Прескочи до съдържание

Ограничения при пътувания, свързани с Covid-19

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 14 минути , bobole4e каза:

какво ще се случи с тези ваучери

Пиеш коктейл "Айсберг"... 

• Харесвам 6
  • Браво 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 2 часа, Crazy Horse каза:

Азербайджан продължава да има същото стандартно обяснение на правителствения сайт за електронни визи, че засега такива не се издават. Някой да има информация кога може да се очаква азерите да отворят границите?

Нова Зеландия засега също е със затворени граници и за там ако има някой информация кога може да очакваме либерализация на режима, ще съм благодарен.

За Азербайджан аз също много се колебая вече. Не намирам никаква информация, освен че с голяма вероятност ще отворят възможност за пътуване до Грузия около 15 юни. Но това беше от някаква статия на техен вестник на руски, а този език не ми е силен. а и авторът беше несигурен нещо.

Колебая се дали да не се отказвам от там и да се организираме една бойна група за гръцко цикладско лято. Проблемът ми е за Азербайджан е и нашите в БГ да не ме оставят в 14 дневна карантина, че на 11 ден от връщането ми, ще трябва да пътувам за Намибия, ако и там не е срути всичко. Но пък не ми се рискува всичко да пропадне заради една карантина...

• Харесвам 3
Публикувано:
21 minutes ago, bobole4e said:

За съжаление и аз така ги виждам нещата

И аз така мисля... Но друг избор в момента нямаме, поне с украинските авиолинии. Нито знаем кога и коя граница ще се отвори, нищо не може да планираме. Иначе лятото имат директни полети до Бургас, което ме устройва идеално по принцип. Същата ни е и ситуацията с отменени полети с Луфтханза и Австрийските авиолинии. При тях има опция рефънд, ама казват, че се чака поне 12 месеца. И ако фалират преди да ти върнат парите, какво правим? Пак нищо...

• Харесвам 3
Георги Матеев
Публикувано:

Неприятната истина е, че всяко пътуване преди септември / октомври е руска рулетка и ще подлежи на ласт минит промени. Същото важи за ваучерите, при евентуален фалит на авиокомпанията (или посредника) - пием една студена вода и това е.

Обаче напук на шансовете насилих късмета си, като вече планирах 2 пътувания и взех билети за тях. Карпатос през юли (поне Гърция на теория би трябвало да е ок) и Армения през август. Иска ми се да вярвам, че и двете ще се случат, но психологически съм готов, че може и въобще да не тръгна. Все пак по-важното е да сме в джаза 🙂

• Харесвам 17
  • Браво 1
Публикувано:
преди 1 час, Роми каза:

За Азербайджан аз също много се колебая вече. Не намирам никаква информация, освен че с голяма вероятност ще отворят възможност за пътуване до Грузия около 15 юни.

Да, разбирам те, Роми. Сложна ситуация. Няма да е никак добре да ти пропадне пътуването до Намибия заради една карантина. Надявам се скоро не+ата да се изяснят. И аз се порових сега и открих инфо от официален правителствен сайт на Азербайджан. Засега само пишат, че границите им ще са затворени с Грузия до 31 май.
https://azerbaijan.travel/covid-19-en

Аз ако ще ходя там, ще пристигна с влак от Грузия, затова се надявам поне с Грузия да отворят границите, както и за международни полети. Като си помислиш, 31 май е близо, така че скоро ще разберем. Но, да видим какво ще решат и азерите за карантината, защото в момента поставят под карантина всички, които пристигат от чужбина в Азербайджан, а това мен не ме устройва.
@DaBo, то при мен стана каша. И реших така, нека първо да решат какво ще правят със заявката ми за пътуване в края на юли до Грузия. Ако не могат да я изпълнят, тогава ще им взема промо кода на Ukrainian International Airlines.

Преди 1 час, Георги Матеев каза:

Неприятната истина е, че всяко пътуване преди септември / октомври е руска рулетка и ще подлежи на ласт минит промени. Същото важи за ваучерите, при евентуален фалит на авиокомпанията (или посредника) - пием една студена вода и това е.

Обаче напук на шансовете насилих късмета си, като вече планирах 2 пътувания и взех билети за тях. 🙂

Правилно правиш, бледолики братко! И аз действам по подобен начин! Напук на всичко съм решил да не си стоя вкъщи, а да търся начини за пътуване.

• Харесвам 3
Публикувано:

Аз не се надявам вече за С Петербург юли, дано не ни изгорят парите само.

Иначе имам плануван Киев и евентуална комбинация с Минск за средата на септември.

Ако има нещо преди това, ще е без плануване, но не ми се вярва.

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Публикувано:

Този разказ прочетох за пътуване тези дни до Германия

„Искам да разкажа за моето пътуване до Германия. Бях на „Дунав мост – 2“ на 23.05 в 8:50 часа и преминах за 40 минути. Румънците питат само за къде пътуваш и ако си транзит – лепват един стикер на предното стъкло и ти дават една карта на Румъния с транзитните маршрути за преминаване през страната към Сърбия, Унгария и Украйна. На гърба на картата удрят печат с датата. Освен това ти мерят температурата и те записват в една книга. В 14:20 часа бях на Румънско-Унгарската граница, но там има разделение – леките коли минават през един пункт, а камионите през друг – Арад, та се наложи да се върна и да отида на другия, който е на около 2 км. в страни. В 15:30 минах, като ме питаха за къде пътувам и имам ли работа с договор в Германия. Щом бръкнах в папката с документи да покажа договора и ме пуснаха. Не го гледаха, но явно трябва да имаш такъв. И те ми лепнаха един стикер върху румънския и ми дадоха една карта, на която имаше отбелязани бензиностанциите където е разрешено да зареждаш. Ако си със стикер „Транзит“ и искаш да заредиш на друга бензиностанция – гориш. На Унгаро-Австрийската граница минах транзит, като само ми връчиха (австрийските граничари) един анкетен лист, който трябва да попълня и да предам на излизане от Австрия. На Германо-Австрийската граница ме попитаха защо искам да вляза в Германия, къде ще спя и работя, и след като отговорих чинно ме пуснаха. И те не погледнаха договора за работа, но явно трябва да имаш такъв за да те пуснат. Та така. Забравих да спомена, че в Унгария можеш да спираш само на тези места за почивка, които са обозначени със същия символ като този на стикера „Транзит“. Чавдар Дуцов

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 3 часа, Alexander каза:

Аз не се надявам вече за С Петербург юли, дано не ни изгорят парите само.

Иначе имам плануван Киев и евентуална комбинация с Минск за средата на септември.

Ако има нещо преди това, ще е без плануване, но не ми се вярва.

Аз имам билети за септември и мисля , че и тогава няма да се пътува. Жалко. Тая година я отписахме.

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Публикувано:

Аз лично тази година смятам да пътувам в последния момент, като очаквам дори и в активния сезон да има добри цени. В зависимост от обстановката ограниченията и т.н. ще си купувам билети максимум 1-2 седмици преди пътуването. Така рискът от проваляне на плановете ще е минимален..

• Харесвам 16
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 8 минути , Alexander каза:

Според мен точно септември ще може, виж за зимата не знам.

Ще видим. Дано да си прав !

• Харесвам 2
Публикувано:

Познат лекар занимаващ се с Ковид сега два месеца и приятел в тур агенция ми казват и двамата, че от сега е добре да се пътува, но есента/септември и двамата са на мнение, че ще има нов бум и пак ще има забрани. Аз лично имам юли месец един Неапол и септември Братислава та ще видим и двата полета с флекс промоцията та в последния момент ще се действа.

• Харесвам 6
Публикувано:

Аз не бих пътувал в последният момент, винаги по-добрите настанявания са свършили! Няма лошо да се купи изгоден билет сега, но настаняванията задължително с безплатна анулация . 

Рифанди при фалит се валидират от КК, задължително плащайте с такава. Авианка и в момента например продават билети, но изгодните цени са само до септември - октомври. Имайте предвид, че при отпадането на рестрикциите,  (добрите) настанявания е много по-вероятно да скочат, ако въобще ги има налични.. Трябва да се има предвид и не само цената на самолетните билети, а и възможните 200-300$, които ще трябва да се платят по летищата за тест...

• Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:

Към онзи дата, ако са подредени така нещата, тестът ще е паднал вероятно до 30$.

А и се появяват нови версии тестове. Конкуренцията и там не спи.

• Харесвам 3
Публикувано:
20 minutes ago, stanislavpp said:

Аз не бих пътувал в последният момент, винаги по-добрите настанявания са свършили! Няма лошо да се купи изгоден билет сега, но настаняванията задължително с безплатна анулация . 

В нормална обстановка бих се съгласил с теб, това лято обаче повечето авиокомпании планират да летят с максимум 20-30% от капацитета си. Това означава, че в държавите където живеят основно от чуждестранни туристи ще има много свободни хотели, апартаменти и т.н. Доста е вероятно в последния момент да има и много добри промоции, защото опцията на хотелиерите, собствениците на апартаменти и т.н. ще е или да останат празни или да ги дадат на много ниска цена.. Авиокомпаниите вероятно също ще навлезат в много сериозна ценова битка и ако търсенето се увеличи по скоро ще пуснат допълнителен капацитет от колкото да увеличат цените.

За сега повечето авиокомпании и хотелиери още се опитват с по виски цени да хванат тези, които им е наложително да пътуват или много бързат да резервират..Тръгне ли обаче туризмът, ситуацията коренно ще се промени...

• Харесвам 11
Публикувано:
преди 28 минути , Ivko каза:

Познат лекар занимаващ се с Ковид сега два месеца и приятел в тур агенция ми казват и двамата, че от сега е добре да се пътува, но есента/септември и двамата са на мнение, че ще има нов бум и пак ще има забрани. 

Това, честно казано, не го виждам как ще се случи. Тепърва напечатаха парите и почват да спасяват икономиките, някои вид бизнеси още не са ги отворили. Сега имаше протести, ако затворят пак, нещата отиват на революция. Аз очаквам дори при следващи вълни да представят нещата съвсем различно от сега, т.е. в момента всеки новооткрит заразен е национална медийна трагедия и новина от съществено значение, тогава дори сто ще са "неща под контрол". Икономическата трагедия вече е на ръба на пълния срив, няма да я пуснат да се сгромоляса.

За всеки случай резервации с безплатна отмяна и планът е готов. Като чета по форуми и резервационни сайтове, хората чакат новия бум на туризма.

• Харесвам 7
Публикувано:

Смятай го по-реалистично. Прогнозите за 75% полети при 50% пътници са постижими. Като направят тройния ред седалки двойки, ей ти ги и пътниците и полетите. Ама тогава София-Амстердам няма да е 35 евро. Т.е. трябва да гледаме няколко параметъра. Иначе става като нашите-няма да вдигаме данъците, ама променяме базата, върху която се изчисляват и следващата година пак се плащат повече пари за данъци. Тая схема ще я разиграят и авиокомпаниите със сигурност...та за ман броят пътници е по-реалистичния показател.- 50% пътници можеш да ги возиш и с +150% полети. Стига да има кой да ги плати....

Публикувано:

Топфлай , мисля че това няма да се случи , или поне не в “белият свят” . Не говоря за апокрифни настанявания , в които никога не бих завел детето и съпругата си... Хотелите месеци наред ще инвестират допълнителен ресурс за санитиране и допълнителен персонал. Съответно ще са и дотирани от правителствата. 

Предполагам всеки разбира , че вируса ще е наоколо години наред и по-вероятно никога няма да изчезне , заради особеностите си . Ресторантите вече са поскъпнали и тенденцията е една - при силно ограничен капацитет , нямат друг избор.

Самолетните билети няма да останат настрани - след отпадането на мерките , летищните такси няма как да са същите при новите условия по терминалите. Онзи ден гледам Еър Сърбия са вдигнали таксите от JFK с 200$!!! на билет и са 236$ общо от цената на билета...

Тестовете вероятно и сега са по 30$ , но летищата и труда ги оскъпяват до 200-300$ !

• Харесвам 3
Публикувано:

@santaclash sc Теоритично всичко е възможно, но на практика тази година туристът ще е цар 🙂 Това със свободните средни седалки вече го отхвърлиха всички. Тази година освен това се очаква да има много субсидирани полети. Българският парламент например, гласува преди една седмица субсидиране от 35 евро на турист при чартърните авиокомпании. При такива условия за туристическите агенции може да е изгодно част от оставащите свободни места да ги продадат дори и на отрицателна цена само и само да запълнят самолета. 🙂  Тази година видяхме отрицателни цени на нефта, защо да не видим отрицателни цени и при самолетните билети? 🙂

• Харесвам 5
Публикувано:

Напълно възможно. Предпоставките за ако не отрицателна, то поне символична цена при чартърите са  налице.

• Харесвам 1
Публикувано:

@stanislavpp В пазарната икономика краткосрочно единствено търсенето и предлагането определя цената. Това, че на хотелиери, авиокомпании и т.н. краткосрочно им се вдигат разходите няма никакво значение ако имат свободен капацитет. Най-скъпото за един хотел е празната стая, а за една авиокомпания празните седалки или стоящия на земята самолет. Тази година никой в туризма и транспорта няма да е на печалба, но тези които успеят да привлекат малкото туристи ще са на значително по малка загуба от конкурентите...

• Харесвам 1
Публикувано:

Теорията предполагам всички я знаят , но за съжаление новите регулации ( които тепърва ще се приемат) ще направят поскъпването неизбежно...

А отрицателна цена на петрола за един ден , съвсем не разбирам защо я споменаваш - сам знаеш, че това е резултат от тънка особеност при хеджирането на фючърси + съвпадение , които никога няма да се повторят.

• Харесвам 3
Публикувано:

От това се опасявам за лятото. Туризмът да не се сведе само до организираното масово извозване и настаняване - от чартъра в големия затворен комплекс и готово. Да угодим на големите.

• Харесвам 4

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.