Прескочи до съдържание

Ограничения при пътувания, свързани с Covid-19

Препоръчани мнения

Георги Матеев
Публикувано:
преди 24 минути , Мари Николова каза:

Сигурно си видял, но проблема с Армения не са само рестрикциите заради вируса, но и подновените военни действия за Нагорни Карабах с Азербейджан.

Да, четох за това още преди няколко дни (офтопик: те пък в страшно "удачен" момент подновиха военни действия) и още тогава зачеркнах арменските планове в главата си, но сега като са удължили и забраната за полети съвсем няма как да се получи. Чакам Раян да отменят полетите и вече ще поискам рефънд, че конкретно тези резервации ги променям за 3 или 4 път и ми писна 🙂

От друга страна тактиката ми за ласт секънд резервации май ще вземе да проработи - в неделя заминавам за едноседмично скитане из Сицилия, включително и до един от островите им, а на връщане имам и кратко отскачане до Полша за цвят. За момента изглежда малко вероятно да отменят който и да е полет, дано и така да остане.

преди 14 минути , Иван Попов каза:

Най-вероятно ние ще се откажем от Гърция!....

Просто отидете със самолет (тогава изискват единствено попълване на PLF формата), билетите за конкретни дати са супер изгодни и със сигурност много по-евтини от правенето на PCR тестове. За спестеното време, усилия и нерви да не говорим. Може да се метнете до някой остров, което иначе с кола по принцип е доста по-трудно.

• Харесвам 9
  • Браво 5
Публикувано:
На 15.07.2020 г. в 15:39, Таньо каза:

Имай предвид, че днес ще се гласува и вероятно ще се приеме спирането на свободния достъп от Черна Гора и Сърбия към ЕС.

И се прие. От днес приемаме идващи откъм Сърбия (и Черна Гора) само с отрицателен PCR правен до 72 часа по-рано. Или с поставяне под карантина.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 2 часа, AlexandraKo каза:

На мен ми предстои.

Защо питаш?

Ами дали се движите по план. Ние на 9-ти август имаме полет за Барселона и за сега си остава.

Публикувано:
преди 2 часа, Георги Матеев каза:

От друга страна тактиката ми за ласт секънд резервации май ще вземе да проработи - в неделя заминавам за едноседмично скитане из Сицилия, включително и до един от островите им, а на връщане имам и кратко отскачане до Полша за цвят.

Явно се уча и копирам от най-добрите в облстта, инстинктивно. 😀 И аз така правя вече, Жоро. В последния момент резервирам и планирам. Така даже е по-вълнуващо. Ето вчера се прибрахме от испанското море, видях изгодни билети и след 10 минути вече бях уредил транспорта по трасето Мадрид-Сантандер-Овиедо-Хихон и обратно с тръгване вчера. Добавих и хотели и забележителности и дори не се наложи да си разопаковам раницата.
Аз имам някакви мъгляви планове за Грузия и Армения все още, трудно се отказвам и в тази връзка ми е любопитно друго. Армения органичава полетите до 15 август, но ключовата дума за мен е полети. В такъв случай, ако се появя на грузино-арменската граница, сухопътно, така да се каже, дали ще ме пуснат на 4-5 август? Да видим, обаче дали Грузия ще отвори границите на 31 юли.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 2 часа, Иван Попов каза:

Лоша работа...

До 31 август всички пътуващи към Гърция трябва да попълнят електронни формуляри PLF (Passenger Locator Form). Това съобщиха от Главна дирекция "Гранична полиция".

Властите уточняват, че данните за контакт в Гърция, който трябва да фигурират във формуляра, достъпен на следния адрес https://travel.gov.gr , се попълват най-късно предния ден преди пристигането им в страната.

За повече инфо тук.

Че това са 3 клика.. какво толкова Ви плаши ? Въпросният QR-код.

• Замислям се 1
Георги Матеев
Публикувано:
преди 22 минути , Crazy Horse каза:

Аз имам някакви мъгляви планове за Грузия и Армения все още, трудно се отказвам и в тази връзка ми е любопитно друго. Армения органичава полетите до 15 август, но ключовата дума за мен е полети. В такъв случай, ако се появя на грузино-арменската граница, сухопътно, така да се каже, дали ще ме пуснат на 4-5 август? Да видим, обаче дали Грузия ще отвори границите на 31 юли.

И аз трудно се отказвам, но не е до избор и въобще не става въпрос само за полети. Засега извънредното положение в Грузия е до 31.07, а в Армения до 15.08, като се коментират нови удължения. Практически в момента и двете държави въобще не допускат чужденци и ми е трудно да си представя това да се случи (и то напълно безпрепятствено) след 2-3 седмици. Като за капак добави и конфликта с Азербайджан. Въобще да не споменавам връщането в ЕС от "трета" държава и потенциалната карантина - Армения специално фигурира във всички възможни забранителни списъци.

Накратко - не си го причинявай 🙂

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 3 часа, Иван Попов каза:

Лоша работа...

До 31 август всички пътуващи към Гърция трябва да попълнят електронни формуляри PLF (Passenger Locator Form). Това съобщиха от Главна дирекция "Гранична полиция".

Властите уточняват, че данните за контакт в Гърция, който трябва да фигурират във формуляра, достъпен на следния адрес https://travel.gov.gr , се попълват най-късно предния ден преди пристигането им в страната.

За повече инфо тук.

Защо? Формуляра е елементарен и се попълваше и досега. Задължителен и за въздушния транспорт. Дано обаче тестовете отпаднат. 

• Замислям се 1
Публикувано:
преди 5 часа, Ivko каза:

Ами дали се движите по план. Ние на 9-ти август имаме полет за Барселона и за сега си остава.

Аз не съм купила още билети, ще купя в последната минута.

Само хотелите съм букнала.

@Георги Матеев, за Сицилия :

Завижд, завижд, завииииижд:)))))

• Харесвам 3
  • Смея се 2
Публикувано:

Я моля някой да обобщи изискванията за пътуване до Гърция със самолет, че не ги следя. Само този формуляр ли се попълва?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 7 минути , Яничка каза:

Я моля някой да обобщи изискванията за пътуване до Гърция със самолет, че не ги следя. Само този формуляр ли се попълва?

Да, важно е да получиш QR код.Не си задължен да носиш отрицателен тест, на летището може да те тестват. Добре е да имаш Европейска здравна карта - с нея те лекуват безплатно. Още по-добре е да имаш здравна застраховка, покриваща лечение при Ковид. Евроинс предлагат такава. Тук е информацията, която ти трябва. На прибиране в БГ се попълва декларация, която раздават в самолета. Най-добре си я принтирайте и попълнете предварително, да не пипате чужди химикалки:)

• Харесвам 4
  • Благодаря 2
  • Замислям се 1
Публикувано:
На 15.07.2020 г. в 15:29, Nati каза:

Единствената лаборатория за пул / семеен тест в София е Цибалаб (на Гюешево 83), цена 120лв + още по 4лв на човек. Издават се индивидуални сертификати и не се разбира, че не е бил индивидуален тест. Ако има положителен резултат, се правят допълнителни изследвания на всеки, за да се определи кой точно е болен (по 75лв на човек). Цибалаб са инструктирани да казват, че пул теста става за 72 часа, но реално става по-бързо. Но, не знам ако се струпат супер много хора дали ще смогнат да ги правят бързо.

Днес звънях отново на Cibalab и вече не правят пул тестове, само стандартни индивидуални PCR. Събитията били динамични и за следващата седмица не се знаело дали ще правят пул. Явно са решили да кешират с наплива от клиенти.

Та ако някой попадне на лаборатория където правят пул тестове, моля да сподели.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 часа, Мари Николова каза:

Още по-добре е да имаш здравна застраховка, покриваща лечение при Ковид. Евроинс предлагат такава.

Линк има ли, че в сайта им не намирам информация или само на място?

Публикувано:

Ако @Георги позволи, мога да дам координатите на конкретният застрахователен агент, с който комуникирах - любезна дама, която ми беше препоръчана. Чухме се по телефона, даде ми информация, прати ми условията и банковата сметка по която да платя, разменихме още няколко мейла, всичко стана за час, час и половина, без да ходя в офис.  Застр. полица се изпраща по мейла, разсписваш, сканираш, пращаш, а за пътуването я принтираш и носиш със себе си.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 22 минути , Мари Николова каза:

Ако @Георги позволи, мога да дам координатите на конкретният застрахователен агент, с който комуникирах - любезна дама, която ми беше препоръчана. Чухме се по телефона, даде ми информация, прати ми условията и банковата сметка по която да платя, разменихме още няколко мейла, всичко стана за час, час и половина, без да ходя в офис.  Застр. полица се изпраща по мейла, разсписваш, сканираш, пращаш, а за пътуването я принтираш и носиш със себе си.

Информацията трябва да я има онлайн, иначе не е ок. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 18 часа, Георги Матеев каза:

Просто отидете със самолет (тогава изискват единствено попълване на PLF формата), билетите за конкретни дати са супер изгодни и със сигурност много по-евтини от правенето на PCR тестове. За спестеното време, усилия и нерви да не говорим. Може да се метнете до някой остров, което иначе с кола по принцип е доста по-трудно.

Да, най-вероятно така ще е. Със самолет е по-доброто решение. 😉

преди 15 часа, Vency каза:

Че това са 3 клика.. какво толкова Ви плаши ? Въпросният QR-код.

Не че ме плаши, а просто си е занимавка. Ходене, редене и какво ли още не.

Но хубавото е, че и в Сандански може да ми вземат кръв, а  резултатът да го дадат на английски език.  

преди 14 часа, анамари каза:

Защо? Формуляра е елементарен и се попълваше и досега. Задължителен и за въздушния транспорт. Дано обаче тестовете отпаднат. 

И аз се надявам силно да са само до 29 юли, след което да ги премахнат. 

И още нещо, ние ще сме с автобус до Атина, нали тези не си мислят, че 10 часа ще съм в автобуса с маска.... Няма шанс това да се случи.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 8 часа, Иван Попов каза:

Но хубавото е, че и в Сандански може да ми вземат кръв, а  резултатът да го дадат на английски език.  

А защо ще ти вземат кръв??

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 11 часа, searus каза:

А защо ще ти вземат кръв??

За да ми направят PCR теста. 

До колкото разбрах взимат кръв и я пращат до София, но дали е истина, не мога да кажа...  

Но аз се надявам да отпаднат тестовете 😉 и да се разминем с тези главоболия. 🙂

Публикувано:
преди 1 минута , Иван Попов каза:

До колкото разбрах взимат кръв и я пращат до София, но дали е истина, не мога да кажа...  

За PCR тест се взема секрет от гърло или нос, не кръв...

• Харесвам 5
Дани Магелани
Публикувано:
преди 1 час, Иван Попов каза:

Вече са написали за  PCR. Взема се секрет от носа и от гърлото. Малко е гадничко. 

Кръв от вена се взема при така наречените "бързи тестове", чрез които се търсят антитела. 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Стигааая, никога не съм чакала последния ден да потвърдя рзервация(часа беше сменен). Летя в понеделник, а не съм избрала вариант за полета, не съм букнала нито шатъл, нито съм приготвила багаж. Само чета като луда дали Французите  ще постнат нещо в последния момент и всичко ще отиде по дяволите. 

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Георги Матеев
Публикувано:
преди 22 часа, Иван Попов каза:

Ние ще сме с автобус до Атина, нали тези не си мислят, че 10 часа ще съм в автобуса с маска...

Аз мислех, че ще ходите само до Северна Гърция, но в случая вече наистина не разбирам.

На някои дати има полети София-Атина по 30-ина евро в посока, огледай сайта на Aegean, като при малко ръчкане през сайтовете падат още. Хем ще стигнете в пъти по-бързо и ще носите маски само час-два, хем няма да минавате сухопътна граница и да чакате на опашка, хем няма да се разправяте предварително с тестове, хем ще спестите ужасно много пари. На практика самолетните ви билети ще струват колкото PCR тестовете, да не кажа дори по-евтино, минус 100 разправии.

Просто не намирам логика защо някой би си причинил мазохизма да пътува 10 часа с автобус до Атина...

• Харесвам 9
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:
преди 21 минути , Тони каза:

Нидерландия и Белгия също са сложили пристигащите от  България под 14 дневна карантина.

За Нидерландия е препоръчителна, не задължителна.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 17 минути , Георги Матеев каза:

Аз мислех, че ще ходите само до Северна Гърция, но в случая вече наистина не разбирам.

На някои дати има полети София-Атина по 30-ина евро в посока, огледай сайта на Aegean, като при малко ръчкане през сайтовете падат още. Хем ще стигнете в пъти по-бързо и ще носите маски само час-два, хем няма да минавате сухопътна граница и да чакате на опашка, хем няма да се разправяте предварително с тестове, хем ще спестите ужасно много пари. На практика самолетните ви билети ще струват колкото PCR тестовете, да не кажа дори по-евтино, минус 100 разправии.

Просто не намирам логика защо някой би си причинил мазохизма да пътува 10 часа с автобус до Атина...

Иван е от района на Сандански, та малко сложно става със самолета. По-лесно е да се качиш на автобуса оттам. 

• Замислям се 1
Георги Матеев
Публикувано:
преди 20 минути , анамари каза:

Иван е от района на Сандански, та малко сложно става със самолета.

Знам, а Сандански е на 2 часа от София и дори така уравнението е силно в полза на самолет от столицата. Нищо сложно не виждам, точно обратното - замисли се колко разправии, притеснения, неудобства и разходи се спестяват.

Съвсем отделен е въпросът, че има и много евтини полети Солун-Атина, но така не се спестява PCR теста.

• Харесвам 6

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.