Прескочи до съдържание

Ограничения при пътувания, свързани с Covid-19

Препоръчани мнения

Публикувано:
Преди 1 час, ДиянаВ каза:

Последно казаха, че в петък ресорните министри на туризма на държавите от ЕС ще объждат правила.

Аз разбрах за сряда,ама може и да не съм чула добре.В статията по долу се коментира възможността за отваряне на границите между страните членки за да се подкрепи туризма.Засега е решено външните граници на Съюза да останат затворени до 15 юни.

EU plans to reopen internal borders and introduce state guarantees for vouchers

Но упорито се настоява вече не само АК,но и хотели и агенции да имат право да компенсират с ваучери,а не с кеш.Евентуално кеш,след като изтече ваучера.Изглежда в следващите месеци не потребителските права,а тези на играчите в туристическият бранш ще бъдат приоритетни.

Цитат

airlines, travel agencies, hotels and many other companies in the travel industry will be able to legally offer customers vouchers instead of refunds.

Преди 1 час, ДиянаВ каза:

Въобще много неизвестни. Чак като почна да мисля, не ми се почива, уж

Има го и този момент.Дано и задължителната карантина и тестовете да отпаднат в близките месеци.Засега мисля да резервирам нещо за две седмици по Черноморието,но се страхувам,че излезем ли веднъж от София,независимо тук или извън БГ,скоро няма да се приберем.Ще има "Накъдееето ни вииииидят очитеееее"🤪

Карантина,карантина,ама в чужбина😜

• Харесвам 4
Публикувано:

Аз ще си пусна един месец отпуска: 2 седмици в Гърция и 2 седмици карантина 🤣

Точно ще успея да я използвам най-накрая тази отпуска.

Проблемът е, дали ще ми дадат толкова много на веднъж.

• Харесвам 2
  • Смея се 3
  • Замислям се 1
Публикувано:

Време да ви разкажа за приключенията си с Korean Air. Имах билет за Мадрид-Сеул-Хонолулу и обратно в края на март, но тъй като конференцията ми се отмени и Тръмп затвори границите на 14 март се обадих на испанския им телефон да си отменя полетите като си поисках full refund. Агентът ми каза, че всичко е наред и ще си получа парите до няколко седмици на сметката. Но, така и нищо не пристигна и вчера звъннах да попитам какво става. Дежурният агент ме сюрпризира обаче с обяснението, че няма никаква рекламация на моята резервация и нищо съответно не е правено по случая ми. Попита ме дали помня кога точно и на кой номер съм се обадил през март, за да прослуша запис от разговора. Казах му датата, добре че имам поне това инфо от телефона ми и той отговори, че ще се обади като изясни нещата.

Днес получих телефонно обаждане с извинения за недоразумението и ми предложиха три опции - пълно възстановяване на сумата, нова резервация до Хонолулу, но до 26 септември, което ми се стори рисково или ваучър, който ще е валиден за една година, до 12.05.2021 г. за която и да е дестинация на корейските авиолинии. Последната опция ми хареса, защото веднага си представих как летя по трасето Мадрид-Сеул-Окланд при първа възможност и така ще се добера и до Нова Зеландия като нищо! Избрах ваучър и след 15 минути беше на пощата ми! Всичко е добре, когато свършва добре, както е казал добрият стар Шекспир, но за мен урокът от всичко това е, да не позлвам телефон, само защото съм нетърпелив за подобни рекламации, а само имейл, за да е всичко черно на бяло с доказателства, кой кога какво е казал и писал. Думите отлитат, писаното остава, както казват римляните. Оф, днес съм пълен с мъдрости! Това е заради положителните емоции от този ваучър.:search:
Сега ще трябва да се заема с украинчетата Ukrainian International Airlines. Те също ме озадачават, уж затворени граници, а си рекламират някакви полети и то за 11-18 май Киев-Лондон-Киев. Телефонът им не работи за време на цялата карантина, но това няма значение, защото ще работя само по имейл с тях, да няма после сюрпризи. Ще почакам обаче до края на месец май. Кой знае, може да се оправят нещата през юни. Болен съм от оптимизъм, какво да направя?!🏝️🤗

• Харесвам 11
  • Браво 4
  • Смея се 2
Публикувано:

Никъде не намерих отделна тема за Чешките аеролинии,затова пиша тук!Днес получих съобщение от тях:

"Vážení zákazníci,

od pondělí 18. 5. 2020 plánujeme po více než jeden a půl měsíci od dočasného pozastavení provozu letů z/do Prahy obnovit některé naše linky.

Amsterdam, Frankfurt, Paříž, Stockholm

od 24. května 2020: Kyjev

od 25. května 2020: Oděsa, Bukurešť"

Демек лека-полека възстановяват полетите!

Да ни е честито!

• Харесвам 1
Георги Матеев
Публикувано:
преди 2 часа, Crazy Horse каза:

Болен съм от оптимизъм, какво да направя?!🏝️🤗

Е как какво да направиш... почвай да стягаш багажа за Нова Зеландия! :beach: (казано от друг непоправим оптимист)

Иначе евала на Korean Air, приятно гъвкава политика имат на фона на повечето други авиокомпании 🙂

• Харесвам 6
Публикувано:

@Crazy Horse, това са така наречените хуманитарни полети. Отворени са само за украинци. Сега имат полет до Ню Йорк да вземат оттам украинци и са отказали на американското посолство да превозят американски граждани от Киев до Щатите. Към страните от Евросъюза са май малко по-благосклонни или поне на такъв полет до Виена бяха качили австрийци оттук. В общи линии както казах, че на първо място ще се съобразят с обстановката в страната (засега смятат, че са на платото) и второ кога самият Евросъюз ще започне да отваря границите си за граждани на страни извън него.

Уизеър, Чешките авиолинии и Луфтханза искат да възобновят полетите в началото на юни, но днес Министър-председателят им каза, че има огромна вероятност отново да удължат извънредната ситуация и след 22-ри май.

В общи линии следя новините много внимателно, че и ние сме вързани тук.

Ето го има написано:

https://112.ua/glavnye-novosti/v-ukraine-poka-ne-rassmatrivayut-vopros-o-vozobnovlenii-aviasoobshheniya-s-22-maya-mininfrastruktury-535752.html

• Харесвам 3
Публикувано:

Очаква се след месец границата между Австрия и Германия да е без никакъв граничен контрол. Като желанието на Германия е от 15.06 да няма граничен контрол в ЕС, ако пандемията е под контрол.

https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-austria-germany/austrian-german-border-to-fully-reopen-in-a-month-austria-says-idUSKBN22P0U0

• Харесвам 3
  • Браво 3
Публикувано:

И още по темата
Еврокомисията препоръчва завръщане към "неограничено движение" в ЕС
https://www.dnevnik.bg/evropa/2020/05/13/4066103_evrokomisiiata_preporuchva_zavrushtane_kum/

Явно юни месец ще можем да обърнем ваучерите си в истински пътешествия.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 22 часа, Георги Матеев каза:

Е как какво да направиш... почвай да стягаш багажа за Нова Зеландия! :beach: (казано от друг непоправим оптимист)

Иначе евала на Korean Air, приятно гъвкава политика имат на фона на повечето други авиокомпании 🙂

билети за нова зеландия има аз ги дебна за октомври все дотогава ще са отворили границите

Георги Матеев
Публикувано:
преди 10 минути , Таньо каза:

ЕК не подкрепя карантината за пътуващите

Европейската комисия не е съгласна и със здравните сертификати.

https://www.pariteni.bg/novini/turizym/ek-ne-podkrepia-karantinata-za-pytuvashtite-235080

Тя ЕК не беше съгласна и авиокомпаниите да връщат ваучери вместо кеш, но...

Интересно ми е дали и в тази ситуация всяка страна отново ще взима самостоятелни решения или (поне на теория) ще има някакъв общ европейски план, който да се следва от всички.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 21 минути , Георги Матеев каза:

Интересно ми е дали и в тази ситуация всяка страна отново ще взима самостоятелни решения или (поне на теория) ще има някакъв общ европейски план, който да се следва от всички.

В последните няколко дни има доста публикации по темата и изглежда като натиск да отпадне изискването за карантина в Европа, за да се спаси туристическия сезон, респ. множество фалити в местата, където той е основен поминък.

Мисля, че ситуацията ще се решава на европейско ниво в посока общ Европейски план.

• Харесвам 8
Публикувано:

@muchachoteТурция е извън ЕС, така че препоръките на ЕК нямат значение (освен в частта недопускане граждани от трети страни). Чудех се и как ще решат летния пътникопоток на гастербайтерите, така че някакво решение ще трябва да има. Това е казал в превод турския министър на туризма - "....Туристите избрали да почиват извън Турция няма да имат 14 дни карантина обяви днес министърът на туризма Мехмет Ерсой.
Това очакваме и от държавите с които ще отворим границите и ще си изпращаме взаимно туристи, особенно с България и Гърция, като Гърция е първата страна с която се споразумяхме...." А там май не правят непремерени изказвания и не си менят мнението-заповедите през 2 часа.

И аз като @Таньомисля, че за ЕС уж препоръката ще стане натиск, за да се спаси туризма и да се налеят малко приходи в бюджетите. 

• Харесвам 2
Публикувано:
7 minutes ago, jul said:

@muchachoteТурция е извън ЕС, така че препоръките на ЕК нямат значение (освен в частта недопускане граждани от трети страни).

Важно е и как ще се третират европейски граждани връщащи се от държави извън ЕС, защото това ще определи възможността да се ходи на почивка в Турция и т.н.

Публикувано:
3 minutes ago, Topfly said:

Важно е и как ще се третират европейски граждани връщащи се от държави извън ЕС, защото това ще определи възможността да се ходи на почивка в Турция и т.н.

Или пък българските граждани, които живеят извън ЕС, а искат да си изкарат лятната отпуска в БГ... 😉

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 часа, Георги Матеев каза:

И препотвърди несъгласието си вчера

https://loyaltylobby.com/wp-content/uploads/2020/05/recommendation_vouchers_en.pdf

Да видим дали отделните авиокомпании ще се съобразят с препоръките или ако се наредят за държавни помощи ще бъдат принудени да се съобразят. Възможно е и някое съдебно дело скоро да подведе пътеката за разрешаване на текущия спор потребители - авиокомпании.

• Харесвам 3
Публикувано:

Две неща, които косвено показват нагласите в Тайланд и Виетнам за пристигането на чуждестранни туристи. Аз съм оптимист за отваряне на тези две страни още през есента, дори по рано, но явно нагласите за по-сериозно количество чуждестранни туристи са такива:

Тайланд: вече немалко ресорти обявиха, че затварят и ще отворят от 1 януари 2021. Явно големите разчитат основно на чужденците.

Виетнам: хард рок кафе безпрецедентно от отварянето си през 2009г. обяви първата виетнамска група, която ще свири постоянно там. По-важното, включват дни с изцяло виетнамска музика. Това говори, че очакват да привличат основно местни клиенти. Няколко други известни развлекателни заведения ги последваха също. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 часа, DaBo каза:

Или пък българските граждани, които живеят извън ЕС, а искат да си изкарат лятната отпуска в БГ... 😉

В КРБ, член не помня кой, е записано, че всеки български гражданин има право да се завърне в родината си. Тоест влизането в България ти е гарантирано. Оттам нататък - тестове, карантини и т.н. - друга опера.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 3 часа, jul каза:

@muchachoteТурция е извън ЕС, така че препоръките на ЕК нямат значение (освен в частта недопускане граждани от трети страни). Чудех се и как ще решат летния пътникопоток на гастербайтерите, така че някакво решение ще трябва да има. Това е казал в превод турския министър на туризма - "....Туристите избрали да почиват извън Турция няма да имат 14 дни карантина обяви днес министърът на туризма Мехмет Ерсой.
Това очакваме и от държавите с които ще отворим границите и ще си изпращаме взаимно туристи, особенно с България и Гърция, като Гърция е първата страна с която се споразумяхме...." А там май не правят непремерени изказвания и не си менят мнението-заповедите през 2 часа.

И аз като @Таньомисля, че за ЕС уж препоръката ще стане натиск, за да се спаси туризма и да се налеят малко приходи в бюджетите. 

Уф, надявам се до средата на юни поне със съседните ни страни нещата да се нормализират. Да се пътува свободно и в двете посоки без задължителна карантина.

• Харесвам 3
Публикувано:
38 minutes ago, Goal & Boss said:

В КРБ, член не помня кой, е записано, че всеки български гражданин има право да се завърне в родината си. Тоест влизането в България ти е гарантирано. Оттам нататък - тестове, карантини и т.н. - друга опера.

Коментирах "другата опера", а не самото влизане. 😉 Знам, че мога да се върна в момента, но 14-дневната карантина не ме устройва. Казусът с карантината не касае само туристите.  

В Австрия е или 14 дневна карантина, или платен тест. Тестът е 150 евро (130 евро тест + 20 евро административни такси) и всичко се организира от личния лекар. Тестът е готов за 24 часа или в рамките на същия ден. В Украйна платеният тест е 200 долара на човек, като лекар идва в дома, облечен и екипиран като "извънземно". В никакъв случай не е евтино, но все пак е вариант, особено в случай на спешен и/или лош повод, заради който трябва да се върнеш в страната си. 

• Харесвам 4
Публикувано:

Да докладвам малко за връщане на пари, ако може да помогне на някой като опит:

- CheapTickets/Expedia 2 хотела, поискам refund от приложението, пристигнали пари 2 седмици по-късно, бяха резервации non-refundable, които с наближаването от Cheaptickets ги смениха на refundable

- Airbnb - 2 хотела - първия автоматично се смени на refundable, втория - не. Поисках refund от сайта(без обаждане, без мейл), попитаха хоста и той отказа. Смениха правилата и ми предложиха ваучер, 2-3 менюта по-навътре с много разцъкване, все пак се добрах до нарочно скритата опция - 'не ви ща ваучера, искам пари' и си ги получих за дни.

- Bravofly hotel - пълна скръб, refundable и въпреки това, и въпреки, че имам мейл с потвърждение, че ще ми върнат великите 30Е, вече 2 месеца няма нищо.

- Bravofly/Interjet - поиках refund oт Bravofly, върнаха отговор да си търся авиокомпанията. Писах им - нищо, обадих им се, 30мин на музика и нищо, вчера оспорих в ПИБ, да видим.

- Seat24/Lufthansa - Seat ми писаха 2 пъти искам ли ваучер или искам сам да се оправям с Lufthansa, без шанс за refund, Не съм им отговарял, защото са само тези 2 опции и трябва да се кликне на някоя, няма опция за коментар. Обадих се на Lufthansa на българския номер, от първи път, много любезни, предложиха ми други дати, но ми поискаха доплащане на разликата, аз не исках, ровиха яудеха се и последно ми казаха, че няма да доплащам само ако си избера полет до Септември - 1г. от покупката на билета. Ако искам refund да си търся Seat24.

• Харесвам 7
Публикувано:

Малко опит и от мен:

Полет на VietJet,  ХоШиМин - Чанг Май плануван за 26 април, и закупен през bravofly.

Полетът беше отменен, мисля към дата 3 - 4 април. Опит за свързване с Vietjet -3 мейла, отговор след 1 месец да се оправям с посредника.

Bravofly нямат мейл за връзка, телефона няма свързване с оператор, на сайта си са сложили информация да си търся авиокомпанията........

Оспорване през Дайнърс - 12 дни, резултат - рефънд за мен. Благодарности на Дайнърс.

Сега bravofly са ми сърдити, резервацията я няма в профила ми 🙂

• Харесвам 9
  • Браво 1
  • Смея се 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.