Прескочи до съдържание

Ограничения при пътувания, свързани с Covid-19

Препоръчани мнения

@neuromancer ....след кацане....имам предвид как се контролира извеждането от самолета - вечните тълпи и бързането да се напусне самолета. Също превозването от/до пистата с автобусите. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
3 hours ago, Zara said:

@DaBo за качването добре, а след кацане как  се контролира дистанцията? В самолета имам предвид. 

Нямам никаква идея. На самолет не съм се качвала точно 4 месеца и една седмица. 😉 И като гледам, скоро също няма да стане.

Само коментирах, че качването по колони (прозорец, среда, пътека) не е ново за Луфти и Аустриан и не е въведено, заради вируса.  Тези до прозореца са група 3, средна седалка са група 4, а до пътека група 5. Идеята е пътниците да се бордват по-бързо. При големите самолети бордването е от опашката напред и групите са в тази последователност. 

• Харесвам 5
Връзка към коментар
1 hour ago, Zara said:

@neuromancer ....след кацане....имам предвид как се контролира извеждането от самолета - вечните тълпи и бързането да се напусне самолета. Също превозването от/до пистата с автобусите. 

За Луфтханза не знам, но с Волотеа ни организираха слизането от самолета на групи от по 4 реда. Щом едните се изнесат, подканват следващите 4 реда да слизат. Работи перфектно: няма никакво струпване и дори имаш чувството, че става по-бързо от обикновено. Автобусите до самолета бяха вероятно двойно повече.

Може би нещо подобно ще се прави навсякъде.

• Харесвам 7
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

На летище София ни извозваха до самолета на Раян на малки групи.Полета беше пълен, почти нямаше незаети места, нямаше и разстояние между хората.Свободни останаха местата на авариен изход и стюардесата помоли някои пътници да ги заемат частично, за да не са един до друг.

На летището в Хана все едно гледаш изпуснати животни, обичайната блъсканица, няма контрол. 

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 14 часа, Zara каза:

след кацане....имам предвид как се контролира извеждането от самолета - вечните тълпи и бързането да се напусне самолета.

Няма как всичко, всички и нявсякъде да се контролира.  Няма как до всеки човек да се сложи друг, който да го контролира и трети, който да контролира първия контролиращ дали контролира правилно! :wink3:
Трябва все пак да се прояви и поне малко  разум, малко съобразяване, малко съзнание и да се положат елемантарни усилия, които не изискват някакъв голям напън или жертви... :wink:

• Харесвам 15
Връзка към коментар

@Фичо Неписани правила има за всичко, едни се съобразяват с тях, а други не го правят. Коментираме какво е различното и извънредното като мерки, което би ни предпазило до известна степен в създалата се ситуация. 

А инак е същото, като да се оплакваме от застрояването по нашето крайбрежие, но всеки да иска хотела му да е на първа линия, ама и паркинг да има. 

@Мари Николова, дааа, така си го представях и аз, за съжаление. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 11 минути , Zara каза:

...

А инак е същото, като да се оплакваме от застрояването по нашето крайбрежие, но всеки да иска хотела му да е на първа линия, ама и паркинг да има. 

Не всеки.:wink: 

(Аз съм от тези, за които не е драма хотелът да е на 300-500 метра от брега, но е трагедия да видя палатка на плажа, камо ли да се набутам в нея)

:biggrin:

• Харесвам 4
  • Браво 1
  • Смея се 4
Връзка към коментар

Да, също чета в местната преса за нови рестрикции за Унгария. Пишат, че чужденци, идващи от "жълта зона" остават в карантина, а на тези от "червена зона" изобщо няма да се разрешава влизане: https://112.ua/mir/vengriya-vvodit-novye-ogranicheniya-na-vezd-542567.html

Явно Украйна ще остане банната от ЕС и след 15.07. За съжаление, БГ от 3 дни е и в червения списък за Украйна и който идва от БГ му предстои или обсервация, или 14 дневна домашна самоизолация при регистрация в специално приложение за следене, или платен пср тест, направен в Украйна (струва към 200 долара, ако го направят вкъщи).

Изобщо, ситуацията навсякъде започва става супер непредвидима, а пср тестът като условие за влизане/пътуване...

• Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 6 часа, mamaivy каза:

В Унгария също с 14 дневна карантина или два отрицателни теста.

Доколкото разбирам от превода за нас е предвидено само карантина. Тестовете са за унгарските граждани. Ако идват от страна в жълто - изисква се един отрицателен тест, ако идват от страна в червено - два отрицателни теста. 

Връзка към коментар

Да дам и аз малко инфо. Вътешен полет от Терминал 4 от Мадрид до Аликанте с Iberia, 03.07.2020. Самолетът беше пълен, без да има през една празна седалка. Маските в самолета и на летището са задължителни. Никога не бях виждал Терминал 4 толкова празен и пуст. Фаст фууд ресторантите дори бяха затворени.
Лошите новини идват от Грузия. Уж щяха да отварят границите си за чуждестранни туристи от 1 юли и аз си пренасрочих полета за 28 юли, но току-що видях, че са решили да не пускат международни полети и посетители поне до 31 юли.
http://www.gcaa.ge/eng/
Да видим дали ще ни огрее на 1 август да идем поне. Тази година явно нищо не може да се планира, а ще си играем на тука има - тука няма.

• Харесвам 8
  • Шок 1
Връзка към коментар

Здравейте!

Не видях да има такава тема. Ако има, моля да преместите мнението ми там.

Обмисляме пътуване извън България в държава, която изисква отрицателен тест за COVID-19. Някой има ли представа, дали навсякъде където правят тестове, могат да изкарат и сертификат на английски? Или го изкарват на български и отделно трябва да си платя за превод?

Ако пътуването е в понеделник следобед, кога ще ме посъветвате да отида за тест? Май не много лаборатории работят през уикенда.

• Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 51 минути , Христиан каза:

Обмисляме пътуване извън България в държава, която изисква отрицателен тест за COVID-19. Някой има ли представа, дали навсякъде където правят тестове, могат да изкарат и сертификат на английски? Или го изкарват на български и отделно трябва да си платя за превод?

В София със сигурност има лаборатории, които превеждат на английски, но за по-малките градове не съм наясно.

Утре ще разпитам дали в Сандански или Петрич могат да ми направят тест и да ми преведат на английски език, ако не могат, явно до Благоевград ще трябва да се ходи. 

Но предполагам, че не всяка лаборатория може да го преведе на английски език, но може и да бъркам....  

• Замислям се 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Христиан каза:

Здравейте!

Не видях да има такава тема. Ако има, моля да преместите мнението ми там.

Ако пътуването е в понеделник следобед, кога ще ме посъветвате да отида за тест? Май не много лаборатории работят през уикенда.

Цибалаб, Бодимед, Токуда, Рамус...сигурно има още, зависи къде живееш. Текста на английски се заявява при тестването. А кога да отидеш - пресметни си колко часа интервал дава държавата, в която ще влизаш. По лабораториите казват различно време за получаване на резултата - от 24 до 48 часа. Някои лаборатории са с предварително записване, в други се чака без час. 

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Да питам  за тези декларации при пристигане в България.Летим от Гърция.Нали не е необходимо да ги попълваш предварително, може и при пристигане на софийското летище? Т.е. авиокомпанията няма да откаже да те качи на полет до БГ, ако нямаш попълнена подобна декларация?

Връзка към коментар
3 minutes ago, Мари Николова said:

Да питам  за тези декларации при пристигане в България.Летим от Гърция.Нали не е необходимо да ги попълваш предварително, може и при пристигане на софийското летище? Т.е. авиокомпанията няма да откаже да те качи на полет до БГ, ако нямаш попълнена подобна декларация?

Според мен тези декларации са необходими само при влизане в България, тоест попълват се преди влизане в РБ при кацане и няма никаква логика авиокомпанията да следи за това предварително.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

И аз с такова впечатление останах, ама Раян са ми пратили подсещаш мейл за задължителни документи изисквани при влизане в опр.страни и за всеки случай реших да питам.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Така, днес ми остане малко свободно време и се заех да проуча по-детайлно карантинния въпрос 🙂 

Както казаха и други магеланци със Заповед № РД-01-372/30.06.2020 г. Министърът на здравеопазването нарежда "Всички лица, които пристигат на територията на Република България от Кралство Швеция, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия и Република Португалия, както и всички трети страни, с изключение на Република Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Исландия, Кралство Норвегия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн, Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан се поставят под карантина за срок от 14 дни в дома или в друго място за настаняване....". Ето я заповедта, т. 5:  http://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/06/30/zapoved__rd-01-372-30062020_g.pdf

Стари заповеди в случая не ни интересуват.  Тази заповед е в сила до 15.юли.2020 г. Това означава, че ако Министърът не приеме нова заповед, то след 15.юли ще можем да влизаме в Република България без карантина. Да стискаме палци 🙂 

Въпреки това е важно да следим сайта на Министерство на здравеопазването да видим какво ще се случи, тоест дали ще издаде нова заповед с конкретни указания за задължителна карантина при влизане в определени държави. Това на практика означава, че е възможно определени държави да отпаднат, но пък да се включат нови.  Сериозен проблем ще е, ако се приеме такава заповед, докато човек е в определена държава, която се включва в задължителното карантиниране, пък не е била досега... Трябва да следим сайта. 

Ще следя и аз и ще алармирам при промяна в условията. 

Извън темата - следващата заповед от 12.07 на същия този министър просто ме втрещи - въвеждат се временни противоепидемични мерки за период от 13 до 15 юли...... Тази заповед не ни касае във връзка с конкретни пътувания, но ме навежда на мисълта, че от 15.06 е възможно да има нови заповеди, които може и нас да ни касаят.

• Харесвам 12
  • Браво 1
Връзка към коментар

Испания въвежда карантина в област Каталуния в район с 450 000 население.

Носенето на маски в района на и в Барселона става задължително.

По информация от днес на НТ.

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Таньо каза:

Испания въвежда карантина в област Каталуния в район с 450 000 население.

Носенето на маски в района на и в Барселона става задължително.

По информация от днес на НТ.

Имаме полет за Барселона на 23 юли. Това значили че не може да стигнем до там заради карантината ?

Връзка към коментар
преди 3 минути , Rositsa88 каза:

Имаме полет за Барселона на 23 юли. Това значили че не може да стигнем до там заради карантината ?

Може да стигнете, но трябва да спазвате карантина при пристигането ви.

Връзка към коментар
Преди 1 час, Rositsa88 каза:

Засега Испания няма карантина при влизане.  Беше отменена на 20 юни.

Преди 1 час, vorbis каза:

Може да стигнете, но трябва да спазвате карантина при пристигането ви.

Търся повече информация и като /ако намеря ще публикувам.

В района на Барселона не е обявена карантина - влизане/излизане.

Преди две седмици също имаше райони в област Каталуния, които бяха поставени за 14 дни, но тогава Барселона и крайбрежието бяха извън нея.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 час, Rositsa88 каза:

От 21 юни Испания е отворила граници без карантинни изисквания и ограничения за пътуване за жителите на Европейския съюз, страни по Шенгенското споразумение, Андора, Монако, Ватикана и Сан Марино. Считано от 4 юли, жителите на Австралия, Канада, Грузия, Япония, Черна гора, Нова Зеландия, Руанда, Сърбия, Южна Корея, Тайланд, Тунис и Уругвай също могат да влязат в Испания; жителите на Алжир, Китай и Мароко могат да влизат в Испания само в случай на мерки за реципрочност, предприети от съответните страни. От 1 юли, ако летите до Испания от други страни, е задължително да попълните и подпишете FCS.

"Generalitat de Catalunya" е ограничен влизане и излизане на хора в област Segrià. Ограничението влиза в сила на 4.7.2020г.
От 4.7.20 г.всички движения от/към област Segrià ще бъдат забранени, с изключение на хората, пътуващи по служебни причини (включително транспорт, предоставяне на услуги, търговия, стопанска дейност и други стопански дейности).
Ограниченията няма да засегнат движението по магистралите и автомагистралите в случаите на произход и дестинация извън региона Segrià, стига да не се касае за мобилност извън тези пътища.
Препоръчва се населението на региона Сегра да остане в своите общини на пребиваване и да ограничи мобилността до основни цели.

kkk.jpg

преди 44 минути , Таньо каза:

Търся повече информация и като /ако намеря ще публикувам.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.