Прескочи до съдържание

Ограничения при пътувания, свързани с Covid-19

Препоръчани мнения

Публикувано:
Преди 1 час, saved_ каза:

Тъй като запитването отиде по-назад, а мисля че магеланци винаги дават добър съвет що се касае до пътуване, ще си позволя да повдигна коментара. Надявам се на вашето мнение 🙂

В Абу Даби, ако не се лъжа, се влизя само с карантина за момента. И да литне полета, няма как да се прехвърлите в Дубай. Защо не опитате директна в Дубаю да кацнете? Така шансавете ви да си направите екскурзията рязко се покачват. Fly Dubai трябва да лети от София. Цените са по-дебели, но вие ще си прецените.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 9 часа, Eva eva каза:

Лошото е и че мъжът ми е твърдо против да водя детето, всъщност той попадна на най-драматичните статии 🙂  Както и да е, няма да е там. Може ли да ми пратите линкове на фирми, които организират чартърни пакети от Мадрид до Доминиканската република или други безопасни държави в карибите?  Да попитам и още нещо - гледам туристическите агенции предлагат и пътувания до Бали. Да не би да е отворено вече там?  Май това е като възможности, Занзибар нещо хич не ме привлича. 

Вие вече сте решили, но понеже Мексико е супер дестинация в момента,  без тестове и карантина,  може да послужи на някой друг. Ние обикаляхме сами в/около Мексико сити и Канкун и нищо опасно не видях. В Мексико сити навсякъде в централната част имаше охрана, военни,  дори в метробуса от летището. Ходихме с метрото и автобус до Теотихуакан, със селския автобус до Чичен итца, обиколихме с маршрутки плажовете около Канкун, изобщо доста обикаляхме с обществен транспорт и нито за миг не се почувствах застрашена. Иначе и аз бях чела и кацнах малко в страх, но бързо разбрах, че няма нищо такова. Даже пътепис  написах като се върнах, където иронизирам страха от прочетеното предварително. 

• Харесвам 16
Публикувано:
преди 4 часа, saved_ каза:

Така... май вече е време да питам... В края на Февруари имам пътуване до Филипини. Маршрутът е от Букурещ/Солун полет с Wizz Air до Абу Даби --> с автбус до Дубай --> полет до Филипини със Cebuair и обратно по същия път.

Взела съм полети и от Букурещ, и от Солун до Абу Даби и обратно, че незнам кой ще литне

Според мене до февруари това няма как да стане, по-точно полетите на Уиз до Абу Даби...

Ако летиш с друга компания директно до Дубай по-може

Публикувано:

Светлинка в тунела към Австралия - Qantas са започнали да продават билети за международни полети от 1.07. Надеждите им са свързани с ваксинациите, но правителството не е много съгласно. Вероятно ще разреши първите полети да са до Япония, Сингапур и Южна Корея, а не към Европа и Америка, но не пречи да посъберат малко свежи парички. 

https://www.traveloffpath.com/qantas-re-opens-international-bookings-for-july/

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

Здравейте,

Знаете ли дали някоя компания предлага застраховка анулиране на полет поради положителен пср тест?

Публикувано:
преди 39 минути , Plamsi каза:

Здравейте,

Знаете ли дали някоя компания предлага застраховка анулиране на полет поради положителен пср тест?

Авиокомпаниите (вероятно не всички, но сякаш вече е правило) дават право да си промениш датата на полет, застраховката като продукт като не е в техния ресор.

Доминиканската република поема разходите (застраховката), ако се разболееш, но на тяхна територия.

Може би има още такива безплатни опции, но аз не съм запозната.

Във всички останали случаи - и по принцип - би трябвало ти да си имаш застраховка.

Публикувано:
На 9.01.2021 г. в 16:51, saved_ каза:

Така... май вече е време да питам... В края на Февруари имам пътуване до Филипини. Маршрутът е от Букурещ/Солун полет с Wizz Air до Абу Даби --> с автбус до Дубай --> полет до Филипини със Cebuair и обратно по същия път.

Взела съм полети и от Букурещ, и от Солун до Абу Даби и обратно, че незнам кой ще литне.

Та, според вас, има ли шанс да се осъществи пътуването или още е твърде рано за отмяна на полетите. Реално полетите с Уиз са с флекс и няма проблем да се отменят. А полетите на Cebu air са с една безплатна промяна на датите и доплащане разликата в цената, но при все че целия билет Дубай-Манила-Дубай ми струва 60 евро на човек, просто незнам...

А наистина ни се иска да осъществим пътуването, айде тестовете ще ги прежалим, но вече ако трябва някъде карантини или ни отменят полет в последния момент и да не знаем как да се върнем, тогава вече не става...

Провери как стоят нещата с влизанетп във Филипините .По едно време не разрешаваха на чужденци да влизат в страната.

• Харесвам 1
Публикувано:

При полет на България Еър ,/и Кондор на втората отсечка/на един билет от София до Пунта кана ,през Франкфурт ,дали ще се изискват тестове на връщане?

Публикувано:
преди 6 часа, moli84 каза:

При полет на България Еър ,/и Кондор на втората отсечка/на един билет от София до Пунта кана ,през Франкфурт ,дали ще се изискват тестове на връщане?

Щом е на 1 билет и ясно се вижда началната точка на отпътуване - ПСР тест ще е задължителен за влизане в България. Така или иначе Кондор ще иска да види теста още на бординг в Пунта Кана и без него няма да качи пътника в самолета. Въобще да не говорим, че от днес вече и Германия изисква ПСР тест, така че няма никаква вратичка.

Публикувано:
преди 37 минути , Георги Матеев каза:

Щом е на 1 билет и ясно се вижда началната точка на отпътуване - ПСР тест ще е задължителен за влизане в България. Така или иначе Кондор ще иска да види теста още на бординг в Пунта Кана и без него няма да качи пътника в самолета. Въобще да не говорим, че от днес вече и Германия изисква ПСР тест, така че няма никаква вратичка.

Хм, аз не го разбирам така. Според мен, ако не се представи тест се прилага т. 8. За Германия при прекачване не знам 🙂 

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/12/23/rd-01-725.pdf

Редактирам - тази заповед не е приложима в случая. Ще потърся актуалната.

Публикувано:
преди 32 минути , vinidj каза:

https://www.24chasa.bg/novini/article/9399350

Германия въвежда и тя ПСР, остава неизвестно дали трябва за всички или само възрастните, някой ако намери инфо да пише.

https://www.lufthansa.com/rs/en/corona-testcenter

From 11 January 2021, all persons entering Germany from foreign Corona risk areas will be required to provide evidence of

• a negative Covid-19 test or 
  • documentation of a fully completed vaccination or
  • a medical certificate stating that the person has previously been infected with the SARS-CoV-2 coronavirus at least 21 days and not more than six months ago (proof of immunity).

Трябва да се види за транзит как стои въпроса. 

Публикувано:
преди 9 минути , Eva eva каза:

Хм, аз не го разбирам така. Според мен, ако не се представи тест се прилага т. 8. За Германия при прекачване не знам 🙂 

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/12/23/rd-01-725.pdf

България изисква тест за пристигащи от Доминиканска Република и това неколкократно го проверявах за едни приятели и е потвърдено. На бординга в Пунта Кана гейт агентът ще провери настоящите изисквания/рестрикции между двете държави, ще прочете в системата си същото и ще поиска от пътника да покаже тест, независимо къде ще бъде транзита. Имаш тест - летиш, нямаш тест - не летиш.

Напоследък пср тестът се очертава като единен стандарт и задължително изискване за почти навсякъде. В този момент лично аз не бих си позволил да тръгна накъдето и да е без негативен пср тест - особено извън ЕС. Изискванията се менят с часове и грам не бих рискувал да остана някъде по трасето или пък да треперя до последно ще мина ли без тест или не.

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 8 минути , Георги Матеев каза:

България изисква тест за пристигащи от Доминиканска Република и това неколкократно го проверявах за едни приятели и е потвърдено. На бординга в Пунта Кана гейт агентът ще провери настоящите изисквания/рестрикции между двете държави, ще прочете в системата си същото и ще поиска от пътника да покаже тест, независимо къде ще бъде транзита. Имаш тест - летиш, нямаш тест - не летиш.

Жоре, не е ли карантина или тест?

Публикувано:

Когато си гражданин на държавата, в случая България, няма как да ти бъде отказан достъп, дори да нямаш PCR тест. Никой не може да ти забрани да се завърнеш в родината си. Просто подлежиш на карантина.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 7 минути , Rainy каза:

Жоре, не е ли карантина или тест?

Когато проверявах звънях на няколко институции и всеки ми каза ТЕСТ та тест... Въпреки, че цитирах въпросната 8-ма точка от заповедта, която е пуснала @Eva eva. С тест било "най-сигурно".

Но на практика даже да приемем очевидно логичното - че в България българин може официално да влезне само с карантина без тест - дори това няма значение. Най-голямата пречка ще е на излитане в Пунта Кана, когато някой чел или недочел доминикански бординг агент реши, че тест за връщане в ЕС (че и то с транзит през Германия) е абсолютно задължителен и откаже бординг...

Има вече немалко случаи на отказан бординг на българи, прибиращи се от САЩ в България, тъй като са нямали тест. Ситуацията е същата.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 19 минути , Rainy каза:
  • a medical certificate stating that the person has previously been infected with the SARS-CoV-2 coronavirus at least 21 days and not more than six months ago (proof of immunity).

proof of immunity тест за антитела ли е доказателството и ако е така, кога да е правен теста, дали непосредствено преди пътуването (?) 

Публикувано:
преди 4 минути , zon каза:

proof of immunity тест за антитела ли е доказателството и ако е така, кога да е правен теста, дали непосредствено преди пътуването (?) 

За тест не знам - според мен важно е какво пише в Сертификата: that the person has previously been infected with the SARS-CoV-2 coronavirus at least 21 days and not more than six months ago

Публикувано:

@Георги Матеев, колкото и да не ми е приятно и юридически неаргументирано, съм склонна да се съглася с теб. По принцип се интересувам от пътуване България-Германия-Мексико с Луфтханза. С въвеждането на този тест в Германия дори и да успея да стигна до Мексико без тест, то за връщането по-всяка вероятност ще трябва да се направи.  Дори и да не се иска при трансфер в Германия, дори и да не се иска за влизане в България...няма да мога да допусна вероятността да остана на летището. Не мога и да си представя да обикалям по болници и лаборатории в Мексико да търся къде да ми направят тест. 

За съжаление...надеждите за пътуване отиват към 0 😞 

Мисля, че тази заповед, която цитирах преди малко не е правилната и приложимата по нашия въпрос, но така или иначе няма особено значение 😞 Все по-невъзможно става. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 1 минута , Rainy каза:

За тест не знам - според мен важно е какво пише в Сертификата: that the person has previously been infected with the SARS-CoV-2 coronavirus at least 21 days and not more than six months ago

т.е. да имаш (стар) положителен pcr, от преди 21 дни и най много 6 месеца назад, без да имаш тест за антитела.

към 11 януари: 11 юли 2020 (шест месеца назад) - 21 декември 2020 (21 дни назад) 

Публикувано:

Не е задължително да имаш тест на връщане,  може и 10 дневна карантина. Изпробвано от приятели, при това изобщо не казаха от къде идват и това не направиха.  Транзита беше през Истанбул и казаха, че идват от Турция. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 минута , slujitel каза:

Не е задължително да имаш тест на връщане,  може и 10 дневна карантина. Изпробвано от приятели, при това изобщо не казаха от къде идват и това не направиха.  Транзита беше през Истанбул и казаха, че идват от Турция. 

Но сега Германия въвежда задължителен тест. Това усложнява ситуацията. И то от днес за днес... Разбирам пандемия, разбирам всичко, но тези решения хич не ми се струват правилни.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 19 минути , zon каза:

т.е. да имаш (стар) положителен pcr, от преди 21 дни и най много 6 месеца назад, без да имаш тест за антитела.

към 11 януари: 11 юли 2020 (шест месеца назад) - 21 декември 2020 (21 дни назад) 

Не съм в позиция да тълкувам изискването. Може би има Серификат за антитела. Наистина не се ангажирам с твърдения.

Публикувано:
преди 2 минути , Eva eva каза:

Но сега Германия въвежда задължителен тест. Това усложнява ситуацията. И то от днес за днес... Разбирам пандемия, разбирам всичко, но тези решения хич не ми се струват правилни.

Абсолютно съм съгласна.  Аз не казвам нищо за Германия,  винаги съществува риск да се наложи да се прави тест заради транзита. В България обаче всеки може да се прибере без тест. По заповед дори е 10 дневна карантина и 24 часа за да се направи тест и резултата да се изпрати по имейл на РЗИ, за да се освободиш от карантината.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.