Прескочи до съдържание

Ограничения при пътувания, свързани с Covid-19

Препоръчани мнения

Публикувано:
4 hours ago, FlyTraveler said:

Това дали в страната само или и такива на български тур оператори в чужбина (примерно чартърните пакети до Египет)?

Много резонен въпрос. Аз съм юрист, но според мен е написано много неясно и предполагащо широко тълкувание. Тоест - аз го разбирам като всички видове екскурзии в страната и чужбина, разбира се в чужбина, когато са организирани за българи от туроператори. Не знам, пак казвам, това си е мое разсъждение. Вероятно ще излезе някакво допълнително разяснение, защото гледах, че има организирани доста чартърни програми за Малдиви, Египет, също и автобусни екскурзии до Турция и Сърбия.

• Харесвам 3
Публикувано:
26 minutes ago, neuromancer said:

Точка I, от която е част тази 11 гласи "на територията на Република България", така че е ясно

Ако бяха използвали глагола "провеждането", вместо "организирането" щеше да е по-ясно. Защото така написано излиза, че на територията на Република България не може да се организират никакви екскурзии, независимо къде се провеждат, поне според мен де. Дано не съм права. Но, ако приемем твоето тълкувание, то не може да се организира поход до Рила, но може да се организира чартър до Малдиви или автобусна екскурзия до Сърбия, което пак не ми звучи логично. Не знам... Дано пуснат разяснения. 

• Харесвам 3
Публикувано:

Ами явно да няма струпване на хора в България, а навън другите да му мислят. Но де да знам, не съм юрист, пък и май тия дето са го писали не са достатъчно компетентни

• Харесвам 4
Публикувано:

Зачетох и мотивите към Заповедта, там е посочено "Преустановяване провеждането на организирани посещения на културни и туристически обекти в страната". Ако беше останало така в Заповедта щеше да е по-ясно. 

В Мотивите има една друга точка, която засега не е обективирана в Заповедта, но си мисля, че е много вероятно, ако така продължаваме да се включи следващия път: "1. Препоръчвам ограничаване на несъществените пътувания както на територията на страната, така и към други държави в ЕС и извън него с информация за нарастване на броя на заразените от COVID-19."

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/10/27/predlojenie_gdzi_do_minister_27102020.pdf 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 26 минути , Eva eva каза:

"1. Препоръчвам ограничаване на несъществените пътувания както на територията на страната, така и към други държави в ЕС и извън него с информация за нарастване на броя на заразените от COVID-19."

Каквото и да означава "несъществени пътувания" и кой ще го дефинира?

Казвам го, защото в началото на извънредното положение, когато имаше КПП-та навсякъде, пускаха куцо, кьораво и сакато, а мен ме върнаха, когато исках да отида да посетя майка си, живееща сама и възрастна в провинцията.

С мотив: "Що не си я прибрала да живее при тебе като е възрастна"

Ами нали точно защото са рискова категория, а ние сме всеки ден на работа е по-разумно да не живеем заедно. Ама ... както и да е. Добре че не се разболя тогава и че времето не беше толкова ужасно, та успяваше да си ходи сама до магазина.

• Харесвам 4
Публикувано:
7 minutes ago, Lyubina said:

Каквото и да означава "несъществени пътувания" и кой ще го дефинира?

Това са само мотивити на доцент Кунчев към министъра на здравеопазването. Иначе в заповедта е написано в т.11. Аз така го разбирам. Което не значи ,че не можем да ходим в планината със семействата си и да преспим в хотел например. 

Публикувано:

От последнте минути, гърците затварят  ГКПП Промахон за през нощта от 00:30 до 05:00

Повече инфо има на фейсбук страницата на външното министерство, но нямам достъп до нея от работното ми място

• Харесвам 1
Публикувано:

Германия налага карантина от 2 ноември до края на месеца, за да спре стремглавото покачване на броя на заразените от Covid-19. Две седмици след началото ще има преценка дали мерките да се затегнат допълнително или да се отпуснат.

От понеделник в Германия затварят дискотеки, барове, музеи, театри, кина, опери и концертни зали, спортни клубове и фитнес-зали, ресторантите ще могат да продават храна само за вкъщи

https://m.dir.bg/dnes/svyat/germaniya-obyavi-natsionalna-karantina-shte-struva-10-miliarda-evro

• Харесвам 3
Публикувано:

Барбадос:

https://www.visitbarbados.org/covid-19-travel-guidelines-2020

Persons travelling to Barbados from High and Medium-Risk countries must have a negativeCOVID-19 test result in order to enter the country. These tests must be taken at an accredited or certified facility/laboratory within 3 days prior to arrival. Persons travelling from Low-Risk countries are strongly advised to take a COVID-19 PCR test before arrival. These persons will be allowed to present results of tests taken up to 5 days prior to arrival. Test results must be submitted via travelform.gov.bb and travellers are required to bring a copy of the results with them. These test will be checked for validity. Persons travelling from countries within the Very Low-Risk category, who have not travelled to or transited through any country designated as High, Medium or Low-Risk within 21 days prior to travel to Barbados, are not required to take a COVID-19 PCR test prior to or on arrival.

Сложили са и карта, която определя страните по риск (very low, low, medium и high-risk). България не присъства в нито една категория. 🙂

• Харесвам 1
  • Шок 1
  • Смея се 3
  • Замислям се 1
Публикувано:

Пресни впечатления от София-Франкфурт с Луфтханза. На самолета те питат дали оставаш в Германия или не. Ако оставаш, ти дават да попълниш един формуляр, къде ще чакаш в карантина, докато не ти излязат резултатите. Други рестрикции няма. За транфер - никакъв проблем.

Мерките срещу Ковид 19 на нашето летище са несъществуващи. Нито някой ми е мерил температура, нито ме е питал нещо. Единствено следния разговор с момичето на чек ин:

Аз: (Пререждайки цялата опашка, за да вляза в бизнес чек ин лентата) Извинете....

Служител: Ама вие защо се предреждате? Опашката е там.

Аз: Бизнес класа сме. Не е ли това опашката?

Служител:.....  И човекът преди вас е бизнес класа.  Изчакайте. (Човекът е чужденец и не разбира, но не е бизнес класа).

Служител: Коя и крайната ви точка?

Аз: Мексико.

Служител: ...... (Прелиства паспорта, в него имам само 2 свободни страници)

Служител: А къди ви и визата?

Аз: Режимът е безвизов.

Служител: ..... По какъв повод пътувате?

Аз: Туризъм.

Служител: ........ 

Качваме се в самолета, същата служитилка помага на гейта.

Гейт служител: (сканира ни бордните карти)

Служител от чек ин: (шепне и в ухото) Това са хората за Мексико...

Аз: .......

Почувствах се все едно пътувам на първия полет за Марс 🙂

• Харесвам 7
  • Смея се 36
Публикувано:

Цяла България е рискова област от гледна точка на Германия от неделя.

https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Risikogebiete_neu.html

преди 41 минути , feel_the_rush каза:

Да беше казал, че ма връщане ще пренасяш наркотици повече щяха да ти повярват.

• Харесвам 1
  • Смея се 6
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 8 минути , tch каза:

Да беше казал, че ма връщане ще пренасяш наркотици повече щяха да ти повярват.

Их, как не се сетих. Трябва да питам Боевски от кой магазин се купуват онези специални куфари, дето тежат по 9кг празни 🙂

И само за протокола - от женски род съм 🙂

• Харесвам 1
  • Смея се 6
Публикувано:
преди 6 минути , feel_the_rush каза:

Трябва да питам Боевски от кой магазин се купуват онези специални куфари, дето тежат по 9кг празни

Те неговите са от друга държава... :girl_crazy: Той си ги купи в Бразилия.

• Харесвам 2
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 26 минути , muchachote каза:

Остана ли все още някоя европейска държава, в която можем да се разходим в началото на ноември без тестове и карантини???

Швейцария! -

Те имат нов начин за определяне държавите и регионите които могат да се посещават от швейцарци и чиито туристи могат да посещават Швейцария без карантина или тест.

Определянето е на брой заболели в държавите/регионите спрямо текущия брой заболели в Швейцария.

Трябва да се има в предвид, че актуализират списъка периодично - до сега на 2 седмици но може да го направят и всяка седмица.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 1 час, feel_the_rush каза:

Пресни впечатления от София-Франкфурт с Луфтханза. На самолета те питат дали оставаш в Германия или не. Ако оставаш, ти дават да попълниш един формуляр, къде ще чакаш в карантина, докато не ти излязат резултатите. Други рестрикции няма. За транфер - никакъв проблем.

Мерките срещу Ковид 19 на нашето летище са несъществуващи. Нито някой ми е мерил температура, нито ме е питал нещо. Единствено следния разговор с момичето на чек ин:

Аз: (Пререждайки цялата опашка, за да вляза в бизнес чек ин лентата) Извинете....

Служител: Ама вие защо се предреждате? Опашката е там.

Аз: Бизнес класа сме. Не е ли това опашката?

Служител:.....  И човекът преди вас е бизнес класа.  Изчакайте. (Човекът е чужденец и не разбира, но не е бизнес класа).

Служител: Коя и крайната ви точка?

Аз: Мексико.

Служител: ...... (Прелиства паспорта, в него имам само 2 свободни страници)

Служител: А къди ви и визата?

Аз: Режимът е безвизов.

Служител: ........ 

Качваме се в самолета, същата служитилка помага на гейта.

Гейт служител: (сканира ни бордните карти)

Служител от чек ин: (шепне и в ухото) Това са хората за Мексико...

Аз: .......

Почувствах се все едно пътувам на първия полет за Марс 🙂

Ако беше за Марс, по-малко щях да ти завиждам.

Приятно изкарване!

• Харесвам 3
  • Смея се 2
Публикувано:

Някой, ако види/чуе за Белгия, да каже, моля!

Че от техния сайт много не се ориентирам, има ли карантина за нас, няма ли...

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 58 минути , AlexandraKo каза:

Някой, ако види/чуе за Белгия, да каже, моля!

Че от техния сайт много не се ориентирам, има ли карантина за нас, няма ли...

https://www.mfa.bg/bg/covid19map/Europe/belgium

"До 15 ноември т.г. пристигащите от „червена“ зона вече не подлежат на задължителен тест за коронавирус, освен при изразени симптоми за заболяване. В зависимост от отговорите им на въпросника за самооценка, приложен към формуляра Passenger Locator Form, пристигащите от „червена зона“ могат да бъдат поставени под задължителна 10-дневна карантина, за което ще бъдат уведомени с SMS.

От 17.00 ч. на 28 октомври 2020 г., цялата територия на България попада в „червена“ зона."

• Харесвам 3
Публикувано:

Прегледах цялата информация във форума за Занзибар от последните 2 месеца - изглежда, че няма никакъв проблем да се стигне до там, а KLM имат прилични билети от София. Изглежда твърде добре, за да е истина - дали не пропускам някоя уловка и дали не е настъпила промяна? 

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 50 минути , gini каза:

https://www.mfa.bg/bg/covid19map/Europe/belgium

"До 15 ноември т.г. пристигащите от „червена“ зона вече не подлежат на задължителен тест за коронавирус, освен при изразени симптоми за заболяване. В зависимост от отговорите им на въпросника за самооценка, приложен към формуляра Passenger Locator Form, пристигащите от „червена зона“ могат да бъдат поставени под задължителна 10-дневна карантина, за което ще бъдат уведомени с SMS.

От 17.00 ч. на 28 октомври 2020 г., цялата територия на България попада в „червена“ зона."

Благодаря!

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.