Прескочи до съдържание

Ограничения при пътувания, свързани с Covid-19

Препоръчани мнения

Здравейте  🙂

Мои познати са на работа в Швеция и работят сезонно. Проверили са варианти за прибиране с Wizzair  за седмицата след 16.11.

Намерили са полети Skavsta - Bucharest и Skavsta - Belgrade. 

Какви са правилата за транзитно преминаващи през Румъния и Сърбия?

За кой полет да взимат билети?

Връзка към коментар
10 hours ago, Георги Матеев said:

Властта в Танзания официално не признава Ковид19, там не правят тестове, няма противоепидемични мерки и тн, а като за капак имат и (предполагам) полу-работеща или неработеща здравна система.

Значи информацията ми от Замбия (от лятото де) беше, че там са затворени барове, дискотеки и училища. Тествани са само постъпващи в болница хора - предвид малкия брой болници съответно не е учудваща и малката бройка регистрирани. Повечето регистрирани починали са в извънболнични условия и то установени в рамките на епидемиологично проучване, т.е. ако в района имало починал с подобни сиптоми на ковид, се води смърт от ковид. Затова и бройката заразени и починали в онлайн-статистиката изглежда ниска, а реалната бройка е напълно неясна. То там и бройките за починали от малария са неясни. Та по тази причина ми става ясно защо като ходих, проверяваха още на пристигане на летището дали не идваш от Америка (заради епидемията от зика там). Ама не като на софийското летище - а, дай паспорта, билета и т.н.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
2 hours ago, Bozhidar1978 said:

Здравейте  🙂

Мои познати са на работа в Швеция и работят сезонно. Проверили са варианти за прибиране с Wizzair  за седмицата след 16.11.

Намерили са полети Skavsta - Bucharest и Skavsta - Belgrade. 

Какви са правилата за транзитно преминаващи през Румъния и Сърбия?

За кой полет да взимат билети?

5. Всички лица, на които е разрешено влизането в страната по т. 2, и които пристигат с начална точка на отпътуване от държави членки на Европейския съюз, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, от страни по Шенгенското споразумение (включително Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан), от Австралийски съюз, Канада, Грузия, Япония, Нова Зеландия, Република Руанда, Република Корея, Кралство Тайланд, Република Тунис, Източна република Уругвай, Обединените арабски емирства, Република Сърбия, Република Беларус и Република Турция се допускат на територията на страната без да е необходимо да представят документ, показващ отрицателен резултат от изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19.

https://coronavirus.bg/bg/538

Т.е. би трябвало да е ок и от двете места.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 13 часа, Eva eva каза:

преди 13 часа, bad kid каза:

Доколкото разбирам в цяла Ломбардия нищо не работи без минималното - хранителни стоки и аптеки...но май няма ограничение за влизане от БГ.

Италия е разделена на 3 зони, като Ломбардия попада в червената такава - това означава, че ако теоретично пътуваш до Бергамо (и отседнеш там), не можеш да излезеш от община Бергамо и тн.  и да отидеш до Милано или Бреша  примерно , и обратно.

На юг нещата изглеждат по-добре за туризъм сега, поне така ми се струва на мен 🙂

Връзка към коментар
преди 4 часа, Радо каза:

Италия е разделена на 3 зони, като Ломбардия попада в червената такава - това означава, че ако теоретично пътуваш до Бергамо (и отседнеш там), не можеш да излезеш от община Бергамо и тн.  и да отидеш до Милано или Бреша  примерно , и обратно.

На юг нещата изглеждат по-добре за туризъм сега, поне така ми се струва на мен 🙂

Ако кацна в Бергамо, разходя се без нощувка дори и се върна, няма да има проблеми доколкото разбирам, така ли е?

Връзка към коментар
преди 2 часа, Alexander каза:

Ако кацна в Бергамо, разходя се без нощувка дори и се върна, няма да има проблеми доколкото разбирам, така ли е?

Не съм сигурен дали ще можеш да се разхождаш безцелно из града. Това е смисъла на червената зона - да няма движение и разпространение на заразата.

Освен това, не съм сигурен дали ще те пуснат въобще в района, тъй като са забранили влизането и излизането.

https://www.regione.lombardia.it/wps/portal/istituzionale/HP/DettaglioRedazionale/servizi-e-informazioni/cittadini/salute-e-prevenzione/prevenzione-e-benessere/red-coronavirusnuoviaggiornamenti

Връзка към коментар

Аз смятам да стигна до мола на 500м от летището. Няма да излизам от града, дори няма да ходя до центъра му. Преди два дни Матеев мина през Бергамо и спомена, че няма никакви дертове, ама знае ли човек..

преди 12 минути , tch каза:

4 седмици чакане срещу 15% от доходите ти не ми се струва добро постижение. То за това си има и частно застраховане за държавните служители и за тези със заплати над 60к на година.

Имам преки виждания от Англия, Германия и Испания и навсякъде се чака много за час при специалист, като под много означава седмици и месеци, нещо което е абсурдно в България. Винаги има две страни монетата, у нас може да идеш на лекар и утре да си на операция, не спешна, но в Европа може за същата операция да чакаш месеци.

Не си мисли, че при частните всичко става веднага, да по-бързо е, но пак се чака не малко.

Вече, за спешни неща приемат и оправят, то даже се бъзикат, че по-добре да си спешен, иначе отиде та се не видя.

От друга страна, аз поне дори не съм чувал за рушвети, почерпки и пр малки и големи, каквито у нас са направо задължителни.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 5 часа, Радо каза:

Не съм сигурен дали ще можеш да се разхождаш безцелно из града. Това е смисъла на червената зона - да няма движение и разпространение на заразата.

Освен това, не съм сигурен дали ще те пуснат въобще в района, тъй като са забранили влизането и излизането.

https://www.regione.lombardia.it/wps/portal/istituzionale/HP/DettaglioRedazionale/servizi-e-informazioni/cittadini/salute-e-prevenzione/prevenzione-e-benessere/red-coronavirusnuoviaggiornamenti

Вече започваме за си играем на въпроси  и отговори. Аз летя за Бергамо на 13.11. Полетът

не е анулиран. Исках да отида в Бреша за 2 дни, но сега не знам дали ще е възможно. Тогава, все още имам време да купя билет за Каляри /Сардиния/. Е това възможно ли е? Ще мога ли да напусна Ломбардия и след това да се върна?

Връзка към коментар
преди 2 часа, Otnesen каза:

Не е ново, това го обявиха преди 2-3 седмици поне. Реално единствената неприятна промяна е, че вече не може да се освободиш от карантината с тест, направен в България или на летището при кацане в Германия, а трябва да престоиш 5 дни в карантина в Германия и чак тогава може да си направиш тест и да се освободиш. За сметка на това има и подобрения - примерно задължителната карантина без тест се намалява от 14 на 10 дни. Освен това има и регистрация на идващите от рискови зони, което досега беше проблем. Реално никой по никакъв начин не следеше кой от коя държава идва. Разчитаха на самосъзнание.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
Преди 1 час, muchachote каза:

Вече започваме за си играем на въпроси  и отговори. Аз летя за Бергамо на 13.11. Полетът

не е анулиран. Исках да отида в Бреша за 2 дни, но сега не знам дали ще е възможно. Тогава, все още имам време да купя билет за Каляри /Сардиния/. Е това възможно ли е? Ще мога ли да напусна Ломбардия и след това да се върна?

Не мога да ти отговоря, тъй като не знам и аз. Според официалните им документи не можеш да ходиш в друга община. 

https://www.comune.bergamo.it/node/273938

оффтопик;

Тъй като си чужденец, може и да са по-снизходителни... но това няма как да го знаеш. 

Освен това, явно са доста изтормозени, че гледам са почнали да глобяват за неправилно носене на маска. Преди малко прочетох как в съседна на Бергамо община са глобили с 400е пенсионер, че чете вестник на пейка (klik) и тн. 

Връзка към коментар
Мирослав Василев
преди 6 часа, Alexander каза:

Аз смятам да стигна до мола на 500м от летището. Няма да излизам от града, дори няма да ходя до центъра му. Преди два дни Матеев мина през Бергамо и спомена, че няма никакви дертове, ама знае ли човек..

Преди около 20 дена, кацнах в Бергамо, на връщане от Украйна и нямаше абсолютно никакъв проблем да стигна до мола и да прекарам известно време там.

Преди 1 час, muchachote каза:

Исках да отида в Бреша за 2 дни, но сега не знам дали ще е възможно.

Наскоро говорих с хора които живеят там и те казаха че не могат да пътуват свободно до други градове. В съседен район на Ломбардия са.

Връзка към коментар
2 hours ago, ivailo_radev said:

Не е ново, това го обявиха преди 2-3 седмици поне. Реално единствената неприятна промяна е, че вече не може да се освободиш от карантината с тест, направен в България или на летището при кацане в Германия, а трябва да престоиш 5 дни в карантина в Германия и чак тогава може да си направиш тест и да се освободиш. За сметка на това има и подобрения - примерно задължителната карантина без тест се намалява от 14 на 10 днДобреи. Освен това има и регистрация на идващите от рискови зони, което досега беше проблем. Реално никой по никакъв начин не следеше кой от коя държава идва. Разчитаха на самосъзнание.

Добре, а как стои въпроса, ако искаш да останеш 1 нощувка при прекачване? Примерно пристигам в петък пообед и имам полет в събота наобед. Отивам си в хотела не излизам от него и на следващия ден директно към летището. Ще има ли проблем? Същия ми е и въпроса за Англия, ако удължат локдауна още.

Връзка към коментар
преди 28 минути , Jorro каза:

Добре, а как стои въпроса, ако искаш да останеш 1 нощувка при прекачване? Примерно пристигам в петък пообед и имам полет в събота наобед. Отивам си в хотела не излизам от него и на следващия ден директно към летището. Ще има ли проблем? Същия ми е и въпроса за Англия, ако удължат локдауна още.

Няма да стане номера с нощувката в Германия. Разрешава се само транзит - последващ полет или напускане на страната. Освен това хотелите са отворени само за бизнес пътувания. Може и да има леки нюанси от една федерална провинция до друга, но само ще си вземеш беля на главата. 

Друг въпрос, е че цяла Европа, включително и самата Германия, е рискова от гледна точка на Германия и така се получава, че може да пътуваш от Берлин до Мюнхен без проблем, но не може от София към Мюхнен. Явно с цел да ограничат движението и оттам контактите.

Exception: transit

The obligation to self-isolate at home does not apply in the case of transit through Germany. In this case, however, you are obliged to leave Germany immediately.

https://www.auswaertiges-amt.de/de/quarantaene-einreise/2371468

Връзка към коментар

От 08 ноември, неделя, цялата територия на България ще бъде включена в „червения“ списък на Словения, в който са държавите със силно влошена епидемична обстановка.

Българските граждани, които посещават страната, с изключение на транзитно преминаващите, подлежат на 10-дневна карантина.

Налагането на карантина може да бъде избегнато, ако при влизане в страната бъде представен негативен PCR тест за коронавирус, който е не по-стар от 48 часа. Тестовете следва да са издадени от държава-членка на ЕС или държава от Шенгенското пространство и да са направени в лаборатория, която е призната от Националния институт за обществено здраве.

Към момента за транзитно преминаване тестове не се изискват, но продължава да е валидно правилото, че страната трябва да бъде напусната в рамките на 12 часа. В този период не се предвижда възможността за преспиване.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
15 hours ago, tch said:

Няма да стане номера с нощувката в Германия. Разрешава се само транзит - последващ полет или напускане на страната. Освен това хотелите са отворени само за бизнес пътувания. Може и да има леки нюанси от една федерална провинция до друга, но само ще си вземеш беля на главата. 

Друг въпрос, е че цяла Европа, включително и самата Германия, е рискова от гледна точка на Германия и така се получава, че може да пътуваш от Берлин до Мюнхен без проблем, но не може от София към Мюхнен. Явно с цел да ограничат движението и оттам контактите.

Exception: transit

The obligation to self-isolate at home does not apply in the case of transit through Germany. In this case, however, you are obliged to leave Germany immediately.

https://www.auswaertiges-amt.de/de/quarantaene-einreise/2371468

Дам, това ще е проблем....явно нямам да стане както го мисля. А какъв е случая за Англия. Ако става въпрос за Лондон и има смяна и на летища? 

Връзка към коментар

Тъй като проверявам от време на време дали са вдигнали ограниченията за няколко държави в Азия  - основно ЮКорея (14дневната карантина все още си стой),  Тайланд (гледам, че са възстановили вече полетите за там), Шри Ланка, Камбоджа (отворена ) и др., както и няколко в ЮАмерика, попаднах случайно на това:

https://borderdata.io/

Подозирам, че информацията вътре е вярна, тъй като си направих труда да проверя няколко държави (извън Европа).

p.s . За Тайланд:

От 10-ти ноември 2020 година Тайланд разреши отново присъствието на туристи в своята страна чрез така наречената "Специална туристическа виза"(STV). Условията за нейното получаване и необходимите документи ще намерите в рубрика"Виза"/подрубрика"Видове визи" на нашата електронна страница. Моля, информирайте се надлежно преди да кандидаствате за този тип виза.

Преди самото пътуване за Кралството всички заминаващи трябва да носят със себе си:

1. PCR тест с негативен резултат за COVID19 от последните 72 часа на английски език.

2. Медицинска бележка удостоверяваща, че лицето е в добро здраве за пътуване  и в последните 72 часа преди полета не е проявявало признаци на някакво заболяване. (Fit-to-Fly Certificate) Бележката трябва да е на английски език с подпис и печат на медицинско лице.

3. Медицинска застраховка (преведена на английски) с покритие от минимум 100 000 щатски долара, която изрично да включва и лечение от COVID19.

Без тези три документа, пътуващите няма да бъдат допускани за качване в самолет.

http://www.thaiconsulate.bg/l-bg/

• Харесвам 1
  • Шок 1
Връзка към коментар
преди 9 минути , Радо каза:

Тъй като проверявам от време на време дали са вдигнали ограниченията за няколко държави в Азия  - основно ЮКорея (14дневната карантина все още си стой),  Тайланд (гледам, че са възстановили вече полетите за там), Шри Ланка, Камбоджа (отворена ) и др., както и няколко в ЮАмерика, попаднах случайно на това:

https://borderdata.io/

Подозирам, че информацията вътре е вярна, тъй като си направих труда да проверя няколко държави (извън Европа).

p.s . За Тайланд:

От 10-ти ноември 2020 година Тайланд разреши отново присъствието на туристи в своята страна чрез така наречената "Специална туристическа виза"(STV). Условията за нейното получаване и необходимите документи ще намерите в рубрика"Виза"/подрубрика"Видове визи" на нашата електронна страница. Моля, информирайте се надлежно преди да кандидаствате за този тип виза.

Преди самото пътуване за Кралството всички заминаващи трябва да носят със себе си:

1. PCR тест с негативен резултат за COVID19 от последните 72 часа на английски език.

2. Медицинска бележка удостоверяваща, че лицето е в добро здраве за пътуване  и в последните 72 часа преди полета не е проявявало признаци на някакво заболяване. (Fit-to-Fly Certificate) Бележката трябва да е на английски език с подпис и печат на медицинско лице.

3. Медицинска застраховка (преведена на английски) с покритие от минимум 100 000 щатски долара, която изрично да включва и лечение от COVID19.

Без тези три документа, пътуващите няма да бъдат допускани за качване в самолет.

http://www.thaiconsulate.bg/l-bg/

Че то, кой застраховател у нас, прави за 100 000 долара?

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 12 минути , AlexandraKo каза:

Че то, кой застраховател у нас, прави за 100 000 долара?

Оферта на SDI, има покритие за 100000 долара.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Zk0pqq5JafI9CmY7yVokes1VUBybbL57uILxKDVFB94/edit#gid=0

• Харесвам 2
Връзка към коментар

То не е задължително да е у нас, застраховки има всякакви...

За Тайланд специално приемаха дългосрочни посетители, които да работят дистанционно оттам (и трябва да извадят тази нова виза)

Връзка към коментар
41 minutes ago, neuromancer said:

То не е задължително да е у нас, застраховки има всякакви...

За Тайланд специално приемаха дългосрочни посетители, които да работят дистанционно оттам (и трябва да извадят тази нова виза)

т.е 35 евро визата си остава, но при положение, че отиваш там за по-дълго време може би трябва да се извади 6 месечната многократна виза за да можеш да пътуваш наоколо. 

Връзка към коментар

Когато аз гледах се допускаха само дългосрочно пребиваващи с новата виза, не обикновени туристи.

Може и да има промени след това де.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.