Прескочи до съдържание

Ограничения при пътувания, свързани с Covid-19

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 23 минути , neuromancer каза:

В статията пише "с цел туризъм в България". Пък и българското правителство няма как да накара друга държава да пуска туристи.

плюс това 14-дневната карантина при влизане в България не е отпаднала. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 3 часа, Яничка каза:

Може ли някой да припомни как се процедира за анулиран полет, купен през Bravofly? Предлагат ваучер за Bravofly или щели да се свържат с АК за рефънд, но имам спомени, че някой беше писал, че удържат 30 евро?

Свързване с авиокомпанията и преместване на друга дата за да не изгори билета и се взема и ваучер от бравофлай.

• Благодаря 1
Публикувано:

Ако имам билет до Германия за 19/05 би следвало да ми наложат карантина 14 дни, нали така? Но аз съм български гражданин и искам да се върна в България на 28/05. Ще ме допуснат ли германците да се кача на самолета за България и ще ме санкционират ли, че не съм си спазила карантинния срок?

При влизане в България ще имам карантина, засега, отново 14 дни. Някой който е летял тези дни до Германия би ли се включил или магелнаци, живеещи там, моля.

Публикувано:
преди 4 часа, Dango каза:

Ако имам билет до Германия за 19/05 би следвало да ми наложат карантина 14 дни, нали така? Но аз съм български гражданин и искам да се върна в България на 28/05. Ще ме допуснат ли германците да се кача на самолета за България и ще ме санкционират ли, че не съм си спазила карантинния срок?

При влизане в България ще имам карантина, засега, отново 14 дни. Някой който е летял тези дни до Германия би ли се включил или магелнаци, живеещи там, моля.

За да влезеш в Германия ти трябва основателна причина - работа, лечение, следване в университет. Да, подлежиш на карантина и планът ти за връщане преди да изтече предполагам ще има кофти последици. В някой провинции глобата е до 25-хиляди евро

• Харесвам 1
Публикувано:

Някой дали има възстановени пари от opodo/edreams скоро? В моя случай American Airlines отдавна са върнали парите на тях и те потвърдиха, че ще ги върнат към мен, но някакси вече 3 седмици им стоя на опашката за изпалащане и се чудя дали да пускам оспорване в банката.

Публикувано:

Правителството на Грузия вече обяви планa си за разхлабване на ограниченията. Според този план, международни туристи и полети ще бъдат допуснати в страната от 1 юли 2020.
https://civil.ge/archives/350788

Това означава, че полетите ми за 11-20 юни Мадрид-Киев-Тбилиси няма да се състоят и понеделник ще се обадя на Ukrainian International Airlines за да видим какво ще ми предложат. За мен това е добра новина. Сезонът значи не е съвсем провален и юли месец ме чакат доста полети.

• Харесвам 6
  • Замислям се 1
Публикувано:
On 5/8/2020 at 6:32 PM, tch said:

За да влезеш в Германия ти трябва основателна причина - работа, лечение, следване в университет. Да, подлежиш на карантина и планът ти за връщане преди да изтече предполагам ще има кофти последици. В някой провинции глобата е до 25-хиляди евро

Да, става въпрос за следване в университет. Синът ми се прибра в края на януари и отттога не е стъпвал в Германия. Началота на летния семестър беше отложено с месец, но сега лекциите му са онлайн. Имахме намерение да отиде за седмица, защото контрактът за жилещето му изтича на 31/8, а тогава цените на билетите са като на едно ходене до Азия. Карантина в две държави по 14 дни не знам кой млад човек би го понесъл. А и като няма да има възможност да отиде дори и до магазина за храна няма абсолютно никакъв смисъл от ходене сега. Четох, че евентуално след 14 юни ще разрешават пребиваване в Германия с цел туризъм, което би означавало облекчаване на мерките, та ще се ослушваме.

• Харесвам 1
Публикувано:
На 8.05.2020 г. в 13:06, Dango каза:

Почти съм сигурен, че няма да стигнеш до самолета. Според закона за инфекциите нарушаването на карантината се счита за телесна повреда или опит за такава и се наказва с до 5 години затвор и 25 000 евро. И едно е да я нарушиш, за да си хвърлиш боклука, ама ако отидеш умишлено в ръцете на полицаите, тогава ще е по-неприятно.

• Харесвам 1
Публикувано:
На 7.05.2020 г. в 15:02, Яничка каза:

Може ли някой да припомни как се процедира за анулиран полет, купен през Bravofly? Предлагат ваучер за Bravofly или щели да се свържат с АК за рефънд, но имам спомени, че някой беше писал, че удържат 30 евро?

Яни, ни пре мен беше. вече си писахме. Вчера имах пак имей да имам търпение за връщането на парите. 

• Благодаря 1
Публикувано:
9 hours ago, Crazy Horse said:

Правителството на Грузия вече обяви планa си за разхлабване на ограниченията. Според този план, международни туристи и полети ще бъдат допуснати в страната от 1 юли 2020.
https://civil.ge/archives/350788

Това означава, че полетите ми за 11-20 юни Мадрид-Киев-Тбилиси няма да се състоят и понеделник ще се обадя на Ukrainian International Airlines за да видим какво ще ми предложат. За мен това е добра новина. Сезонът значи не е съвсем провален и юли месец ме чакат доста полети.

Самата Украйна е все още затворена - всякакъв вид обществен междуградски и международен транспорт не функционира. Работят само 20 КПП-та (от 249) за украински граждани и чужденци с право на пребиваване в страната. Всеки завърнал се в момента влиза в 14 дневна задължителна изолация - или в хотел/санаториум, определени от държавата или самоизолация у дома, след като се регистрира в специално приложение за следене "Дій Вдома". Министърът на външните работи преди два дни каза, че международните полети е много вероятно да бъдат възобновени чак към септември, а вътрешните някъде през лятото. Инвънредната ситуация (ниво преди извънредното положение) е до 22.05., като може още да го удължат. Вече два пъти го удължаваха. Карантината така или иначе си остава, като планът за излизане от нея е на 5 етапа - https://112.ua/glavnye-novosti/kabmin-obnarodoval-plan-vyhoda-ukrainy-iz-karantina-on-sostoit-iz-5-etapov-534052.html.

Ние имаме билети с Украинските авиолинии за началото на юни. Целта на пътуването беше концерт, който е отложен и няма да пътуваме. Преди два или три дни говорихме с тях и ни казаха, че може безплатно да ребукнем за същата дестинация, но за друга дата или да получим ваучери. Докато полетът обаче не бъде официално анулиран/канселиран, не може да ти дадат ваучерите. Иначе може да ги използваш 2 години. Замяната с ваучери може и сам да си я направиш в сайта с номера на ел.билет, но докато полетът е активен, не става.

Предполагам, че си получил емайл, но ето това е което са ми изпратили:

Spoiler

96540733_168138281248250_1609176460281511936_n.jpg.41e0087b6e2963523a00cbef1d81f942.jpg

96284198_2941352375919697_592495016270626816_n.jpg.6ac5b36ed88cc0516c3c13cbe9321983.jpg

• Харесвам 4
  • Шок 1
Публикувано:
преди 4 часа, Dango каза:

Да, става въпрос за следване в университет. Синът ми се прибра в края на януари и отттога не е стъпвал в Германия. Началота на летния семестър беше отложено с месец, но сега лекциите му са онлайн. Имахме намерение да отиде за седмица, защото контрактът за жилещето му изтича на 31/8, а тогава цените на билетите са като на едно ходене до Азия. Карантина в две държави по 14 дни не знам кой млад човек би го понесъл. А и като няма да има възможност да отиде дори и до магазина за храна няма абсолютно никакъв смисъл от ходене сега. Четох, че евентуално след 14 юни ще разрешават пребиваване в Германия с цел туризъм, което би означавало облекчаване на мерките, та ще се ослушваме.

Да си оргазнизира пътуването 2-3 седмици преди да му започнат изпитите. Те по всяка вероятност няма да са онлайн, тогава така или иначе ще е принуден да пътува до Германия. А като кацнеш не те карат с ескорт до вас. Може да си напазаруваш, така че като се прибере преди сесията тъкмо че има добър повод да си кеси през цялото време у тях.

А и от сега да търси квартира за септември месец е супер рано, обявите за повечето WG-та се пускат 1, максимум 2 месеца предварително.

Публикувано:

Мерси за информацията, @DaBo. Но, ако закрият наистина украинските граници до септември, за мен ще е много неприятно. На украинска мова, це капец! Септември е много неудобен месец за пътувания за мен. Тогава започва учебната година. В интерес на истината, не съм получавал никакви имейли от Ukrainian International Airlines и полетите ми се водят все още активни. Какъв е твоят съвет? Да изчакам те да ме търсят или да проявя инициатива и да се обадя за смяна на датите?

Публикувано:
преди 22 минути , Crazy Horse каза:

Мерси за информацията, @DaBo. Но, ако закрият наистина украинските граници до септември, за мен ще е много неприятно. На украинска мова, це капец! Септември е много неудобен месец за пътувания за мен. Тогава започва учебната година. В интерес на истината, не съм получавал никакви имейли от Ukrainian International Airlines и полетите ми се водят все още активни. Какъв е твоят съвет? Да изчакам те да ме търсят или да проявя инициатива и да се обадя за смяна на датите?

Ти нали имаш полети до Грузия? В Украйна няма да влизаш и няма значение дали са затворени границите, стига да се изпълняват полетите. Така че по тая линия виж какво става. Но щом на нея са казали да чака да спрат полетите, за да получи ваучер и на теб така ще кажат вероятно

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
37 minutes ago, Crazy Horse said:

Не ги чакай, прояви самоинициатива. Виж какво ще ти кажат. Но миналата седмица колежка на съпруга ми се обади в централата им от наше име (украинския не го владеем) и това й обясниха. Ако искаш, изпрати ми на лични твоя мейл, за да ти препратя техния мейл.

Тук продължиха учебната година до 1.07. По принцип всички класове завършват на 1.06 и започват на 1.09. Според мен идеята им е да не щъкат много-много. Министър-председателят им каза в интервю преди седмица: "Украйна е много красива страна и това лято е особено подходящо за украинците да я опознаят." 😉 Заради затворените им граници, и ние ще я опознаваме барабар с тях. 😀

В момента дори не пускат сезонните работници в Европа. Изискват разрешение от Министерството на външните им работи, което се издава на база работен договор минимум 3 месеца + медицинска осигуровка. Напускането на страната става само сухопътно в определени часови коридори и при доказване на право да излезеш (брак, друг паспорт и т.н.). При събиране на определен минимум сезонни работници с разрешение, украинските авиолинии или скай-ъп организират чартър. 

Edit: Докато са затворени границите, международни полети няма да изпълняват.

• Харесвам 3
Публикувано:

Благодаря ви за отговорите, @DaBo и @neuromancer!
Пратих ти лично преди минутка, @DaBo.
В такъв случай, ще ти последвам съвета и ще проявя инициатива. Но, и това, което казва @neuromancer е логично. Аз реално няма да влизам в Украйна, само си минавам транзитно към страната на хачапурито. Все пак, обаче, е добре да уточня с авиолинията какви ми са опциите, сългасен съм. Когато ми отговорят ще пиша пак тук, че да знаят и други магеланци какво могат да очакват.

А, иначе, @DaBo, лошо няма да опознаете Украйна. Има много интересни места. Аз съм си включил в списъка Лвив и Ужгород и като нищо ще отскоча до там за 3-4 дни октомври, ако всичко е наред.

Публикувано:

Ако границите са затворени, те може и да не летят, ако транзитните пътници не са много. Обаче аз лично не вярвам да се разбързат да връщат пари преди да отменят полетите.

• Харесвам 1
Публикувано:

Тази новина за любимата ми Грузия я определям като "красива". Някой има ли повече инфо за пропускателния режим към Гърция това лято, че само €22,48 ме делят от двупосочен билет Солун - Кутаиси...

• Харесвам 1
Публикувано:

Ако говорим за Украинските авиолинии, изобщо не става въпрос за рефънд. Те предлагат само 2 варианта: ребукинг или ваучер. Не са и в Евросъюза, така че и всякакви авио-разпоредби, тук не важат. Отварянето на страната зависи: 1.от епидемилогичната обстановка в страната и 2.от отварянето на Евросъюза към държави извън него. Засега от Евросъюза не бързат в тази посока.

Публикувано:
преди 8 минути , liliya каза:

И всеки завърнал се от почивка в Гърция или Турция с 14-дневна карантина

https://m.dir.bg/dnes/obshtestvo/zadalzhitelna-karantina-14-dni-za-vseki-koyto-pochiva-v-gartsiya-ili-turtsiya

Това звучи като да е малко подло. Значи за влизане там те приемат с тест, че не си коронясан, както вероятно и нашите ще приемат чуждестранни туристи с такъв тест, а българите завръщащи се - карантина.
Грозно ми се вижда това, че Европейския Съюз пак показа, че не работи - всички държави насърчават своите граждани в своите курорти. А така не мисля, че ще се подхрани икономиката. Нашите туристи харчещи пари в Гърция и Турция са далеч по-бюджетни отколкото тези, които биха дошли при нас.

• Харесвам 6
Публикувано: (редактирано)

Последно казаха, че в петък ресорните министри на туризма на държавите от ЕС ще объждат правила. Дано не им отнеме време, колкото по въпроса да се сменя ли лятното и зимното часово време😁

След 1-2-3 месеца дали ще има карантина при влизане в страната от чужбина, никой не може да каже от сега, камоли нашият министър на здравеопазването.

Чух сега по новините и обсъждане на нов отпуск карантина🙂 - почивка от почивката, ама ще се плаща ли ... едва ли.

Гърците какво мислят за тези здравни сертификати също не се знае, отделно и нашите медии как превеждат и интерпретират... Ако 3-4 членно семейство трябва да плаща по 100-120 лв. PCR тест, за да влезе в Гърция, ще е разход. А до сега  нали ни казваха, че ако нямаш симптоми, тестът най-вероятно ще е отрицателен и няма смисъл да се прави.

Въобще много неизвестни. Чак като почна да мисля, не ми се почива, уж😉

п.п. Май темата е отключена🙂

Редактирано от ДиянаВ
  • Харесвам 4
Публикувано:
преди 21 часа, Topfly каза:

Всеки влизащ в Турция - с тест за коронавирус

https://offnews.bg/evropa/vseki-vlizasht-v-turtcia-s-test-za-koronavirus-728396.html

Не е упоменато обаче от кога до кога  ще важи тази карантина при връщане в БГ. Ако искаш да отидеш в Турция за Нова Година и след това ли ще си в карантина?

Публикувано:
преди 18 минути , muchachote каза:

Не е упоменато обаче от кога до кога  ще важи тази карантина при връщане в БГ. Ако искаш да отидеш в Турция за Нова Година и след това ли ще си в карантина?

Нещата очевидно се променят с промяна на обстановката. Нова година е прекалено далече във времето, за да се каже отсега

• Харесвам 3

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.