Прескочи до съдържание

Ограничения при пътувания, свързани с Covid-19

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 52 минути , Marisha каза:

Писах на италианско консулство, звънях и на WIZZ, всички ми отговарят, че за транзитно преминаване за България не могат да ми изискват PCR тест.

Уви това няма да има никакво значение на излитане от Гърция, когато гейт агента реши да спазва всяка запетайка от писаните правила и да не допусне пътника в посока Италия поради липсващ PCR тест. Авиокомпаниите са много строги в това отношение и предполагам с добра причина.

Рискът е огромен в този конкретен случай, особено ако транзитът в Италия е свързан и с излизане от летището (както щеше да бъде при мен). Аз лично не бих си причинил такова притеснение.

Само преди няколко дни българин не бе допуснат да лети от Чикаго до София, тъй като според правилата трябвало да има PCR тест за влизане в ЕС. Без значение, че лети до собствената си държава. Дори обаждане от българския консул до авиокомпанията не е решило проблема и пътникът е останал на летището. Служителите обикновено следват написаното в системата им без да разсъждават, което често дори е най-правилното решение. Идеята е, че такива изисквания не могат да бъдат игнорирани просто ей така.

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 22 минути , Георги Матеев каза:

Само преди няколко дни българин не бе допуснат да лети от Чикаго до София, тъй като според правилата трябвало да има PCR тест за влизане в ЕС. Без значение, че лети до собствената си държава. Дори обаждане от българския консул до авиокомпанията не е решило проблема и пътникът е останал на летището.

От гледна точка на лаик , съвсем резонно решение - иначе , всеки който се прибира към собствената си страна спокойно може да зарази половин самолет хора , ако е вирусоносител ... 

• Харесвам 7
Публикувано:

Има ли промяна за влизащите в България от Испания? Майка ми каза, че е чула по новините, че искат тест и не знам какво мога да направя, тъй като се прибираме утре

Публикувано:

В ОК бяха писали по медиите за много случаи, в които хора не са били допускани на борда (полети за Гърция), защото не били написали второто си име на онзи формуляр, а то изрично си пише, че е 'optional', и дори после да са си признали грешката, само могат да ти възстановят парите за билета, а останалото? А нервите?

На връщане от Родос преживяхме абсолютно най-туткавия чек-ин в живота ми (с багаж бяхме), където девойките се заяждаха наистина за всяка запетайка, и с 5-6 семейства пред нас минахме за около час и половина!!! Не искаха да пуснат и британски гражданки, които не бяха разбрали за междувременно измъдрения от ОК подобен формуляр, за който изрично пише, че единствено може да те накарат да си платиш глоба (в съвсем разумни граници), и няма как да попречат на собствени граждани да си се върнат в страната. Обаче на служителите по летищата няма кой да им го обясни това и две момичета щяха да си изпуснат полета, докато попълват малоумния формуляр на място (той беше адски зле, сега не знам дали са го пооправили). Добре че Уиз имаше закъснение...

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 24 минути , Stryper каза:

Има ли промяна за влизащите в България от Испания? Майка ми каза, че е чула по новините, че искат тест и не знам какво мога да направя, тъй като се прибираме утре

Това е последната (актуална) заповед на Здравния министър от 11.08.2020 г. Въз основа на т. 2, забраната не се отнася за български граждани, а въз основа на т. 5, допуснатите в страната на основание т. 2, които пристигат в страната с начална точка на отпътуване държава от Европейския съюз, член на който е и Испания, се допускат без представяне на отрицателен тест за COVID-19. 

За останалите българи, допускани в страната по т. 6, се изисква негативен PCR тест, направен не повече от 72 часа преди влизането в България или се поставят под 14-дневна карантина (т. 10). За избягване на карантината, допуснатите на основание т. 6 на заповедта, могат в срок от 24 часа от влизането в страната да си направят PCR тест и ако резултатът е негативен, след изпращането му по email до РЗИ, карантината отпада (т. 11)

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 31 минути , chandni каза:

Това е последната (актуална) заповед на Здравния министър от 11.08.2020 г. Въз основа на т. 2, забраната не се отнася за български граждани, а въз основа на т. 5, допуснатите в страната на основание т. 2, които пристигат в страната с начална точка на отпътуване държава от Европейския съюз, член на който е и Испания, се допускат без представяне на отрицателен тест за COVID-19. 

За останалите българи, допускани в страната по т. 6, се изисква негативен PCR тест, направен не повече от 72 часа преди влизането в България или се поставят под 14-дневна карантина (т. 10). За избягване на карантината, допуснатите на основание т. 6 на заповедта, могат в срок от 24 часа от влизането в страната да си направят PCR тест и ако резултатът е негативен, след изпращането му по email до РЗИ, карантината отпада (т. 11)

От половин час се опитам да я изтегля да я прочета и не мога. Кажи ми, моля те, ако се върна от държава извън ЕС,  за която трябва карантина,  Танзания,  например,  и си направя тест и е негативен,  и го изпратя на имейла на РЗИ, това ме освобождава от карантина,  така ли?

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 48 минути , slujitel каза:

Танзания,  например,  и си направя тест и е негативен,  и го изпратя на имейла на РЗИ, това ме освобождава от карантина,  така ли?

Точно така! Както съм писала и в други теми, тъпо е написано/измислено, защото след като се завърнеш, хем трябва веднага да се прибереш и да спазваш карантина, за да не се срещаш с хора и евентуално да заразиш някой, хем пък в 24-часовия срок можеш да си направиш тест и ако е отрицателен, да ти отпадне карантината.

Ние се прибрахме миналата неделя от Македония, Албания, Косово и Сърбия и сега сме под карантина, защото не искахме да ни бъркат по носовете, а и така или иначе от март сме Home office, но на границата ни го предложиха като вариант. Откакто сме се прибрали, веднъж минаха от РЗИ да ни проверят на 4-ия ден, питаха и дали от полицията са идвали да ни връчат протокол, но и до ден днешен последните не са идвали... Иначе ние карантината си я спазваме, но се чудя колко ли са като нас... 

преди 48 минути , slujitel каза:

От половин час се опитам да я изтегля да я прочета и не мога.

Прикачам заповедта и тук...

zapoved__rd-01-459-11082020_g_2.pdf

• Харесвам 7
Публикувано:

Имам една неяснота и аз. Живея в Германия, но от 21.08 до 24.08 ми се налага да се прибера до Бургас. Обаче уикенда след това пък летя за Гърция (на 28.08). И сега, аджеба, на мен трябва ли ми PCR тест, за да влезна в Гърция, при положение, че ще летя от Германия? На формуляра за QR кода пише, че е опционално писането на посетените преди Гърция държави, ама да не стане като кацна и да кажат: Ти канис, малака? Миналата седмица си бил нещо в България като гледам в компютъра? И айде на обратно 😄

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 45 минути , ivailo_radev каза:

Имам една неяснота и аз. Живея в Германия, но от 21.08 до 24.08 ми се налага да се прибера до Бургас. Обаче уикенда след това пък летя за Гърция (на 28.08). И сега, аджеба, на мен трябва ли ми PCR тест, за да влезна в Гърция, при положение, че ще летя от Германия? На формуляра за QR кода пише, че е опционално писането на посетените преди Гърция държави, ама да не стане като кацна и да кажат: Ти канис, малака? Миналата седмица си бил нещо в България като гледам в компютъра? И айде на обратно 😄

Във форума се появи теория, че ако пътуваш от страна като Германия, от която не се изисква тест при влизане в Гърция може да се заобиколи изискването за българи. Досега никой не се е похвалил, че го е пробвал. Да те върнат - едва ли, далеч по-вероятно е да ти направят безплатен тест на летището в Гърция. А на теб не ти ли се полага безплатен тест на пристигане в Германия от БГ, ако си постоянен гражданин? Защото доколкото разбрах резултатът от подобен тест ти го пращат по мейла. А с него "почти" се вместваш в изискването за  отр. тест 72 часа преди влизане в Гърция.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 9 минути , Мари Николова каза:

Тези

Във форума се появи теория, че ако пътуваш от страна като Германия, от която не се изисква тест при влизане в Гърция може да се заобиколи изискването за българи. Досега никой не се е похвалил, че го е пробвал. Да те върнат - едва ли, далеч по-вероятно е да ти направят безплатен тест на летището в Гърция.

Ами да, понеже то изискването не е за българи, а за такива идващи от България. За българи от чужбина нищо не се казва, сигурно предполагат, че малко хора ще правят гимнастиката с летене до Германия. Ще си нося за всеки случай и адресната регистрация в Германия и ще рискувам май. После ще споделя освен как е минало 🙂

• Харесвам 6
Публикувано:

Аз летях края на юли от Мюнхен за Солун. На летището в Солун четири-пет (предполагам гранични) полицая проверяваха набързо дали имаме QR-Code,  но не и съдържанието му, нито пък какви сме по националност. Не мисля, че ще искат от теб тест само защото си българин, но други е въпросът дали прикриването, че си бил през последните 14  дни в България е ок от правова и морална гледна точка. 

На твое място бих си направила тест при връщане в Германия, и без това са безплатни и освен ако нямаш лош късмет, би трябвало да имаш резултат до 48 часа. 

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 4 минути , Masmiya каза:

Аз летях края на юли от Мюнхен за Солун. На летището в Солун четири-пет (предполагам гранични) полицая проверяваха набързо дали имаме QR-Code,  но не и съдържанието му, нито пък какви сме по националност. Не мисля, че ще искат от теб тест само защото си българин, но други е въпросът дали прикриването, че си бил през последните 14  дни в България е ок от правова и морална гледна точка. 

На твое място бих си направила тест при връщане в Германия, и без това са безплатни и освен ако нямаш лош късмет, би трябвало да имаш резултат до 48 часа. 

Не са ли безплатни само за хора, които идват от Risikogebiet? Бургас не е (още поне).

• Харесвам 3
Публикувано:
4 minutes ago, ivailo_radev said:

Не са ли безплатни само за хора, които идват от Risikogebiet? Бургас не е (още поне).

Тук пише, че са безплатни за "завръщащите се в Германия". Предполагам германски граждани, постоянно пребиваващи, работещи и осигурени. 

https://www.dw.com/bg/коронавирус-в-германия-безплатни-тестове-за-всички-пътуващи/a-54401330

14 minutes ago, Masmiya said:

А това наистина ли се е случило в Германия или е медиен опит за политически скандал? Вече и аз не знам кое е правово и морално 🙂. Поне ми действа успокояващо, че не сме сами в глупостта 🙂

https://www.dw.com/bg/коронавирус-скандал-в-бавария-броят-на-инфекциите-в-германия-силно-расте/a-54564014

Публикувано:
16 minutes ago, ivailo_radev said:

В Бавария са безплатни за всички с адресна регистрация, но не знам как е за други провинции. 

6 minutes ago, ДиянаВ said:

А това наистина ли се е случило в Германия или е медиен опит за политически скандал? Вече и аз не знам кое е правово и морално . Поне ми действа успокояващо, че не сме сами в глупостта 

https://www.dw.com/bg/коронавирус-скандал-в-бавария-броят-на-инфекциите-в-германия-силно-расте/a-54564014

Да, случило се е и наистина имаше сериозен отзвук. Една от причините е, че не са очаквали толкова желаещи, а друга е, че са приемали данните на тестващите се записани на хартия и после самите тест центрове са ги въвеждали на компютри, което е отнело много време. Надявам се вече да са оптимизирали процесите и времето за обработка. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 20 минути , muchachote каза:

Здравейте. Има ли последни новини за Румъния? Как пътуваме и какво изискват на границата на отиване и на връщане?

Преди 2 дни влезнахме в България  от Румъния, абсолютно нищо не се иска!

• Харесвам 5
  • Браво 1
Публикувано:
преди 1 минута , Blagovesta78 каза:

Преди 2 дни влезнахме в България  от Румъния, абсолютно нищо не се иска!

А на влизане в Румъния? И PCR ли не изискват?

Публикувано:

Още отпреди два месеца имаме с румънците двустранна спогодба. 

Румънците нямат причина да ни ограничават, след като са далеч по-зле от нас в справянето с епидемии (не само сега, но и по принцип са си много проблемна страна в това отношение). Ние нямаме причина да ги ограничаваме, след като румънците са единствените, които ни спасяват туристическия сезон. Пътувай спокойно, нищо не се изисква. Нали затова се изписа цяла тема във форума.

• Харесвам 9
  • Браво 1
Публикувано:
On 8/13/2020 at 5:42 PM, Julian999 said:

Здравейте имам въпрос за пристигащи от Испания във Франция има ли карантина?

Следя и аз за Франция. Обмисляме Ница в края на септември, но както всеки ден се променят нещата и затварят граници, слагат карантини, се чудим дали изобщо да купуваме билетите. А с Wizz flex пък излизат доста скъпи. 

Публикувано:
преди 6 минути , Desislava Gospodinova каза:

Следя и аз за Франция. Обмисляме Ница в края на септември, но както всеки ден се променят нещата и затварят граници, слагат карантини, се чудим дали изобщо да купуваме билетите. А с Wizz flex пък излизат доста скъпи. 

И аз следя Франция доста редовно, имаме билети точно за Ница от 10 до 20ти Септември, купил съм ги преди 1-2 месеца с промоцията на Уиз Флекс за 1 евро. Засега няма промени и може да се пътува свободно от всички държави от ЕС + Исландия, Норвегия и т.н. Дано остане така и в следващия месец... 

• Харесвам 4
Публикувано:

Да докладвам какво е положението при пътуване  до Франция. Летяхме София-международното летище в Базел и обратно в София. В самолета се носят маски, можеше да ги свалим докато хапваме или пием нещо. Беше пълно с Ганьовци, които махаха маските. Понякога им правеха забележка. От летището в Базел излязохме към Франция. Предварително wizz ни бяха пратили два вида бланки, които попълнихме и разпечатахме. Не ни ги поискаха никъде. На излизане от летището в Базел имахме само паспортна проверка и това беше. При влизане на летище София ни пускаха от самолета на групички по 40 човека, но нямаше каквито и да е проверки или допълнителни документи.  С две думи нищо специално. 

В Колмар, околните градчета и Страсбург мерките се спазваха сериозно. Маски се носят както трябва. Задължително се носят при ползване на транспорт, при влизане в закрити помещения - магазини и т.н. При сядане в ресторант на открито трябваше да сме с маска до сядане, след това, ако се налага посещение на тоалетна също се слага маска, докато минаваме между масите.

• Харесвам 17
Публикувано:
преди 2 минути , Eva eva каза:

Да докладвам какво е положението при пътуване  до Франция. Летяхме София-международното летище в Базел и обратно в София. В самолета се носят маски, можеше да ги свалим докато хапваме или пием нещо. Беше пълно с Ганьовци, които махаха маските. Понякога им правеха забележка. От летището в Базел излязохме към Франция. Предварително wizz ни бяха пратили два вида бланки, които попълнихме и разпечатахме. Не ни ги поискаха никъде. На излизане от летището в Базел имахме само паспортна проверка и това беше. При влизане на летище София ни пускаха от самолета на групички по 40 човека, но нямаше каквито и да е проверки или допълнителни документи.  С две думи нищо специално. 

В Колмар, околните градчета и Страсбург мерките се спазваха сериозно. Маски се носят както трябва. Задължително се носят при ползване на транспорт, при влизане в закрити помещения - магазини и т.н. При сядане в ресторант на открито трябваше да сме с маска до сядане, след това, ако се налага посещение на тоалетна също се слага маска, докато минаваме между масите.

А при разхождане на открито изискват ли се маски? Четох, че в по-големите градове (Париж, Ница, Марсилия) на туристическите места се изисква постоянно носене на маски.

Публикувано:
16 minutes ago, П.Кръстев said:

А при разхождане на открито изискват ли се маски? Четох, че в по-големите градове (Париж, Ница, Марсилия) на туристическите места се изисква постоянно носене на маски.

Не! В Колмар, околните градчета и Страсбург няма такова изискване. Хората си ходят свободно, без маски. Е, имаше и такива, които си носеха маските доброволно и на открито, но не бяха много. Може би около 20 % от хората. 🙂

• Харесвам 11

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.