Прескочи до съдържание

Ограничения при пътувания, свързани с Covid-19

Препоръчани мнения

Публикувано:

САЩ обмислят премахване на забраната за пътуващи от ЕС и Великобритания ,  вероятно  след изработването на протокол за безопасност в пътуванията между САЩ и Европа :

https://edition.cnn.com/2020/11/25/politics/us-travel-restrictions-europe-coronavirus/index.html

• Харесвам 2
Публикувано:

14. Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания (екскурзии) с организиран транспорт в страната и в чужбина и групови посещения на туристически обекти в страната. 

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/11/25/zapoved-01-677-25-11-2020.pdf

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 27 минути , Eva eva каза:

Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания (екскурзии)

То и досега беше така, кое е различното? Екскурзиите от няколко седмици ги спряха. Или бяха само за в страната? 🙄

Публикувано:
преди 19 минути , Alexander каза:

Кой ходи на групови екскурзии? 

преди 8 минути , Jorro каза:

Тук никой, иначе има.... 

Има немалко хора и оттук, които са ползвали чартъри, круизи и добри  логистични условия за чужбина, а в моменти като този има голяма логика да прехвърлиш или споделиш риска колкото е възможно повече (последното по твоя лична преценка).

Публикувано:
1 hour ago, bobole4e said:

То и досега беше така, кое е различното? Екскурзиите от няколко седмици ги спряха. Или бяха само за в страната? 🙄

Мисля, че текстът беше малко по-различен и се разбираше, че забраната важи само за екскурзии в страната. Вече важи и за екскурзии в чужбина. Тази заповед е в сила до 21.12, сигурно туроператорите ще си продължат да си продават пакети и екскурзии за Коледа и Нова година.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:
преди 3 часа, Alexander каза:

Кой ходи на групови екскурзии? 

По принцип съм съгласна - от тук четящите и пишещите - много малко. За съжаление в условията на Covid чартърите се оказаха един от малкото надеждни начини за транспорт в момент, когато на авиокомпаниите въобще не може да се разчита.

• Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:
преди 4 часа, Rainy каза:

Има немалко хора и оттук, които са ползвали чартъри, круизи и добри  логистични условия за чужбина, а в моменти като този има голяма логика да прехвърлиш или споделиш риска колкото е възможно повече (последното по твоя лична преценка).

Като те "видя" все повече се усмихвам.

Дано не те урочасам.

:good:

• Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:
4 hours ago, Rainy said:

Аз не ги отричам, даже има дестинации като Тунис и Египет,по които това в повечето случаи най-евтиния и удобен вариант за почивка. По принцип тур агенциите рядко продават само билети за чартърите им, по скоро май е изключение отколкото практика. 

Относно риска, той си го има навсякъде даже не знам дали бих се доверил на бг тур агенция или на Катарските авиолинии например или друга компания (без лоу костите) риска не може да го избегнеш, но лично аз бих се доверил на авиокомпанията ( пак с уговорките, че не е някоя пред фалит) . Виж за пакетна почивка с гъвкави условия за промяна каквито предлагат чужди агенции като ТУИ в момента , да, съгласен съм, по-склонен съм да избера такъв вариант, даже от няколко седмици следя точно при тях пакет за Карибите. 

• Браво 1
Публикувано:
преди 2 минути , ven62 каза:

Като те "видя" все повече се усмихвам.

Дано не те урочасам.

:good:

Няма страшно! 🙂 Имаме нужда от усмивки, и то много. Благодаря! 🙂 

Публикувано:
преди 6 часа, samuraika каза:

+1🥰

преди 36 минути , Дани Магелани каза:

+1❤️

Успяхте да ме усмихнете като Душко Добродушков в ранни доби! :grin:

Благодаря, момичета, бъдете здрави - и живи - у дома! :wub:

Публикувано:
преди 53 минути , Rainy каза:

Успяхте да ме усмихнете като Душко Добродушков в ранни доби! :grin:

Благодаря, момичета, бъдете здрави - и живи - у дома! :wub:

Душко, виртуална почерпка от мен. Като си дойдеш - ще бъде реална.

20201122_162323.jpg

• Харесвам 4
  • Браво 2
Публикувано:

Полет само за ваксинирани? Някои компании го обмислят

https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/11/26/4143707_polet_samo_za_vaksinirani_niakoi_kompanii_go_obmisliat/

От догодина международните самолетни пътувания може да се завърнат, изживявайки нов бум, само че с едно ново правило: пътуващите до определени страни трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавируса, преди да излетят. Обнадеждаващите вести за разработване на ваксина даде надежда на авиокомпаниите и отделните страни, че скоро ще могат да възобновят спрените самолетни дестинации и да изтупат прахта от доходоносните си туристически планове. Но страните в Азия и тихоокеанския регион в частност са решени да не допускат трудно извоюваните им постижения в борбата с коронавируса да се изпарят.

В Австралия шефът на "Куонтас", най-голямата авиокомпания в страната, заяви, че щом се появи противовирусна ваксина за масова употреба, представляваният от него авиопревозвач вероятно ще изисква от пътниците да я използват, преди да пътуват в чужбина или да кацнат в Австралия.

Изпълнителният директор на авиокомпанията Алън Джойс каза, че е разговарял с колегите си от другите въздушни превозвачи по света за възможността за "ваксинационен паспорт" за пътниците на международните полети. "Обмисляме възможността да променим условията, да кажем, за пътниците на международните полети; да искаме от пътниците да се ваксинират, преди да могат да се качат на самолета", заяви Джойс пред австралийския телевизионен канал "Нетуърк Найн".

По думите му се търси начин за електронно удостоверяване, че човек си е направил нужната за своята дестинация ваксина, което е трудна задача. "Но със сигурност смятаме, че това е необходимост за международните туристи и хората, напускащи страната, каза той.

Най-голямата авиокомпания в Южна Корея има сходно послание. Джил Чун, говорител на Корейските авиолинии, заяви вчера, че съществува реална възможност авиокомпаниите да искат от пътниците да бъдат ваксинирани. По думите ѝ причината е, че правителствата вероятно ще изискват имунизацията като условие да отменят карантината за новопристигащите от чужбина.

Макар Корейските авиолинии да обмислят няколко възможности за проверка, всякакви промени от страна на компанията и на други въздушни превозвачи ще бъдат правени само след съгласуване с правителствата, каза Чун. "Това не е нещо, което авиокомпаниите могат сами да решат", добави тя.

Подобно е и мнението на Новозеландските авиолинии. "В крайна сметка зависи единствено и само от правителствата кога и как е безопасно да бъдат отворени отново границите и ние

продължаваме да работим в тясно сътрудничество с властите по този въпрос",

заявиха от компанията. Австралия, Южна Корея и Нова Зеландия успяха да минимизират разпространението на вируса. В международен план те са смятани за успешни страни в тази насока, а доста съществена част от усилията им се състоеше в това да не допускат на своя земя хора с коронавирус.

След началото на пандемията Австралия наложи един от най-строгите в света гранични режими. Тя затвори границите си за повечето категории пристигащи от чужбина лица и позволяваше на гражданите си да пътуват зад граница само в извънреден случай. Нова Зеландия също затвори границите си, а Южна Корея наложи двуседмична карантина за всички пристигащи пътници.

Австралия, с 26 млн. души население, е регистрирала около 900 смъртни случая, откакто пандемията започна, по-малко от много страни с нейните размери. Южна Корея с 51 милиона души население съобщава за малко над 500 починали. А Нова Зеландия с 5-милионно население е регистрирала едва 25 смъртни случая.

Чун заяви, че в отрасъла вече се водят най-разнообразни обсъждания за осигуряването на по-безопасно пътуване в условията на пандемия. Те включват изпробването на Common Pass ("Общ пропуск"), мобилно приложение, което е одобрено от Международния икономически форум и има за цел да осигури на авиокомпаниите стандартизиран формат, чрез който те да проверяват резултатите от тестовете за коронавирус на пътниците, за да решават кой може да пътува.

"Сега, когато светът е по-близо до разработването на ваксини срещу коронавируса, а в страни по целия свят отрицателните тестове също стават изискване за отмяна на задължителното самокарантиниране на пътуващите, авикомпаниите изпитват нужда от ефикасна система за проверка на пътниците за ваксинации и тестове", каза Чун. Няколко компании изпробват ваксини с обнадеждаващи първоначални резултати. Много хора се надяват от догодина те да станат достъпни за масова употреба, което ще подготви почвата за по-осезаемо възстановяване на международните самолетни пътувания.

Австралийският здравен министър Грег Хънт заяви пред репортери вчера, че все още не е взето решение за правила за влизане и излизане от страната във връзка с потенциалните ваксини. "Задачата ни е да осигурим ваксина за всички австралийци", каза той.

Публикувано:

Да, а като се има предвид, че не се осигурява  траен имунитет, току-виж, както с ПСР теста - ще трябва да се ваксинираме, със срок 😞

• Харесвам 3
  • Шок 1
  • Смея се 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

За рамките на ЕС аз това с ваксинирането, за да се качиш на самолет не го виждам много-много да се случи.  За междуконтинентални полети, по-скоро да. Не  следя в момента в чужбина нещата, бързите влакове не са ли толкова опасни/безопасни колкото самолети? Ще е супер, ако тази пандемия даде тласък да оправят железниците по нашия край на Европа..

• Харесвам 4
Публикувано:
Преди 1 час, Coo каза:

Не  следя в момента в чужбина нещата, бързите влакове не са ли толкова опасни/безопасни колкото самолети? Ще е супер, ако тази пандемия даде тласък да оправят железниците по нашия край на Европа..

По моите наблюдения опасността/безопасността зависи изцяло от манталитета на пътуващите. 

Полет Цюрих - Истанбул и обратно беше потресаващ - претъпкан до козирката и при спиране всички започнаха да си дишат във вратовете - или в носовете - на пътеката (какъв смисъл останалите мерки в самолета, не знам).

Опитът ми с влакове от Швейцария,  Австрия и малко Италия - доста сериозен от това лято: хората се опитват да спазват дистанция дори и в час пик. По неписано правило се сяда по диагонал. Много рядко ще седнат заедно - освен ако не е някоя претъпкана електричка към някое планинско село 🙂 Хигиената е висока. 

П.С. При кратки разстояния - когато ходя на работа - аз лично имам навик да стоя на платформата, където обменът на въздух е най-голям. Забелязвам, че и други го правят в час пик.

Влаковете са изключителен транспорт - признавам, че самолетите почти не ми липсваха, но си мисля че (без)опасността им зависи и къде оперират. 

Публикувано:

И аз, с пресни впечатления, от белгийските влакове.Както, отдавна не бях ползвала влак, тия дни,си отпътувах доволно:))))

Почти празни са, изключително чисти са, хората са с маски, сядат на дистанция.

Вчера, в един вагон и в двете посоки, си пътувах сама.

4B4AD5E3-FD64-4C69-AC12-8867C58AC219.thumb.jpeg.e4111be43bfa5530ddd906a9dbd77d88.jpeg

• Харесвам 22
Публикувано:

Знаете ли как стоят нещата за Брюксел - има ли карантини, тестове, декларации? Че гледам има разни билети за без пари по Нова Година....

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.