Прескочи до съдържание

Ограничения при пътувания, свързани с Covid-19

Препоръчани мнения

Преди 1 час, seaell каза:

Крайно време беше да отговорят с реципрочни мерки. В началото на юли отворихме за Сърбия и те за нас. После им хлопнахме кепенците под носа и въведохме PCR тест за пристигащите от там, така че дори се учудвам, че закъсняха толкова. Добре, че не го въведоха преди ние да отидем. 🙂

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Британското правителство добави Франция и Холандия сред държавите, за които от 4 часа местно време в събота влиза в сила изискване влизащите да се подложат на 14 дни карантина. Засяга и транзитно преминаващите през Франция.

https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/08/14/4102597_burkotiia_v_evropa_sled_kato_london_vuvede_karantina/?ref=home_NaiNovoto

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 6 часа, chandni каза:

Крайно време беше да отговорят с реципрочни мерки. В началото на юли отворихме за Сърбия и те за нас. После им хлопнахме кепенците под носа и въведохме PCR тест за пристигащите от там, така че дори се учудвам, че закъсняха толкова. Добре, че не го въведоха преди ние да отидем. 🙂

Имате ли представа дали важи и за транзит?Утре сутрин трябва да минаваме оттам и се чудя какво да правим?

Връзка към коментар

Мазало е навсякъде. Снощи мой познат не успя да излети от САЩ, защото според заповедта на МЗ (преведена на английски и разписана в IATA) всички, които искат да излетят за България (от страни, които не са в списъка за без карантина) трябва да имат отрицателен PCR тест. Няколко дни по-рано брат му без проблем се прибра и без никакви тестове, а снощи на него са отказали да му дадат бордна карта, защото не носи тест. Обяснил им е, че няма как да спрат българин да влезе в България (причината да не го борднат е именно, че България нямала да го допусне). Консула в Чикаго също се взе в ръце и се обади да им обясни, че това са глупости и Република България няма да откаже на българин да влезе, но въпреки това всички служителите на авиокомпанията и на наземния оператор казаха, че не ги интересуват тези неща и отказаха да го допуснат на борса, и човека увисна. Става въпрос за American Airlines.

Имайте си едно на ум!

• Харесвам 1
  • Шок 6
Връзка към коментар

Да докладвам:

Полет София-Меминген, петък сутринта с Wizz

На летището в Меминген никой за нищо не ни е спирал. Само граничен контрол на ЛК.

Никакви опити за проверки по отношение на проблемните три области в България и дали идваш от там.

Wizz предварително изпрати 2 различни форми за попълване. Щели да ги искат на летището в Германия. Никой нищо не поиска, а и в самолета не раздаваха.

Границата между Германия и Австрия е типично шенгенска - няма такава и никои не спира колите. Не се забелязва присъствие на каквито и да е власти - полиция, медицински и др. Т.е. през Германия се влиза без проблем в Австрия без каквито и да е тестове, правени в БГ или на място или пък карантини.

В Тирол маските не са много популярни. Носят се единствено в магазините, но и там има доста изключения, докато в Мюнхен маските са абсолютно задължителни в затворени помещения и германците си спазват правилата доста стриктно.

• Харесвам 25
Връзка към коментар
На 14.08.2020 г. в 22:36, Blagovesta78 каза:

Имате ли представа дали важи и за транзит?Утре сутрин трябва да минаваме оттам и се чудя какво да правим?

Моля, сподели дали може транзит без тест.

Връзка към коментар

При кацане в Тенерифе с полет от Букурещ, всичко беше мнгоо организирано и бързо.

Първо се показа QR кода от техният сайт на един служител-просто иска да види дали имаш.

Сшед това по-нататък друг го сканира и те пуска и накрая е паспортен контрол.

Маските се изпозлват навсякъде от всички. Само на по-затънтени плажове не.

При влизане в магазини, хотели, кръчми задължително трябва да се пръсне дезинфектант на ръцете- винаги ни връщаха в началото като не знаехме, хем има надписи, това е включително  в забити селските кръчми.

В кръчмите се ходи с маски между масите, тоалет и др, свалят ги само докато са на масата, в хотела е същото полоежение.

В нашия е на шведска маса и хората са с маски, сервитьорите също.

Направи ми впечатление, че всичко носят както трябва маските, няма изваден нос или разни полвинчати работи.

Нашите маски са за многократна употреба и са по-плътни.

Една баба ме направи 100кг, защото 

в един магазин за дрехи -нямаше никой освен нас с жена ми и дъщеря ми, си бях извадиш носа от маската докато гледах едни обувки.

Онази ме видяла и от 4-5м зад мен през едни маси вика ми направи забележка за носа. 

Веднага го прибрах, но онази продължи да нарежда и мърмори бая време, че накрая се наложи да стана по-груб.

Много рядко на ден 5 пъти  виждам някои младежи-чужденци  с половин масла или  без, но както казах това е за малко, защото я полиция, я персонал или хора ще направят забележка.

• Харесвам 9
  • Шок 1
  • Браво 1
Връзка към коментар

@Alexander Само едно не мога да разбера и ти и @AlexandraKo споделяте колко са стриктни мерките за безопасност и всичките хигиенни условия и накрая 5500 нови случая от петък в Испания ????

• Харесвам 6
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , giafil каза:

@Alexander Само едно не мога да разбера и ти и @AlexandraKo споделяте колко са стриктни мерките за безопасност и всичките хигиенни условия и накрая 5500 нови случая от петък в Испания ????

Аз бях седмица в Барселона и конкретно за там мога да кажа, че не знам някъде другаде да се спазват така мерките и да са стриктни хората, чак не мога да повярвам. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
Преди 1 час, Роси 777 каза:

Моля, сподели дали може транзит без тест.

Ами ние неможахме без тест посока към България, впоследствие в 15ч. го били отменили, защото уж не били разбрали заповедта! Последното инфо ми е,че за транзит може без тест!

Преди 1 час, muchachote каза:

Привет! Някой да каже каква е ситуацията с пътуванията за и от Будапеща. Ограничения, тестове, карантини???

Вчера влезнахме от Хърватия  в Унгария (по суша) абсолютно никой не ни попита къде отиваме! 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 18 минути , giafil каза:

Ние говорим за Канарските острови - там случаите са далеч по- малко, отколкото на континента.

Може би, защото чужденците са много малко. 

Не знам какво става, тук мерките са наистина много стриктни.

Веднага ти правят забележка, ако не си поставил маската прилежно:(

• Харесвам 3
Връзка към коментар

@giafil няма обяснение защо е така, да странно е.

Един познат каза, че са отворило кръчмата в центъра на Пуерто де ла Крус преди 3 седмици след 4 месеца почивка и скоро май ще затварят.

Има много хотели 30-40% от всички, които не работят уж ще отварят след месец-два ама на теория.

Има и затворени кафенета и кръчми.

В Канарите има много малко зарязени, последно гледах по 30-40 бр на ден при 2 милиона постоянно живеещи.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

@Alexander, понеже каза шведска маса, а ми е любопитно, как е организирана? Сами ли си сипвате? Щото тука сме в един хотел на ММЦ, който е Към Албена и яденето го слага персонала, зад прегради е, ти само казваш какво искаш. То това е и единствената мярка, на целия персонал носа е над маските, а от плажуващите никой няма с маска. Не се оплаквам, аз така предпочитам, е, персонала ми е смешно с тези носове навън, но това са млади момичета и момчета и им е простено. 

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 12 часа, ven62 каза:

Да докладвам:

На летището в Меминген никой за нищо не ни е спирал. Само граничен контрол на ЛК.

Никакви опити за проверки по отношение на проблемните три области в България и дали идваш от там.

Wizz предварително изпрати 2 различни форми за попълване. Щели да ги искат на летището в Германия. Никой нищо не поиска, а и в самолета не раздаваха.

Границата между Германия и Австрия е типично шенгенска - няма такава и никои не спира колите. Не се забелязва присъствие на каквито и да е власти - полиция, медицински и др. Т.е. през Германия се влиза без проблем в Австрия без каквито и да е тестове, правени в БГ или на място или пък карантини.

В Тирол маските не са много популярни. Носят се единствено в магазините, но и там има доста изключения, докато в Мюнхен маските са абсолютно задължителни в затворени помещения и германците си спазват правилата доста стриктно.

Вие наехте кола ли от Германия към Австрия? При наемането казахте ли, че ще излизате от страната? 

Връзка към коментар
преди 12 часа, ven62 каза:

Да докладвам:

И при нас беше същото, макар че ние кацнахме в Меминген ден преди рестрикциите за трите проблемни области. Оттам автобусите изобщо не спираха на "граници". Нито на австрийска, нито на швейцарска, нито на италианска... На летище Бергамо се минава за секунди без проверка, ако си носиш паспорта от ЕС с биометрични данни. Сам си го сканиращ на машината, сваляш маската, прави ти снимка и те пуска. Който е без паспорт, се реди на огромни опашки.

Преди 1 час, AlexandraKo каза:

Ние говорим за Канарските острови - там случаите са далеч по- малко, отколкото на континента.

Може би, защото чужденците са много малко. 

Не знам какво става, тук мерките са наистина много стриктни.

Веднага ти правят забележка, ако не си поставил маската прилежно:(

Островите са единствените места, където карантините и мерките за безопасност могат да имат истински ефект. Не просто да ограничат, а да спрат заразата. Затова и от самото начало там са най-стриктни. Стратегията е различна на остров и на континент, защото и целите са различни.

• Харесвам 10
Връзка към коментар
преди 1 час, luba_rizova каза:

@Alexander, понеже каза шведска маса, а ми е любопитно, как е организирана? Сами ли си сипвате? Щото тука сме в един хотел на ММЦ, който е Към Албена и яденето го слага персонала, зад прегради е, ти само казваш какво искаш. То това е и единствената мярка, на целия персонал носа е над маските, а от плажуващите никой няма с маска. Не се оплаквам, аз така предпочитам, е, персонала ми е смешно с тези носове навън, но това са млади момичета и момчета и им е простено. 

Основно клиента ди сипва, с изключения на скари и др където готвача слага.

Има посока на вървене, всички с маски и дезинфектанти.

Навсвкъде след всеки клиент като стане от масата  пръскат солници и бутилки със зехтин с препарат.

Сега бях на селски пазар, пак гелове на входа, продавачите слагат,  ти показваш кой плод или зеленчук-нормално не е така и всеки си слага.

Като вземат парите и върнат ресто пак се пръскат с дезинфектант.

• Харесвам 10
  • Шок 1
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 26 минути , Alexander каза:

Основно клиента ди сипва, с изключения на скари и др където готвача слага.

Има посока на вървене, всички с маски и дезинфектанти.

Навсвкъде след всеки клиент като стане от масата  пръскат солници и бутилки със зехтин с препарат.

Сега бях на селски пазар, пак гелове на входа, продавачите слагат,  ти показваш кой плод или зеленчук-нормално не е така и всеки си слага.

Като вземат парите и върнат ресто пак се пръскат с дезинфектант.

Явно испанците са по-социални и след като се приберат правят джумбарета със съседи, роднини и приятели, няма друго обяснение защо в момента са толкова зле.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 13 часа, ven62 каза:

В Австрия маските са задължителни само за хранителни  супермаркети,  бензиностанции,  музеи,  аптеки и болници, също в общественият транспорт. Пак се спазва стриктно като в Германия,  но правилата са други 🙂

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 5 минути , tch каза:

Явно испанците са по-социални и след като се приберат правят джумбарета със съседи, роднини и приятели, няма друго обяснение защо в момента са толкова зле.

Зле са защото дискотеките бяха отворени и тинейджърите си правеха купони по улиците . За това сега са затворени всички дискотеки , баровете затварят в 1 ч , по къщите могат да се събират от 5 до 10 човека, за купони по улиците яки и солени глоби . На тераса пред заведение, ако не консумираш слагаш маската.Като не може с добро с лошо.

• Харесвам 7
  • Шок 1
Връзка към коментар
преди 31 минути , ich каза:

В Австрия маските са задължителни само за хранителни  супермаркети,  бензиностанции,  музеи,  аптеки и болници, също в общественият транспорт. Пак се спазва стриктно като в Германия,  но правилата са други 🙂

И защо толкова притиворечива информация сега:girl_sad: и какви са тия други правила.

@ven62 е в Австрия в момента и докладва, че маски и специално отношение няма.

Тъй и тъй те тагнах, може ли да споделиш кое е това селце с 8 къщета. 

Даже и мястото за настаняване, ако е удобно, моля!

Австрия през късен септември е моя план да спася туристическото лято. 

Драснах всичко останало.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 8 минути , Kalina Ivanova каза:

И защо толкова притиворечива информация сега:girl_sad: и какви са тия други правила.

@ven62 е в Австрия в момента и докладва, че маски и специално отношение няма.

Тъй и тъй те тагнах, може ли да споделиш кое е това селце с 8 къщета. 

Даже и мястото за настаняване, ако е удобно, моля!

Австрия през късен септември е моя план да спася туристическото лято. 

Драснах всичко останало.

Е и двамата едно и също пишат - че маски се носят в магазините. @ven62 просто не е ползвал градски транспорт, иначе щеше да го добави и него.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.