Прескочи до съдържание

Ограничения при пътувания, свързани с Covid-19

Препоръчани мнения

Публикувано:

Аз имам анулиран полет с Eurowings (част от Lufthansa) на 20.4.

Предлагат само ваучер, ни думичка, ни намек за връщане на сумата.

Пратила съм им мейл,че си искам парите, получила съм автоматичен отговор, че са получили мейла: Empfangsbestätigung [~7ХХХХ]

В web-site им пише: Пътниците, засегнати от анулиране на полет, могат да поискат ваучер до 15 май. www.eurowings.com/de/informieren/aktuelles-hilfe/fluginformationen-coronavirus.html#Voucher

Т.е., най-късно тази вечер трябва да реша, дали вземам ваучер или се инатя, че имам право на пари по регламент 261.

Една от причините да не искам ваучер е, че Eurowings нямат особено активни полети до БГ и през следващата 1 година може изобщо да не летят насам.

Някой да има опит с АК, с която няма избор, само ваучер.

Публикувано:

@tonica Аз им писах преди около 1 месец, че си искам парите и не приемам ваочер и от тогава ни вест, ни кост. Вероятно чакат парите от спасителната програма да им дойдат по сметките, защото в момента са де факто неплатежоспособни.

• Харесвам 1
Публикувано:

А това, че тази вечер изтича срок? Техен текст: Пътниците, засегнати от анулиране на полет, могат да поискат ваучер до 15 май.

Какво си решил ? Ще приемаш ли ваучер?  Или ще чакаш ? 

Публикувано:
7 minutes ago, tonica said:

А това, че тази вечер изтича срок? Техен текст: Пътниците, засегнати от анулиране на полет, могат да поискат ваучер до 15 май.

Какво си решил ? Ще приемаш ли ваучер?  Или ще чакаш ? 

Исках кеш от тях. И аз рядко пътувам с Eurowing и трудно ще опълзотворя ваучера.

Публикувано:
преди 2 минути , Topfly каза:

Исках кеш от тях. И аз рядко пътувам с Eurowing и трудно ще опълзотворя ваучера.

И за мен е така - ваучерът им за мен е безпредметен. И също си поисках парите. Получих входящ номер на първия си мейл. После през седмица им пращам все един и същ текст, че си искам парите, като цитирам входящия номер. Отделно попълних същия текст в тяхната форма за пътници, засегнати от анулиране. От падащото меню може да се избере "връщане на сумата".  Нищо. Чудя се, възможно ли е наистина да си остана без ваучер и без пари. 

Публикувано:

https://dnes.dir.bg/svyat/sloveniya-obyavi-kray-na-epidemiyata-ot-koronavirus

Словенското правителство късно снощи обяви край на епидемията от коронавирус в страната. Така Словения стана първата европейска държава, сложила официално край епидемологичното положение, след като през последните две седмици властите не потвърждаваха повече от 7 нови случаи на ден, предава БТА.

Хората, пристигащи в Словения от други държави в ЕС, няма да са под карантина за поне седмица, както беше в началото на април, обяви правителството в съобщение.

• Харесвам 9
  • Браво 2
Публикувано:

Какъв е в момента редът за влизане в България на чужденци от ЕС? Един такъв - студент, ме пита и след цялата мешавица от заповеди не знам коя е актуална и какво да го посъветвам?

Публикувано:
преди 3 часа, tch каза:

Какъв е в момента редът за влизане в България на чужденци от ЕС? Един такъв - студент, ме пита и след цялата мешавица от заповеди не знам коя е актуална и какво да го посъветвам?

Ако правилно разбирам - няма да го пуснат да влезе на територията на РБ, освен ако не е някое от описаните изключения. 
Валидни са последните четири заповеди, за конкретния случай - ето тази

• Благодаря 1
Публикувано:

ВЛизане само на изрично изброените основания и 14 дена карантина.

"

медицински специалисти; транспортен персонал, ангажиран с превоз на товари; екипажи на въздухоплавателни средства, извършващи търговски въздушен превоз; чуждестранни официални длъжностни лица, както и дипломати, служители на международни организации, военнослужещи и хуманитарни работници при изпълнение на техните задължения.

Забраната не се отнася за сезонни земеделски и погранични работници, работещи в областта на туризма и доставчици на медицински изделия.

Изключение от забраната се допуска и по отношение на транзитно преминаване през територията на Република България на гражданите на държави членки на Европейския съюз и страни по Шенгенското споразумение и членовете на техните семейства, както и граждани на трети страни, които имат разрешение за дългосрочно пребиваване в страна членка на ЕС с цел да се завърнат в държавата, в която пребивават."

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, Фичо каза:

Ако правилно разбирам - няма да го пуснат да влезе на територията на РБ, освен ако не е някое от описаните изключения. 
Валидни са последните четири заповеди, за конкретния случай - ето тази

Ако не го мързеше да си поднови българска лична карта, която удостоворява, че живее в България дългосрочно нямаше да има проблем. Но сега ще си стои домА

Публикувано:

Тази дата 1ви юли май ще е емблематична, нищо чудно да влезе в календара като световен празник. 🙂 Тайланд удължава забраната за международни полети до 30 юни, като се очаква повече да не бъде удължавана, т.е. най-вероятно от 1 юли страната ще се отвори също. 

• Харесвам 11
Публикувано:

Нещо с украинците удрям на камък. Писах днес на Ukrainian International Airlines чрез онлайн формуляра им за връзка, че искам да си променя полетите Мадрид-Киев-Тбилиси и обратно от 11.06-20.06.2020 на 22.07-1.08.2020 заради последиците от коронавирусната пандемия и това че Грузия ще отвори границите си за международни посетители само от 1.07.2020. След броени минути получих писмо от contact@flyuia.com и в него украинската девойка Валерия ми пише, че нямам основание за смяна на датите на полетите ми защото полетите ми не са официално отменени.
Аз ей сега отговорих, че всичко това е много хубаво, но как точно мога да летя до Грузия ако границите на страната са затворени за международен туризъм до 1 юли и дали е сигурна, че мога да летя?!
Вие какво мислите по въпроса? Дали не се опитват просто да ме пратят за зелен хайвер и да не летя, нo и да не ми сменят полетите?

• Шок 1
  • Замислям се 2
Публикувано:

Според моя опит с други авиокомпании и хотели, им трябваше повече време да канселират официално резервациите. Някои ги чаках до две седмици преди датата на събитието.

• Харесвам 1
Публикувано:

Всякакви неразбории стават. Кой ги знае какви правила са въвели. Като ти отменят полетите, ще сменят датите.

• Харесвам 1
Публикувано:

Това с Грузия много ме обнадежди за Азербайджан. Имам билети на 27.07.2020 и се надявам да е отворено дотогава.

• Харесвам 7
Публикувано:
Преди 1 час, Роми каза:

Това с Грузия много ме обнадежди за Азербайджан. Имам билети на 27.07.2020 и се надявам да е отворено дотогава.

Най-вероятно ще са отворени границите тогава. И аз съм планувал да отскоча по това време до Азербайджан. Ако се засечем по едно и също време там, още от сега те каня на азербайджанска баклава. 🙂

А, за украинските авиолинии, надявам се да сте прави и да ми дадат възможност да сменя датите за юли месец дори и да е в последния момент.

• Харесвам 1
Публикувано:

Бахрейнците се отчетоха, при това с бонус. След като повече от месец си писахме мейли и ме препращаха и се правиха на ударени, и опитваха се да се измъкнат, ми бяха казали, че се извиняват и до (още) 25 работни дни ще получа refund. На последния от тези 25 дни, получих refund, но не само за едната посока, в която не ни позволиха да си използваме пакетите за хотел и прочее, а и за отиването, за което ясно им бях обяснил няколко пъти, че не търся refund, защото сме го използвали и всичко е било чудесно. Имах морална дилема за малко, ама тези пакети преди време даже ги бяха подарявали на някои магеланци, ще приема, че и на мен са ги подарили 😉 

• Харесвам 9
Публикувано:
На 15.05.2020 г. в 18:04, tch каза:

Ако не го мързеше да си поднови българска лична карта, която удостоворява, че живее в България дългосрочно нямаше да има проблем. Но сега ще си стои домА

Мисля, че човекът има шанс.

https://news.bnt.bg/news/udalzhavat-sroka-na-validnost-na-lichni-karti-shofyorski-knizhki-i-dokumenti-za-prebivavane-1045655news.html

Цитат

С шест месеца се удължава срокът на валидност на личните карти и шофьорските книжки, които изтичат до края на октомври. Документите с удължен срок ще важат само на територията на България.

Заради извънредното положение с 6 месеца се удължава и срокът за документи за постоянно пребиваващите у нас чужди граждани.

Според мен не е лошо да се свърже с Гранична полиция и да ги пита дали на влизане в България ще признаят нетовата лична карта за валидна. Че положението му е малко... гранично, така да се каже.

А може и тук да направи една проверка: https://mvr.bg/електронни-услуги/електронни-услуги-и-справки/справка-за-валидност-на-български-лични-документи

• Харесвам 1
Публикувано:
1 hour ago, Crazy Horse said:

🙂А, за украинските авиолинии, надявам се да сте прави и да ми дадат възможност да сменя датите за юли месец дори и да е в последния момент.

Нашият полет е на 06.06. до Будапеща и все още не е отменен. Не знам дали обаче ще го отменят, защото Унгария може да отвори границите за страни извън ЕС дотогава. Но каквото-такова за нас, концертът няма да се състои и няма да пътуваме, така или иначе. Така, че има време за твоя полет. Докато не го отменят официално, няма нищо да предприемат.

Вчера трябваше да летим до Крит, ама не летяхме. Луфтханза ни дава възможност за ребукинг до 31.08. и летене до 30.04.2021. Можело и рефънд, но поне 12 месеца ще чакаме... Засега ще изчакаме да видим за къде може да ребукнем или пък да искаме рефънд.

Едит: МАУ преустановяват продажбата на билети до 1.07.: https://112.ua/obshchestvo/mau-zakryla-prodazhi-biletov-na-mezhdunarodnye-reysy-do-1-iyulya-536324.html

И от тази статия става ясно, че нищо не е ясно все още с откриването на границите и международните полети: https://112.ua/obshchestvo/ukraina-zapustit-aviaperevozki-v-te-strany-kotorye-budut-gotovy-prinimat-ukraincev-krikliy-536202.html

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 часа, Роми каза:

И ние сме тогава, да видим...

• Харесвам 3
Публикувано:

Интересно, @DaBo. Да видим дали това решение за преустановяването на продажби на международни билети до юли означава, че скоро ще ми отменят официално полетите.

Иначе и в украинските сайтове някой е яко скаран с геогрфията и геополитиката.
На статия кои държави в Европа си отварят границите сега, някой истински дебил поставил карта от времето на Студената война.
http://mignews.com/news/travel/130520_183846_55812.html?utm_medium=referral&utm_source=lentainform&utm_campaign=mignews.com&utm_term=1280383&utm_content=8512296

Да видим кога ГДР, Югославия и Чехословакия ще си отворят границите. Това май не е за тази тема, а за онази със счупването на тъпомера.😂

• Харесвам 1
  • Смея се 10
Публикувано:
1 minute ago, Crazy Horse said:

Интересно, @DaBo. Да видим дали това решение за преустановяването на продажби на международни билети до юли означава, че скоро ще ми отменят официално полетите.

Иначе и в украинските сайтове някой е яко скаран с геогрфията и геополитиката.
На статия кои държави в Европа си отварят границите сега, някой истински дебил поставил карта от времето на Студената война.
http://mignews.com/news/travel/130520_183846_55812.html?utm_medium=referral&utm_source=lentainform&utm_campaign=mignews.com&utm_term=1280383&utm_content=8512296

Да видим кога ГДР, Югославия и Чехословакия ще си отворят границите. Това май не е за тази тема, а за онази със счупването на тъпомера.😂

Не че много се учудвам... 😂

Ако искаш да следиш за по-адекватна информация, преглеждай сайта, който съм цитирала по-горе.

• Харесвам 1
Публикувано:

Какви мерки мислят да въвеждат по плажовете в Италия

-трябва предварително да си резервираш място

-големи разстояния между чадърите

-без места за игра на футбол, волейбол и т.н.

-като в затворите с гривна отмерваща разстоянието до другите

С други думи го пишете бЕгал сезона поне за тази държава

Untitled.png

• Харесвам 1
  • Шок 3
  • Замислям се 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.