Прескочи до съдържание

Ограничения при пътувания, свързани с Covid-19

Препоръчани мнения

преди 4 часа, wiliko каза:

Има ли карантина от 14 дни за пристигащите от Португалия...че нищо не откривам

Според мен към настоящия момент има 14-дневна карантина.

Точната заповед е тази:

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/06/30/zapoved__rd-01-372-30062020_g.pdf

в т.5

Наистина ситуацията е динамична. Нашият уважаван здравен министър я прави още по-динамична. Например: През юни пристигащите от Кралство Нидерландия попаднаха под карантина с една от заповедите, но само за няколко часа. На следващия ден излезе нова заповед и Нидерландия я нямаше. В тази връзка, аз, след като си направя справка в сайта на МЗ и преди да пиша тук или да се обадя на жена ми, за да и кажа каква е ситуацията си изключвам лаптопа и телефона за 10-на минути през което време си ... крещя на воля.

• Харесвам 2
  • Смея се 7
Връзка към коментар
преди 3 часа, wiliko каза:

според действащата заповед на МЗ-РД-01-372/30.06.2020 - 

с период на действие от 1 юли до 15 юли ....

5. Всички лица, които пристигат от Португалия..................се поставят под карантина за срок от 14 дни

остава да се надяване че след 15 юли ще го отменят и това ограничениие...но на фона на раЗтящите случаи на заразени .... май няма да ни огрее....

Нищо не се знае. В Португалия бройката на заразяващите се е относително висока, но постоянна. Около 300 на ден.

От друга страна Португалия е една от водещите в Европа по броя тествания на глава от населението и е нормално броя на заразените да е леко по-висок като % от населението в сравнение с държави, които са в дъното на класацията по брой тествания спрямо населението си.

Но имайки предвид, че португалците все повече се отварят и махат мерки не е изключено тази бройка да се повдигне около и след 15 юли.

В интерес на истината и други държави прилагат рестриктивни мерки спрямо Португалия (напр. UK)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

В Португалия можеш ли да влезеш свободно с директен полет от България? Нали имаше някакви рестрикции,спрямо полети извън Шенген? Или го махнаха това изискване португалците? 

Връзка към коментар
преди 33 минути , Emil Chakalov каза:

Имам следния проблем.Жена ми трябва да лети утре до Франкфурт с Луфтханса.

Направих и он-лайн чек-ин и на последната падаща декларация пише,че подлежи на 14 дневна карантина.

Започна лудо звънене.Луфтханса н икой не отговаря.Посолството ни в Берлин казаха да се свържем с Бундес полис,защото те отговаряли и че в някои провинции има карантина,в други не.

След няколко опита успях да се свържа с МВнР.Дежурният ми обясни,че работели само с дипломатически ноти и такава не са получавали от Германия.Но ме попита дали знам,че жена ми може да влезе в Германия само ако:

1.Има покана,заверена в полицията.

2.Има сключен трудов договор с немска фирма.

3.Има временно местожителство.

Ако не отговаря на едно от тези три условия изобщо няма да я качат в самолета.

Дъщеря ми звънна в полицията,но и отговориха,че не могат да и заверят такава покана.Това можело да направят само здравните власти,но в понеделник,защото работели до обед.

Та сега се чудим какво да правим.Мисля да отиде утре на летището и ако я качат да лети пък в Германия каквото стане.

Давайте съвети!

Все пак е  хубаво да носи някакви документи било то емайли, че не отива на туризъм. Аз имах подобен  случай преди няколко седмици и 300 зора успях да разбера, че решението дали да се пусне някой е на граничния полицай. Но мойте познати летяха през Амстердам и нямаха проблеми. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 минути , VVP каза:

В Португалия можеш ли да влезеш свободно с директен полет от България? Нали имаше някакви рестрикции,спрямо полети извън Шенген? Или го махнаха това изискване португалците? 

Махнаха го от 15 юни.

Мога да цитирам и правителствено решение на Португалия, но не е необходимо.

Лично го проверихме с жена ми на 27.06.

• Харесвам 3
  • Благодаря 2
Връзка към коментар
В момента, ven62 каза:

Махнаха го от 15 юни.

Мога да цитирам и правителствено решение на Португалия, но не е необходимо.

Лично го проверихме с жена ми на 27.06.

Ей братле зарадва ме искрено. 😀

Остава само наще да махнат карантината и газ натам. 

Мерси за бързия отговор. 

• Смея се 2
Връзка към коментар
преди 51 минути , Emil Chakalov каза:

Имам следния проблем.Жена ми трябва да лети утре до Франкфурт с Луфтханса.

Направих и он-лайн чек-ин и на последната падаща декларация пише,че подлежи на 14 дневна карантина.

Започна лудо звънене.Луфтханса н икой не отговаря.Посолството ни в Берлин казаха да се свържем с Бундес полис,защото те отговаряли и че в някои провинции има карантина,в други не.

След няколко опита успях да се свържа с МВнР.Дежурният ми обясни,че работели само с дипломатически ноти и такава не са получавали от Германия.Но ме попита дали знам,че жена ми може да влезе в Германия само ако:

1.Има покана,заверена в полицията.

2.Има сключен трудов договор с немска фирма.

3.Има временно местожителство.

Ако не отговаря на едно от тези три условия изобщо няма да я качат в самолета.

Дъщеря ми звънна в полицията,но и отговориха,че не могат да и заверят такава покана.Това можело да направят само здравните власти,но в понеделник,защото работели до обед.

Та сега се чудим какво да правим.Мисля да отиде утре на летището и ако я качат да лети пък в Германия каквото стане.

Давайте съвети!

Ако се тръгне от    https://reopen.europa.eu/bg/map/DEU

се стига до тук някъде:

https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Risikogebiete_neu.html

Въпреки, че има английска версия повечето неща са на немски. Успех.

Аз бих тормозил (до припадък) и Генерално консулство на Република България във Франкфурт на Майн.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 18 минути , ven62 каза:

Ако се тръгне от    https://reopen.europa.eu/bg/map/DEU

се стига до тук някъде:

https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Risikogebiete_neu.html

Въпреки, че има английска версия повечето неща са на немски. Успех.

Аз бих тормозил (до припадък) и Генерално консулство на Република България във Франкфурт на Майн.

Генералното консулство в Мюнхен са се погрижили да не ги тормозим.Консултации се дават във вторник и четвъртък от 14.00 до 16.00часа.

Връзка към коментар
преди 9 минути , Emil Chakalov каза:

Генералното консулство в Мюнхен са се погрижили да не ги тормозим.Консултации се дават във вторник и четвъртък от 14.00 до 16.00часа.

Разгледай тези линкове:

https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/faq-reisen-1735032

по-специално "Informationen für Reisende"   третия "+"

https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Quarantaene_Einreisen_Deutschland.html

Май не би трябвало да има проблем, но това е на базата на моя немски (нихферщейн)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Няма какво да се тровите и да звъните по телефони. Луфтханза ще е качи на борда, а дали тя подлежи на карантина решава полицията, както и ти си споменал в твоя пост. А тя не подлежи на такава. Това е от страницата на тяхното МнВР. Първата посочена причина за влизане в Германия е немско гражданство, втората е ЕС-гражданство. Нашият в МнВР просто е неадекватник. Тия покани и т.н. не важат от 3 седмици!!

https://www.auswaertiges-amt.de/de/-/2320730

Einreisemöglichkeiten für Reisende aus allen Drittstaaten

Auch aus Drittstaaten, die nicht in der vorstehenden Liste aufgeführt sind, kann eine Einreise nach Deutschland erfolgen, wenn hierfür ein wichtiger Grund vorliegt. Für folgende Personengruppen bzw. Reisezwecke ist insoweit eine Einreise nach Deutschland zulässig:

• Deutsche Staatsangehörige sowie Staatsangehörige von anderen EU-Staaten, Schengen-assoziierten Staaten (Island, Liechtenstein, Norwegen, Schweiz) oder von Großbritannien;

Reisen innerhalb der EU bzw. des Schengen-Raums

Die zeitweise geltenden Einreisebeschränkungen aus anderen EU-Staaten, Schengen-assoziierten Staaten (Island, Liechtenstein, Norwegen, Schweiz) oder Großbritannien sind seit dem 21. Juni 2020 vollständig aufgehoben. Einreisen nach Deutschland aus anderen Staaten der EU, des Schengen-Raums oder aus Großbritannien sind seither daher wieder ohne Einschränkung möglich.

• Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 2 минути , EliDion каза:

За Берлин има ли рестрикции, като горните, че немски дума не разбирам.

За нито една немска провинция в момента няма ограничения за влизане ако си гражданин на ЕС.

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 2 минути , tch каза:

За нито една немска провинция в момента няма ограничения за влизане ако си гражданин на ЕС.

Дано си прав,утре ще видим.

Свързах се с кол-центъра на Луфтханса в София.Те нищо не знаели,занимавали се с продажба на билети.Да съм звънял на Немското посолство в София.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Да се отчета и аз за моя човек, където днес летя за Лондон. 😊

Всичко е минало нормално днес, попълнихме декларацията вчера онлайн, а тя днес я е предала на митничарите на летище Лутън и сега ще е 14 дни под карантина.

Е и някакви документи е попълнила на място, поне така ми обясни по телефона. :smile: 

Редактирано от Иван Попов
корекция
  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 14 часа, Emil Chakalov каза:

Дано си прав,утре ще видим.

Свързах се с кол-центъра на Луфтханса в София.Те нищо не знаели,занимавали се с продажба на билети.Да съм звънял на Немското посолство в София.

На FRA от няколко седмици има тестов център за Covid19 на Centogene. Бързият тест става за около 3-4 часа и струва около 150 Евро, но ако е отрицателен, дава достъп до територията на Германия или на държава, която признава отрицателен PCR тест за премахване от карантина.

Аз мислех да летя от Ню Йорк за София оттам, за да си направя тест и да не подлежа на карантина в България, но нашето правителство явно не признава наличието на резултат от тест за нищо, та плановете ми пропаднаха и явно ще се лети през Берлин с престой там.

Връзка към коментар
преди 5 часа, EliDion каза:

Този тест задължителен ли е. А за Берлин пак ли е така. Че се чудим от БГ или Букурещ ли да се лети до Берлин или от Париж.

До колкото зная, би трябвало щом пристигате от страна от ЕС, да няма задължителна карантина за вас. Иначе теста не е задължителен и се прави само на летището във Франкфурт за сега, не и в Берлин, така, че ако решат по някаква причина да ви поставят под карантина, няма да имате възможност да си направите тест на летището в Берлин.

Аз по-горе дадох информацията за летище Франкфурт по-скоро за тези, които идват от страни извън ЕС и може би негативен тест от там и кратък престой в Германия с последващ полет към крайната дестинация, която все още карантинира хора идващи извън ЕС, може би би било добро решение за пътуване към Европа, тъй-като за много трети страни ЕС е все още затворен и това положение не изглежда като да се промени скоро.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Да споделя за Австрия. Пуснаха ни без тестове, не отвориха и паспортита ни. Казахме, че отиваме в Германия. Всичко за 2-3 мин. 
Снощи на границата Сърбия-Унгария, чакахме 2 часа, проверяваха багажите на много от колите. 

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Да докладвам-влезе в Германия без никакви проблеми.

Явно отново нашето МВнР живее в миналото.Само дето ме е яд,че на тях не им пука,пък аз трябва да плащам данъци за техните заплати.

• Харесвам 17
Връзка към коментар

Самолетът (София-Франкфурт на Луфтханса) е бил пълен до повината,като се сяда през седалка.Качването става поетапно-първо се допускат пътниците с места до прозорците,за да няма прескачане и прегръдки.

• Харесвам 10
Връзка към коментар

Всъщност това затоварване в Луфтханза и Австрийските авиолинии го има още от есента на миналата година - първо до прозорец, после по средата и най-накрая до пътеката и доста стриктно го спазваха. ✌️

• Харесвам 8
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.