Прескочи до съдържание

Ограничения при пътувания, свързани с Covid-19

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 13 часа, Crazy Horse каза:

Без майтап. И без това имам 23% гръцка кръв, според ДНК теста, който си направих преди 2 години. Само остава да намеря някой трети братовчед в Солун сега. 😂

Явно на Балканите новините са добри и вие излизате вече от този карантинен кошмар. Но, в Испания, въпрeки драстичния спад на нови случаи, както и на умрели от вируса, днес испанският парламент одобри удължаване на карантината до 7 юни, като предложението на правителството беше дори за удължаване на карантината до 27 юни директно! Реално, най-строги си остават мерките в Мадрид, Барселона и части от Кастия и Леон. Тази идиотия сериозно започва да ми писва!!!!!!!!!!!!!!!!!! Колкото и да обичам живота в Испания сериозно започвам да се замислям за семейна евакуация в Канада за няколко месеца, особено ако не отворят университетите през септември.

Разбирам те и съм сигурен, че ти е писнало, но не виждам какво може да направят испанците.

Представяш ли си колко милиона чакат в нисък старт от топ заразените страни в Европа?

Като гледам как искат да се запазва място на плажа, не мога да си представя как ще функционира това, когато се изсипят милионите след 2 месеца.

• Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, Alexander каза:

Разбирам те и съм сигурен, че ти е писнало, но не виждам какво може да направят испанците.

Представяш ли си колко милиона чакат в нисък старт от топ заразените страни в Европа?

Като гледам как искат да се запазва място на плажа, не мога да си представя как ще функционира това, когато се изсипят милионите след 2 месеца.

Аз не приемам тази коронна истерия много на сериозно, честно казано, но мисля, че с тази карантина пресоляват манджата. Щом дори Италия се отваря от 3 юни, значи и Испания може. Ако не може, значи е време да поживеем пак в Канада, както вече писах. Поне аз не смятам да живея като лалугер безкрайно. Търпелив съм, но и моето търпение има граници.

• Харесвам 5
Публикувано:

Вчера реших да си купя Александруполис - Атина с любимите ми Aegean понеже бях гледал супер цени и набелязах топ-красиво място край Атина - Vougliameni. Това обаче, което видях е, че GoLight тарифата вече е спряна до 15.Юни, което води до +€50 за вътрешен полет двупосочно и съответно +€80 - международен двупосочно. 

Уж е временна мярка, но мисля, че тенденцията да става скъпо летенето започва и ще става все по-зле.

За това купих за края на септември Солун - Кутаиси с Уизз точки + Флекс за €1 и да ми е мирна главата. Стискам палци да успея за Грузия през септември без карантини...

Сега мисля за зимата да купувам разни неща като застраховка, че ще имам някакви пътувания през 2021 купени на читави цени.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 6 минути , Роми каза:

Статията , която цитираш, е с изтекла давност - 2 години .

Според мен, Фичо го даде за пример, как сега много  искат да имат туристи, а тогава са се чудели, как да ги отклонят.

За това казва, че палачинката се е обърнала.

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:

Ще има ли нови правила за пътуване в самолет?

Явно ще се лети по съвсем различен начин във времената на коронавирус. В Германия предлагат нови правила и изисквания.

Пътуванията в рамките на ЕС вероятно скоро ще станат възможни. Летищата ще заработят на по-интензивен режим, но при спазването на строги правила за сигурност заради кризата с коронавируса. От Съюза на германските летища (ADV) са подготвили списък с изисквания, които да са единни за цяла Германия.

Повече гишета за чекиране, повече автобуси

На първо място е задължението за носене на маска, което за момента важи само в пет от 16-те федерални провинции. В останалите маска трябва да се слага само при проверките за сигурност или при предаването на багажа. Освен това се призовават летищата да улеснят процедурите - чрез отварянето на повече гишета за чекиране и пускането на повече автобуси за превоз на пътниците от летището до самолета.

За спазването на дистанция пък се препоръчва определени седалки в чакалните да бъдат блокирани, а опашките да бъдат организирани така, че между чакащите да има достатъчно разстояние.

Медицински проверки?

В ADV са наясно, че тези правила ще доведат до ограничения в дейността на летищата - с до 50 процента намаление на капацитета, откъдето следва, че броят на обслужваните пътници ще намалее наполовина.

Що се отнася до контрола на здравословното състояние, според Съюза на германските летища той не е достатъчно ефективен: термокамерите или измерванията на температурата не са достатъчно надеждни за диагностицирането на заразата от коронавирус. Мнението на ADV се базира на професионалните преценки. Ако въпреки това се наложи да се правят медицински проверки, се предлага въвеждането на въпросници, които пътниците да попълват.

Информацията е взета от този сайт.

• Харесвам 4
  • Шок 1
Публикувано:

Днес за мен е рекорден ден по отменени полети. Цели девет! Ukrainian International Airlines решиха да ми отменят полетите от Мадрид до Тбилиси през Киев и обратно за 11-20 юни, за което ме уведомиха през Viber. Така че @DaBo и @neuromancer, прави бяхте приятели, въпрос на време беше. Дадоха ми линк за промо код или промяна на датите. Резервирах наново за 23-31 юли. Да се надяваме, че дотогава наистина всичко ще е спокойно. Грузия и Армения поне ще са отворени, за Азербайджан, обаче нищо не се знае.

Това беше очаквано, но неприятната изненада дойде от Ryanair. Бях си заформил едно кръгче от 15 до 20 юли по трасето Мадрид-Малта, Малта-Рига, Рига-Пафос, Пафос-Малта, Малта-Мадрид. Днес получих имейл, че всички тези полети, общо 5 на брой са отменени. Не разбирам защо?! Да не би малтийците да са решили да не отварят страната за туризъм?! Сега не знам дали да слагам веднага нови дати, както за грузинците. Какво ще ме посъветвате?

• Харесвам 1
  • Шок 2
Публикувано:
преди 17 минути , Crazy Horse каза:

Това беше очаквано, но неприятната изненада дойде от Ryanair. Бях си заформил едно кръгче от 15 до 20 юли по трасето Мадрид-Малта, Малта-Рига, Рига-Пафос, Пафос-Малта, Малта-Мадрид. Днес получих имейл, че всички тези полети, общо 5 на брой са отменени. Не разбирам защо?! Да не би малтийците да са решили да не отварят страната за туризъм?! Сега не знам дали да слагам веднага нови дати, както за грузинците. Какво ще ме посъветвате?

Всичките разписания са хипер динамични. Дори и да резервираш нови дати ще е трудно да направиш останалите неща около тях - нощувки, коли под наем ако трябва и т.н. А и маршрутът е доста предизвикателен и при нормалното състояние на полетите, сега не знаеш къде и кога ще те вкарат в карантина. 

Аз лично бих изчакал и ако меракът е голям да си резервирам 2-3 седмици преди самото пътуване, когато има що-годе някаква яснота. 

• Харесвам 3
  • Браво 1
Публикувано:

Прав си, Жоро. Това, което казваш звучи логично, но днес съм кисел, явно не ми е ден. Ето нов бонус за лека нощ, и Windstar ми пишат, че отменят всички круизи юли и август, така че няма и лекции да правя във Френска Полинезия през август. Засега, уж, твърдят, че ще възобновят круизите си през септември, но, както казваш, всичко е доста динамично. Едно е ясно, тази пандемична истерия уби абсолютно всички мои планове засега.

Публикувано:
преди 51 минути , Crazy Horse каза:

Прав си, Жоро. Това, което казваш звучи логично, но днес съм кисел, явно не ми е ден. Ето нов бонус за лека нощ, и Windstar ми пишат, че отменят всички круизи юли и август, така че няма и лекции да правя във Френска Полинезия през август. Засега, уж, твърдят, че ще възобновят круизите си през септември, но, както казваш, всичко е доста динамично. Едно е ясно, тази пандемична истерия уби абсолютно всички мои планове засега.

Crazy Horse - разбирам разочарованието ти, кофти е като си се настроил, а всичките ти планове да се отменят. Мисля си дали няма да е по-добре да се приеме, че е временна ситуация и че това лято няма да може да се пътува със самолет, вместо пак да се правят резервации и пак да ги отложат. Не знам как е положението в Испания, но не можете ли да се качите в колата и да пътувате вътре в Испания след 7-ми юни – сигурна съм, че има много места за обикаляне?

Не знам как е в Онтарио и Квебек – ти защо си мислиш, че там ще е по-добре от Испания?

При нас в Би Си поразхлабиха мерките, но няма никаква дата за падане на самоизолацията (тя при нас винаги е била доброволна, никога не сме имали супер строги мерки, като в Европа). Аз лично съм се настроила, че това лято никъде няма да отидем, евентуално някъде из вътрешността на провинцията юли или август, ако е ок да се пътува. За сметка на това правя пъклени планове за другото лято, много пъклени :). Аз лично мисля, че при нас животът ще се нормализира постепенно и чак към септември.

• Харесвам 1
Публикувано:

@Crazy Horse , направи си планче за Исландия  , отварят за туристи на 15 юни и на всеки пристигащ ще се направи безплатен тест на летището, който пък от 1 юли ще струва 340$ .

Прекрасен момент за посещение на всички непосетили Исландия , далеч от тълпи и вируси ...

• Харесвам 7
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 11 часа, Травеолани каза:

Не знам как е в Онтарио и Квебек – ти защо си мислиш, че там ще е по-добре от Испания?

В Канада има само две провинции, в които бих живял Онтарио и БиСи. Но, имах предвид, Онтарио, в случая, да. Имам добри приятели в Отава, а и от практическа гледна точка, няколко месеца в Канада ше се отразят добре на английския на децата и жена ми. Тук мерките са прекалено рестриктивни. Деескалацията ще бъде в три фази - 1,2,3, като всяка провинция е на различна фаза в момента. Мадрид е на фаза 0,5 според властите. В момента можем да се разхождаме близо до дома за час между 12 и 19 ч. с децата. Вече не е нула, но не е 1. След 7 юни нищо няма да се промени за нас, най-много да сме във фаза едно. Парадоксът е следният, че ние не можем да напускаме Мадрид дори, а скоро германци ще летят до Канарските и Балеарските острови. И като гледам как вървят нещата, май ще е по-лесно да полетя до Исландия на 15 юни, както предлага @stanislavpp, отколкото до Аликанте на 1 юли, за където също имаме билети цялата фамилия.

Публикувано:
преди 13 часа, stanislavpp каза:

@Crazy Horse , направи си планче за Исландия  , отварят за туристи на 15 юни и на всеки пристигащ ще се направи безплатен тест на летището, който пък от 1 юли ще струва 340$ .

Прекрасен момент за посещение на всички непосетили Исландия , далеч от тълпи и вируси ...

Това за тестовете на летището, че ще струват 340 долара от къде го знаеш? Има ли нещо официално като информация? Аз си смених билетите за юли, защото ийзи джет няма да летят през юни.

Някой, ако има актуална информация за Великобритания, да пише. Смятам да се прекача там през Гетуик, а не знам въобще има ли шанс това да стане.

• Харесвам 1
Публикувано:

Ако имате travel credits с airasia, увеличават валидността им на две години. Автоматично, няма нужда да се прави нищо.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, stanislavpp каза:

The goal is for samples to be taken from all arrivals in Keflavík, although travelers can skip the test if they bring sufficient proof that they have already been tested and do not have the virus.

What is clear is that the government will cover the cost of testing, RÚV reports. The initiative will last for two weeks, at which time the progress will be evaluated and assessed. If the project is successful, then passengers will be charged for further tests.

Тепърва май ще се екпериментира с тестовете и е по-добре да се правят планове, когато има малко повече информация за конкретната държава и съответните процедури.

Публикувано:
преди 9 часа, Crazy Horse каза:

В Канада има само две провинции, в които бих живял Онтарио и БиСи. Но, имах предвид, Онтарио, в случая, да. Имам добри приятели в Отава, а и от практическа гледна точка, няколко месеца в Канада ше се отразят добре на английския на децата и жена ми. Тук мерките са прекалено рестриктивни. Деескалацията ще бъде в три фази - 1,2,3, като всяка провинция е на различна фаза в момента. Мадрид е на фаза 0,5 според властите. В момента можем да се разхождаме близо до дома за час между 12 и 19 ч. с децата. Вече не е нула, но не е 1. След 7 юни нищо няма да се промени за нас, най-много да сме във фаза едно. Парадоксът е следният, че ние не можем да напускаме Мадрид дори, а скоро германци ще летят до Канарските и Балеарските острови. И като гледам как вървят нещата, май ще е по-лесно да полетя до Исландия на 15 юни, както предлага @stanislavpp, отколкото до Аликанте на 1 юли, за където също имаме билети цялата фамилия.

Да, аз писах и Квебек, защото не бях сигурна къде точно си живял :). 

Дано тръгнат към по-добро нещата в Испания, подобни ограничения със сигурност не са приятни. 

Публикувано:

Япония също изглежда много добър вариант  за посещение от 1 юли . Японското правителство обмисля програма с която да субсидира туристите ( ще покрие 50% от разходите по пристигането и престоя им ) на стойност 12,5 милиарда $.

Вероятно съчетано и с безплатен тест при пристигане :

https://www.japantimes.co.jp/news/2020/05/21/national/foreign-travelers-japan-decline-record-low-just-2900-april/#.XscWY-Rq0lQ

• Харесвам 7
  • Шок 1
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

Разглеждам актуалните условия на различни застраховки във връзка с Covid19 и не намирам нито една която да покрива разходите на евентуална карантина. В най-масовия случай коронавирус минава леко, но ако човек се зарази и го принудят да се затвори в карантина в хотел, разходите за това удоволствие могат да бъдат доста сериозни. При 100-200 евро на стая две седмици престоя може да струва 1400-2800 евро. Като добавим разходи за доставка на храна, плюс покупка на нови самолетни билети финансовият риск за едно семейство лесно може да хвръкне и до 6-7 хиляди евро...

Някой намерил ли е някакава застраховка която дава решение за този проблем или просто това лято трябва да се подготвим за подобен риск с повече кеш в дебитните карти?

Публикувано:

С тея черни размисли за 6-7к евро и карантина , по-добре си остани вкъщи, особено ако си заразЕн и не си спазил пандемен разум ( да си се самоизолирал за 10-14 дни преди предстоящо пътуване).

Застраховки, покриващи пандемия не съм чел да има 👍 

• Браво 1
Публикувано:
преди 5 часа, stanislavpp каза:

Япония също изглежда много добър вариант  за посещение от 1 юли . Японското правителство обмисля програма с която да субсидира туристите ( ще покрие 50% от разходите по пристигането и престоя им ) на стойност 12,5 милиарда $.

Вероятно съчетано и с безплатен тест при пристигане :

https://www.japantimes.co.jp/news/2020/05/21/national/foreign-travelers-japan-decline-record-low-just-2900-april/#.XscWY-Rq0lQ

Не искам да звуча песимистично, но не бързайте да стягате куфарите (ако наистина стане, ще е супер, де). Имам дъблбооооки съмнения към реализирането на плановете на директора на агенцията по туризма. Имайки предвид, че в момента дори постоянно живеещи в Япония чужденци не могат да влязат в страната и влизането на чужди граждани от 100 страни е забранено - не виждам как след месец ще може да се пътува свободно, че и с почерпка от правителството.

Абе е отворил печатницата за йени - това е вярно, но има достатъчно японци наредени на опашката за пари, няма да пуснат други да се предреждат. Това още не е предложено за обсъждане, гарантирам че ако въобще влезе в парламента ще има вой до Бога.

• Харесвам 4
Публикувано:
1 hour ago, stanislavpp said:

С тея черни размисли за 6-7к евро и карантина , по-добре си остани вкъщи, особено ако си заразЕн и не си спазил пандемен разум ( да си се самоизолирал за 10-14 дни преди предстоящо пътуване).

Застраховки, покриващи пандемия не съм чел да има 👍 

Не съм с черни мисли, но просто обмислям реалистични рискове. В Испания и Франция излязоха представителни проучвания според които вирусът е минал през 5% от населението, а в отделни райони като Мадрид всеки десети се  заразил. В Германия също представително проучване но само за един провенциален град е показал 15% наличие на антитела сред населението. Това вече са достатъчно високи проценти за да не гледа човек пренебрежително на вероятността вирусът да мине през него. Ако си здрав и относително млад, здравословно не трябва да се притесняваш, но финансово и организационно рискът си е риск...

Що се отнася до застраховките, тези които имат вече специални условия за Covid19 по принцип плащат и при пандемия, но само за болнично лечение. Разходите за карантина обаче във всички застраховки които прочетох, не са включени сред условията 😞 

Тази сутрин отидох да купя хляб и докато се върнах на вратата на кооперацията ни ме очакваше бележка, че в единия от апартаментите има заразен от Covid19 в домашна карантина и молят всички жители да бъдат внимателни за хигиената за да не се разнесе заразата.. За съжаление такива случки се случават и без да пътуваш. Това няма да ме разубеди това лято да отидем някъде на море, но ако има възможност да си покрия риска от карантина, бих си го покрил.. Вероятно обаче такава застраховка би струвала доста скъпо...

• Харесвам 3
Публикувано:

Няма да е краят на света , ако попаднеш на задължителна карантина заради позитивен тест, но ще е провалено пътуване с много горчив вкус. По- лесна и сигурна  “застраховка” от самоизолация преди пътуването, едва ли ще намериш...

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.