Прескочи до съдържание

Ограничения при пътувания, свързани с Covid-19

Препоръчани мнения

преди 4 часа, FlyTraveler каза:

Жорка, Танзания едва ли е по-опасна за зараза с Ковид-19 от примерно съседните Уганда или Кения... Нищо, че последните бяха затворени дълго време и сега искат негативен PCR тест при влизане. Общо взето държавите са сходни като климат и порядки, различна е само гео-политическата им ориентация (Танзания е про-китайска). @Happy_Traveler e в Танзания в момента, попитай я какво е положението. Каквото и информационно затъмнение да са сложили (евентуално), като има мор се чува много бързо.

Занзибар толкова бързо взе да се пълни с туристи последните 6-7 години, че може би точно сега е добър момент да се види и усети като хората.

Илиански, напълно съгласен съм с казаното от теб. Възможно е дори Уганда да е по-опасна, но аз имах друго предвид.

Властта в Танзания официално не признава Ковид19, там не правят тестове, няма противоепидемични мерки и тн, а като за капак имат и (предполагам) полу-работеща или неработеща здравна система. На хората се внушава, че всичко е ОК и опасност няма, съответно те въобще не се пазят. На практика никой не знае колко е зле или добре обстановката там, кара се на "късмет", "усещане" и обещания от ел президенте. А когато цял свят е пламнал това ми звучи меко казано несериозно. Сега, ако някой вече тотално не вярва в съществуването на вируса и няма против риска - това е съвсем отделен въпрос.

Нека не бъда разбран погрешно. Нито съм параноик нито съм от особено страхливите, дори напротив - знаеш по какви пънкарски места съм ходил и си насилвам късмета не един път. Но това в Танзания за мен лично граничи с безумие и предпочитам да отида другаде.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 18 часа, Георги Матеев каза:

Да те броя ли и теб за следващия ми либерийски опит, когато и да е той?

Стига да е догодина, бихми се включили и ние 🙂

Връзка към коментар
преди 1 час, Георги Матеев каза:

Илиански, напълно съгласен съм с казаното от теб. Възможно е дори Уганда да е по-опасна, но аз имах друго предвид.

Властта в Танзания официално не признава Ковид19, там не правят тестове, няма противоепидемични мерки и тн, а като за капак имат и (предполагам) полу-работеща или неработеща здравна система. На хората се внушава, че всичко е ОК и опасност няма, съответно те въобще не се пазят. На практика никой не знае колко е зле или добре обстановката там, кара се на "късмет", "усещане" и обещания от ел президенте. А когато цял свят е пламнал това ми звучи меко казано несериозно. Сега, ако някой вече тотално не вярва в съществуването на вируса и няма против риска - това е съвсем отделен въпрос.

Нека не бъда разбран погрешно. Нито съм параноик нито съм от особено страхливите, дори напротив - знаеш по какви пънкарски места съм ходил и си насилвам късмета не един път. Но това в Танзания за мен лично граничи с безумие и предпочитам да отида другаде.

Да де, напълно те разбирам какво имаш предвид и нито за момент не съм си помислил, че си страхлив или параноик, следя ти пътешествията. 🙂 

Ама това, че властта не признава наличието на вируса, не е право пропорционално на вероятноста да се заразиш. В Уганда президента като съобщава публично за опасност от зараза, социално дистанциране и пр. какво мислиш се случва в някой отдалечен район, да кажем в село на племето Карамажонг? Нищо. Но ако в същото това село и съседните махали започнат масово да боледуват и да се тръшкат хора, мълвата ще се разнесе моментално. Аз съвсем сериозно си мисля, че шанса да се прихване коронавируса примерно в Белгия, Испания, Англия или България е по-висок, отколкото това да се случи в Танзания. В Танзания е много по-вероятно да хванеш малария, отколкото ковид. Ти видя, че и в България през лятото, като беше топло и хората бяха повече навън, имаше в пъти по-малко заразени от сега, при все, че заведенията се пръскаха по шевовете от посетители. 

Сега в България чуваме от първа ръка как познати/ приятели/ роднини или някой техен близък са заразени/ болни от Ковид-19. В Танзания ако имаше епидемия, все щяха да знаят хората от този или онзи за някои случаи, почти всеки има смарт телефон с Интернет връзка, даже и да живее в колиба, а и далеч не всички живеят в колиби. Отделен е въпроса с евентуална медицинска помощ, ако човек се разболее, но то това би трябвало да се отнася за всяко едно заболяване. Не съм особено сигурен дали и в Уганда системата на здравеопазване е на по-високо ниво от Танзания.  За мен разликите са предимно в психологическата нагласа на пътуващия, но съм напълно съгласен с теб, че при кофти психологическа нагласа е по-добре да не се ходи изобщо. 🙂 🙂 

Остави размислите за Африка за после, сега приятно изкарване на Азорите! 

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 37 минути , FlyTraveler каза:

Аз съвсем сериозно си мисля, че шанса да се прихване коронавируса примерно в Белгия, Испания, Англия или България е по-висок, отколкото това да се случи в Танзания

Може и да е по-малка даже. Там има толкова баби лечителки с разни треволяци  и отвари та току виж са изнамерили тайната формула за лечение на КОВИД-а. Пък и лековита "трева" колкото щеш :biggrin:

• Смея се 6
Връзка към коментар
преди 21 минути , funny каза:

Може и да е по-малка даже. Там има толкова баби лечителки с разни треволяци  и отвари та току виж са изнамерили тайната формула за лечение на КОВИД-а. Пък и лековита "трева" колкото щеш :biggrin:

Не съм търсил "трева" из Танзания. Не си падам просто по това, не е заради някакви морални задръжки. Нямам представа доколко е разпростанена. Иначе едва ли има повече баби лечителки (или хомеопати) от България.  🙂🙂🙂 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Мислех си през септември, че ни трябва тема за обстановката в Танзания и как би изглеждало пътуването в този особен период. На мен обаче не ми стиска да отида - не заради лошата им здравна система или опасност да се заразя конкретно там повече от другаде. А заради това, че щом официално вирусът не съществува, значи нито лекарите следва да са наясно с актуалните начини за диагностициране, лечение и стабилизиране на състоянието на пациентите, нито да са заредили необходимите медикаменти. И ако ще ме лекуват все едно е стандартна пневмония, по-скоро ще си умра там при влошаване на състоянието ми. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 33 минути , FlyTraveler каза:

Не съм търсил "трева" из Танзания. Не си падам просто по това, не е заради някакви морални задръжки. Нямам представа доколко е разпростанена. Иначе едва ли има повече баби лечителки (или хомеопати) от България.  🙂🙂🙂 

Ние в Занзибар имахме стомашни проблеми и хазяина ни каза :

Опция 1 : " Баба ми е местна лечителка и сега ще забърка едни треви..." 

Опция 2 : " Брат ми - номер 11 ( общо са 13 братя и сестри) отговаря за тревата . Мога да му кажа да донесе малко и ще се оправите ."

Гласувахме за бабата и даде резултат нейната версия на треви , но явно има и опции с версията на брат номер 11. 

• Харесвам 4
  • Смея се 15
Връзка към коментар

За пътуване в Колумбия отпада изискването за PCR тест до 96 часа преди полета:

https://www.minsalud.gov.co/Paginas/Gobierno-Nacional-elimina-requisito-de-prueba-covid-19-a-viajeros-hacia-Colombia.aspx

https://www.eltiempo.com/salud/coronavirus-en-colombia-requisitos-para-viajar-a-colombia-o-salir-del-pais-547150

Остава изискването за попълване на онлайн формуляр https://apps.migracioncolombia.gov.co/pre-registro/public/preregistro.jsf преди пътуването и преди отпътуването.

• Харесвам 9
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 5 минути , Carrie каза:

За пътуване в Колумбия отпада изискването за PCR тест до 96 часа преди полета:

https://www.minsalud.gov.co/Paginas/Gobierno-Nacional-elimina-requisito-de-prueba-covid-19-a-viajeros-hacia-Colombia.aspx

https://www.eltiempo.com/salud/coronavirus-en-colombia-requisitos-para-viajar-a-colombia-o-salir-del-pais-547150

Остава изискването за попълване на онлайн формуляр https://apps.migracioncolombia.gov.co/pre-registro/public/preregistro.jsf преди пътуването и преди отпътуването.

Страхотна новина!

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Български гражданин, студент, прибиращ се от Нидерландия в България подлежи ли на 14 дневна карантина?

Чета, чета и нищо не мога да разбера 😞

Включително и тук https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/09/30/zapoved__rd-01-547-30092020_g.pdf?fbclid=IwAR0SqytTcw92q2HyeQirdoLLMZ1fv6w_JVzt9hzj9SwgrJAOm6Aun571hqg

Предварително благодаря...

Връзка към коментар
преди 2 часа, Lindt каза:

...А заради това, че щом официално вирусът не съществува, значи нито лекарите следва да са наясно с актуалните начини за диагностициране, лечение и стабилизиране на състоянието на пациентите, нито да са заредили необходимите медикаменти....

Доколкото разбирам от постоянните брифинги в България, няма лечение за ковид-19 (такава е основната информация в цял свят). Дават се лекарства, без да е ясно дали наистина ще помогнат.

Тоест тия лекари в Танзания, ако са си читави ще лекуват и те по начина, по който сметнат за най-добър.

• Харесвам 8
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 18 минути , Tim каза:

Български гражданин, студент, прибиращ се от Нидерландия в България подлежи ли на 14 дневна карантина?

Включително и тук https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/09/30/zapoved__rd-01-547-30092020_g.pdf?fbclid=IwAR0SqytTcw92q2HyeQirdoLLMZ1fv6w_JVzt9hzj9SwgrJAOm6Aun571hqg

Не. Преди 5 дена се върнах от Нидерландия.....е не съм студент, бях преди "сто" години, но съм си български гражданин. Не се изисква нито тест, нито карантина.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
18 minutes ago, Tim said:

Според мен - не, даже и не трябва да представя документ за PSR тест /вижте т. 5 и 6 от заповедта/.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 40 минути , boogy83 каза:

Доколкото разбирам от постоянните брифинги в България, няма лечение за ковид-19 (такава е основната информация в цял свят). Дават се лекарства, без да е ясно дали наистина ще помогнат.

Тоест тия лекари в Танзания, ако са си читави ще лекуват и те по начина, по който сметнат за най-добър.

Ако наистина така изглежда от брифингите, наистина трябва да им преработят сценария. Доста добра причина за паника е, ако хората си мислят, че лекарите пасат трева, гледат на кафе от 8 месеца и и нищо не са научили от 49 милиона пациента. 

Мисля, че е по-добре да се обясни от компетентно медицинско лице, следящо актуалния начин на третиране на болни от Ковид и какво се прави в критичните случаи.

Последния път когато проверявах преди месеци, се приемаха например антикоагулиращи лекарства, тоест разреждащи кръвта, предотвратяващи тромби и съответно внезапна смърт от запушване на кръвоносен съд дори след когато вече си "излекуван". А това беше явно честа причина за фатален край при пациентите. Почти 100 % сигурна съм, че това не е част от стандартното лечение при пневмония. 

Не знам също в момента дистанционно какви антибиотици се изписват и дали ги има например в Танзания. Качеството на лечение е въпрос на опит, снабдяване и адекватна преценка.  

• Харесвам 5
  • Браво 2
Връзка към коментар

Линдче, честно казано за Танзания би ме притеснило здравеопазването не ако се разболея баш там от Ковид, щото то тука в София е по-вероятно да се разболееш в момента, а по-скоро при тетанус, някакви ухапвания и такива неразположения дали адекватно лекуват. Щото под палмата да се разболееш баш от това е бая по-малко вероятно, отколкото да ти падне кокоса на главата, да речем. Все пак има и други болести, и по-опасни, и по-кофти от актуалната в момента, което не спира хората да ходят в Африка. Маларията смятам е доста по-лоша болест и по-вероятна за хващане. Един Роро си отиде от Денга, дето на Бали я хвана. Та така, де. @Happy_Traveler дано се появи, много добре ще си каже за Танзания и Ковида 😀

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Ето ме, влизам, влизам! Привикана да служа на Магеланското братство - ВЕДНАГА СЕ ОТЗОВАВАМ! 😀

Значи, ако чуя за някой, умрял от грип тук - ще ви кажа. До сега нито чух, нито видях. Живея в една голяма селска къща с 5 мъже, трима от които местни, моят и от скоро и един от България. Храним се заедно, работим заедно, готвят ни две местни жени, които живеят в колиби наблизо. Местните мъже при мен са образовани хора, които си мият ръцете, но са в постоянен контакт с други местни на златните мини, а жените - в колибите си - онези нищо, никога не мият и ако имаше КОВИД - да са пукнали до един до сега. Освен това ходих вече на 2 сватби със стотици поканени, целувахме се, прегръщахме се... 😀

По едно време аз съвсем взех да не вярвам, че има вирус, повярвах, чак сега, когато имам познати в България от първа ръка. 

Вероятното ми обяснение за Танзания е, че при топъл и влажен климат вирусът не вирее. Не съм чула из експат community-то в Дар или Занзибар да има болни, а ние сме толкова малко, че всичко бързо се разчува. Има една група във Фейсбук - Dar Crime Alerts - там съобщават за епидемии, наводнения, грабежи и т.н. КОВИД центъра в Дар го закриха. 

Та, не знам какво да ви кажа хора, вирус явно си има, но когато не се говори за него и не му се отделя внимание като в Танзания, според мен не се различава от смъртността на грипа. Аз съм решила да не пътувам зимата до България, че вас там съвсем ви побъркаха. Това момче, което е при мен от Родината ни, вече започна да продава златни мини на българи и да ги релокира тук. На Занзибар е пълно с hi-tech ковид бежанци отвсякъде, чартърите от Украйна и Русия докарват все нови и нови.  

Даниел Делибашев от Фондация за Африка е в Уганда. И при тях всичко е спокойно.  

Аз пуснах оферта за екскурзии до Танзания през януари 2021.  Идвайте, тук всичко е спокойно! 😘

• Харесвам 22
Връзка към коментар

Някой може ли да пусне линк, за актуалната информация и евентуални ограничения при влизане в Италия?

Знам, че вчера Матеев влезе и не е имало никакви ограничения, нито декларации.

Каня се да отскоча до Беграмо в неделя и искам да съм актуализиран с информацията, за да няма изненади.

Връзка към коментар
преди 3 минути , Alexander каза:

Някой може ли да пусне линк, за актуалната информация и евентуални ограничения при влизане в Италия?

Каня се да отскоча до Беграмо в неделя и искам да съм актуализиран с информацията, за да няма изненади.

Според последния ъпдейт от 24 октомври, сме в списък Б без ограничения в пътуването, но трябва да се следи, защото периодично правят промени (поне лятото на всеки 2 седмици)

http://www.salute.gov.it/portale/nuovocoronavirus/dettaglioContenutiNuovoCoronavirus.jsp?lingua=english&id=5412&area=nuovoCoronavirus&menu=vuoto

http://www.salute.gov.it/portale/nuovocoronavirus/dettaglioFaqNuovoCoronavirus.jsp?lingua=english&id=230#8

• Харесвам 1
Връзка към коментар
10 minutes ago, Alexander said:

Заповядай https://reopen.europa.eu/bg/map/ITA/7001/ITI2

https://www.esteri.it/mae/en/ministero/normativaonline/decreto-iorestoacasa-domande-frequenti/focus-cittadini-italiani-in-rientro-dall-estero-e-cittadini-stranieri-in-italia.html

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Happy_Traveler каза:

Даниел Делибашев от Фондация за Африка е в Уганда. И при тях всичко е спокойно.  

Аз пуснах оферта за екскурзии до Танзания през януари 2021.  Идвайте, тук всичко е спокойно! 😘

Каня се да бъда в Уганда за Нова година. Дано успеем! Къде да видим тази оферта за Танзания? Много нахално, но пък не устоях да попитам:-) 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 44 минути , tch каза:

Разбирасе, че няма да има смъртни случаи при положение, че 6% от населението им е над 55 години.

Тази статистика къде я намери? При масаите например - жените им живеят по 100 години... 

Връзка към коментар
преди 40 минути , Happy_Traveler каза:

Тази статистика къде я намери? При масаите например - жените им живеят по 100 години... 

За цяла Танзания е това, съмнявам се в Занзибар да е много по-различно.

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/print_tz.html

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.