Прескочи до съдържание

Ограничения при пътувания, свързани с Covid-19

Препоръчани мнения

преди 31 минути , mamaivy каза:

@AlexandraKo,попадала ли ти е информация за отваряне на руските граници? Много ми се иска да успеем да летим през август,но все по-малко реалистично ми изглежда. Тук-таме прочитам,че чужди туристи ще могат да влизат в Русия чак през 2021,но не знам колко е вярно.

https://iz.ru/1019324/2020-06-03/ator-nazvala-vozmozhnye-sroki-vozobnovleniia-mezhdunarodnogo-aviasoobshcheniia

Тяхната асоциация на тур- операторите казва, че ще е в третото тримесечие, но никой не може да каже, дали в юли,дали в август или в септември.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
На 31.05.2020 г. в 15:53, tch каза:

Дълбоко се съмнявам като ти прекарат личната карта през четеца да не им излзиза, че до преди Х часа си бил в УК

Аз пък имам леко съмнение дали непременно им излиза  инфо за това до кога си бил точно в UK, доколкото при излизане от UK, обикновено не се минава граничен контрол и респективно официалните власти не ти искат/гледат/сканират документ за самоличност.  :rolleyes:

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 3 часа, ruwenzogy каза:

Някой знае ли откъде може да се вземе актуална информация за Турция - отворени ли са границите за туристи, карантина, развитие на болестта и други подобни....

И мен ме интересува живо този въпрос, защото имам резервация за Измир от 23 юни. Пътувал съм два пъти с една автобусна фирма, която все още не осъществява рейсове от София за натам. Така че, ако някой прочете нещо свежо по въпроса, нека пише тук, да се държим информирани!

Връзка към коментар
преди 37 минути , muchachote каза:

И мен ме интересува живо този въпрос, защото имам резервация за Измир от 23 юни. Пътувал съм два пъти с една автобусна фирма, която все още не осъществява рейсове от София за натам. Така че, ако някой прочете нещо свежо по въпроса, нека пише тук, да се държим информирани!

и аз моля за инфо както и за Bali Indonesia

Връзка към коментар
1 hour ago, Фичо said:

Аз пък имам леко съмнение дали непременно им излиза  инфо за това до кога си бил точно в UK, доколкото при излизане от UK, обикновено не се минава граничен контрол и респективно официалните власти не ти искат/гледат/сканират документ за самоличност.  :rolleyes:

Данните се събират не от граничния контрол, а от авиокомпаниите. Документите на гражданите на ЕС не се сканират задължително дори и на шенгенските граници и поради тази причина единственият надежден източник са авиокомпаниите. Тези данни, ако добре си спомням се пазят 5 години.

Връзка към коментар

Гърция облекчава още рестрикции заради коронавируса!

От 15 юни ще бъдат отворени ваканционните места за настаняване

@Георги Матеев Може би желанието ще ни се сбъдне за моренце 😊 само след 10-ти дни 😉

От 6 юни, събота, до 1 юли на работните си места ще се завърнат 89 хиляди заети в Гърция, тоест 13 процента от работещите, които временно спряха работа по нареждане на държавата, съобщи заместник-министърът на инвестициите и развитието Никос Папатанасис, който днес обяви постепенното вдигане на ограниченията и рестартирането на редица сектори на гръцката икономика, съобщи АНА-МПА.
В посочения период ще заработят 63 хиляди предприятия или 24 процента от общия брой на онези, които спряха работа заради пандемията от новия коронавирус.

До 1 юли на работните си места ще са се завърнали общо 670 хиляди заети или 97 процента от спрелите работа.

Папатанасис подчерта, че до 1 юли с малки изключения ще завърши рестартирането на гръцката икономика.

От 6 юни се разрешава работата на заведенията за обществено хранене на закрито, дейността на ресторантите на хотелите, бюфетите, спомагателните дейности, свързани с визуалните изкуства.

От 8 юни ще заработят школите по танци, интернет кафетата, игралните зали, увеселителните заведения (кабарета, нощни клубове), дискотеките и др.

От 15 юни ще бъдат отворени ваканционните места за настаняване и други обекти за краткосрочен престой със сезонен режим на работа.

Ще заработят музеите, историческите обекти и здания, гимнастическите съоръжения, тематичните паркове, балнеолечебните центрове, сауните, спа центровете и т.н.

От 29 юни ще отворят детските лагери.

От 1 юли ще бъдат възобновени дейностите по организирането на конгреси и търговски изложения, провеждането на всякакви представления с присъствието на публика като концерти и художествени прояви, както и дейността на културните дружества.

До тази дата обаче няма да бъде възобновена дейността на училищните бюфети, кинопрожекциите на закрито, настолните хазартни игри, казината, услугите в дискотеките (без предлагане на питиета или храна).istock

За работата на заведенията на обществено хранене на закрито се определя горна граница от един клиент на 2,20 квадратни метра площ. Минималното разстояние между масите се определя на от 0,9 до 1,8 метра съобразно на разположението на столовете. При сервиране на шведска маса храната ще бъде подавана от служители/сервитьори, без клиентът да влиза в допир със съдовете за сервиране. Между ястията и клиентите ще бъде поставена прозрачна преграда.

За повече инфо тук.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

От 15.06. туристите в Исландия ще избират между тест за коронавирус и 14 - дневна карантина. Вероятно това ще действа в следващите шест месеца.https://dariknews.bg/novini/sviat/turistite-v-islandiia-shte-izbirat-mezhdu-test-za-koronavirus-i-karantina-2228129

Мислех си за една тазгодишна исландска Коледа:girl_sad: 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
Георги Матеев
преди 23 минути , Иван Попов каза:

Гърция облекчава още рестрикции заради коронавируса!

От 15 юни ще бъдат отворени ваканционните места за настаняване

@Георги Матеев Може би желанието ще ни се сбъдне за моренце 😊 само след 10-ти дни 😉

Някои даже вече имаме билети 😉 Скоро откриваме сезона!

• Харесвам 4
  • Браво 5
Връзка към коментар
преди 18 часа, Topfly каза:

Данните се събират не от граничния контрол, а от авиокомпаниите. Документите на гражданите на ЕС не се сканират задължително дори и на шенгенските граници и поради тази причина единственият надежден източник са авиокомпаниите. Тези данни, ако добре си спомням се пазят 5 години.

Ivan Ivanov летял някъде и какво от това. Само в БГ са над няколко 10-ки хиляди с това име.

Дори и да има такава база данни (вероятно има) тя едва ли се ползва за такива цели и едва ли я има на разположение на граничните контролни гишета по летищата.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Гърция са забранили временно полетите от Катар , на полета от 1 юни от 91пасажери , 12 са дали позитивен тест :

Greece temporarily bans Qatar Airways

On June 1, Qatar Airways flight 203 operated from Doha to Athens as scheduled, representing one of the first flights restored between the two countries since the pandemic started.

Greece is doing COVID-19 testing for all passengers on arrival until June 15, and all 91 passengers on the flight were tested. Of those, 12 tested positive for coronavirus. Because of this:

• The 12 passengers who tested positive will be quarantined in a hotel for 14 days
  • The other passengers who tested negative will still be isolated for a week, before being tested again

Due to the number of passengers who tested positive, Greek’s Civil Protection Ministry has banned all flights to and from Qatar until June 15, 2020. While this in theory applies to other airlines as well, in reality Qatar Airways is the only airline flying between the two counties.

Доста неприятно е , ако човек е  на полет с пасажери, които дават позитивен тест - ваканцията ще се развие в друга посока...

• Шок 6
Връзка към коментар
1 hour ago, Роми said:

И аз се снабдих минала седмица и броя дните

1 hour ago, Георги Матеев said:

Някои даже вече имаме билети 😉 Скоро откриваме сезона!

Че то с едни хубави оферти трае ли се? И аз вече имам резервация, но днес бума при братята северномакедонци доста ме притесни да не се случи и при нас и пак да се занимаваме със същите драми. Успокойте ме, че това е щото са празнували бурно Рамазан в Скопие или пък нещо друго и у нас и в Гърция няма да е така. 🤣

Връзка към коментар
Георги Матеев
преди 18 минути , valentin_st каза:

Че то с едни хубави оферти трае ли се? И аз вече имам резервация, но днес бума при братята северномакедонци доста ме притесни да не се случи и при нас и пак да се занимаваме със същите драми. Успокойте ме, че това е щото са празнували бурно Рамазан в Скопие или пък нещо друго и у нас и в Гърция няма да е така. 🤣

Споко! ББ каза, че ще ходим :sarcastic_hand: А и тея натрупани оттук-оттам ваучери няма да се изхарчат сами...

Майтапът настрана - има си леко непредвидим момент като цяло, но пътувания точно между България и Гърция принципно трябва да са напълно ОК. Особено след 15.06, когато отпада задължителният тест при влизане в Гърция, та и сценарий като по-горния с Qatar Airways вече ще е малко вероятен.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 21 часа, MatriXa каза:

и аз моля за инфо както и за Bali Indonesia

преди 22 часа, muchachote каза:

?

Връзка към коментар

Доколко може да се вярва........

Вижте най-безопасните държави за пътуване

Това е оригинала на публикацията Всъщност не е оригинала на публикацията,става дума за най-безопасните плажове, но дестинациите са сходни:

https://www.europeanbestdestinations.com/best-of-europe/coronavirus-safest-beaches-in-europe/

Странно ми е, че към този момент слагат Полша сред най-безопасните, че и Португалия.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

На мен ми е интересно как ще се отрази това на катарците. От една страна се тупат в гърдите, че са най-голямата а/к в света в момента  ( към 1 юни по брой превозени пътници ), а от друга страна са държавата в света с най-голям брой заразени на човек от населението ( всеки 40 е с позитивен тест). 

Дали ще има и други банове ? Едва ли някоя страна ги харесва особено, като се има предвид, и че собственика на Катар еъруейс и Ал Джазира е един...

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Привет на всички ви Магелановци!!!

Налага ми се спешно в  понеделник да пътувам за Родината от Германия с личната кола. Та нещо изгубих съвсем ,,синджиеа"  на мерките...🤪

Планувал съм:

- Берлин - Пасау

- Австрия без спиране

-Унгария само  по зададения транзитен коридор до Röske

-  през Сърбия аутобана - София

Пропускам ли нещо? Ще успея ли без проблеми...?

Връзка към коментар
На 3.06.2020 г. в 10:42, ruwenzogy каза:

Някой знае ли откъде може да се вземе актуална информация за Турция - отворени ли са границите за туристи, карантина, развитие на болестта и други подобни....

Полети между България и Турция отново от 10 юни Турция ще поднови полетите си до България от 10 юни, съобщи турският министър на транспорта Адил Караисмаилоглу. По думите му, цитирани от частния телевизионен канал НТВ, през юни постепенно ще започнат полетите до 40 страни. 

От 10 юни, освен до България, започват полети и до Гърция, Бахрейн, Катар и до признатата само от Анкара Севернокипърска турска република. 

От 15, 20, 22 и 25 юни ще бъдат подновени полетите до редица други европейски и азиатски страни.

• Харесвам 3
  • Браво 2
Връзка към коментар

Според Kyodo News японското правителство е решило от края на юли да плаща на всички чуждестранни туристи, посещаващи Япония. 

За пътуващите ще бъдат на разположение специални ваучери в размер на 185 долара (20 хиляди йени) на ден.

По този начин властите планират да възстановят туристическия сектор.
Ваучерите ще помогнат на туристите да покрият до половината от дневните разходи. Ваучерите ще се приемат в ресторанти, кафенета и магазини. Отбелязва се, че тази субсидия не може да покрие разходите за полет.
Тази мярка трябва да започне да действа в края на юли.

За да получите ваучер, просто трябва да резервирате хотел директно или чрез посреднически  сайтове.

• Харесвам 15
Връзка към коментар

@Mitaka FU По принцип би трябвало да нямаш никакъв проблем. На австрийско-унгарската граница най-вероятно няма да има проверки, защото от днес австрийски, словашки, чешки и унгарски граждани могат да пътуват без ограничения в Австрия, Чехия, Словакия и Унгария. За българи все още остава забранта за влизане в Унгария, като изключението прави транзитното преминаване...

Връзка към коментар
15 hours ago, ven62 said:

Ivan Ivanov летял някъде и какво от това. Само в БГ са над няколко 10-ки хиляди с това име.

Дори и да има такава база данни (вероятно има) тя едва ли се ползва за такива цели и едва ли я има на разположение на граничните контролни гишета по летищата.

Целта на тази база данни е бързо и ефективно да се проследява движението на терористи и други закононарушители. Повече от вероятно е базата да е на разположение на граничните служители, защото целта е бързо да може да се реагира. Друг въпрос е, трябва ли да се прави отделно търсене или автоматично показва данните при сканиране на документи. Освен тези данни властите по принцип могат да изискат и информацията от мобилните оператори за движението на човек. В началото на ограничителните мерки в Унгария имаше задължение да се декларира кой идва от Италия, защото за тях имаше 14 дневна карантина. Много от пътуващите се изхитряваха и на границата декларираха, че идват от Австрия и властите направиха публично предупреждение, че при съмнение за фалшива декларация ще искат информация за движението на дадения човек от мобилните оператори...

Връзка към коментар

Здравейте,

Подведох се от информацията в IATA относно Швейцария, че може да се влиза за туристически цели срещу предоставяне на резервация. Днес сутринта от консултството в Букурещ категорично ми отрекоха това нещо. Забранено е влизането за туристически цели в Швейцария от българи поне до 15 юни. Още нямат инфомация кога след това ще се отворят границите.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, Roje каза:

Според Kyodo News японското правителство е решило от края на юли да плаща на всички чуждестранни туристи, посещаващи Япония. 

За пътуващите ще бъдат на разположение специални ваучери в размер на 185 долара (20 хиляди йени) на ден.

По този начин властите планират да възстановят туристическия сектор.
Ваучерите ще помогнат на туристите да покрият до половината от дневните разходи. Ваучерите ще се приемат в ресторанти, кафенета и магазини. Отбелязва се, че тази субсидия не може да покрие разходите за полет.
Тази мярка трябва да започне да действа в края на юли.

За да получите ваучер, просто трябва да резервирате хотел директно или чрез посреднически  сайтове.

Хубава информация, браво на японското правителство и на Roje!

@samuraika, вярно ли е? И от кога за чуждестранните туристи ще може да се ползват ваучерите? Дано е вярно. Ще се възползваме ако е истина, обещавам. И кой от есенните  месеци беше най-подходящо за пътуване на длъж и шир през Япония?

Връзка към коментар
преди 3 часа, Topfly каза:

Целта на тази база данни е бързо и ефективно да се проследява движението на терористи и други закононарушители. Повече от вероятно е базата да е на разположение на граничните служители, защото целта е бързо да може да се реагира. Друг въпрос е, трябва ли да се прави отделно търсене или автоматично показва данните при сканиране на документи. Освен тези данни властите по принцип могат да изискат и информацията от мобилните оператори за движението на човек. В началото на ограничителните мерки в Унгария имаше задължение да се декларира кой идва от Италия, защото за тях имаше 14 дневна карантина. Много от пътуващите се изхитряваха и на границата декларираха, че идват от Австрия и властите направиха публично предупреждение, че при съмнение за фалшива декларация ще искат информация за движението на дадения човек от мобилните оператори...

Ако ще водим спор заради самия спор - ОК.

Иван Иванов с телефон по корпоративен договор т.е. не е на негово име кръстосва Шенгенското пространство и не само. (със самолет, с кола, с влак, пеша)

Очевидно глупостта е по-заразна от Covid-19 дори и ако се мият ръце и се носят предпазни маски. (имам предвид писания по медии, преведени и донепреведени, цитирани, ама почти, разказани и преразказани, откровено измислени, …)

@Topfly това е твой цитат, който не знам как да цитирам тук освен с copy/paste:

Повтарям, че не знам дали има такава база данни или не, но на граничните гишета достъп да тази база данни нямат (за БГ - 99.99% т.е. вервайте ми)

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 52 минути , rdd каза:

Хубава информация, браво на японското правителство и на Roje!

@samuraika, вярно ли е? И от кога за чуждестранните туристи ще може да се ползват ваучерите? Дано е вярно. Ще се възползваме ако е истина, обещавам. И кой от есенните  месеци беше най-подходящо за пътуване на длъж и шир през Япония?

Както обикновено се оказва в такива случаи - май "совите не са това което са" :rolleyes: ...
Но може би samuraika ще може да се възползва, доколкото ако има някаква кампания, тя ще е по-скоро за стимулиране на вътрешния/домашен туризъм на самите японци. 

Japan dispels reports that it will subsidise trips for foreign tourists

Misinformation about "Go to Travel Campaign" reported by some media outlets.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.