Прескочи до съдържание

Ограничения при пътувания, свързани с Covid-19

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 7 минути , master_of_germs каза:

За момента може цялото упражнение без карантини и без тестове. Ние точно така сме планирали Швейцария през Бергамо.

В същата ситуация сме; и ние планирахме Черна Гора, но не е възможно да се влезе без карантина или тест по земя, освен през Хърватия откъм дубровнишката Ривиера. През Сърбия всички се слагат под карантина, през Албания, Босна и Косово задължително резултат от направен последните три дни отрицателен тест PCR или ELISA.

Ще ти пусна линковете довечера.

Ако пътуваме с кола от Германия до България  транзит през Сърбия ,пак ли има карантина?Тотално се ошашавих тази година 😶

Публикувано:
преди 13 минути , Blagovesta78 каза:

Ако пътуваме с кола от Германия до България  транзит през Сърбия ,пак ли има карантина?Тотално се ошашавих тази година 😶

А защо си създавате тия главоболия? Толкова полети има между Германия и България. Получи се плътен кордон от държави, в които е забранено за българи без карантина. Словения, Австрия, Словакия... Аз поне не виждам лесен начин с кола.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 17 часа, T.E.Lawrence каза:

Аз очаквам зимата Азия да се отвори...

Аз съм на друго мнение. Според мен Азия изобще няма да бърза да отваря и колкото повече се увеличават случаите в Европа и Америките - толкова по-малко желание за отваряне има. Да, голяма част от страните се хранят от туризъм но доста трудно се овладя положението с големи последици за икономиката за да се рискува. За Япония специално - ако сега Анджин сан доплува до японския бряг - ще го върнат обратно в морето. Тайланд и Виетнам искат да рестартират производственият сектор - да пуснат фабриките. Колкото и да им е мил туризма той е по-малък дял от икономиката. Китай също е издигнал виртуална китайска стена - при мен са отседнали едно семейство японци, които работят в Шанхай и чакат да ги пуснат обратно - информираха ме, че за сега остават до Нова Година, за натам "ще видим".

За сега тенденцията е Азия да се затваря още повече. Ако се отвори - ще си е някакво вътрешноазиатско отваряне за бизнеса - чартъри с хора по работа между определени азиатски страни и евентуално Австралия. Толкоз.

Надявам се да греша де, ще съм безкрайно доволна реалността да ме опровергае.

• Харесвам 15
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 9 часа, Иван Попов каза:

Да, сравних го с Гърция, защото за там работата е ясна как се процедира. А за UK е малко по-объркано, четох в техния сайт и нищо не намирам. 

Благодаря ти! 

Ако науча нещо и аз ще споделя. 😊

За UK се попълва онлайн декларация, в срок- в оставащите 48 часа преди полета, която ако е принтирана се показва (има на кого), ако е на телефона също. По-бързо се преминава ако е принтирана декларацията. И след това 14 дни карантина. Декларацията е има на сайта на Външното ни министерство. Всичко, което ви трябва да знаете ще научите от сайта. Аз бих се регистрирала в сайта "пътувам за".

• Благодаря 1
Публикувано:

@Иван Попов, обърни внимание по отношение на срока: в оставащите 48 часа преди полета, уточних го и по-горе. Синът ми пробва при оставащи 50 часа, и не беше приета декларацията.

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 40 минути , samuraika каза:

Аз съм на друго мнение. Според мен Азия изобще няма да бърза да отваря и колкото повече се увеличават случаите в Европа и Америките - толкова по-малко желание за отваряне има. Да, голяма част от страните се хранят от туризъм но доста трудно се овладя положението с големи последици за икономиката за да се рискува. За Япония специално - ако сега Анджин сан доплува до японския бряг - ще го върнат обратно в морето. Тайланд и Виетнам искат да рестартират производственият сектор - да пуснат фабриките. Колкото и да им е мил туризма той е по-малък дял от икономиката. Китай също е издигнал виртуална китайска стена - при мен са отседнали едно семейство японци, които работят в Шанхай и чакат да ги пуснат обратно - информираха ме, че за сега остават до Нова Година, за натам "ще видим".

За сега тенденцията е Азия да се затваря още повече. Ако се отвори - ще си е някакво вътрешноазиатско отваряне за бизнеса - чартъри с хора по работа между определени азиатски страни и евентуално Австралия. Толкоз.

Надявам се да греша де, ще съм безкрайно доволна реалността да ме опровергае.

Моите наблюдения специално за Тайланд, Камбоджа и Виетнам са малко по-розови, не много, но малко. 🙂

Тайланд подготвят туристически балони, т.е. само до определени места ще могат да ходя туристите, Пукет, Ко Самуи, Патая, Чианг Май и първоначално от ниско рискови страни. Огромната част от туристическите приходи е Пукет, там е характерно, че хората буквално няма каквo да ядат без туристи и ги спасяват с помощи. Другото съществено е, че основна част от приходите на хотелите за годината се генерират декември - март, през другото време и да седят затворени не е голяма драма (знам дори собственици на хотели, които затваряха за слабия сезон и без вирус и се прибираха към Европа/САЩ). Същевременно тайландските власти изчакаха удобно точно края на март, преди да затворят страната, т.е края на пиковия сезон. 

Камбоджа в момента е отворена за всеки, който е склонен да стои 14 дни в карантина в хотел и да плати $3000 депозит. След карантината, ако всичко е наред, парите се връщат след удръжките за престоя и изхранването ти. Потвърдено околко $300 долара ти удържат. Не е много далече времето да отпадне карантината и депозита по две причини. Официално имат само няколко заразени, но дори да не са тествали масово, рискът за тях е минимален, тъй като са страна с много младо население, смъртността в никакъв случай не се е увеличила, силно зависими са от туризма и могат да рискуват отваряне.

Виетнам е най-неясен. Имат си икономика да генерира приходи и без туризъм. Границите са затворени за чужденци, същевременно всичко си работи на макс и нямат почти заразени. Там е 50/50 нещо да се промени всеки момент или да си остане така задълго. 

• Харесвам 11
Публикувано:

Моля темата да си остане за споделяне на информация, касаеща пътуванията и да не се измества фокуса отново към размишления, спекулации и коментари относно броя на заразените.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 1 час, rdd каза:

@Иван Попов, обърни внимание по отношение на срока: в оставащите 48 часа преди полета, уточних го и по-горе. Синът ми пробва при оставащи 50 часа, и не беше приета декларацията.

Да, направихме декларацията преди малко онлайн. Въведохме какво ни искаха: номер на полета, адрес, данните на пътника и т.н. 

Явно декларацията се допуска точно 48 часа преди да се пътува. @rdd Благодаря ти! 🙂

Декларацията ще трябва да я принтираме и да се предаде, ако полицайте на летището я поискат.

Мернах някъде, че глобата е 100 паунда, но освен нея може да и да не бъдеш допуснат до страната. Дали е истаина, не мога да кажа... 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, Иван Попов каза:

Да, направихме декларацията преди малко онлайн. Въведохме какво ни искаха: номер на полета, адрес, данните на пътника и т.н. 

Явно декларацията се допуска точно 48 часа преди да се пътува. @rdd Благодаря ти! 🙂

Декларацията ще трябва да я принтираме и да се предаде, ако полицайте на летището я поискат.

Мернах някъде, че глобата е 100 паунда, но освен нея може да и да не бъдеш допуснат до страната. Дали е истаина, не мога да кажа... 

Успех! Правилата за влизане на територията на UK са тези, които са били валидни до сега. На полета, на който е пътувал синът ми е имало и не малко пътници без да са попълвали декларации и са отделяни от опашката. Какво е станало после не знае.

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

На летището в Лисабон не мерят температури, не те питат за къде ще летиш, всяка втора седалка е с лепенка т.е. хората да са през един. Навсякъде има дезинфектанти и маските са задължителни.

Летището в Амстердам е доста по-оживено сравнено с края на април. Никой не носи маски, освен туристите разбира се. Доста стриктно се спазва дистанция. Подобно е положението и на обществените места в Амстердам (напр. Супермаркетите).

Изобщо, имам чувството, че в Нидерландия маските не са харесвани, въпреки че на летището имаше напомнящи постери.

Самолета Амстердам-София беше 99% запълнен. Вероятно имаше не повече от 2-3 свободни места.

• Харесвам 11
Публикувано:

Досега задължителни декларации преди пътуване трябват за Кипър, Гърция, Обединеното Кралство, Испания и вече и Италия ли? 

Публикувано:

За Австрия да споделя. Вчера приятели са влезнали в Австрия от Унгария, без тестове, без въпроси. 
Обадих се в Австрийското посолство, те казват, че към момента няма забрана за свободно влизане на български граждани в Австрия. 
Ние днес пътуваме към Унгария, утре сутрин се надявам да минем безпроблемно Австрия.

• Харесвам 6
Публикувано:

Някой пътувал до Бари знае ли дали трябва да се попълва предварителна онлайн декларация преди пътуване в регион Puglia? https://limesurvey.istsvc.regione.puglia.it/index.php/119341?lang=en

https://www.regione.puglia.it/web/salute-sport-e-buona-vita/-/riapertura-delle-regioni-regole-per-gli-spostamenti-da-e-per-la-puglia

Публикувано:
преди 32 минути , wiliko каза:

Има ли карантина от 14 дни за пристигащите от Португалия...че нищо не откривам

Понеже и аз следя за Португалия - има, да. В момента обаче намирам само подобни новини от преди 3 дни: https://dariknews.bg/novini/bylgariia/14-dnevna-karantina-za-pristigashtite-u-nas-ot-shveciia-velikobritaniia-i-portugaliia-2232329

Публикувано:
преди 57 минути , EliNik каза:

Вчера приятели са влезнали в Австрия от Унгария, без тестове, без въпроси. 

Предполагам са минали през Австрия само транзит? После на къде са продължили?

• Харесвам 2
Публикувано:
12 minutes ago, Яничка said:

Понеже и аз следя за Португалия - има, да. В момента обаче намирам само подобни новини от преди 3 дни: https://dariknews.bg/novini/bylgariia/14-dnevna-karantina-za-pristigashtite-u-nas-ot-shveciia-velikobritaniia-i-portugaliia-2232329

Ама следете на сайта на Министерство на здравеопазването. Там е най-точната информация. Има си заповеди, където са посочени точно държавите. В медиите често излиза невярна информация.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 11 минути , seaell каза:

Предполагам са минали през Австрия само транзит? После на къде са продължили?

Към Чехия, но не са ги питали транзит ли ще минават или ще остават в Австрия. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 34 минути , Eva eva каза:

Ама следете на сайта на Министерство на здравеопазването. Там е най-точната информация. Има си заповеди, където са посочени точно държавите.

Тогава може да публикуваш линк към актуалната информация, за да спестиш на хората, които се интересуват, време и усилия. Идеята на темата е да е информативна.

• Харесвам 4
Публикувано:

според действащата заповед на МЗ-РД-01-372/30.06.2020 - 

с период на действие от 1 юли до 15 юли ....

5. Всички лица, които пристигат от Португалия..................се поставят под карантина за срок от 14 дни

остава да се надяване че след 15 юли ще го отменят и това ограничениие...но на фона на раЗтящите случаи на заразени .... май няма да ни огрее....

• Харесвам 1
  • Шок 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 1 час, Eva eva каза:

Ама следете на сайта на Министерство на здравеопазването. Там е най-точната информация. Има си заповеди, където са посочени точно държавите. В медиите често излиза невярна информация.

Винаги бих следила първоизточника, ако информацията не беше поднесена по безкрайно обиден за мен начин: 

1/ без съдържание, тема, сфера на действие. 

2/ сканиран файл, без възможност за търсене в него 

3/ без видим срок на действие, преди да свалиш и изчетеш неграмотното творение. 

4/ ....

Та в общи линии е непонятно кое точно файлче трябва да отворя, за да видя какви са изискванията при връщане от Португалия:

https://www.mh.government.bg/bg/normativni-aktove/zapovedi-pravilnitsi-instruktsii/

В случай, че все пак взема да попадна на такава за Португалия, как съм сигурна, че е последната по темата и е валидна? 

Ако някъде информацията все пак е поднесена по адекватен и съвременен начин, ще се извиня и ще съм благодарна да го посочим в темата. Но да свалям и чета 20 файла в отчаян опит да открия информация е доста по-трудно от това да попитам тук някой, който вече е минал абсурдните стъпки 🙂 

• Харесвам 3
  • Браво 1
Публикувано:

Любезно моля всички да се въздържат от публикации с назидателен тон. Нека не се превръщаме в копие на повечето БГ форуми и Фейсбук групи, в които някой те праща да търсиш в Google, в темата или Бог знае още къде. Ситуацията с Covid-19 е изключително динамична и се мени не ежедневно, а ежечасно. Дори да използваш търсачката в темата или форума, не е ясно дали откритата от теб информация не е "предпоследна" и дали няма по-актуална, а физически не е възможно да се изчете всичко в теми от по 100+ страници. Ако някой задава въпрос и знаете отговора (и естествено имате желание) - просто му отговорете... Оправете му деня както се казва. 🙂 Или му пуснете линк към актуалната информация вместо "потърси назад в темата" или "виж в оня сайт..." Ако просто не ви се занимава, подминете питането, не се чувствайте длъжни да отговорите на всяко мнение. 

Ситуацията е достатъчно неприятна и изнервена. Нека си помагаме и не отказваме хората да задават въпроси и да стават част от това общество, което през годините е доказало, че е над средно интелигентното и с доста по-висок праг на толерантност, с доста по-голям кръгозор и широко скроено.

67a3901s-960.jpg

• Харесвам 20
  • Благодаря 1
  • Браво 16
Публикувано:
преди 8 минути , chandni каза:

Любезно моля всички да се въздържат от публикации с назидателен тон. Нека не се преввръщаме на копие на повечето БГ форуми и Фейсбук групи, в които някой те праща да търсиш в Google, в темата или Бог знае още къде. Ситуацията с Covid-19 е изключително динамична и се мени не ежедневно, а ежечасно. Дори да използваш търсачката в темата или форума, не е ясно дали откритата от теб информация не е "предпоследна" и дали няма по-актуална, а физически не е възможно да се изчете всичко в теми от по 100+ страници. Ако някой задава въпрос и знаете отговора (и естествено имате желание) - просто му отговорете... Оправете му деня, както се казва. 🙂Или му пуснете линк към актуалната информация вместо "потърси назад в темата" или "виж в оня сайт..." Ако просто не ви се занимава, подминете питането, не се чувствайте длъжни да отговорите на всяко мнение. 

Ситуацията е достатъчно динамична и изнервена. Нека си помагаме и не отказваме хората да задават въпроси и да стават част от това общество, което през годините е доказало, че е над средно интелигентното и с доста по-висок праг на толерантност, с доста по-голям кръгозор и широко скроено.

67a3901s-960.jpg

Ооооо котаракът Леополд, не го бях гледал от детските ми години! Мил спомен!😜

Публикувано:

Явно това за назидателния тон беше насочено към мен 🙂 Както и да е, в никакъв случай не исках да прозвучи така. Напротив - целта ми беше само да помогна и затова насочих питащите към сайта на Министерство на здравеопазването.  Щом трябва да има линк - ето https://www.mh.government.bg/bg/normativni-aktove/zapovedi-pravilnitsi-instruktsii/.

Ето @wiliko как се ориентира 🙂 

Наистина, моля ви, недейте да вярвате на информация за карантината от вестници или каквито и да е други неофициални източници. Често копират стара информация или чули-недочули пишат без да цитират съвсем точно. Скоро правих задълбочено проучване за Италия и смея да твърдя съвсем отговорно, че има разлика в официалната информация и другите информационни източници. Да не казвам и че не съм 100 % убедена в изводите, които направих за себе си, в противоречие с изнесеното по медиите 🙂

Няма да дам линк към каквато и да е заповед, налична на сайта на Министерство на здравеопазването по няколко причини:

- на първо място, ситуацията е много динамична, не е ясно дали ако дам линк към конкретна заповед днес, то утре тя вече няма да е променена/отменена/допълнена, тоест с едно такова действие най-много да подведа някого;

- на следващо място, за да се даде отговор дали ще има карантина трябва да се знае и лицето в какъв период ще пътува и кога ще се завърне. В Тази връзка, дори и да видим, че една Заповед е в сила до .... например 15.07, то няма никаква правна пречка тя да бъде изменена днес и вече да не важи написаното в нея;

- действително, права си @Lindt. Много е трудно да се проследят всички заповеди на сайта на МЗ, постоянно се изменят, отменят, допълват... Да не говорим, че за неюрист е доста трудно да се ориентира  в тях. Често с новите заповеди се въвеждат условия, но пък старите заповеди продължават да са валидни или се изменят части от тях.... За съжаление това е положението, на друго място информацията, която ни интересува я няма в по-систематизиран вид;

- аз лично, въпреки, че съм юрист и даже по едно време работех и като външен експерт в МЗ, колкото и да ги чета тези заповеди не бих се ангажирала да кажа - да, за Португалия, ако се върнете на 18.07 има карантина или няма такава. Първо - заради динамичната обстановка и второ - заради възможността да съм изпуснала информация в по-стари заповеди, която е на практика непроменена с новите....

Още веднъж се извинявам, ако съм засегнала някого, но и сега бих казала същото - информацията, която Ви интересува е налична в сайта на МЗ, раздел Заповеди. Не бих могла да се ангажирам с по-конкретен отговор 🙂 Надявам се все пак да съм била полезна.

• Харесвам 8
Публикувано:

Имам следния проблем.Жена ми трябва да лети утре до Франкфурт с Луфтханса.

Направих и он-лайн чек-ин и на последната падаща декларация пише,че подлежи на 14 дневна карантина.

Започна лудо звънене.Луфтханса н икой не отговаря.Посолството ни в Берлин казаха да се свържем с Бундес полис,защото те отговаряли и че в някои провинции има карантина,в други не.

След няколко опита успях да се свържа с МВнР.Дежурният ми обясни,че работели само с дипломатически ноти и такава не са получавали от Германия.Но ме попита дали знам,че жена ми може да влезе в Германия само ако:

1.Има покана,заверена в полицията.

2.Има сключен трудов договор с немска фирма.

3.Има временно местожителство.

Ако не отговаря на едно от тези три условия изобщо няма да я качат в самолета.

Дъщеря ми звънна в полицията,но и отговориха,че не могат да и заверят такава покана.Това можело да направят само здравните власти,но в понеделник,защото работели до обед.

Та сега се чудим какво да правим.Мисля да отиде утре на летището и ако я качат да лети пък в Германия каквото стане.

Давайте съвети!

• Шок 3

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.