgEaE2IAQGYAQm4AQjIAQzYAQPoAQH4AQqIAgGoAgO4Atyf7PEFwAIB;sid=d1b3d2feaa8d99710b3a78acbc0c5e1f

Катар вече 2 пъти променят  часа на тръгване от първото летище, което скъсява времето на престой в Доха. Към момента имаме 2 часа за прехвърляне. Доколкото четох , би трябвало да не се притесняваме.

Аз бих взела или точно до гарата, ако пътувате от летището с експреса, или АРА до входа на Уено. Не съм била в хотел там, но преценявам локацията.

Публикувано:

И понеже за мен най-важна е локацията, в Киото е добре да сте в хотел до JR гара Киото, ако ще сте с пас (гледате синята жп линия). Киото тауър беше перфектен избор, а и дават добро намаление за вход в кулата Киото като бонус. Около този хотел има други, не скъпи, хотели.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 часа, pepi:) каза:

Спрях са на два хотела. Резервирах, с опция за анулиране.

Хубави са хотелите. В Токио сте на една спирка с метро от Уено, което е голяма гара с удобни връзки за навякъде.

В Киото сте на място от което минават повечето автобусни линии и ще ви е удобно за самото Киото. Имате удобна метро линия до гара Киото.

Ще ви стигне времето в Доха, спокойно.

• Харесвам 2
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Тези дни се поразрових отново за хотели, останах си на вече избраните. Забелязвам обаче спад на цените (дали е заради COVID-19🤔). Направих наново резервациите и спестих около 100 евро.
Датата на пътешествието ни наближава. Все повече се притеснявам от ескалиране на ситуацията с вируса. Гледах, че към вчерашна дата регистрираните случаи в Япония  са над 400. Ние пък летим от Франция, която е трета по брой  регистрирани болни в Европа.

Samuraika, какво е положението там в момента?
И друго се сетих – има ли начин да разбера дали чрез  хотелите, които съм запазила, мога да използвам услугата за изпращане / получаване на багаж?

• 2 седмици по-късно ...
Публикувано:
On 1/24/2020 at 6:18 PM, pepi:) said:

Благодаря и за твоите насоки, samuraika!
И аз не знам защо го мисля толкова. Сигурно е от зодията :-).
Мъжът ми предпочита да има  включена закуска. Ще е по-лесно и удобно сутрин - ставаме, хапваме и тръгваме. Навън има да се чуди къде какво да си вземем, дали ще ни допадне. Какво ще ме посъветвате по този въпрос? 

Аз ползвах AirBnB когато бях в Япония и нямах включена закуска в цената. Но нямаше никакъв проблем със закуската защото още с излизането от апартаментите имах голям избор от заведения за хранене. Първия ден в Токио точно срещу входа на сградата в която бях отседнал имаше японска верига за хранене. Влязох вътре тъй като имаше доста японци да хапват. Нямаха обаче меню на английски и си поръчах традиционна японска закуска Натто:

zx620y348r_3125523.jpg

Така де, като сме в Рим да правим като римляните 🙂 Определено не е за хора със слаби стомаси 🙂 След като я опиташ се свиква с вкуса и ми хареса много. Мислех си, че ще имам проблем със стомаха през деня, но нямах никакъв. После разбрах какво съм ял като се поразрових в нета. А спането ми беше в Токио и Киото, като го избрах да е до големи гари, понеже ползвах JR pass. В Киото беше в традиционен стил много изчистено и спах на футон. 

Edit: Сега потърсих в нета да видя как се казваше веригата им за хранене: https://www.yoshinoya.com/en/ Препоръчвам ако искате да опитате японска храна.

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.