Прескочи до съдържание

Ограничения при пътувания, свързани с Covid-19

Препоръчани мнения

Добре де, що не се крОтнете малко, докато се види, кое, накъде отива?Защо си създавате отрицателни емоции. Просто, приемете, че известно време, няма да се мисли за билети, самолети и пр. Което не изключва възможността, да се резервират хотели, с безплатна отмяна, пък, ако се "отпуши" положението, ще се купят билети от днес, за утре. Нещата толкова се объркаха, навсякъде по света, че вече е време, да започнат да се оправят:))))

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 29 минути , slujitel каза:

Не е задължително да имаш тест на връщане,  може и 10 дневна карантина. Изпробвано от приятели, при това изобщо не казаха от къде идват и това не направиха.  Транзита беше през Истанбул и казаха, че идват от Турция. 

Без грам опит за спор - възможно е просто твоите приятели да са извадили късмет. А да разчиташ на късмет, прибирайки се от другия край на света - не ми звучи ок... Още един факт: приятели се прибраха миналата седмица от Занзибар (през Дубай) и на кацане в София им поискаха да покажат танзанийски тест. FlyDubai са им го искали и при излитане! Добре, че си бяха направили тестове там.

Повтарям, най-големият проблем ще е на излитане от Мексико, Доминиканската, Танзания и прочие. ПО ПРИНЦИП България (като част от ЕС) изисква пср тест за всички, идващи от тези държави. И единственото дребно изключение е за български граждани, които по желание може да минат метър само с карантина като пристигнат.

Обаче човек как може да е сигурен, че гейт агента в Канкун, Пунта Кана или Занзибар ще е наясно с точно този дребен детайл? В неговата система ще пише - държава ХХХ -> транзит YYY -> България (ЕС) = пср тест. И за него в повечето случаи това приключва въпроса.

Рискът от отказан бординг при липса на тест е много голям и просто не си заслужава, според мен. Рискът е по-малък единствено при директен полет, например чартърите от Занзибар до София - където освен липсата на транзит има също и представител на туристическа агенция, който на място да се разправя с тези важни подробности.

• Харесвам 9
Връзка към коментар
преди 3 минути , slujitel каза:

Абсолютно съм съгласна.  Аз не казвам нищо за Германия,  винаги съществува риск да се наложи да се прави тест заради транзита. В България обаче всеки може да се прибере без тест. По заповед дори е 10 дневна карантина и 24 часа за да се направи тест и резултата да се изпрати по имейл на РЗИ, за да се освободиш от карантината.

Да, така е. Юридически е точно така. Но @Георги Матеев казва за случаи на отказан бординг при липса на тест. Знам ли, като види мексиканецът дестинация Германия кой знае какво ще му пише по инструкциите. 

@AlexandraKo, вече 1 година кротуване ми идва too much. Не примем ей така да си седна и да си стоя и да чакам, какво чакам 🙂 Ако трябва 100 пъти ще се разочаровам и ще орева форума, с тайната надежда поне 1 на 100 да се случи 🙂 От друга страна и само подготовката за една дестинация да ми остане, пак е хубав ден 🙂 

• Харесвам 11
  • Браво 1
  • Смея се 2
Връзка към коментар

Бърза проверка в нета показва, че няма никакъв проблем да се направи пср тест в Мексико в частна лаборатория. Трябва предварително записан час и струва към 100-на евро на човек.

Германия не е единствената държава, която иска такъв тест. Изобщо моята настройка е, че пср-те ще стават все по-задължителни за летене и свиках някакси с тази мисъл.

• Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 10 минути , DaBo каза:

Бърза проверка в нета показва, че няма никакъв проблем да се направи пср тест в Мексико в частна лаборатория. Трябва предварително записан час и струва към 100-на евро на човек.

Германия не е единствената държава, която иска такъв тест. Изобщо моята настройка е, че пср-те ще стават все по-задължителни за летене и свиках някакси с тази мисъл.

Стига да свикнем и с мисълта за позитивен резултат - с всички последици от това (не един резултат от ПСР тест е бил доказано фалшив) 😊

Връзка към коментар

Само не разбрах, това ново нареждане за Германия важи ли за трасфери? И ако нямаш тест, може ли да си направиш на място на летището? И ако пак не и не си гражданин на Германия, ще те пуснат ли да влезеш, но под карантина? Аз когато летях ноември София-Франкфурт-Мексико сити-Пуерто Ваярта-Мексико сити-Франфрут-София, положението беше почти аналогично. Мексико не искаше ПСР, Германия не искаше за транзит, а на връщане в София искат ПСР. На летището в Мексико сити, както и в Пуерто Ваярта, никой не ни е питал или погледнал втори път дали можем да летим или не. Тъя като не изискват тест за влизане, предполагам, че не са толкова педантични в проверките и на излизане. В Германия вече е ясно, че изобщо нямахме проблеми. Но и аз съм на мнение, че за да сте сигурни, направете си ПСР тестове и си пътувайте с леки сърца. И аз все гледам да нямам излишни разходи, нищо че накрая изхарчвам една голяма сума главно за глупости, но не си заслужават ядовете и притесненията.

Мен, обаче, повече ме интересува какъв е този документ за доказване на имунитет? Лекар ли трябва да го издаде? Трябва ли тест за антитела да има прикачен? Изобщо откъде идва това магическо доказателство?

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 4 минути , Rainy каза:

Стига да свикнем и с мисълта за позитивен резултат - с всички последици от това (не един резултат от ПСР тест е бил доказано фалшив) 😊

Така е, Рейни! И фалшиво позитивни има, не са само фалшиво отрицателни. Но, както казах, за съжаление, пср тестовете стават почти навсякъде задължителни (при пътувания). Ако искаш да пътуваш, просто трябва да поемеш този риск. Или както казва @AlexandraKo - оставаш си в къщи и чакаш по-добри времена. Според мен през лятото нещата ще се поуспокоят, не че тестовете ще отпаднат, но ще има по-голяма сигурност да не променят нещо от днез за утре.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

@DaBo, с всичко съм съгласна. Сигурно има лаборатории и не е кой знае какъв проблем да се направи такъв тест.  Друго имам предвид - ако приемем, че за трансфер в Германия не се иска тест, също и за влизане в България, защо трябва да загубя половин ден да се мотая по мексикански болници и да дам 200 евро за двама ни за тест, при положение, че няма никакво юридическо изискване за това, само и само да не ми откажат евентуално бординг?!  Аз не мога да се примиря с тези неща. Разбирам, ако има регламентирано изискване, ясно написано в нормативен акт - ок. Тогава мое право е да преценя дали да карам по правилата или никъде да не ходя.  

Тези, дето искат тестове, без да има законово изискване, чак не ми се коментират - ако съм им шеф директно през вратата ще ги засиля да се прибират. Да се научат те да не говорят глупости.

Колкото и немагеланско да звучи, май най-добре в тези времена е с чартър. Преди малко звънях на една туристическа агенция. В момента има чартъри от София до Занзибар и Малдиви. За Малдиви се иска тест на отиване.  Ще пускат и директен чартър до Доминиканска Република, но още не е обявен.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

@Eva eva, и аз напълно те разбирам. По същата причина, която коментираме, сума ти британци не ги качиха на полетите за ЕС в първите дни след Брекзита, въпреки наличието на необходимите им документи - служителите наземно обслужване и тяхното тълкование на заповедта или както казва Георги - ами каквото им светне на екрана.

За Мексико само да ти кажа - няма да си губиш половин ден и говорим за частни лаборатории, които в по-голямата си част са в пъти по-добре оранизирани от тези в БГ. Имат и посещение на място, макар и малко по-скъпо.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 26 минути , feel_the_rush каза:

Само не разбрах, това ново нареждане за Германия важи ли за трасфери? И ако нямаш тест, може ли да си направиш на място на летището? И ако пак не и не си гражданин на Германия, ще те пуснат ли да влезеш, но под карантина? Аз когато летях ноември София-Франкфурт-Мексико сити-Пуерто Ваярта-Мексико сити-Франфрут-София, положението беше почти аналогично. Мексико не искаше ПСР, Германия не искаше за транзит, а на връщане в София искат ПСР. На летището в Мексико сити, както и в Пуерто Ваярта, никой не ни е питал или погледнал втори път дали можем да летим или не. Тъя като не изискват тест за влизане, предполагам, че не са толкова педантични в проверките и на излизане. В Германия вече е ясно, че изобщо нямахме проблеми. Но и аз съм на мнение, че за да сте сигурни, направете си ПСР тестове и си пътувайте с леки сърца. И аз все гледам да нямам излишни разходи, нищо че накрая изхарчвам една голяма сума главно за глупости, но не си заслужават ядовете и притесненията.

Мен, обаче, повече ме интересува какъв е този документ за доказване на имунитет? Лекар ли трябва да го издаде? Трябва ли тест за антитела да има прикачен? Изобщо откъде идва това магическо доказателство?

Сега прочетох правят безплатно на летището в Германия няма смисъл да се охарчва човек от тук.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

@vinidj, аз пък намерих информация, че са платени https://www.frankfurt-airport.com/en/transfer-at-frankfurt-airport/covid-19/coronavirus-testing-at-the-airport.html

Така или иначе, при трансфер това не ни върши работа. Евентуално се притеснявам да няма някакви проблеми в Мексико при качване на самолета. 

Разгледах предложенията на ТА с чартъри, но нищо не си харесах. Почти успях да убедя моя мъж, че Мексико е ок като дестинация 🙂Ако някой има желание да пътува към Мексико, Канкун в началото на март (почивните дни около 01.03) с Луфтханза, моля да ми пише. Ще ми е по-спокойно да съм с други хора, поне за полетите. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Ние ще летим до Малдивите на 30.01. с Емирейтс и на връщане с Flydubai през Дубай.На въпрос към Flydubai дали се нуждаем от ПСР тест при качване на самолета в Малдиви ми отговориха ,че тест не се изисква за български граждани и техните семейства.AD92F647-F37B-46B8-BF7B-1EBDEB88B606.png.e500f0ea7cf5b20940f642f232835945.png

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 9 минути , Nevchova каза:

Ние ще летим до Малдивите на 30.01. с Емирейтс и на връщане с Flydubai през Дубай.На въпрос към Flydubai дали се нуждаем от ПСР тест при качване на самолета в Малдиви ми отговориха ,че тест не се изисква за български граждани и техните семейства.AD92F647-F37B-46B8-BF7B-1EBDEB88B606.png.e500f0ea7cf5b20940f642f232835945.png

Същия отговор получих за връщането от Занзибар.

Връзка към коментар
преди 5 часа, Rainy каза:

https://www.lufthansa.com/rs/en/corona-testcenter

From 11 January 2021, all persons entering Germany from foreign Corona risk areas will be required to provide evidence of

• a negative Covid-19 test or 
  • documentation of a fully completed vaccination or
  • a medical certificate stating that the person has previously been infected with the SARS-CoV-2 coronavirus at least 21 days and not more than six months ago (proof of immunity).

Трябва да се види за транзит как стои въпроса. 

Rainy,това 3 тото е теста за антитела,така ли?

Връзка към коментар
преди 3 минути , Olianata каза:

Rainy,това 3 тото е теста за антитела,така ли?

Да. Води се Сертификат. Какво имат предвид, идея нямам! В смисъл, знам какво имат предвид, но какъв точно трябва да бъде документа, какво включва, нямам представа - и не искам да тълкувам, за да не подведа някого. Само помагам с информация, доколкото мога.

Връзка към коментар

Може да е положителен ПСР тест, по стар от 21 дни не по-стар от 6 месеца. Всъщност по-вероятно да е това, щом трябва да е по-стар от 21 дни

• Браво 1
Връзка към коментар
преди 1 час, Eva eva каза:

Ако някой има желание да пътува към Мексико, Канкун в началото на март (почивните дни около 01.03) с Луфтханза, моля да ми пише. Ще ми е по-спокойно да съм с други хора, поне за полетите. 

Ние ще пътуваме до Какнкун, но средата на м. Май. За жалост няма да може да сме ви от полза, но поне вие като се върнете ще сте с актуална информация за Мексико🙂

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 41 минути , neuromancer каза:

Може да е положителен ПСР тест, по стар от 21 дни не по-стар от 6 месеца. Всъщност по-вероятно да е това, щом трябва да е по-стар от 21 дни

Точно това би трябвало да е. Исландците въведоха подобно изискване още преди нова година, с което допускат преболедували.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Това казахме ли го?

"От днес, 11 януари 2021г. турските власти определят нови задължителни изисквания, на които следва да отговарят предоставяните при влизане в страната документи за отрицателни PCR тестове, съобщи „Ройтерс“. Те трябва да са в оригинал и да притежават подпис и мокър печат. Съдържанието на документа да е на латиница. Резултатите от теста да са отпечатани (не се допускат ръкописни резултати). Освен това искат да е приложен документ за заплатена такса за изготвяне на PCR теста."

• Харесвам 2
  • Шок 2
Връзка към коментар

Здравейте,

Къде мога да погледна какви са изискванията за връщане в България? 

На Малдивите сме.

Не намирам къде пише за 24 часова проба за ПСР тест. Също така как ще я направиш, ако си под карантина? на връщане от летището ли или се заявява домашно посещение?

Връзка към коментар
преди 10 минути , Zaj каза:

Здравейте,

Къде мога да погледна какви са изискванията за връщане в България? 

На Малдивите сме.

Не намирам къде пише за 24 часова проба за ПСР тест. Също така как ще я направиш, ако си под карантина? на връщане от летището ли или се заявява домашно посещение?

Когато се приберете в България имате срок ( буфер ) през който трябва да си направите ПСР и после да го изпратите към РЗИ. Поне аз имам това като информация

• Харесвам 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, DimitarD каза:

Когато се приберете в България имате срок ( буфер ) през който трябва да си направите ПСР и после да го изпратите към РЗИ. Поне аз имам това като информация

Точно така. Най-добре при кацане директно отиване да правите тест и като го получите, го пращате до director@srzi.bg с молба да ви бъде премахната карантината. Информацията ми е от миналата година за друга трета страна, ако за Малдивите важи опцията с PRC - това е процедурата.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.