Прескочи до съдържание

Ограничения при пътувания, свързани с Covid-19

Препоръчани мнения

От понеделник 06.07. Словакия ще изисква за пристигащите от България отрицателен тест плюс 5-дневна карантина, след което втори тест за освобождаване от карантината.

Източник е нашето Министерство на външните работи.

В cилa oт 06.07.2020 г. вcички грaждaни, приcтигaщи oт Бългaрия в Cлoвaкия, ca длъжни дa прeдcтaвят oтрицaтeлeн тecт зa СОVID-19, нe пo-cтaр oт 96 чaca, кaтo щe им бъдe нaлaгaнa зaдължитeлнa 5-днeвнa дoмaшнa кaрaнтинa, cлeд кoeтo oтнoвo щe им бъдe нaпрaвeн тecт и при oтрицaтeлeн рeзултaт щe бъдaт ocвoбoждaвaни oт кaрaнтинaтa. Мeркитe щe бъдe aктуaлизирaнa нa вceки двe ceдмици.

• Харесвам 3
  • Шок 3
  • Браво 1
Връзка към коментар
Just now, Jenbel said:

Много строго! Граничи с намерение да откажат българи да влизат в Словакия.

По-скоро словаците да идват насам. Вчера Ангелкова се похвали по медиите, че се чакат туристи от Полша, Чехия, Словакия и Скандинавските страни.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 44 минути , Jenbel каза:

Много строго! Граничи с намерение да откажат българи да влизат в Словакия.

Ами словаците от самото начало на епидемията са с най-строгите мерки на континента и това си проличава.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
6 minutes ago, master_of_germs said:

Ами словаците от самото начало на епидемията са с най-строгите мерки на континента и това си проличава.

Да, която държава е била с по-строги мерки, по-трудно се отваря към другите. Разбираемо е да се пазят. Иначе усилията, лишенията и загубите ще са били напразно. Наобратно, чехите например преди два дни вдигнаха купон.

Като не се случват чуждите морета и градове, съм си набелязала Балчик за след седмица някъде. Как е там? Има ли румънци?

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 27 минути , slujitel каза:

Ясно е, че никъде няма да ходя, тръгнах към Словения,  затвори,  реших да сменя посоката на север към Словакия,  и тя затвори.😥😥😥

Хубавото е, че България е по-голяма и от Словения и Словакия заедно. И няма нищо, в което да им отстъпва по красота. За планините сме наравно, а за всичко останало България е далеч по-добър избор. Хем аз много си ги обичам и Словакия, и Словения, знаеш. 😉 (Добре де, по-хубави бирарии имат словаците) 🍺😉). А ти пък си баш в центъра на България, та навсякъде можеш да отидеш. Нещата лека-полека вървят да направим магеланска инвазия в Румъния. 😁

• Харесвам 15
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 5 минути , master_of_germs каза:

Хубавото е, че България е по-голяма и от Словения и Словакия заедно. И няма нищо, в което да им отстъпва по красота. За планините сме наравно, а за всичко останало България е далеч по-добър избор. Хем аз много си ги обичам и Словакия, и Словения, знаеш. 😉 (Добре де, по-хубави бирарии имат словаците) 🍺😉). А ти пък си баш в центъра на България, та навсякъде можеш да отидеш. Нещата лека-полека вървят да направим магеланска инвазия в Румъния. 😁

Била съм почти навсякъде в България,  а не обичам да повтарям. Искам нещо,  което не съм виждала. Баирите не ги броя, дебела съм за тях. 😉

• Смея се 1
Връзка към коментар
преди 39 минути , slujitel каза:

Ясно е, че никъде няма да ходя, тръгнах към Словения,  затвори,  реших да сменя посоката на север къ м Словакия,  и тя затвори.😥😥😥

Моля те, недей да поглеждаш към Австрия. Имаме планове и ми се иска да се осъществят  🙄

• Харесвам 3
  • Смея се 19
Връзка към коментар
преди 8 минути , Roberto Baggio каза:

Моля те, недей да поглеждаш към Австрия. Имаме планове и ми се иска да се осъществят  🙄

Няма, Австрия я обикалях миналото лято. Дано да се осъществят.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 21 минути , vinidj каза:

Получих писмо от Райън, че декларациите за попълване стават задължителни и за Обединеното Кралство дали е вярно и наистина задължително?

sshot-9.jpg

Вярно и задължително е. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Малко помощ с тълкуването на това, моля: (copy/paste - reopen eu данни за България)

Туристите, идващи от Португалия и Швеция, както и от Обединеното кралство, подлежат на 14 дни карантина. Страната, от която лицето пристига, е страната на произход на заминаването си, независимо от престоя или транзита му през други страни по време на неговото движение. 

Имам за края на Юли планирано пътуванe до Лисабон и обратно. Явно че към момента трябва да бъда под карантина за 14дни, след като се върна от Португалия. Но ако от Лисабон си променя полета вместо до София примерно до Милано и от там летя до София - отпада ли карантината?

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 37 минути , КолЮ каза:

Но ако от Лисабон си променя полета вместо до София примерно до Милано и от там летя до София - отпада ли карантината?

На хартия не отпада карантината. На практика други магеланци твърдят, че на граничния контрол в София няма да видят къде си бил до скоро и ще минеш метър.

• Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 8 часа, КолЮ каза:

Малко помощ с тълкуването на това, моля: (copy/paste - reopen eu данни за България)

Туристите, идващи от Португалия и Швеция, както и от Обединеното кралство, подлежат на 14 дни карантина. Страната, от която лицето пристига, е страната на произход на заминаването си, независимо от престоя или транзита му през други страни по време на неговото движение. 

Имам за края на Юли планирано пътуванe до Лисабон и обратно. Явно че към момента трябва да бъда под карантина за 14дни, след като се върна от Португалия. Но ако от Лисабон си променя полета вместо до София примерно до Милано и от там летя до София - отпада ли карантината?

Ако излъжеш в декларацията и се подпишеш с цялата отговорност,  че си излъгал. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Словакия затяга мерките за допускане на българи

От днес Словакия въвежда нови по-строги изисквания за влизане на територията на страната на български граждани, след като извади страната от списъка на безопасните държави, съобщава БНТ.

За преминаване на границите от българите се изисква PCR тест с отрицателен резултат за COVID-19, направен най-рано 96 часа преди пристигането. Дори и при отрицателен резултат, се налага 5-дневна карантина, след което следва втори тест. Свободни за движение в страната ще бъдат тези, които имат отрицателен резултат при второто изследване.

• Замислям се 2
Връзка към коментар

На летище Варна, продължава тромавото и тегавото попълване на декларации за пристигащите от Великобритания. Дори и градския транспорт не пътува до там, два часа след кацане на самолет от там. Пътницити от един полет се обслужват за около средно 2 - 3 часа, така е било и преди 25 дни, така е и сега (вчера). Как не са направили някаква рационализация служителите на РЗИ? Може ли така в днешно време? Като виждат, че не става, щаба да предложи друг подход. И това ли измислиха за най-подходящо, служителите на РЗИ, да попълват до откат данните на пътниците, на таблет, видели не довидели адресите, и чули не дочули телефонните им номера, и накрая се подписват пристигащите с една и съща писалка, електронно. Няма как да провериш под какво се подписваш. С две думи, всичката ни е такава. А на летище София, така ли е, или  по-добре? 

Ако някой се интересува как се влиза в UK-

с попълнената онлайн декларация, стегнато и организирано, без проблеми за отрицателно време. Ако е разпечатана на хартия още по-бързо, веднага, не се проверява написаното, не се сверява с документи. Сега чакаме да видим как стават проверките дали си на адреса 14 дни.

Във Варна бяха всеки ден, около обяд, обаждане по телефона и после показване от балкона. Полицейският служител си отбелязваше нещо на един лист. При последната проверка, полицая, напомни, че е за последно.

А аз, като майка, съм много доволна от ваканцията на сина ми, тук вкъщи, защото от детските му години не сме били непрекъснато заедно 14 дни. Добре си изкарахме.

• Харесвам 8
Връзка към коментар

Не знам дали е писано по въпроса преди, така, че ще ме извините ако повтарям някой друг пост.

Как точно се влиза в UK (големите лондонски летища - Хийтроу, Гатуик)? Ако примерно последната отсечка е от държава, откъдето ако се пристига няма карантина, пристигащия дали ще го проверят, ако пише в декларацията тази държава, а не откъдето първоначално е тръгнал и при пристигане от която се изисква 14 дни карантина.

С други думи, ме интересува ако се тръгва от Танзания (при пристигане откъдето има карантина, въпреки, че имат 0.4 починали от коронавирус на един милион човека), но се сменя самолет в Амстердам, ако се пише, че се пристига от Нидерландия, дали ще мине номера?

Връзка към коментар
преди 15 минути , FlyTraveler каза:

Не знам дали е писано по въпроса преди, така, че ще ме извините ако повтарям някой друг пост.

Как точно се влиза в UK (големите лондонски летища - Хийтроу, Гатуик)? Ако примерно последната отсечка е от държава, откъдето ако се пристига няма карантина, пристигащия дали ще го проверят, ако пише в декларацията тази държава, а не откъдето първоначално е тръгнал и при пристигане от която се изисква 14 дни карантина.

С други думи, ме интересува ако се тръгва от Танзания (при пристигане откъдето има карантина, въпреки, че имат 0.4 починали от коронавирус на един милион човека), но се сменя самолет в Амстердам, ако се пише, че се пристига от Нидерландия, дали ще мине номера?

Мой познат се прибра от Америка, през Амстердам и нямаше карантина(не са се усетили, въпреки, че е имало много българи идващи оттам)!Една жена, обаче е казала, че идва от Америка и са и казали, че ще стои 14 дни под карантина и тя е казала, че всички идват оттам, но моят познат се е измъкнал бързо и после е бил на тръни, дали няма да го намерят и сложат под карантина, но нищо такова не е станало! 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 7 минути , crazyhorse каза:

Мой познат се прибра от Америка, през Амстердам и нямаше карантина(не са се усетили, въпреки, че е имало много българи идващи оттам)!Една жена, обаче е казала, че идва от Америка и са и казали, че ще стои 14 дни под карантина и тя е казала, че всички идват оттам, но моят познат се е измъкнал бързо и после е бил на тръни, дали няма да го намерят и сложат под карантина, но нищо такова не е станало! 

Да де, ама аз за пристигане в Лондон питам... 🙂  Доносничеството иначе е много характерно за нашата нация 🙂  Един път в Орикс лаунджа в Доха през нощта се бях изтегнал на един диван в стаята за семейства. Една нашенка отиде и извика служител и ме посочи, като каза, че съм сам, а лежа на дивана в стаята, с идеята тя да легне след това, но изгониха и мен и нея с мъжа й, защото не били с деца... 🙂🙂 

• Шок 3
  • Смея се 6
Връзка към коментар
преди 20 минути , FlyTraveler каза:

Гледах в нета декларация за Кипър където при влизане от България искат тест за корона, а от влизане през Гърция не. Има обаче тикче където трябва да отбележиш дали си бил последните 14 дни в рискова за Кипър страна (т.е. БГ) и като отбележиш БГ и пак ти изписва че искат тест нищо че влизам през Гърция.

Предполагам, че и за ЮК може да искат инфо къде си бил. Вече ако премълчиш е друг въпрос.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.